Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Dossier: Bosanski centar u New Yorku
U povodu 11. jula - Dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, u Astorija Parku u Queensu (NY), koji se prostire preko puta potnatog Manhattana - NYC i Ujedinjenin Nacija, i uz obalu East River, preživjele žrtve i potomci žrtava genocida održali su mirnu šetnju i kulturom pamćenja sjećajući se Bošnjakinja i Bošnjaka koji su krvavog jula 1995., kroz planinske vrleti prošli golgotu spašavaući goli život od velikosrpskih genocidnih hordi koji su okupirali enklave Srebrenicu i Žepu, preživjele žrtve svjedoče da su pješačili više od 100 kilometara kako spas pronašli u Kladnju i drugim slobodnim teritorijama pod kontrolom Armije RBiH.

Bošnjaci.Net | 2022-07-10 23:38:26
SAD
Oni će Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti Crne Gore uplatiti 10.000 dolara, dok će 31.000 dolara uplatiti za nabavku osnovnih životnih namirnica za porodice i pojedince u stanju socijalne potrebe u općinama i gradovima: Plav uključujući Mjesnu zajednicu Murino, Gusinje, Andrijevica, Berane, Rožaje, Petnjica i Bijelo Polje.

B.net | 2020-04-04 15:51:18
Moralna odgovornost i solidarnost
Poslanik, sallallāhu 'alejhi ve sellem je rekao: “Najbolji čovjek je onaj koji najviše koristi drugim ljudima”.

Solidarišimo se i pomozimo jedni drugima u ovom izazovnom vremenu, pokažimo pravo lice naše čiste vjere.

B.net | 2020-03-19 14:08:12
Bosansko-hercegovački islamski centar New York
U petak večer (7. februar), u Bosansko-hercegovačkom islamskom kulturnom centru u New Yorku, održano je večer Kur’ana, ilahija, kasida, vaza... Specijalni musafir je bio hafiz Ammar-ef. Bašić, jedan iz mlađe ulemske bošnjačke generacije, koji se potrudio da prisutnima, posebno mladima, kroz dobar vaz prenese niz važnih nasihata.

B.net | 2020-02-08 16:05:59
Novi Pazar (Sandžak)
Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 18.08.2016. Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 18.08.2016. godine, primio je delegaciju Islamskog zajednice i kulturnog centra “Plav-Gusinje” u New Yorku na čelu sa predsjednikom Smajom Srdanovićem.

Gosti su upoznali predsjednika Mešihata sa aktivnostima Centra u New Yorku, izrazivši ujedno punu podršku projektima Islamske zajednice.

Mesihat.org | 2016-08-19 17:40:32
Na svečanoj manifestaciji u New Yorku za nadgradnju Bosanskog centra sakupljeno 111.000 dollara
Nastavnica bosanskog jezika i voditeljica programa Lejla Huremović, inače volonter u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru, zahvalila se svima prisutnim na odvojenom vremenu i sveukupnoj podršci koju godinama nesebično pružaju napredku BHICNY. Ona se između ostaloga u obraćanju osvrnula na značaj i ulogu džamije u životu muslimana, te je napomenula važnost održavanja takve svijesti i u budućnosti. Radi prijatelja ove zajednice učinila je to i na engleskom jeziku.

Bošnjaci.Net | 2014-04-27 20:48:37
BHICNY poziva vas na

B.net | 2014-03-27 00:51:14
Bosansko-hercegovački Islamski centar organizuje
Ova donatorska akcija je samo početak široke donatorske kampanje u našim trajnim naporima da poboljšamo i unaprijedimo budućnost i živote naših članova, džematlija i naše djece. Mi želimo da sačuvamo naš način života, našu kulturu i našu vjeru Islam ovdje na zapadu, a nema boljeg načina da se to postigne nego gradnja Allahove kuće u kojoj će se naša omladina i naš džemat okupljati.

B.net | 2012-12-08 17:25:27
Foto-reportaža sa džematskog druženja i večeri vakifa Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku u koji je za Novi centar sakupljeno preko 105 hiljada dolara
Predsjednik odbora Halilović je naglasio da s voljom i dobrim organizacijskim programom može postići mnogo, podvukavši da u svemu tome je od velike važnosti imati slogu u zajednici i jedinstven stav. Halilović je inače preživio genocid u Srebrenici, pa se i u tom svojstvu zahvalio preživjelim žrtvama genocida koji se pored svih nedaća hrabro i odlučno krenuli u realizaciju kupovini ovog objekta koji će prerasti u moderan centar.

Esad Krcić | 2011-12-26 19:23:38
Bošnjaci kupili još jedan objekat u New Yorku: Potpisan kupo-prodajni ugovor i preuzeti ključevi
Na svečanosti prilikom potpisivanja, uz predsjednika mr. Halilovića bio je i advokat Peter Piddoubny, koji je zastupao našu zajednicu i biznismen Sead Selimović, koji je imao zaduženje odbora da vrši dogovore i pregovare sa advokatom kako bi došli do najadekvatnijeg rješenja koji odgovara našoj zajednici. Objekat je isplaćen 812,500 dollara.

Esad Krcić | 2011-10-27 23:50:19
Predsjednica Majki Srebrenice i Žepa Munira Subašić, posjetila Bosansko-hercegovački islamski centar u New Yorku
Protekla hefta u New Yorku je bila izuzetno živa za većinu balkanskih nacionalnih dijasporalnih zajednica koje je Federacija balkansko-američkih asocijacija (FEBA), okupila u višednevnom programu pod motom “Road Map 2011”, koji je održan u Javits Centru.

Esad Krcić | 2011-09-26 21:18:33
Džematlijke BHICNY organizirale humanitarni odbokajški turnir
Cilj manefestacije je bio sportski dan druženja žena, ali istovremeno i humanitarnog karaktera da se nastavi akcija sakupljanja sredstava za objekat za budući Bosanski centar na njujorškoj Astoriji. Kao što je najavljeno sav novčani prihod sa ovog turnira bit će usmjeren usmjerem ma račun BHICNY za kupovinu spomenutog centra. Regestracija je bila $20 po osobi.

Bošnjaci.Net | 2011-05-08 04:01:22
Aktivnosti u njujorškoj bh. zajednici: Kupovina objekta za budući Bosanski centar
Objekat je smiješten na uglu Crescent i 38 avenije na Astoriji, u kojoj živi znatan broj našeg naroda. Isto tako ovo je jedno od elitnijih mjesta njujorške Astorije, dok je preko puta na East Riveru locirana zgrada UN. Površina je oko 200 kvadratnih metara. Zgrada posjeduje i podrum, koji uz manja ulaganja može biti jako funkcionalan. Isto tako postoji mogućnost legalne nadgradnje još par spratova nad postojećim objektom.

Rašid Nuhanović | 2011-03-26 14:20:08
Donatorsko veče članova i prijatelja Bosansko-hercegovačkog Islamskog centra New York
Jednostavno, genocidne trupe cijelu BiH su pretvorili u logor, a Bošnjacima su njihove komšije nakon pljačkanja i slovanja po deseti put priredili kamu i jamu. Samo sretni su uspjeli iz BiH iznijeti živu glavu ali i ranjenu dušu… Nakon pokolja, rušenja kuća, vjerskih, kulturno-historijskih objekata i zatiranja bosansko-bošnjačkog hiljadugodišnjeg bitisanja i baštine, više od milion Bošnjaka su raseljeni po bijelom svijetu. Praktično su preko noći postali beskućnici.

Esad Krcić | 2010-12-26 10:59:36
Bosansko-hercegovački islamski centar
Bosansko-hercegovački Islamski Center New York je registrovan kao vjerska institucija u američkoj saveznoj državi New York. Također je upisana u registar američkog IRS-a kao neprofitna organizacija pod sekcijom 501(c) (3) - Internal Revenue Code, što znači da su sve donacije "tax deductible and non refundable".

Bošnjaci.Net | 2010-11-08 18:09:51
Bosansko-hercegovački islamski centar u New Yorku
Imam Demirović je govorio o značaju i vrijednostima hadža, dok je ef. Avdović, s obzirom da je prošle godine obavio petu islamsku dužnost, govorio o osjećajima na samom hadžu, dok je šeih Faruk je proučio nekoliko ilahija i kasida u čemu su ga horski pratili imami i svi džematlije.
Na kraju večeri je proučena Ikrar dova za budućeg hadžiju Ramića.

Bošnjaci.Net | 2010-11-01 15:24:07
Bošnjaci u New Yorku
Kako u cijelom svijetu tako u New Yorku ove godine Ramazan i šerif počeo je 11. augusta. Visoke ljetnje temperature, sparni i dugi dani nisu bili prepreka vjernicima da obave treću, od pet, islamskih stubova i dužnosti, da se u ime svog Stvoritelja, od ranog sabaha pa do akšama, odnosno od prije izlaska pa do zalaska sunca, odreknu konzumiranja ića i pića, pušenja duhana, seksualnih općenja, ružnih misli i govora…

Esad Krcić | 2010-09-17 20:14:11
Saopćenje Bosansko-hercegovačog islamskog centra (BHICNY) iz New Yorka u povodu hapšenja Bošnjaka u Sandžaku, kršenja ljudskih prava i otimanje vakufske imovine
Umjesto da je aktuelna vlast u Srbiji naučila lekciju iz bliske prošlosti te da za raziliku od bivšeg režima iskažu spremnost da štiti opstanak nacionalnih manjina, pomažući im da razvijaju svoj nacionalni, kulturni i vjerski identitet oni ih dapače ugnjetavaju, zlostavljaju, ugrožavaju im prava i pljačkaju imovinu.

Bošnjaci.Net | 2010-09-12 16:23:46
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif