Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Aktuelno
OTVORENO PISMO DENISA BEĆIROVIĆA UPUĆENO MILORADU ŽIVKOVIĆU U POVODU 9. MAJA
Procitaj komentar
Autor: Dr. Denis Bećirović
Objavljeno: 09. May 2008. 10:05:48
Gospodine Živkoviću!

Iako se rat u Bosni i Hercegovini završio 1995. godine, među stanovništvom naše zemlje nažalost još uvijek imamo prisutne svakodnevne pojave raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje i huškanja jednih naroda protiv drugih što je u današnjim uslovima pogodno tlo za razvoj i narastanje fašističke ideologije i njeno provođenje u praksi.

U okolnostima u kojima Svjedoci smo povampirenja onih snaga u Bosni i Hercegovini i neposrednom susjedstvu, koje svim silama nastoje prekrojiti historiju minimizirajući ulogu antifašista pokušavajući da afirmišu najmračnije ideologije i njihove nosioce.

Pred sve antifašiste se postavlja imperativ aktivnijeg i snažnijeg očitovanja i suprotstavljanja revizionizmu. Smatram da svi organi zakonodavne i izvršne vlasti, zajedno sa najširim krugom nevladinih i drugih organizacija koje baštine antifašizam, imaju historijsku dužnost da reafirmišu sve vrijednosti antifašističkog pokreta i sve vrijednosti koje su prihvatile savremena demokratska društva koja se temelje na poštovanju ljudskih prava i sloboda.

Pokušaji prekrajanja historijskih činjenica uz neskrivena nastojanja da se rehabilituju snage koje su doživjele svoj historijski poraz u Drugom svjetskom ratu sve su učestaliji u posljednjih nekoliko godina. I u Bosni i Hercegovini i u neposrednom okruženju u ofanzivi su one snage koje pokušavaju da relativiziraju ulogu i doprinos antifašista i antifašizma na ovim prostorima u pobjedi Saveznika nad fašizmom.

Sve su češći pokušaji historijske rehabilitacije trajno poraženih snaga nacifašizma kroz nastojanja da se stavi znak jednakosti između četnika i partizana, ustaša i partizana, kvislinga koji su se borili u Handžar-diviziji i partizana.

Smatrao sam i dalje smatram da kao poslanici u najvišem zakonodavnom organu Bosne i Hercegovine imamo dug prema bosanskohercegovačkoj javnosti, a posebno prema generacijama koje dolaze, da se suprotstavimo pokušajima falsifikovanja historije i da doprinesemo izgradnji takvog društva koje će počivati na planetarno priznatim antifašističkim vrijednostima.

I nedavna prošlost obilježena povampirenjem fašizma nam daje za pravo i obavezuje nas, u ime očuvanja mira na ovim prostorima, da ne dopustimo da fašizam ponovo digne glavu i zaprijeti budućnosti Bosne i Hercegovine.

Pišem Vam ovo pismo, jer sam razočaran činjenicom da ste deset dana prije obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Evropi glasali protiv inicijative koja predviđa zabranu neofašističkih ustaških i četničkih organizacija, kao i onih koje se naslanjaju na tradiciju Handžar divizije.

Slijepo slijedeći upute svog stranačkog vođe i njegovih beogradskih mentora niste uvažili ni 50.000 potpisa podrške ovoj inicijativi, kao ni pisma desetina udruženja i nevladinih organizacija iz cijele BiH. Takvim sramotnim glasanjem direktno ste pogazili planetarno priznate antifašističke vrijednosti i borbu svih naroda i građana naše zemlje na osnovu koje su bosanskohercegovački narodi 1945. godine svrstani na stranu pobjedničke Antihitlerovske koalicije.

Posebno je šokantno djelovalo istupanje Vašeg predsjednika Kluba poslanika u Predstavničkom domu gospodina Kalabića, koji je opravdavao lik i djelo osvjedočenog i osuđenog ratnog zločinca – Dražu Mihajlovića. Vi se niste ogradili od takvih ocjena, tako da javnost s pravom može zaključiti da i sami zastupate pomenuto gledište.

Umjesto da budete ponosni na antifašiste (partizane) Srbe, Bošnjake, Hrvate i ostale građane BiH, Vi ste se dobrovoljno opredijelili da izjednačavate antifašiste (partizane) i domaće fašiste (ustaše, četnike i Handžar diviziju).

Gospodine Živkoviću, ne znam da li ne znate ili nećete da priznate da je četnička ideologija nacistička i genocidna, ali znam da takvim stavovima ne doprinosite izgradnji mira i povjerenja u našoj državi. Podsjećam Vas da četnički program predviđa da se “svo srpstvo, očisti od Muslimana, Hrvata i Arnauta” odnosno od “svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata”, kao i od “nepodobnih” Srba koji ne prihvataju četničku ideologiju. Na osnovu pomenutog programa četnički komandanti Đurišić, Kalabić i drugi počinili su stravične zločine nad desetinama hiljada nevinih ljudi.

Namjerno Vam citiram samo jedan mali dio genocidnog četničkog programa kako bi ste znali od koga se niste ogradili. O genocidnom ustaškom pokretu i kvislinškoj Handžar diviziji neću Vam u ovom pismu govoriti, jer ih niko nije otvoreno na sjednici branio, izuzev Vašeg “koalicionog saveznika” gospodina Bakira Izetbegovića koji je neargumentovano tražio izraze razumijevanja za ulogu Handžar divizije.

Svjestan sam da ovim pismom, vjerovatno, ne mogu uticati na Vaše stavove, ali zato hoću javno poručiti da Vi više nemate ni moralno ni političko ni ljudsko pravo da obilježavate Dan pobjede nad fašizmom. Tim prije, jer oni koje Vi branite nisu učestvovali u pobjedi nad fašizmom, već su kao i ostali fašisti provodili genocidnu politiku istrebljivanja čitavih naroda.

Ipak, na kraju ovog pisma moram istaći da neusvajanjem ove inicijative niste zaustavili antifašiste i antinacionaliste Srbe, Bošnjake, Hrvate i ostale građene BiH. Naprotiv, probudili ste sve uspavane, kolebljive i neodlučne u našoj državi da se još odlučnije bore za izbor neke nove parlamentarne većine koja će imati obraza i snage da izglasa zabranu neofašističkih organizacija u Bosni i Hercegovini, kao što su to uradili demokratski parlamenti u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama Evropske unije.

Mr.sc. Denis Bećirović

VRHOstali prilozi:
» RAMAZANSKI PANEL ZA ŽENE: ZNAMENITE ŽENE U ISLAMU
Bošnjaci.Net | 19. April 2022 16:55
» ANALIZA - ČETRNAEST GODINA NEZAVISNOSTI KOSOVA
Anadolu Agency (AA) | 16. February 2022 20:36
» PROTESTI U NEW YORKU PROTIV SRBIJE, 28. OKTOBRA U 12PM
Bošnjaci.Net | 13. October 2021 20:58
» RAFET HUSOVIĆ SE POVLAČI SA ČELA BOŠNJAČKE STRANKE I POLITIKE
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 23:21
» MILO
| 16. February 2021 18:44
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
Ostali prilozi istog autora:
» DRŽAVNI I ANTIDRŽAVNI BLOK
01. March 2020 20:12
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif