Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

Karadžić uplašen što ga nazivaju evropskim Bin Ladenom
ZLOČINAC KARADŽIĆ TRAŽI PONIŠTENJE SUDSKOG PROCESA
Autor: Fena
Objavljeno: 27. August 2008. 06:08:47

Karadžić uplašen što ga nazivaju evropskim Bin Ladenom


Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, zatražio je od Haškog tribunala da obustavi postupak protiv njega, tvrdeći da je proces "nemoguć" zato što su mu uskraćena prava i zbog toga što mu SAD i NATO prijete fizičkom i "sudskom likvidacijom".

Ponavljajući da je sa SAD i njihovim izaslanikom Ričardom Holbrukom (Richard Hoolbrooke) 1996. imao sporazum da se povuče iz javnog života, a Holbruk mu je zauzvrat garantovao da neće biti uhapšen, Karadžić u večeras objavljenom podnesku tvrdi da su SAD namjerile da ga "likvidiraju" zbog "nespremnosti da ispune obaveze koje su preuzele".

Istovremeno, kako tvrdi Karadžić, SAD su mu nametnule "zabranu odbrane u javnosti od sistematske demonizacije", te preduzele "zaplašivanje optuženog".

"Ne odustajem od zahtjeva da se utvrdi da li je postojao taj sporazum i da li su njegovo izigravanje i prevara koju su izveli američki učesnici u sporazumu, stvorili situaciju za kontinuirane pokušaje moje fizičke likvidacije", piše Karadžić u podnesku sudskom vijeću.

Napominjući da postoji mogućnost za njegovu likvidaciju i u pritvoru Tribunala, on traži da se utvrdi "da li su postojale i da li i dalje postoje namjere NATO, SAD i drugih članica tog saveza da budem likvidiran".

"Pored već navedenog u ranijem podnesku, postoje medijski izvještaji o prijedlozima američkog predsjednika B. Klintona francuskom predsjedniku Ž. Širaku za moju likvidaciju, i ti navodi nisu nikad demantovani.

Takođe, kada mi bude dopušteno da neopmetano primam dokazne materijale od svojih pravnih savjetnika, podnijeću neoboriv dokaz o čvrstim namjerama NATO saveza... da budem likvidiran. Dokaz dolazi od osobe sa velikim kredibilitetom pred ovim Tribunalom", navodi Karadžić.

Optuženi zatim podvlači da ga "više brine mogućnost 'sudske likvidacije' koja bi za članice NATO saveza bila elegantnija i sa manje rizika".

Prema Karadžiću, "sudsku likvidaciju", između ostalog, omogućava: mijenjanje pravila Tribunala "kad god to nekome zatreba"; "suđenja po hibridnom, bastardnom pravosudnom sistemu"; "sastav sudskih vijeća u kojima značajnu ulogu igraju sudije iz zemalja NATO", a "uz upadljivo i prkosno odsustvo sudija iz pravoslavnih zemalja, slovenskih zemalja i zemalja slobodnog svijeta".

Pravični proces, naglašava Karadžić, nije moguć i zbog toga što je on "sistematski, uporno i sveobuhvatno demonizovan", čemu se nije suprotstavljao, "poštujući sporazum sa SAD".

"Ta demonizacija ima ogroman uticaj na moj položaj... u ovoj pravnoj stvari do te mjere da niko na svijetu ne vjeruje u mogućnost oslobađajuće presude, bez obzira na dokaze koje bih iznio. Time je zauvijek uništena osnova za pravedno suđenje pred međunarodnim sudovima, pretpostavka nevinosti je derogirana i svedena na smijuriju, a moja prava nepopravivo oštećena", tvrdi Karadžić.

U podnesku, Karadžić optužuje predstavnike SAD, Tribunala i Tužilaštva da su "zastrašivali" njega, "svakoga ko bi imao da nešto kaže u prilog optuženom", a samim tim i potencijalne svjedoke odbrane.

Kao primjer "zastrašivanja", Karadžić navodi izjave da mu je "obezbijeđena kazna doživotnog zatvora, uz žaljenje što ne postoji smrtna kazna koju bih svakako dobio kao 'evropski Bin Laden' ".

"U zastrašivanju su učestvovali i glavni tužioci Tribunala i članovi State Departmenta, posebno oni bliski demokratskoj administraciji i samom Holbruku i gospođi Olbrajt, pa čak i najviši članovi sudskog dijela Tribunala, sudije i predsjednici Tribunala", tvrdi Karadžić.

"Tražim da se utvrdi činjenice na koje ukazujem ovim i drugim preliminarnim podnescima, i da se slučaj protiv mene odbaci iz razloga navedenih u ovim i drugim podnescima", zaključuje Karadžić, javlja Onasa.
Bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić zatražio je u utorak od Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da odbaci slučaj protiv njega zbog kršenja njegovih prava, onemogućene odbrane i mogućnosti "sudske likvidacije od predstavnika zemalja NATO-a".

U objavljenom podnesku pretpretresnom vijeću ICTY-a Karadžić navodi da je sudski proces protiv njega nemoguć jer bi se vodio na osnovu "prekršenih procesnih pravila i grešaka, gaženja ljudskih prava, derogirane pretpostavke nevinosti, neravnopravnog položaja u sporu, onemogućene odbrane i selektivnog progonjenja".

Karadžić također navodi da je proces protiv njega nemoguć i zbog "realne mogućnosti za 'sudsku likvidaciju' od strane predstavnika članica NATO zemalja, očigledno zainteresirenih za ishod procesa i dominantnih u svim odlučivanjima".

Karadžić je ponovio da je sa Sjedinjenim Državama i njihovim izaslanikom na Balkanu Richardom Holbrookeom 1996. godine imao sporazum da se povuče iz javnog života, u zamjenu za neizručivanje Haškom sudu, ali da se SAD, zbog "nespremnosti da ispuni preuzete obaveze", namjerio da ga likvidira.

Karadžić je pozvao tužilaštvo da prije bilo kakvog nastavka procesa razriješi pitanja "njegove likvidacije zbog nespremnosti SAD-a da ispuni obaveze koje je preuzeo", "zabrane odbrane u javnosti od sistematske demonizacije" i "zaplašivanja optuženog", koje mu je, kako navodi, SAD nametnuo.

- Ne odustajem od zahtjeva da se utvrdi da li je postojao taj sporazum i da li su njegovo izigravanje i prevara koju su izveli američki učesnici u sporazumu stvorili situaciju za kontinuirane pokušaje moje fizičke likvidacije, piše u Karadžićevom podnesku.

- Također, kada mi bude dopušteno da neometano primam dokazne materijale od svojih pravnih saradnika, podnijet ću neoboriv dokaz o čvrstim namjerama NATO-a, svakako uz saglasnost članica ovog vijeća, da budem likvidiran. Dokazi dolaze od osobe s velikim kredibilitetom pred ovim sudom, kaže se u Karadžićevom podnesku.

Bivši predsjednik RS-a optužuje predstavnike SAD-a, ICTY-a i haškog tužilaštva da su zastrašivali njega i "svakog ko bi imao da nešto kaže u prilog optuženom", a samim tim i potencijalne svjedoke odbrane.

- Vršili su kontinuirano zastrašivanje optuženog 'obezbijeđenom' kaznom doživotnog zatvora, uz žaljenje što ne postoji smrtna kazna, koju bih 'svakako dobio' kao 'evropski Bin Laden' i slično, tvrdi Karadžić.

On navodi da su u tom zastrašivanju učestvovali i "glavni tužioci tribunala i članovi State Departmenta, posebno oni bliski demokratskoj administraciji i samom Holbrookeu i (Madeleine) Albright, pa čak i najviši članovi sudskog dijela tribunala, sudije i predsjednici Tribunala".

Karadžić navodi da ga više brine mogućnost "sudske likvidacije, koja bi za članice NATO-a bila elegantnija i s manje rizika", a koju "olakšava način donošenja pravila i njihovo autonomno mijenjanje od strane Tribunala i prilagođavanje kad god to nekome zatreba".

Prema Karadžićevom podnesku, "sudsku likvidaciju", između ostalog, omogućava i "suđenje po hibridnom, bastardnom pravosudnom sistemu kakav ne bi bio dopušten ni u jednoj zemlji koja podržava rad ovog tribunala", "sastav sudskih vijeća u kojima značajnu ulogu imaju sudije iz zemalja NATO", ko i "upadljivo i prkosno odsustvo sudija iz pravoslavnih zemalja, slovenskih zemalja i zemalja slobodnog svijeta".

Vlada Srbije će ponuditi Karadžiću pravnu pomoć

Ambasador Srbije u Holandiji Radoslav Stojanović izjavio je u intervjuu Reutersu da će srpska vlada uskoro ponuditi Radovanu Karadžiću pravnu pomoć u odbrani pred Haškim sudom (ICTY).

Stojanović je rekao da će se 7. septembra obratiti ICTY-u i zatražiti od da mu omogući posjetu Karadžiću.

Ambasador je rekao da će zatražiti od vlade da dostavi dokumentaciju neophodnu za suđenje ako "Karadžić misli da vlada Srbije može doprinijeti njegovoj odbrani".

- Pitat ću ga jedino da li mu je potrebna pomoć vlade Srbije u pripremi dokumenata, a možda i neka finansijska pomoć, rekao je Stojanović u utorak britanskoj agenciji.

- Ukoliko on želi da se sretne sa mnom, ja ću ga vidjeti, rekao je ambasador Srbije.

On je objasnio da je srpska vlada u obavezi da kontaktira Karadžića i ponudi mu pomoć, ne zbog toga što saosjeća s tim haškim optuženikom, već zato što je bivši predsjednik Republike srpske uhapšen na teritoriji Srbije i kako bi osigurala pravično suđenje.

Ambasador Stojanović je izjavio da je savjetnik ambasade Srbije već kontaktirao Karadžića i ponudio mu malu finansijsku pomoć, "u vidu 200 eura mjesečno", ali nije dobio nikakav konkretan odgovor od haškog optuženika, naveo je Reuters.

- Karadžić je rekao 'sada sam rastrojen i nisam sposoban da mislim o malim stvarima, vidjet ćemo', rekao je ambasador Stojanović.

Srbijanski ambasador je izjavio kako ne vjeruje da će Karadžić htjeti s njim da se sastane jer je on u prošlosti kritički govorio o bivšem političkom vođi bosanskih Srba.


  Dossier: Zločinac Radovan Karadžić
» PRAVDA JE ZAKASNILA, ALI NIJE OPOVRGNUTA, U BOSNI
David Scheffer | 26.03.2016 13:25
» NASTAVLJA SE UTAKMICA ZLA
Said Šteta | 26.03.2016 01:07
» KOLEKTIVNA ODGOVORNOST POSTOJI
Vijesti.ba | 25.03.2016 17:08
» PRESUDA NIJE PRAVEDNA, ALI IMA I GORE OD TOGA
Abdullah ef. Hodžić | 25.03.2016 16:42
» HAŠKI TRIBUNAL UVRIJEDIO ŽRTVE GENOCIDA
Elmedina Muftić | 25.03.2016 06:34
» PORUKA BOŠNJACIMA: UPAMTITE DAN PRESUDE KARADŽIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25.03.2016 06:12
» GOSPODIN SMRT
Nedžad Ahatović | 23.03.2016 19:16
» UVODNA RIJEČ BEZ KRVNIKA
| 03.11.2009 12:05
» PENTAGON STOJI IZA DOGOVORA O KARADŽIĆEVOM IMUNITETU
Nidžara Ahmetašević, BIRN | 08.08.2008 18:53
» KRAJ NACIONALISTIČKIH ILUZIJA
B.net | 27.07.2008 06:40
» MONSTRUM S PALA NIJE PREKASNO UHAPŠEN
Šemso Agović | 24.07.2008 09:17
» PRIČA O DRAGANU DABIĆU
Erna Mačkić, BIRN | 24.07.2008 08:56
» SRBIJA POD PRITISKOM ZBOG MLADIĆA
Fena | 23.07.2008 18:33
» DOBRO IZREŽIRANA (TEMPIRANA) AKCIJA
Mr. Haris Alibašić | 23.07.2008 12:58
» KARADŽIĆ IMA MNOGO TOGA DA ODGOVORI, ALI IMA I MNOGO TOGA DA KAŽE
Ambassador Muhamed Sacirbey | 22.07.2008 19:17
» VEKARIĆ: KARADŽIĆ U HAGU ZA VIKEND
Tanjug | 22.07.2008 12:47
» PJESNIK ČIJI SU STIHOVI PALILI GRADOVE
Ahmed Salihbegović | 22.07.2008 12:35
» TRAČAK NADE
Thorsten Denkler | 22.07.2008 08:03
» UHAPŠEN JE BALKANSKI HITLER
Dr. Ahmed Pašić | 22.07.2008 06:25
» UHAPŠENO ĐUBRE - KARAVANA PROLAZI
Željko Milićević | 22.07.2008 05:28
» UHAPŠEN ZLOČINAC RADOVAN KARADŽIĆ
Bošnjaci.Net | 21.07.2008 15:50

Ostali prilozi:
» RAFET HUSOVIĆ SE POVLAČI SA ČELA BOŠNJAČKE STRANKE I POLITIKE
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 23:21
» MILO
| 16. February 2021 18:44
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
Ostali prilozi istog autora: