Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari citalaca
Molimo Vas da procitate pravilnik o postavljanju komentara
SUPROSTAVITI SE POLITICI VELIČANJA FAŠISTIČKIH GENOCIDNIH DJELA I POLITICI GENOCIDA U KONTINUITETU NAD BOŠNJACIMA
Autor: BINA
Objavljeno: 16. November 2013. 15:11:16
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.Munir Mujezinovic (2013-11-19 14:24:11)
Svi znaju sta mislim o smecu koje zovu g. vjenac. Doista postupiti na nacin kako gospodin Salahuddin navede u svome komentaru.
Dzematlija (2013-11-19 05:41:03)
MUHAMED ŠAĆIRBEGOVIĆ O RATNIM ZLOČINIMA

UN je krio dokaze o masovnim ubistvima

Tomašica predstavlja revolt umrlih nakon decenija nastojanja zločinaca da istinu ušutkaju i sakriju dokaze o genocidu i ubijanjima kompletnih familija, susjedstava i gradova u rejonu Bosanske krajine i Posavine. Stav je ovo koji u svom svjedočenju za „Dnevni avaz“ iznosi nekadašnji ambasador BiH pri Ujedinjenim narodima i ministar vanjskih poslova RBiH Muhamed Šaćirbegović koji danas predaje na jednom od američkih univerziteta.

On kaže da su već u aprilu 1992. i on i Haris Silajdžić, tadašnji šef bh. diplomatije, obavijestili ured generalnog sekretara UN-a o zločinima.

Povjerljivi dokumenti

- Rekli su nam da im trebaju dokazi za to kako bi mogli djelovati. A dokazi u to vrijeme bili su sahranjivani brzinom kojom se sahranjuju žrtve. No, mi nismo znali da je UN tada već imao dokaze. Mi smo ih dobili iz hrvatskih izvora u UN-u, posredstvom mog tadašnjeg zamjenika Milesa Raguža. On mi je dostavio dva povjerljiva izvještaja koja su sačinili promatrači UN-a u regionu. U jednom se govorilo o masovnim ubijanjima, a u drugom o koncentracionim logorima.

Oba sam ta izvještaja odmah dostavio medijima, a kao ambasador zahtijevao sam od UN-a odgovor na pitanje zašto ti izvještaji nisu bili ili objavljeni ili, barem, predočeni Vijeću sigurnosti. Tokom žestoke prepirke koju sam imao s Merikom Goldingom (Merrick Goulding), Britancem koji je bio glavni politički savjetnik Butrosa Galija (Boutros Ghali), insistirao sam na tome da nije bitno kako sam ja došao u posjed ovih dokumenata već zašto su oni sakriveni - prenosi nam Šaćirbegović.

On dodaje da je ubrzo nakon što je medijima dostavio izvještaje UN-a ugledni američki novinar Roj Gatman (Roy Gutman) i ekipa TV ITN bila na terenu i javnost već izvještavala o novim dokazima o masovnim ubijanjima, koncentracionim logorima, etničkom čišćenju i genocidu.

Osnivanje Tribunala

- Vijeće sigurnosti odmah je nakon toga iniciralo stvaranje tribunala za ratne zločine, ne zato da bi se pravda zadovoljila, već da bi se prigušili pozivi da se svijet suoči sa srpskim nacionalistima. Da je pravda bila obećana, onda neuspjeh vodećih država UN-a da se sukobe s zločincima ne bi bio tako uočljiv. Tribunal u Hagu (ICTY), ustvari, nikada nije trebao ni postojati. Samo zahvaljujući upornosti profesora Šerifa Basunija (Cherif Bassiouni), šefa tadašnje Komisije eksperata, dokazi o nekim zločinima naprosto se nisu mogli ni ignorirati ni zaboraviti. U ljeto 1993. Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) i ja uspjeli smo osigurati da se SAD obaveže da će se Tribunal zaista uspostaviti - navodi Šaćirbegović.

Ističe da su svi dokazi dostavljeni i glavnim svjetskim igračima - od Vašingtona do Brisela, kao i Haškom tribunalu.

- No, priznanje da se u Prijedoru desio genocid i u drugim dijelovima zapadne i istočne Bosne vodilo je tome da oni koji podržavaju Dejton moraju priznati da je RS stvorena na temeljima sistemskih zločina - kaže Šaćirbegović.

On smatra da su užasni zločini u Prijedoru i Višegradu trebali ostati sakriveni kako se ne bi desilo da se počnu istraživati i oni koji su sve to znali, a krili.

Poništavanje rezultata etničkog čišćenja

- Srebrenica se nije mogla ignorirati. Ona se desila pred očima NATO-a i UN-a. No, zločini koji su se tamo desili pokušali su se interpretirati kao izolirani incident - kaže Šaćirbegović.

Genocid koji se desio širom BiH, prema njemu, prešućivan je i zato što bi njegovim priznavanjem svjetske sile bile dužne da zatraže poništavanje rezultata etničkog čišćenja.

Salahuddin (2013-11-16 16:29:33)
Es selamu alejkum,

Braćo moja čovjek bi mogao nekako i da podnese tu mržnju crnogoraca i srba prema nama bošnjacima ali da neko omaložava islam ,poslanika Muhammeda ,Kuran časni to je zaista mnogo .Zamisli kakav idiot i neznalica moraš biti da bi napisao ove stihove(gorski vijenac):
„ko ne misli na Koran pljunuti, neka bježi glavom bez obzira“ ili „Sve je pošlo đavoljijem tragom, zaudara zemlja Muhamedom! “.
Ovo je očito vrijedjanje božjeg poslanika i Allaha gospodara svjetova .Za ove stvari braćo moja se u islamskom svijetu gubi glava .Trebalo bi obavijestiti sve islamske institucije na kugli zemaljskoj da se u Crnoj Gori od strane vlade crne gore i njenog premijera direktno vrijedjaju na najgori mogući način božji poslanik Muhhamed s.a.w.s i Kuran časni.
Ne treba im dozvoliti da se šetaju po islamskim zemljama spokojno posle ovakve uvrede islama .