Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VESNA MEDENICA OBJASNILA STRATEGIJU DRŽAVE U SLUČAJU DEPORTACIJA
ZLOČIN HAPŠENJA I DEPORTACIJE: PONUDIĆE VANSUDSKO PORAVNJANJE
Autor: Mina (CG)
Objavljeno: 12. December 2008. 06:12:55
Crna Gora će do 15. decembra ponuditi vansudsko poravnjanje preživjelim i porodicama žrtava deportacije iz Crne Gore 1992. godine - saopštila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.
Porodice i preživjele žrtve deportacije Bošnjaka iz Herceg Novog u maju 1992. godine podnijele su protiv države Crne Gore više od 40 tužbi za naknadu štete.
- Država se pozitivno odredila prema predlogu da bi vansudskim poravnanjem trebalo materijalnu i nematerijalnu štetu nadoknaditi licima koja su ili žrtve, ili bliži srodnici žrtava - kazala je Medenica Televiziji IN.

Ona je rekla da će ta ponuda biti predočena porodicama „do 10, odnosno 15. decembra - ali nije željela da precizira koliki je to iznos, navodeći da nije mali.
- Ukoliko ne prihvate, reći ćemo koji smo iznos ponudili - kazala je Medenica.
Komentarišući ocjene da Crna Gora nije valjano procesuirala nijedan slučaj ratnih zločina, Medenica je kazala da ne može da razumije „toliku gluvoću“, čak ni onih koji su na razne načine uključeni u te procese.
- Crna Gora je prva republika bivše SFR Jugoslavije koja je imala šest pravosnažnih sudskih odluka za ratne zločine. Imamo 12 optuženih osoba gdje je, u slučaju Morinj pretres zakazan za 25. januar - navela je ona.

Prema njenim riječima, u predmetu Kaluđerski laz, tokom ove sedmice će se uručenjem optužnice prvooptuženom Predragu Strugaru steći uslovi za zakazivanje glavnog pretresa, takođe, krajem januara.
- Imamo 16 osoba pod istragom za deportaciju i Bukovicu. Bukovica je završena putem međunarodne pravne pomoći, a deportacija je pri kraju i očekujem da tokom ovog mjeseca oba budu predata nadležnom tužiocu na odlučivanje - kazala je Medenica, prenosi između ostaloga Mina.Ostali prilozi:
» BRATUNAC: OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA BOSNE I HERCEGOVINE
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:44
» DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM, DAN EUROPE I DAN ZLATNIH LJILJANA
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:37
» TURKOVIĆ: VEOMA VAŽAN I PRECIZAN STAV G7 O BIH
Anadolu Agency (AA) | 06. May 2021 14:28
Ostali prilozi istog autora:
» HOĆE LI MOMIR PROGOVORITI?
11. October 2010 23:13