Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Izbori


Razgovor: Irena Hadžiabdić, član Centralne izborne komisije BiH
IZBORI SU DAN KADA BIRAČI DONOSE VAŽNE ODLUKE
Procitaj komentar

Autor: Rašid Nuhanović
Objavljeno: 16. July 2008. 10:07:01

Irena Hadžiabdić, član Centralne izborne komisije BiH
U nedjelju 13. jula Bosansko-hercegovačku zajednicu New Yorka posjetili su Ermin Kos, šef Odsjeka za izbore u Sekretarijatu Centralne izborne komisije BiH i Irena Hadžiabdić, član Centralne izborne komisije BiH. Organizator posjete je Bosansko-američko udruzenje iz New York-a.
U prostorijama Udruženja na Astoriji Kos i Hadžiabdić razgovarali su sa građanima BiH koji žive u New Yorku, koji su se registrovali ili koji žele da se registruju za lokalne izbore koji će se održati 5. oktobra ove godine. Ovom prilikom Rašid Nuhanović je za Bošnjaci.Net obavio razgovor sa Irenom Hadžiabdić.

U toku obraćanja Ermin Kos je posebno naglasio: "Ukoliko dostavite svoje registracione materijale do 22. jula bit će te registrovani za lokalne izbore koji će se održati 5. oktobra. Ali ono što bi vas ja posebno zamolio je da nastavite sa radom, jer ovo je kontinuiran process, time nastavite sa svojim registracijama i nakon 22. jula. Tako da ćemo vas mi registrovati za sljedeće koji će se održati u BiH".

Kliknite na sliku za uvećati

Ermin Kos, šef Odsjeka za izbore u Sekretarijatu Centralne izborne komisije BiH i Irena Hadžiabdić, član Centralne izborne komisije BiH

Članovi bh. zajednice u New Yorku na sastanku sa predstavnicima Centralne izborne komisije BiH
Bošnjaci Net: Gospođo Hadžiabdić, možete li nam u kratko odgovoriti šta je cilj vaše posjete Americi i kakva su vam iskustva nakon te posjete?
Hadžiabdić
: Cilj ove posjete je prije svega planiranje organizacije glasanja u diplomatsko konzularnim prestavništvima BiH u SAD. Mi smo posjetili Generalni konsulat u Chicagu, Ambasadu BiH u Washingtonu i prostorije Misije BiH u Ujedinjenim Nacijama u New Yorku. Cilj je vidjeti uslove u kojima namjeravamo otvoriti biračka mjesta. pod uslovom da je veći broj naših građanja zainteresiran koji žive u tim mjestima, da glasaju na lokalni nivo. Istovremno smo razgovarli sa dijasporom u raznim udruženjima i prestavnicima svih konstitutivnih naroda koji su okupjeni oko raznih udruženja u ova tri grada. Dati relevantne informacije za registraciju a naravno i za proces glasanja. Sve to ukazujući i na najčešće greške koje oni naprave prilikom ispunjavanja obrazaca za registraciju. Utisci su prije svega vrlo pozitivni i za to smo u svim nevladimi organizacijama koji smo uspjeli sresti smo bili jako dobro primjeni i svi su pozdravili prisustvo Centralne izborne komisije BiH jedine relevantne državne institucije koja biračima može dati važne informacije za provedbu izbora.

Bošnjaci Net: Vi ste jedan od sedam članova Centralne izborne komisije BiH, recite nam dali osjećate određeni napredak u izbornom procesu BiH?
Hadžiabdić:
Jedan pozitivan pomak je svakako glasanje u BiH dipolamtsko-konsularnim prestavništvima u našoj dijaspori, i to je svakako jedan značajan korak u smislu izjednačavanja položaja birača van zemlje sa biračima unutar BiH, jer je do sada ova kategorija birača van zemlje imala priliku glasati samo putem pošte. Ali u posljednim izmjenama i dopunama izbornog zakona desile su se i druge pozitivne promjene. Prije svega u 34 opštine planirano je i izbor nacionalni manjina u opštinsko vijece. Osim toga Centralna izborna komisija BiH je donjela odluku da u telefonskom kontaktu se direktno obraća biračima iz dijaspore kako bi ih upozorila na eventualne greške u nihovim obrascima prije 22. jula. Naime dosta je obrazaca dolazilo sa greškama i sretna sam da mogu reći da je do danas sa oko 900 birača kontaktirano da bi ispravili greške kipa nedostatka potpisa ili priložene nevažeće dokumentacije. Vrlo je bitno da svi dokumenti budu važeći, na primjer uvjerenje o državljanstvu ako se treba priložiti ne smije biti starije od 6 mjeseci.

Bošnjaci Net: I na kraju pošto je 22. juli zadnji dan kada Centralna izborna komisija treba dobiti registracioni materijal od svakog ko želi biti registrovan za glasanje. Zamolili bi vas da pojasnite koji je najbrži način slanja materijala za registraciju kako bi stigao na vrijeme?
Hadžiabdić
: Ove godine je prvi put omogućeno biračima da svoje registracioni materijal mogu slati i putem eletronske pošte, tako da mogu skanirati i poslati kompletan materijal. Znači osim faxa i putem pošte mogu poslati i putem e-maila. Tako da je to značajan pomak u slanju obrazaca. Ono što želim poručiti svim biračima je svakako izađu na izbore i da iskoriste svoje demokratsko pravo, jer su izbori dan kada oni donose odluke. To je i zvanačni slogan Centralne izborne komisije BiH, i želim im reći da njihov glas može dati vlast a i može uskratiti vlast.

VRHOstali prilozi:
» POZNAT RASPORED MANDATA ZA SKUPŠTINE KANTONA U FEDERACIJI BIH
Anadolu Agency (AA) | 23. October 2022 12:56
Ostali prilozi istog autora:
» BOŽE, ŠTO SU KRATKE GODINE
13. January 2008 00:00
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif