Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
U povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH
PREDAVANJE FATMIRA ALISPAHIĆA U GORAŽDU
Procitaj komentar

Autor: Aldina Kardum
Objavljeno: 27. February 2009. 10:02:31
U subotu, 28.2.2009., u 19 i 30 sati, u Centru za kulturu Goražde, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, bit će upriličeno predavanje na temu „Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine“, a predavač će biti prof. Fatmir Alispahić.
Budući da će predavanje imati ne samo edukativni, već i kritičko-analitički karakter, bit će predstavljeni i odlomci iz nekoliko tekstova Fatmira Alispahića na temu Dana nezavisnosti, poput teksta pod naslovom „U slavu zavisnosti“, objavljenog 2003. godine:
„(...) Pokušajmo, recimo, bh. nezavisnost pogledati kroz živote i shvaćanja majki koje su u agresiji na RBiH izgubile svoje sinove. Sve bosanske majke svitanje dočekuju u samoubjeđenju da su im sinovi pali za uzvišeni cilj. Srpska majka u nezavisnosti BiH vidi uzrok pogibije njenog sina. Rat je, po srpskoj istini, počeo zbog nezavisnosti, jer su Alijini bojovnici htjeli sve Srbe prevesti na islam, pa su se hudi Srbi morali boriti za svoju slobodu. Srpska majka ima u šta pogledati - u Republiku Srpsku, u čijem je grbu grob njenog sina. Slična priča, donekle, važi i za hrvatsku majku.
Bošnjačka majka ima papirnate utjehe, ali tek ako sebe može obmanuti da se u ružnoj geometrijskoj zastavi, koja je rezultat laži i koja nema nikakve veze sa hiljadugodišnjom državnošću BiH - vijori život njezinog sina. To što je njen sin poginuo na putu istine i dobrote, a ne laži i zločina, za nezavisnu BiH u kojoj bi svi bili svoji na svome – ne pije vode. Srbi i Hrvati su htjeli da budu nezavisni od nezavisne BiH, pa su morali izvršiti genocid nad ljubiteljima nezavisnosti. Genocidnim Dejtonskim sporazumom pružena je lažna utjeha svima: Bošnjaci imaju nezavisnost na papiru, a Srbi i Hrvati, ipak, na tanjiru. Kako vrijeme ide, Bošnjaci imaju sve manje šanse da dosegnu smisao svoje žrtve, dok Srbi i Hrvati elegantno plove prema ozvaničenju dogovora iz Karađorđeva. (...)“

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» ZAGREBAČKI MIKA
26. September 2021 16:28
» PORODICA BABIĆ USELILA U NOVI DOM
22. October 2009 14:52
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif