Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
KOSOVSKI BOJ - MIT A NE STVARNOST
Autor: Fikret Hafizović
Objavljeno: 11. June 2013. 01:06:13
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.majk (2014-10-05 03:06:59)
Toliko se mitologije srpske vjekovima nataložilo da ovaj text izgleda kao naučna fantastika,Lijepo vam je autor rekao da muslimani crpe izvor znanja i pogled na sva zbivanja iz Kurana pa tako onaj ko nije musliman i ne može da shvati univerzalne vrijednosti i istinu.
Za aruta:Ilija Garašanin navodi da s onu stranu Drine žive Bošnjaci pravoslavnekatoličke i muhamedanske vjeroispovjesti.Drugo ne može ti podastrijeti nijedan dokument jer ste sve uništavali,palili...Treće ,UNESCO je i stari most u Mostaru uvrstio pod svjetsku baštinu.Labaratorijska analiza nije ni trebala jer se vidi golim okom starost.Četvrto Bošnjaci pričaju bosanski jezik čija je štokavica uzeta kao osnova književnog srpskog i hrvatskog jezika.Vuk Karadžić kad je pravio Prvi Srpski Rječnik(nije Rečnik ,ekavica)osnovu je uzeo govor muslimana Istočne Hercegovine (najčišći govor).
Poznato vam je Proročanstvo Tarabića ili...?Kaže da će Srba radi laganja ostati tek toliko da će stat pod krošnju jedne kruške!!!

bitumen60 (2014-01-13 01:29:13)
I ja vjerujem da su mnogi fakati o kosovksom boju mit,
ali autorov tekst moze dobro proci kao roman za djecu, lici na
neke clanke na koje sam naleteo, o hrvatima prvim Arijevcima koji su dosli u evropu ili srbima od kojih su nastali stari grci is slicno. Tako i mi sada imamo slicnog Historicara. Treba Fikreta primit u BANU isto kao sto su hravati primili njihove u HAZU i li srbi u SANU.

aruta (2014-01-12 15:01:58)
Ovo je naucna fantastika.Nijedan srbin ne zove srbe iz bosne bosnjacima,kad srbin kaze bosnjak to se iskljucivo odnosi na muslimane.Drugo kako je moguce da autor razmatra istoriju kroz ovaj
tekst navodeci da je istorija falsifikovana a onda ti kaze svoju verziju istine i na kraju recenice to zakljuci sa VERUJTE MI DA JE TAKO BILO,pritom ne navodeci ni jedan istorijski dokument koji to potkrepljuje u celom tekstu???Na osnovu cega treba da vam verujemo??? Trece prica da manastiri nisu stari kolko srbi navode da jesu je interesantna s obzirom da se to lako utvrdjuje laboratorijskom analizom koju je unesco i uradio kad je zastitio manastir i ubacio ga u svetsku bastinu.Cetvrto zasto muslimani ne pricaju turski nego omrazeni srpski i koliko uopste poznajete ljudi koji pricaju tecno turski u bosni?Prema tome dabome.

louisFarakhan (2013-07-06 17:45:12)
Ovo nije tačno. Kosovski boj je bio stvarnost a ne mit. Zbio se 15. juna 1389 g. na Kosovu polju. Ovaj tekst kao da je nastao iz radionice Dobrice Ćosića od nekog njegovog učenika Ovaj najteži srpski poraz oni žele ptetvoriti u fikciju i vjerovatno ovaj tekst služi tome.Na žalost autora, njihove laži su odavno već poznate a i sam D.osić je priznao da su samo laži Srbe spasile
A.S. (2013-07-05 11:25:27)
Ova tema je izlizana po meni.

Svaka cast autoru na trudu, ali Bosnjaci su ipak sazreli i ne vjeruju vise u srpske mitove, bojeve, njihov antifasizam, junastvo itd.

Ovo je 2013 godina a ne 80-te!

Ne razumijem motive autora!

bitumen60 (2013-07-01 11:29:24)
Cijela prica lepo zvuci, ali ne vjerujem da bi prosla i jednu ozbilju recenziju. Ima mnogo stvari kreiranih od strane autora da bi se prihvatila. Da u Historiji ima puno zabluda ti je tocno,
ali ovo mi lici prijeterano.
I srbi imaju svoje, teorije tog tipa. Vjerovatno je istina negdije na sredini.