Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
OTPISANI DOLAZE
Procitaj komentar

Autor: Muharem Obradović
Objavljeno: 28. January 2008. 21:01:00
Čini se da nikada prije u svojoj burnoj i turbulentnoj historiji bošnjački narod nije bio izložen tolikoj torturi nacionalne, vjerske, kulturološke, socijalne i svake druge prirode nasilja. Pritisci i prijetnje se nastavljaju, forma poprima oblik tihog “cyber” rata, suptilnih metoda specijalnog djelovanja na mase u cilju iskrivljenja i preoblikovanja historije i svijesti
Iako je od rata prošlo bezmalo dvanaest godina, duh zla, atakovanja, zatiranja, obesčašćenja i primitivnog podvaljivanja i ogovaranja se nastavlja.
Darko Trifunović, ime koje je obilježilo i poharalo sehare našeg književnog rada, riznice bošnjačkog pamćenja i saraje naših izbjegličkih suza…
Niti je šta novo niti je šta iznenađujuće?!
Zar Bosna nije stoljećima pljačkana, paljena, silovana, mučena, iscrpljivana, otimana, jednom riječju ubijana i poharana.
A Bosna je uvijek opstajala i ostajala, u inat dušmanima, na vjetrometini događaja, u sunčane sutone oslikavana, zimskim jutrima ukoričena, uvijek svoja, uvijek naša, Bošnjačka.
I tako, psi laju karavani prolaze, ode Darko osta bojazan, osta jedan tihi osjećaj da još sve nije gotovo, da zlo nečijih misli još lebdi nebom bosanskim.
Darko je samo marioneta u rukama daleko složenijeg sistema koji nastoji da nam otrgne ono što je naše, Darko je samo siva eminencija tog zla, krak oktopusa koji još u pritaji vreba.
Podjele, sukobi i animoziteti koji su Bosni naturani i vođeni i sa istoka i sa zapada samo su dodatno zagorčavali ionako gorak život svima osim onima koji ih proizvode i pothranjuju, i koji u svemu tome vide prikladan oblik perfidnog visokosofisticiranog koristoljublja.
Oni i dalje, ustrajno i zdušno, tajno i javno, riječima i djelima propagiraju međusobnu mržnju i produbljuju nepremostive provalije među napaćenim narodom bosanskim, obrušavajući se poput kobaca na najveću historijsku žrtvu europskih prostora - narod Bošnjački, nastojeći da u tom narodu izazovu jedan oblik latentnog straha zbog vjere kojoj pripadaju i kulture koju baštine.
Tim nečasnim, ali unosnim poslom ovi se podmukli dušebrižnici tobože bave zarad interesa svoga naroda i njegovog neotuđivog prava na svoju samobitnost, a zapravo se pokazuju kao njegovi najveći neprijatelji.
Ovo je tema koja zahtjeva jednu daleko snažniju, opsežniju i analitičniju perspektivu i malo veći prostor djelovanja, znači da se mi vratimo početnoj misli, uvodnom orjentiru i odrednici.
Zašto otpisani?
Sjetimo se samo koliko je bio poguban, monstruozan i gromozoran plan promotora ideje “Bele Al-Kaide”, da se ovi vrijedni ljudi skupa sa svojim čitateljima i simpatizerima etiketiraju, žigošu i okuju na stub intelektualne smrti.
Sjetimo se koliko je Bošnjak propatio, koliko breme suza i straha majka Bošnjanka je ponijela i podnijela, koliko je djece jetima ostalo, koliko je kostiju naših najrođenijih po Bosni rasuto.
I još nam se čude i zamjeraju neki naši “dušebrižnici” i veleumni demagozi što zarad ničega dižemo galamu i halabuku, što “panično” i od “sitnice” pravimo probleme.
Pravimo probleme?
Zatošto pišemo istinu, što podsjećamo, kritikujemo, alarmiramo, što želimo da se što više otvorimo prema prirodnim, kulturnim i duhovnim strijemljenjima bošnjačkog čovjeka.
Što pišemo poradi pamćenja, da nam se nikada više Srebrenica ne ponovi, niti da se ikome dogodi ono sto je bošnjački insan predeverao.
U obilju tema i priloga koji ovaj web magazin nudi, nadamo se da će svako za sebe pronaći nešto zanimljivo i poticajno, što bi možda neke moglo ponukati da i sami uzmu kalem u ruku pa nešto i sami napišu ili kakav koristan prijedlog ponude.
Bošnjaci su opet sa nama, još jači, poletniji i jednim iskustvom zreliji i pročišćeniji.
Želja nam je da se uveća naš broj i proširi krug onih koji osim svoje dobre volje usmjere i dodatni napor da naš zavičaj (a pod zavičajem se nikako ne podrazumjeva tek puki geografski prostor) ponovo zadobije značenje sretne i prosperitetne želje dobrih, vedrih i gostoljubivih ljudi, koji nemaju nikakvih drugih nečasnih i nesebičnih interesa.
Sebičnost i nečasne političke radnje nam sada najmanje trebaju, u vrijeme kada nam zloćudni i zlonamjerni nastoje rasparčati i obesčastiti zemlju.
Grupa okupljena oko ovog web magazina nastoji da sastavi preostale komadiće naše smislenosti i vrijednosti života, pameti, volje i duhovne snage, te sebi i svima onima koji vole Bosnu, pokazati da i u tuđini udara i plamti srce bosansko, tj. da nismo samo raspršeni atomi koji plutaju ovim dalekim prostorima.
Želja nam je da ovaj web magazin ostane koncepcijski prepoznatljiva riječ i misao Bosne u tuđini i preraste u respektabilnu kulturološko-književno-duhovnu publikaciju ne samo za našu dijasporu nego i za čitavu Bosnu i Hercegovinu.
Znači, postoji vrlo jaka želja da se okupi širok krug saradnika, a dijapazon teme uveliko proširi i obogati, ali da se od početne nakane njenih pokretača ne odustane jer i nadalje ovaj magazin prvenstveno istražuje, vrednuje i promovira duhovnu baštinu bošnjačkog naroda i države Bosne.
Poziv za saradnju ove vrste je stalno otvoren, a svaka pomoć dobrodošla.
Naša glavna snaga treba biti naše zajedništvo i uvažavanje, naša smislenost i strijemljenje ka jednom cilju bez obzira iz kog pravca dolazili.
A ovima što sjeme mržnje po Bosni siju poručujemo:
“Dođite u Bosnu i zastanite za trenutak pored bijelih mramorova, na Radimlji-pored Stoca ili gdje drugo i zamislite se nad smislom ljudskog života i dobrohotnosti zemlje u čijem okrilju počivaju zemni ostaci naših dalekih predaka! Shvatit ćete da mi nismo kao vi, da mi ne mrzimo, da Bošnjak prašta makar i na svoju štetu, jer Bošnjak voli, i ljude i svijet, jer Bošnjak u sebi biljeg opomene sa ovih mramorova nosi, u genima nakalemljen, u duši oplemenjen, sažet u dvije-tri opore i mukle riječi:
Ova ruka ti kaže da staneš
i zamisliš se nad svojim rukama.

VRHOstali prilozi:
» ATENTAT NA TRUMPA OTVORIO JE BROJNA PITANJA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 16. July 2024 14:40
» DOKLE SRAMNA POLITIKA SRPSKIH ZVANIČNIKA U ODNOSU NA ŽRTVE GENOCIDA?!
Prof. dr. Husein Muratović | 14. July 2024 18:35
» VUČIĆEV PA SRPSKI PARANOIZAM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2024 20:59
» HELEZ I BEOGRADSKI ULIČARI
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 11. July 2024 23:50
» ALIJA IZETBEGOVIC AND SREBRENITZA, POST - GENOCIDE
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 10. July 2024 16:58
» OBMANA
Avdo Metjahić | 08. July 2024 20:15
» PRIJEDLOG MINISTRU ODBRANE BOSANSKE ARMIJE ZUKANE HELEZU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 15:02
» U PRIJEDORU MARŠIRALA, MARŠIRALA VUČIĆEVA GARDA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 08. July 2024 01:40
» SREBRENICA - BOLNI PUT OD SJEĆANA DO PRAVDE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 07. July 2024 17:23
» MOSTARSKI „LISKALUCI“ TRAJNO SU NA SNAZI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 07. July 2024 16:08
» DRAŠKO ĐURANOVIĆ - SIMBOL BORBE ZA PRAVEDNO NOVINARSTVO
Božidar Proročić, književnik i publicista | 06. July 2024 17:09
» PRVI CJELOVIT BOSANSKI TEFSIR
Dr. Mustafa Prljača | 02. July 2024 16:07
» KAKO JE I ZAŠTO PROPAO IZRAELSKI PROJEKAT U GAZI?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. July 2024 15:07
» POLITIKA U ISLAMU
Mehmed Meša Delić | 01. July 2024 21:11
» APEL NA OPREZ BOŠNJACIMA U DOMOVINI I SVIJTU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. June 2024 16:01
» “SRPSKI SVET“ MRAČNA ERA POHLEPE I POLITIČKE POSLUŠNOSTI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 29. June 2024 15:22
Ostali prilozi istog autora:
» DRETELJ JEČI
26. February 2012 11:41
» TAKO SU SE KALILI "BOŠNJACI.NET"!
24. January 2012 20:12
» PROFESORI NA POPRAVNOM ISPITU
21. March 2011 11:46
» DOK SE BUDI JEDAN NAROD
14. February 2011 21:51
» USTANI, VOLJENA ZEMLJO
10. March 2010 01:45
» U POTRAZI ZA SOBOM
29. September 2009 12:51
» EUROPA NA POLA KOPLJA
28. April 2009 18:06
» MAJKA JE SVJETLO BOSNE
07. April 2008 18:41
» BOSANSKO, DVOJNO DRŽAVLJANSTVO
25. February 2008 13:44
» POKRAJ BREGAVE
12. February 2008 10:11
» POEMA O AMERICI
12. June 2007 00:00
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif