Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
Jubilej
15. GODINA RADIJA “GLAS BOSNE I HERCEGOVINE” U NEW YORKU
Procitaj komentar

Autor: Rašid Nuhanović
Objavljeno: 27. March 2008. 18:03:53U povodu obilježavanja petnestogodišnjice radio “Glas BiH” 22.marta u Astoriji sve je bilo u sijeni iznenađenja večeri, muzike i plesa, koga su izveli vrsni umijetnici Murisa Harba i njen partner Jacob Jason.
Radio “Glas BiH” je nastao 1992., posije proglašenja nezavisnosti naše domovine BiH. Grupa entuzijasta dr. Džemaludin Harba, Jozo Sucic, Ivica Puljić, Adem Cahtarević, Luka Ragus i još neki pokrenuli su spomenuti radio. Tokom prvih godina postojanja program je rađen u dnevnom boravku Ivice Puljića, nekadašnjeg urednika RTV Sarajevo, koji je tih prvih godina bio urednik, novinar i tehnički realizator. Nakon što se Ivica sa svojom porodicom preselio u Washington DC program radija Glas BiH se preselio u dnevni boravak Darka Jelisića, sadašnjeg tehničkog urednika. Dugi niz godina program se također snimao u Hrvatskom radio klubu. I urednici programa su se mijenali: Iskra Čičković, Jasmina Sinanović, Selma Avdičević. Ali, daleko najveći doprinos programu dala je Nina Babović. Slušaoci su uvijek mogli računati na njen glas. U posiljednih tri godine urednici programa su Edita Zulić i Ilhan Ramić. Danas radio Glas BiH ima potpuno novu opremu. Također ekipa Radija je pokrenula niz drugih programa i manifestacija za bosanskohercegovačko-američku zajednicu i šire. Posebno se ističe u organizovanju Filmskog festivala koji se svake godine organizuje u New Yorku. Sve aktivnosti radio Glas BiH u ovih 15 godina su se odvijale pod budnim okom predsjednika dr. Džemaludina Harbe. Zaista je trebalo uložiti puno truda i vremena da se ovaj Radio održi i da postane veoma slušan i cijenjen. Bosanska zajednica New Yorka osijeća duboku zahvalnost prema ovom Radiju i svim ovim entuzijastima koji su ga proteklih godina očuvali. Zato i ovu noć 22. marta na veoma vedrim licima ljudi koji su došli na ovu zabavu osijećala se velika radost i ponos što mi u New Yorku imamo u našoj zajednici ovakav Radio.
Kliknite na sliku za uvećati


Murisa i Jacob

Također mi iz New Yorka i "Sabah" (jedini sedmični list bh. dijaspore) osijećamo kao novinu koja se rodila, odgojila i izrašla u glasilo koje se čita i doživljavamo ga kao dio naše familije. Sa nestrpljenem slušaoci ovog radija čekaju svaku srijedu navečer kada ovaj radio emituje svoj program uz intonaciju riječi koje probude emocije u ljudima koji svoje korijene vuku ili koji su rođeni u Bosni i Hercegovini i koji je osjećaju svojom Domovinom, "Bosno i Hercegovino naša Domovino"! Iza ovih riječi dirigensku palicu na radiju preuzimaju Ilhan i Dare, koji sa svojim humorom u toku programa osviježavaju uho slušalaca i daju im dodatno raspoloženje daleko od domovine. I ako se danas internetom prenose svi događaji iz Bosne i Hercegovine vrlo ažurno, sa nestrpljenem se očekuju i vijesti na ovom Radiju direktno iz Sarajeva.
Ovu 15. godišnjicu Radio Glasa Bosne i Hercegovine svojim pijesmama i muzikom obilježili su Emir Cerić i njegova kćerka Melisa, a u jednom dijelu programa čuli smo nekoliko veoma lijepih pijesama zabavne muzike u izvedbi Nermina Šahmanovića. Zabavnoj večeri je posebnu draž davala veoma bogata tombola čije je izvlačenje uslijedilo u po ponoćnim satima. Sve je ipak bilo u sijeni već najavljene večeri iznenađenja. Niko se nije nadao da među nama u sali sijede vrsni plesni umijetnici Murisa Harba i njezin partner Jacob Jason. Ovo je zaista osviježavajući momenat i vrlo značajan kulturni događaj u njujorškoj zajednici. Kada ih je najavila gospođa Tanja Rudanović nije se moglo ni predpostavljati da će oni uz bosansku muziku sa svojim plesovima dići čitavu dvoranu na noge, čiji je aplauz prilagođen ritmu ovih plesova i čitavo vrijeme pratio ove vrsne plesače. Naručito su ih sa ponosom bodrli Murisini roditelji Džemaludin Harba i njegova supruga.


Dr. Džemaludin Harba, jedan od osnivača i predsjednik Odbora radija "Glas BiH"

Da naglasimo da je Murisa Harba je profesionalna glumica, plesačica i režiserka sa sjedištem u Manhattan-u, New York. Ona drži BFA u pozorištu Univerziteta u Boston-u gdje završila ples kao sporedni predmet. U prošlom augustu ona je putovala u Chicago gdje je režirala pozorišnui komad koji se zove “White Rabbit” (Bijeli zec) koji je ona prethodno, prije tri godine stvorila. Taj komad je bio na sceni četiri sedmice u pozorištu Bailiwick i za njega je dobila vrlo povoljne prikaže i od Chicago Tribun-a i od Time out of Chicago. Prošlog marta ona je izabrana da putuje po SAD sa ABC ovom priredbonm “Dancing with the Stars” (ples sa zvijezdama), koji je izuzetno popularan šou u SAD i koji je osvojio (zarazio) naciju plesnom groznicom. Murisa je također glumila u različitim kratkim filmovina i u reklamama ali trenutno svoju energiju usmjerava prema latinskim plesovima. Samo prošle godine dobila je tri šampionske titule i u Las Vegas-u i u gradu Nerw York sa partnerom i učiteljem Jacob-om Jason. Ona studira Cha-cha, Smmb-u Rumb-u, Paso Doble i Jive na Times Square plesu, koji je na izuzetno kompetitivnom nivou. Ona i Jacob su predviđeni da putuju u Veneciju (Italija), na svoja sljedeća takmičenja već ovog maja. Murisa također trenira u studijima New York-a da postane učitelj stepovanja u plesnim salama. Ona želi da zahvali svojoj majci, ocu i bratu Kurt-u i svom momku Bryanu-u za njihovu ljubav i podršku. Bez njih ona sve to ne bi mogla ostvariti. Mi Murisu zaista dozivljavamo za zadovljostvom kao dijo bogatsva nase zajednice.

Povodom jubileja petnaestogodišnice uspješnog rada radija "Glas BiH" iz New Yorka - osnivačima, urednicima, voditeljima i slušateljima Redakcija web magazina Bošnjaci.Net upućuje srdačne čestitke, s željom da Glas Bosne i Hercegovine nikada ne utihne!

Uredništvo!


Poštovani dr. Džemaludin Harba,

Povodom jubileja petnaestogodišnice uspješnog rada radija "Glas BiH" iz New Yorka - osnivačima, urednicima, voditeljima i slušateljima Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike upućuje srdacne čestitke, s željom da Glas Bosne i Hercegovine još dugu čuje širom naše dijaspore u NY.

S poštovanjem;
Emir Ramić,
predsjednik UO KBSA

VRHOstali prilozi:
» DODIJELJENE NAGRADE "ISNAM TALJIĆ" ZA 2022. GODINU
Preporod.info | 04. December 2022 03:33
» PROGON MUSLIMANA ZBOG NOŠENJA FESA
Muhamed Hodžić | 02. December 2022 13:35
» HRABROST JE BITI ŽENA DANAŠNJEG SELA
Fahra Kurdija | 28. November 2022 19:04
» ZEMLJO MAJKO ZA TOBOM ČEZNEM JAKO
Aziz Hurem | 22. November 2022 16:57
» SUZBIJANJE KRAJNJE DESNIČARSKIH ORGANIZACIJA NA BALKANU
Detektor.ba | 17. November 2022 18:16
» OSMI NOVEMBAR DAN POBJEDE KOJI SLAVI AZERBEJDŽAN
Božidar Proročić | 08. November 2022 14:36
» SREBRENICA NIJE DOGAĐAJ - SREBRENICA JE PROCES
Mensud Alićušić | 24. October 2022 00:01
» „MAMA, KAD ĆE DOĆI BABO?“
Bošnjaci.Net | 18. October 2022 02:06
» BIO ŠARENI, SJECKANI ILI BUREDŽIK, U BOSNI JE BUREK SAMO S MESOM
Anadolu Agency (AA) | 17. October 2022 14:46
Ostali prilozi istog autora:
» BOŽE, ŠTO SU KRATKE GODINE
13. January 2008 00:00
fastvee.gif
banmuftija.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif