Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Folklor


New York
KUD 'SEDEF' NA TURSKOM FESTIVALU NA MANHATTENU PREZENTIRAO BOŠNJAČKU KULTURU I TRADICIJU
Procitaj komentar

Autor: Džemail Hot
Objavljeno: 26. August 2008. 10:08:03
Turski festival u New Yorku
kliknite na sliku za uvećati
U nedjelju 24. avgusta 2008.godine prelijepi zeleni prostor Central parka na Manhattanu, bio je pretijesan da primi sve radoznale na Turskom festivalu (Turkish Festival) kojeg tradicionalno organizuje Turski kulturni centar iz New Yorka (Turkish Cultural Centar).

Pored osmanlijskih orksetara, turskih kulturnih i biznis organizacija iz New Yorka i šire, predstavnika kulturne baštine Turkmestana, Azarbejdžana, Kazaksatana i drugih destinacija koje su vjekovima baštine kulturne i duhovne sadržaje koje su nam kao vjesnici Islama donijeli Turci “Osmanlije”, značajno mjesto na ovom festivalu imali su Bošnjaci i Albanci New Yorka.


Zaista je bilo lijepo i ponosno se osjećati dio tog kulturnog sklopa u zajedništvu sa braćom Turcima koji su nama najbliži u svim sadržajima i segmentima kako kulture tradicije, ali i duhovnog sklopa koji više od 600 godina živi u nama i s čim smo naročito ponosni kako ovdje na tlu Sjeverne Amerike tako i u našoj domovini BiH, Sandžaku, kao i Kosovu, Crnoj Gori i šire na prostorima Balkana.
Osjećaj ljubavi koju imamo kao Bošnjaci prema navedenim vrijednostima posebno se i praktično mogao predstaviti širokoj publici u Central parku Mahmattana na svakom mjestu gdje su se pojavili Bošnjaci New Yorka koji su došli da se druže sa braćom Turcima. I ako je moglo i biti više našeg naroda na ovom skupu, čini se da su došli baš oni kojima u srcu i duši leži bošnjačka kultura i tradicija. Družilo se i teferičilo od ranih jutarnjih sati do kasno na veče.

Kliknite na sliku za uvećatiBijeli šator, među lepezom šarolikih osmanlijskih šatora u samom srcu Central parka bio je i naš u kojem je čini se stala naša Bosna i Hercevovina, lijepi i ponositi Sandžak i sve bošnjačke zemlje bivše nam domovine. To su aranžirali kao i uvijek do sada svojevrsni ambasadori naše kulture i tradicije KUD "Sedef" New York. Čini se, najviše pozornosti kako medija tako i fotografa izazvale su naše nošnje iz svih bošnjačkih krajeva kao i ukusno aranzirani unutrašnji dio šatora. Zaista svaka pohvala ide na neumornu djecu i roditelje a posebno rukovodstvo KUD "Sedef' New York koji su i pored pasivne sezone (jer ljeti nema probnih treninga) zbog godišnjih odmora i raspusta djece ipak uspjeli dovesti reprezentativni sastava ovog svojevrsnog ambasadora bošnjačke kulture. KUD "Sedef" je dva puta nastupa na centralnoj pozornici, prije podne i pred sam završetak programa popodne. Desteka hiljada posjetilaca je u talasima aplauzima pozdravilo lepršavu i nadahnutu igru naše bošnjačke mladosti. Čini se da je do publike Sedefovci su mogli popuniti skoro sav ionako zgusnut i sadražajan program Festivala. Većina je aplauzima i pjesmom Bosnia... Bosnia ... jasno pokazivala da su uz nas i da nas vole, zašto i ne bi, jer bošnjački narod zna samo za mir, respekt i toleranciju. To smo pokazali na djelu stoljećima, i do Sudnjeg dana nećemo prestati.
Kliknite na sliku za uvećati


Svi oni koji su bilu skupa sa nama na ovom festivalu jedinstva kulture, zaista su bili na dobitku jer su pokazali da su u istome stroju na fonu izgradnje našeg bošnjačkog jedinstva i zajedništva u svim segmentima. Jer čak i u ovim prilikama takav odnos i pripadnost treba pokazivati jasno i transparentno.
Bošnjaci se imaju čega i s čim ponositi. Ova kratka jednodnevna epizoda prezentacije naše kulturne baštine na malom prostoru ima veliki značaj u niski sedefa koju baštinimo stoljećima.
Još jednom aferim KUD "Sedef" New York i svim Bošnjacima i našim prijateljima koji su učestovali ili bili sudinoci na "Turkish fetivalu "na Manhattenu.

VRHOstali prilozi:
» APLAUZI DOMAĆE PUBLIKE POSEBNO SU NAM DRAGI
Eset Muračević | 04. January 2022 20:33
» LJETO U BOSNI I HERCEGOVINI
Eset Muračević | 23. July 2019 21:50
» PONOS BOŠNJAKA I GRADA PRIZRENA
Almedin Fejza | 19. July 2015 12:48
» “ZLATNI LJILJAN” POZLATILI FLORIDU
Bošnjaci.Net | 26. April 2012 03:29
» PONOSNI IZDANCI ZEMLJE U OBLIKU SRCA
Aza Čamo | 12. December 2011 22:59
» KULTURNO-ZABAVNIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI BIH
Nedžib Vučelj | 26. November 2011 08:36
» BOSNO, U SRCU TE NOSIMO
| 07. June 2010 00:00
» NARODNE NOŠNJE
Vehid Gunić | 10. March 2009 08:09
» KUD ĐERDAN NA TURSKOM FESTIVALU U OTTAWI
Jasmina Matinjanin | 03. August 2008 07:59
» 13 GODINA RADA KUD “BOSNA CHICAGO”
Sutka Spahić | 11. May 2008 15:24
» DOGAĐAJ O KOJEM SE PRIČA
Jasmina Matinjanin | 28. March 2008 10:29
» OBILJEŽENA 15-TO GODIŠNJICA RADA
Ćerim Bajrami | 11. June 2007 00:00
» NAROD GOLUBIJE ÆUDI
| 01. June 2007 00:00
» JEDNA SI JEDINA...
| 07. May 2007 00:00
Ostali prilozi istog autora:
JamalBowman204.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif