Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
DAN NEZAVISNOSTI BiH U NEW YORKU
Procitaj komentar

Autor: Rašid Nuhanović
Objavljeno: 10. March 2008. 18:03:55

U organizaciji BAU u New Yorku je 2. marta na svečan način obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Još jednom smo se podsjetili na činjenicu da je 16 godina prošlo od kako su se građani RBiH izjasnili za njenu nezavisnost. Najprije je uslijedilo upustvo EU da RBiH mora sprovesti Referendum na kome će se građani BiH izjasniti da li su za nezavisnu RBiH.
U organizaciji BAU u New Yorku je 2. marta na svečan način obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Još jednom smo se podsjetili na činjenicu da je 16 godina prošlo od kako su se građani RBiH izjasnili za njenu nezavisnost. Najprije je uslijedilo upustvo EU da RBiH mora sprovesti Referendum na kome će se građani BiH izjasniti da li su za nezavisnu RBiH. Referendumu o nezavisnosti RBiH prethodili su svi mogući razgovori kako bi se očuvala Jugoslavija. Sjednice Predsjedništva Jugoslavije, sjednice predsjednika svih Republika i autonomne pokrajne Kosovo koje su bile u sastavu Jugoslavije.

Karadžićeve prijetnje


Inicijative predsjednika Savezne Vlade Jugoslavije Ante Markovića. U toku svih tih događaja organizovao se tajni sastanak u Karađorđevu Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana u pokušaju da razriješe taj Gordijev čvor da podijele BiH. Sastanci Alije Izetbegovića i Kire Gligorova i njihovi prijedlozi da se formira asimetična federacija, pa sve do Skupštine RBiH na kojoj je trebalo raspravljati i donijeti odluku da se sprovede referendum u RBiH. Skupštinu je vodio Momčilo Krajišnik, Predsijednik Skupštine, majstor za opstrukcije u donošenju ispravnih odluka. To je bila ona čuvena Skupština na kojoj je Radovan Karadžić, predsjednik SDS kao najjače srpske stranke u BiH izrekao vrlo zastrašujuću prijetnju u cilju spriječavanja referenduma. "Nemojte misliti ako donesete ovakvu odluku da ne vodite svoj narod na put autostrade a muslimanski narod možda u nestanak." U ovoj kratkoj i vrlo sažetoj izjavi najavljene su sve naredne aktivnosti Karadžićeve i Miloševićeve politike. U ovoj izjavi je već najavljeno da će se izvršiti genocid nad jednim narodom. Šta bi drugo značilo da će muslimanskog naroda možda nestati - nego genocid i etničko čišćenje. Delegati na Skupštini BiH iz reda srpskog naroda koji su bili pod patronatom Radovana Karadžića napustili su sijednicu Skupštine. Skupština je nastavila sa svojim radom i donesena je skupštinska odluka da se organizuje referendum, iza čega slijedi vrlo čudna politika Predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana. On pokušava uslovljavajući izlaskom na referendum hrvatskog naroda već u startu ostvarati svoj uticaj na uređenje RBiH. To su razlozi što se po hitnom postupku zakazuje sjednica Glavnog odbora HDZ u Posušju. Da bi Tuđman provodio
Kliknite na sliku za uvećati
nesmetano svoju politiku HDZ BiH preko HDZ BiH u BiH morao je ukloniti najveću prepreku, Stjepana Kljujića, Predsjednika HDZ BiH, koji je bio privržen BiH. Najprije su ga pokušali otrovati u Posušju (jedva je ostao živ), i na istom sastanku je smijenjen a na njegovo mjesto je postavljen Mate Boban. Sa pažnjom se očekivao ishod sjednice Glavnog odbora HDZ u Posušju. Šuškalo se da hrvatski narod neće izaći na referendum. U takvoj napetoj situaciji patriote BiH su držane do zadnjeg momenta u neizvjesnosti kada je uoči samog referenduma objavljena preporuka da Hrvati izađu na referendum. Takva odluka je uslijedila najvjerovatnije kada se Tuđman preračunao i ocijenijo da ukoliko ne podrže referendum da bi BiH ostala u krnjoj Jugoslaviji a samim tim i hrvatski narod koji je živio u BiH, pod patronatom Miloševićeve politike. I tako se na referendumu za nezavisnost RBiH izjasnilo 63.4% građana BiH. Na toj činjenici je uslijedilo priznanje RBiH kao nezavisne i suverene države od svih najrelevantnijih međunarodnih institucija (UN, EU, SAD, itd).


Intoniranje državne himne

Tako je 1. mart kao historijska činjenica postao dan koji se na svečan način obilježava od svih građanja BiH koji je doživljavaju kao svoju domovinu. Postala je tradicija u BAU iz New Yorka da se ovaj datum na svečan način obilježava. Na dosadažnjim svečanostima prilikom obilježavanja dana Nezavisnosti BiH u Bosansko-američkom udruženju prisustvovali su i govorili Mirza Kušljugić, ambasador BiH pri UN u NY, Jasmin Imamović, gradonačevnik Tuzle, Amra Kosović, vice konzul BiH u NY, Saša Toperić, pijanista svjetskog glasa. Organizovani su šahovski turniri, turniri u stolnom tenisu.

Tradicija nastavljena


Ove godine ta tradicija je nastavljena. U čast Dana nezavisnosti BiH predviđeni su bili i turnir u šahu i stolnom tenisu. Zbog većeg odziva šahista nego što je bilo predviđeno, turnir u stolnom tenisu morao se odložiti. Na šahovskom turniru je nastupilo 16 igrača. U prvoj grupi: Amir Meco, Adel Redžepagić, Samir Redžepagić, Ibrahim Divjan, Edin Rugova, Orhan Šestović, Denis Jasević i Henry Vaso. U drugoj grupi: Fehro Grahić, Fikret Bećirević, Enver Ibrić, Skender Medunjanin, Elvis Redžepagić, Alija Ramuruvić, Blagoje Popadić i Senahid Halilović. Turnir je bio vrlo interesantan. Došao je i veliki broj gledalaca. Nihad Dervišagić je vrlo uredno vodio evidenciju o svakoj pobjedi i svakom porazu. Predivđena je bila i dodjela priznanja za osvojna prva tri mjesta, na koja su se plasirali Blagoje Popadić (I), Amir Meco (II) i Skender Medunjanin (III). Svakako sve čestitke učesnicima turnira, a posebno pobjednicima. Vrlo uspješan turnir. Organizator zaslužuje sve pohvale, a posebno Skender Medunjanin, vođa Šahovske sekcije u okviru BAU. Teniseri su čekali ko zapeta puška svojih pet minuta. Pošto se došli u cajtnut s vremenom, jer svečanost u povodu Dana nezavnosti BiH je unaprijed najavljeno da počinje u 6:30 pm. Zato je sa teniserima dogovoreno da se ovaj turnir odloži. Očekivalo se da će skup pozdraviti i govoriti o Danu nezavisnosti BiH Zahid Bjelić –Zak, predsjednik BAU. Međutim on se iznenada razbolio, ali je ipak uspio da se na skupu na kratko pojavi, i da iskoordinira određena zaduženja. Fuada Jakirlića, potpredsjednika BAU je zadužio da dodijeli priznanja šahistima a gospođicu Dženanović, sekretaricu BAU da vodi program i ukratko pozdravi prisutne, čestita Dan nezavisnosti BiH. Sve je funkcionisalo kao sat. Tačno u 6:30 odsvirane su himne BiH i SAD nakon čega su najavljene Berina Selimović i Zana Prevuljkaj sa recitacijom o Bosni. Obadvije njih su kasnije odsvirale određene melodije koje su naučile pohađajući kurseve klavira kod instruktora Enesa Pašović koji je završio Muzičku akademiju. Posebno oduševljenje je nastalo kada su nastupali Mirza i Ćamil Hamza sa svojom sestrom Jasminom i izveli pjesmu – Sestro Draga, Dragi Brate. Svi učesnici u programu zaslužuju čestitke. Osim građana BiH bošnjačke nacionalnosti na ovoj svečanosti su bili prisutni i jedan broj Crnogoraca, Srba i Albanaca, što je u svakom slučaju vrijedno pažnje.

Foto: Nermin Šahmanović

VRHOstali prilozi:
» FUAD-EF. ČEKIĆ - ŽIVOT POSVEĆEN VJERI I MLADIMA
Božidar Proročić | 27. March 2023 14:23
» DAN PALESTINSKE ZEMLJE
Bošnjaci.Net | 24. March 2023 12:47
» ISTORIJA KAO OPREDJELJENJE - DOPRINOS NAUCI SAITA ŠABOTIĆA
Božidar Proročić | 21. March 2023 19:03
» MIRSADA BIBIĆ-ŠABOTIĆ
Bošnjaci.Net | 17. March 2023 17:44
» SABUR IZ SEATTLE - RASADNIK RUŽA
Fahra Kurdija | 15. March 2023 17:39
» NEĐELJKO RUDOVIĆ - MEDIJI KAO ŽIVOTNO OPREDJELJENJE
Božidar Proročić | 13. March 2023 15:20
» ŠEFKU BEGOVIĆ-LIČINA
Božidar Proročić | 13. February 2023 18:40
» PODRŠKA IMAMU MAHIĆU
B.net | 09. February 2023 14:08
» ZAHVALNOST BRANITELJU DOMOVINE DINI SALKIĆU
Fahra Kurdija | 03. February 2023 15:45
Ostali prilozi istog autora:
» BOŽE, ŠTO SU KRATKE GODINE
13. January 2008 00:00
fastvee.gif
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif