Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Hakija Mujčin donira još dvadeset hiljada dolara za kolibarsku džamiju
2. AVGUSTA OTVORENJE DŽAMIJE U KOLIBAMA GORNJIM
Procitaj komentar

Autor: Jasmina Matinjanin
Objavljeno: 24. June 2008. 08:06:36
Džamija u Kolibama Gornjim /općina Bosanski Brod/ srušena je do temelja 1992. godine, a njena ponovna gradnja započeta je deset godina kasnije, u proljeće 2002. godine. Danas se ovaj vjerski objekat u Kolibama nalazi u završnoj fazi gradnje.

Građevinski odbor za obnovu džamije ovih dana intenzivirao je svoje aktivnosti da se džamija svečano otvori i preda na upotrebu vjernicima još ovog ljeta. Na sastancima Odbora koji se sada događaju svaka tri dana, koordiniraju se aktivnosti kako bi se stiglo do ovog cilja.
Džamija se svakako ne bi mogla otvoriti ovoga ljeta bez novih materijalnih sredstava, a novi optimizam Kolibarcima ponovo je stigao iz Kanade. Naime, opet su najveći donatori dosadašnjeg dijela gradnje, Hakija i Hajrija Mujčin odlučili da značajno pomognu nastavak radova. Sa novom donacijom od dvadeset hiljada dolara Hakija i Hajrija Mujčin odlučili su da pomognu da se ovaj objekat dovrši. Tako je njihov prilog gradnji džamije u Kolibama za ovih šest godina gradnje dostigao sedamdeset i tri hiljade dolara, što predstavlja izuzetan znak plemenitosti ove porodice.
Treba reći da u historiji Koliba Gornjih nije doživljeno da je neka osoba ili porodica tolikim novčanim sredstvima pomogla neki projekat.

Općina Bosanski Brod je spremna da pomogne završetku gradnje ovog objekta, a postoji spremnost samih građana Koliba da svojim prilozima pomognu da se sakupi dovoljno sredstava za završetak gradnje cjelokupnog kompleksa džamije.
Naravno očekuje se i nesebična pomoć građana koji borave u drugim zemljama.
Kada bude u potpunosti dovršena, džamija u Kolibama sa svim pratećim sadržajima imat će vrijednost od milion maraka, a u njenu gradnju bit će uloženo oko četiri puta manje novca, što samo po sebi govori o ogromnim naporima koji su uloženi od strane graditelja, kako bi se postigle maksimalne uštede, a istovremeno ispoštovali svi standardi moderne gradnje i sve stavke arhitektonskog projekta.
Zbog svega ovoga Kolibarci mogu biti zaista ponosni, jer su uspjeli postići nešto što je na početku izgledalo skoro nemoguće.

Pohvala kolibarskom džematu i javna zahvala svima koji pomažu obnovu džamija stigla je prošle nedjelje i od banjolučkog muftije Edhema ef Čamdžića, koji redovno prati i pomaže obnovu više desetina džamija na svom muftiluku i koji je zaista čest i rado viđen gost u Kolibama. Muftija se posebno osvrnuo na izuzetno plemenit čin porodice Hakije Mujčina ih Kanade, iskazavši ovoj porodici zahvalnost u ime muftijstva na čijem čelu se on nalazi.

Po svemu sudeći projekat obnove džamije u Kolibama ulazi u svoju finalnu fazu, a svečano otvorenje je zakazano 2. avgusta 2008.

Više o džamiji u Kolibama kao i o samom mjestu Kolibe Gornje možete naći na kolibe.org

VRHOstali prilozi:
» 487 GODINA SARAJEVSKE GAZI HUSREV-BEGOVE MEDRESE
Anadolu Agency (AA) | 07. January 2024 12:41
» ODAZIVAM TI SE, ALLAHU, ODAZIVAM …
Esad Krcić | 04. January 2024 18:27
Ostali prilozi istog autora:
» DOGAĐAJ O KOJEM SE PRIČA
28. March 2008 10:29
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif