Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
Udruženje za kulturu - Novo Sarajevo
POVRATAK IZGUBLJENE NADE
Procitaj komentar
Autor: Ibrahim Osmanbašić
Objavljeno: 02. November 2009. 07:11:35
Saopćenje za javnost KNS-a povodom odluke žirija Petog natječaja za Književnu nagradu «Srebrenica» da preimenuje odluku o dodjeli nagrade

Poljuljan je dignitet književnih manifestacija koje se tradicionalno organizuju na području BiH, kao i nekih novoformiranih, što odišu duhom monotonije i stereotipa – jer su pretvorene u zatvorene krugove gdje „britka riječ“ i „autorska inventivnost u duhu vremena“ nije dobrodošla; dakle, te i takve književne manifestacije svrhe su same sebi jer kredibilitet „naslijeđenog progresivnog duha“ olako je istrošen da bi „samozvana elita“ održala sebe u fokusu aktuelnih spisateljskih tokova, bez osjećaja za „empiriju kolektivnog iskustvo“ koju nove mlađe generacije talentovanih pisaca, uglavnom, nastoje da kroz kreativan književni izražaj pretoče u umjetničko djelo.

Sa dolaskom demokratije na ove prostore jedinstvena sfera bosanskohecegovačke književnosti je duboko podjeljena postajući lak plijen megalomanskih političkih apetita i manipulacija neuviđajnih političkih opcija – koje kroz elitizrana udruženja pisaca i zatvorene književne manifestacije fabrikuju „imena“ i „djela“ – kiteći ih laureatima – gdje autorski umjetnički domet ne igra nikakvu začajnu ulogu pri kriterijima za dodjelu priznanja. Voljom „centara drištvene moći“ književna umjetnost i slobodan kreativan autorski izražaj, kao univerzalna civilizacijska vrijednost, prenosi se u sferu politikanske manipulacije gdje sjenke književnih kreatura postaju poslušne marionete ispranih mozgova što umaču pero u mastilo podobnosti – potpisujući se na naslovnice eskluzivnog lokalnog karijerizam, te, svjesno se predajući raljama dnevnosocijalne kolotečine – gdje književnost, kao univezalna duhovna kreacija, ne može biti „upakovana“ - dakle, niti da nastane niti da opstane! – jer sama po sebi je uzvišena do zenita ljudskog humanizma i dostojanstva, pa po svojojoj naravi ne može biti sama sebi cilj niti sluga „višim ciljevima“, već samo „iskren odsjaj iskonskog“ što se topi pred neumoljivom istinom stvarnosti što ogoljava izluziju do bola.

Uopće, razrookim iščitavanjem demokratije na prostorima BiH, zadnjih decenija, nastupio je duholedeći val kulturocida ostavljajući iz sebe zgarišta od generacijskog kulturološkog naslijeđa, što blago je neizrecive vrijednosti na kom su lapidarno urezani specifični pečati duhovnog identiteta - otjelovljeni kroz oplemenjujuću kreaciju. Nešto od spaljenih građeva, biblioteka, rukopisa i svih drugih oblika ljudskog civilizaciskog pregalaštva i izražaja – biće ponovo sagrađeno, restauirano, oštampano, a nešto je izgubljeno zauvjek. Nešto je zbrisano sa lica zemje u ratnom vihoru a nešto je izbrisano iz ljudskog pamćenja kroz poratnu turturu bezumlja. Nešto od nesagledive štete se pominje –a nešto se šuti. Nešto je izgubljeno i o tome se govori – a nešto je utrano i o tome niko ne govori, dok je nešto izgubljeno a za to se ne zna da je nestalo jer se nije spominjalo i dok je postojalo – i niko mu ni slutnjom ne može dokučiti vrijednost i značaj.

U svemu tome „riječ“, kao „simbol komunikativne suštine jer je sadržaj značenja živog i neživog“, je devalvirala kroz demokratsko bijesnilo, dok je „pisanoj riječi“ u trivijalnom kontekstu pridodato i ono što i ne piše, a „umjetničkoj riječi“ su potkresana krila kroz nehuman tretman.

Dakle, u svoj toj kataklizmi temeljnih univerzalnih i civilizacijskih vrijednosti, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou – gdje ni rezolucije ni sudske presude ne mogu da isprave iskrivljeno - „..žiri Petog natječaja za Književnu nagradu «Srebrenica» na temu «Sandžak» zbog nepoštivanja propozicija natječaja je preimenovao odluku…” – a na to je ukazao jedan anonimni čitalac web-magazina “BOŠNJACI-NET”!!!, na šta je organizator pravovremeno reagovao spriječivši da se naruši dignitet internacionalne književne manifestacije. Nesvakidašnji uviđajan gest koji trasira put za povratak izgubljene nade – u smisao borbe za principe KOJI TREBA DA VAŽE ZA SVE JEDNAKO; u predanost očuvanja OPĆIH VRIJEDNOST uz cijenu individualnog požrtvovanja; u revitalizaciju univerzalnih vrijednosti na kojima počivaju pozitivne tekovine ljudskog roda – uz reafirmaciju kreativnog duhovnog izražaja kroz pisanu riječ - kao trag tinte na papiru što simbolizira puteve ljudskih sudbina kroz vječnost.

Internacionalna književna manifestacija „Srebrenica“, koja se po peti put organizuje, jedan je od rijetkih pozitivnih primjera programskog kontinuiranog djelovanja na polju afirmacije umjetničke pisane riječi na Bosanskom jeziku – gdje svoje radove šalju autori iz, faktički, cijeloga svijeta, a što je jedna od rijetkih književnih manifestacija novijeg datuma koja bilježi kvalitativnu ekspanziju u vitalnim elementima organizacionog djelovanja na polju afirmacije modernog autorskog književnog stvaralaštva - gdje se otvara prostor za upoznavanjem sa izražajem naše kreativne književne dijaspore, kao i mladih autora.

Udruženje za kulturu - Novo Sarajevo kroz svoje aktivnosti promoviše i nove modalitete prezentacije autorskog kreativnog izražaja – prikladno trećem milenijumu koje ide u pravcu individualne emancipacije – tako da naši suradnici trebaju graditi “svjesnost o svijetu kao globalnom selu”, što se u ovom slučaju potvrdilo kao izvjesnost sa praktičnim poslijedicama.

Pominjanje KNS-a u kontekstu odluke žirija cijenjene manifestacije zahtijevalo je jedno javno obraćanje udruženja, s obzirom da su ovo nesvakidašnji događaji – a tiču se dubokih i osjetljivih javnih relacija - što podrazumjeva jedna ovakva javna kulturna manifestacija.

Čestitke organizatoru i nagrađenim autorima Petog natječaja za Književnu nagradu «Srebrenica».

Ibrahim Osmanbašić
predsjednik Udruženja za kulturu – Novo Sarajevo

VRHOstali prilozi:
» POGLED IZ DIJASPORE: PILOT PROJEKAT ZA LJETNE FERIJE
Mustafa Klanco | 18. June 2022 14:42
» REFIK LIČINA-SANDŽAČKIM PUTEVIMA U EVROPI
Božidar Proročić | 09. June 2022 14:19
» RUŽDIJA ADŽOVIĆ - TRAG U VREMENU
Božidar Proročić | 30. May 2022 15:59
» OPŠTA OPASNOST: KORUPCIJA NA PUTEVIMA
Mirsad Kulović | 09. May 2022 03:12
» SPISAK BERBERA (OBREZIVAČA) U BIH 1959. GODINE
Muhamed Hodžić | 29. April 2022 01:08
Ostali prilozi istog autora:
» ZA SLOBODNU UKRAJINU
27. February 2022 22:27
» KO JE LIDER BUDUĆNOSTI BiH?
21. April 2008 10:45
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif