Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu u Washington: Američki kongres o hapšenju Karadžića
PREISPITIVANJE INSTITUCIONALNOG NASLJEĐA GENOCIDNE I APARTHEJDSKE POLITIKE BOSANSKIH SRBA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. July 2008. 21:07:16SAVJETODAVNO VIJEĆE POZIVA BH. DIJASPORU NA DJELOVANJE
Danas kada Bosna i Hercegovina prolazi kroz tranzicijske procese euroatlanskih integracija istovremeno se suočavajuci sa posljedicama genocida i agresije smatramo kako je prisustvo i aktivna uključenost američke administracije u ovim procesima od presudnog značaja. Da bi se ovo prisustvo održalo i intenziviralo neophodan je angažman i Dijaspore BiH u SAD-u.

Stoga, pozivamo cjelokupnu bh. dijasporu u SAD-u da se aktivno uključi u procesu lobiranja, prvenstveno za svoje interese kao američki građani a time indirektno i za prosperitet Bosne i Hercegovine. Također apelujemo na sve "lokalne" i "krovne" organizacije u dijaspori da svoju energiju usmjere na proširenje Kluba kongresmena prijatelja BiH (Bosnian Caucus) kako bi rezolucija o ustavnim promjenama u BiH, koja je trenutno u proceduri Američkog kongresa, dobila veću podršku. Ovo su procesi i dokumenti sa trajnim značenjem i mogu imati dalekosežne posljedice na procese u BiH.

Pozivamo sve organizacije da daju šansu mladim ljudima i studentima jer su oni najbolje obučeni da zastupaju interese dijaspore pred vlastima u SAD i pred nevladinm organizacijama. Jedino zajedničkim i proaktivnim djelovanjem možemo osigurati potpunu pozornost američke administracije i tako pomoći našoj Bosni i Hercegovini. Pridružite nam se kako bi se glas Bosne još jače čuo u svjetskoj političkoj metropoli, Washington DC-u.

Posjetite stranicu Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Washingtonu
Radovan Karadžić, vođa para-države bosanskih Srba od 1992. do 1995. godine, uhapšen je 21. jula 2008. godine u Srbiji pod optužbom za genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin zbog 43 mjesečne opsade Sarajeva i zbog sistematskog organizovanja masakra počinjenog nad hiljadama Bosanskih muslimana, dječaka i muškaraca, 1995. godine u Srebrenici -"zaštićenoj zoni" proglašenoj od strane Ujedinjenih nacija.

U saopćenju Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća za BiH sa sjedištem u Washingtonu stoji kako treba istaknuti važnost ovog dana prisjećanjem patnji koje su mnogi nevinih pretrpjeli. Obaveza je nastaviti sa naporima na dovođenju odgovornih za genocid i etnićko čišćenje pred lice pravde kako bi se spriječilo ponavljanje prošlosti te kako bi se obnovili međuljudski odnosi. Napori na zadovoljenju pravde se moraju nastaviti, ne samo kako bi se izgradila dolična budućnost već i kako bi se čovječanstvu vratilo dostojanstvo.


Nadalje se u saopćenju ističe kako nas ovaj dan približava realizaciji predstojećeg zadatka koji zahtjeva preispitivanje institucionalnog nasljeđa genocidne i aparthejdske politike bosanskih Srba. Institucije koje je izgradio Karadžić nesmiju ostati kao nagrada za počinjeni genocid. To nadalje ukazuje da će optužnica i suđenje Karadžiću staviti izvan svake sumnje činjenicu da je genocid počinjen na cijeloj teritoriji pod kontrolom njegovih snaga, ne ograničavajući se samo na Srebrenicu. Ta se teritorija danas zove Republika Srpska.

Savjetodavno vijeće ovim saopćenjem poziva relevantne faktore u američkoj vladi na aktivnu podršku rezoluciji Predstavničkog doma Američkog kongresa (H.Res. 679) koja se bavi preispitivanjem još uvijek postojećeg institucionalnog nasljeđa genocidne i aparthejdske politike u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ističe da je saopćenje upućeno na sljedeće adrese u Američkom kongresu:
- Senator Joseph Biden,
Komisija za vanjsku politiku Američkog senata
- Kongresmen Howard Berman,
Komisija za vanjsku politiku Predstavnickog doma
- Kongresmeni Christopher Smith i Russ Carnahan, kopredsjedavajaći Kluba prijatelja BiH

Senator Joseph Biden:
Vojska koja je djelovala po Karadžićevim naređenjima izvršila je neke od najzgnusnijih nedjela u Evropi nakon Holokausta

Predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove Američkog senata i ovogodišnji dobitnik nagrade "Srebrenica 1995" Senator Joseph Biden oglasio se saopćenjem povodom hapšenja Radovana Karadžića. U saopćenju se kaže:

Nadam se da će hapšenje Radovana Karadžića i suđenje koje slijedi biti prekretnica u naporu da se uspostavi mir i pomirenje među narodima na Balkanu. Vojska koja je djelovala po Karadžićevim naređenjima izvršila je neke od najzgnusnijih nedjela u Evropi nakon Holokausta. Njegovo hapšenje neće vratiti nazad hiljade nenaoružanih muškaraca i dječaka likvidiranih u Srebrenici, niti će umanjiti patnju kroz koju su prošli građani Sarajeva tokom opsade, ali će dovesti zločince korak bliže pravdi i pomoći Srbiji na putu ka prosperitetnoj budućnosti kao dijelu euro-atlantske zajednice. Hapšenjem Karadžića, jedino što još stoji između Srbije i punog poštovanja međunarodne zajednice jeste neuspjeh u hapšenju Ratka Mladića. Nadam se da će slična vijest i u vezi Mladića uskoro uslijediti.

Senator Arlen Specter:
Nikada nije kasno tražiti pravdu

Gospodine predsjedavajući, obraćam se s čestitkom srbijanskim vlastima na hapšenju bivšeg predsjednika Republike srpske Radovana Karadžića. Početkom ovog mjeseca obilježili smo 13. godišnjicu genocida u Srebrenici. Hapšenje Radovana Karadžića ove sedmice, u vezi toga zločina, pokazuje da nikada nije kasno tražiti pravdu za užasne zločine počinjene tokom rata u Bosni između 1992. i 1995. godine. Radovan Karadžić je uhapšen u ponedjeljak 21. jula u blizini Beograda, više od deset godina nakon objavljivanja optužnice od strane Međunarodnog krivičniog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Kongresmen Steney Hoyer:
Stvarna priroda sukoba u Bosni je agresija

"Nadam se skorom hapšenju Mladića - Nikada neću zaboraviti masovnu grobnicu u blizini Srebrenice - Stvarna priroda sukoba u Bosni je agresija". Kongresmen Steny H. Hoyer, vođa demokrata u predstavničkom domu Američkog kongresa, izdao je saopćenje povodom hapšenja vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića. U saopćenje se stoji:

Izuzetno mi je drago da je vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, koji je imao ključnu ulogu u etničkom čišćenju u Bosni i Hercegovini, uhapšen u Srbiji. Nadam se da će ubrzo biti prebačen u Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu, gdje će mu biti suđeno za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.Također se nadam da će Ratko Mladić, koji je podjednako učestvovao u zločinima kao i Karadžić, uskoro biti uhapšen i prebačen u Hag.

Bezbroj puta smo gledali na televiziji ili čitali u novinama o iseljavanju cijelih gradova i sela, o granatiranju Sarajeva, o logorima kao što su Omarska i Trnopolje, o masovnim silovanjima i mnogim drugim zločinima vezanim za etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini. Imao sam priliku zajedno sa svojim kolegama 1998. godine stajati kraj masovne grobnice u blizini Srebrenice i vidjeti ostatke ubijenih. To iskustvo nikada neću zaboraviti. Sjećam se kako je Radovan Karadžić bezbroj puta izlazio sa pregovora ili iz svog dobro zaštićenog štaba da proglasi, sa najvećom arogancijom, da je granatiranje krivica onih koji su granatirani, da je međunarodna zajednica odgovorna za uzrokovanje zločina i da je etnički čista Bosnia kao dio 'Velike Srbije' historijski nezaobilazna činjenica.

Početkom devedesetih, mnogi su od nas u Američkom kongresu razumjeli stvarnu priorodu sukoba u Bosni, agresiju, i tražili smo ne samo odlučnu akciju da se zaustave zločini već i da se odgovorni dovedu pred lice pravde. Ja sam to činio redovno u svojstvu predsjedavajućeg Helsinškog komiteta. Teško je bilo Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i međunarodnoj zajednici poslije Hladnog rata da shvati dimenziju užasa koji je stajao pred njima. Uprkos neodlučnosti i ponekad otvorenoj protivljenju nekih, uspjeli smo ipak zaustavili sukob i uspostavili neophodni presedan formiranjem prvog Tribunala za ratne zločine poslije Drugog svjestskog rata. Hapšenje i suđenje optuženim za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid je faktor koji utiče na naše odnose sa Srbijom i drugim državama.

Očekujem da čujem Karadžićeva objašnjenja za njegove (ne)djela ali ne više pred TV kamerama već pred sudijama u Hagu. Nadam se da će njegovo hapšenje i suđenje doprinijeti pravdi bosanskim žrtvama i da će Srbi u cijelini odbiti nacionalističku ostavštinu Slobodana Miloševića. Ovo će doprinijeti napredovanju Bosne i Hercegovine i Srbije ka europskim integracijama. U međuvremenu, uzimajući u obzir užase koji se i dan danas dešavaju po cijelom svijetu, nadam se da će hapšenje Radovana Karadžića biti mali ali i značajan korak da međunarodna pravda bude poruka onima koji razmišljaju o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu kao načinu ostvarivanja svojih mržnjom ispunjenih ciljeva.

Kongresmen Russ Carnahan:
Moramo ostati vjerni pravdi bez obzira koliko ona bila spora

Casni Russ Carnahan iz savezne države Missouri, kopredsjedavajući Kluba prijatelja BiH u Američkom kongresu, dao je izjavu u kojoj pozdravlja napore Haškog tribunala i međunarodne zajednice na hapšenju Radovana Karadžića.

Pridružujem se ostalima u podršci naporima Suda za ratne zločine Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice u lišavanju slobode Radovana Karadžića i njegovog privođenja pravdi. Optužnica protiv Karadžića podignuta prije više od decenije i njegovo današnje hapšenje ponovno stavljaju u fokus zločine iz prošlosti u BiH koji nikada neće biti zaboravljeni. Svi se nadamo da će Karadžićevo hapšenje donijeti barem neki mir obiteljima žrtava.

Razumijem koliko sve to znači za toliki broj onih koji su bili primorani biti svjedocima terora kojeg je on stvarao. Kao predstavnik mnogih Amerikanaca bosanskog porijekla u Kongresu, znam da ovo ne zatvara knjigu događaja od prije jedne decenije, ali je pozitivno okretanje još jedne stranice jednog od najužasnijih poglavlja historije.

Moramo ostati vjerni pravdi bez obzira koliko ona bila spora. Oni poput Karadžića a koji su još uvijek u bijegu moraju biti privedeni pred sud i procesuirani zbog zločina za koje su optuženi da su ih počinili.

Američki jevrejski komitet pozdravlja hapšenje Karadžića

Americki jevrejski komitet (American Jewish Committee, AJC) izdao je saopćenje 22. jula 2008. godine u kome se pozdravlja hapšenje Radovana Karadžića u Srbiji.

"Ovo je izuzetno vazan događaj", rekao je izvršni direktor AJC-a David A. Harris. "Ovo hapšenje šalje jaku poruku da će osumnjičeni ratni zločinci koji su učestvovali u genocidu biti gonjeni i dovedeni pred lice pravde. Karadžićevo hapšenje neće vratiti u život hiljade Bosanskih muslimana hladnokrvno ubijenih u Srebrenici i u drugim mjestima devedesetih godina. Ali, u najmanju ruku, osumnjičeni naredbodavac neće više biti na slobodi čime će žrtve posthumno dobiti pravnu zadovoljstinu.

Američki jevrejski komitet je također pozdravio napore nove srbijanske vlade da locira i uhapsi Karadžića, koji je u bjekstvu od 1995. godine.
Ovaj komitet je bio aktivan devedesetih godina u osudi agresije na Bosnu i Hercegovinu. Pojedinačno i u koaliciji, komitet je mobilizovao podršku javnosti i urgirao kod vlada SAD-a i drugih zemalja da preduzmu mjere radi sprječavanja genocida, kao i da se izvršioci dovedu pred lice pravde te da se upostavo politička stabilnost.

Americki kongres obilježio 13. godišnjicu pada Žepe

Kongresmen Christopher Smith:

Prisjecanje pada Zepe, jedne od sest "zasticenih zona" UN-a u Bosni

Casni Christopher Smith iz savezne drzave New Jersey, kopredsjedavajuci Kluba prijatelja BiH u Americkom kongresu, dao je 25. jula 2008. godine Izjavu u Predstavnickom domu Americkog kongresa povodom 13. godisnjice pada Zepe.

Gospodjo predsjedavajuca, na danasnji dan, jula 1995. godine, Vojska Republike Srpske zauzela je Zepu, jednu od sest "zasticenih zona" UN-a tokom rata u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine. Pad Zepe dogodio se dvije sedmice nakon sto su snage UN-a prepustile "zasticenu zonu" Srebrenica toj istoj vojsci koja je izvrsila genocid masakrirajuci 8.000 bosnjackih muskaraca i djecaka i silovanjem nepoznatog broja bosnjackih zena.

Gospodjo predsjedavajuca, Zepa je prije rata bila selo izuzetne prirodne ljepote. Tri hiljade ljudi je zivjelo tamo i 750 djece je pohadalo osnovnu skolu. Danas je to selo spomenik zlocinakcoj istoriji etnickog ciscenja; samo 500 povratnika zivi tamo dok je vecina njih nezaposlena.

Jedanaestog jula ove godine, stotine diplomata i clanova medjunarodne zajednice obiljezilo je zajedno sa hiljadama ozaloscenih Bosanaca 13. godisnjicu pada Srebrenice. Gospodjo predsjedavajuca, sjetimo se i obiljezimo 25. juli sa istom pocascu odajuci pocast zrtvama Zepe. Podijelimo medju sobom bolna sjecanja na uzas koji je zadesio Zepu prije 13 godina i ne zaboravimo da ce samo pravda i demokratija voditi Bosnu i Hercegovinu ka stabilnoj i prosperitetnoj buducnosti.

Posjetite stranicu Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu u Washingtonu


  Dossier: Zločinac Radovan Karadžić
» PRAVDA JE ZAKASNILA, ALI NIJE OPOVRGNUTA, U BOSNI
David Scheffer | 26.03.2016 13:25
» NASTAVLJA SE UTAKMICA ZLA
Said Šteta | 26.03.2016 01:07
» KOLEKTIVNA ODGOVORNOST POSTOJI
Vijesti.ba | 25.03.2016 17:08
» PRESUDA NIJE PRAVEDNA, ALI IMA I GORE OD TOGA
Abdullah ef. Hodžić | 25.03.2016 16:42
» HAŠKI TRIBUNAL UVRIJEDIO ŽRTVE GENOCIDA
Elmedina Muftić | 25.03.2016 06:34
» PORUKA BOŠNJACIMA: UPAMTITE DAN PRESUDE KARADŽIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25.03.2016 06:12
» GOSPODIN SMRT
Nedžad Ahatović | 23.03.2016 19:16
» UVODNA RIJEČ BEZ KRVNIKA
| 03.11.2009 12:05
» PENTAGON STOJI IZA DOGOVORA O KARADŽIĆEVOM IMUNITETU
Nidžara Ahmetašević, BIRN | 08.08.2008 18:53
» KRAJ NACIONALISTIČKIH ILUZIJA
B.net | 27.07.2008 06:40
» MONSTRUM S PALA NIJE PREKASNO UHAPŠEN
Šemso Agović | 24.07.2008 09:17
» PRIČA O DRAGANU DABIĆU
Erna Mačkić, BIRN | 24.07.2008 08:56
» SRBIJA POD PRITISKOM ZBOG MLADIĆA
Fena | 23.07.2008 18:33
» DOBRO IZREŽIRANA (TEMPIRANA) AKCIJA
Mr. Haris Alibašić | 23.07.2008 12:58
» KARADŽIĆ IMA MNOGO TOGA DA ODGOVORI, ALI IMA I MNOGO TOGA DA KAŽE
Ambassador Muhamed Sacirbey | 22.07.2008 19:17
» VEKARIĆ: KARADŽIĆ U HAGU ZA VIKEND
Tanjug | 22.07.2008 12:47
» PJESNIK ČIJI SU STIHOVI PALILI GRADOVE
Ahmed Salihbegović | 22.07.2008 12:35
» TRAČAK NADE
Thorsten Denkler | 22.07.2008 08:03
» UHAPŠEN JE BALKANSKI HITLER
Dr. Ahmed Pašić | 22.07.2008 06:25
» UHAPŠENO ĐUBRE - KARAVANA PROLAZI
Željko Milićević | 22.07.2008 05:28
» UHAPŠEN ZLOČINAC RADOVAN KARADŽIĆ
Bošnjaci.Net | 21.07.2008 15:50

Ostali prilozi:
» RAFET HUSOVIĆ SE POVLAČI SA ČELA BOŠNJAČKE STRANKE I POLITIKE
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 23:21
» MILO
| 16. February 2021 18:44
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
Ostali prilozi istog autora: