Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
TREBA LI BiH USTAVNE REFORME?
Procitaj komentar
Autor: VOA
Objavljeno: 10. December 2009. 15:12:46
U američkom Institutu za mir održana je u srijedu panel diskusija pod naslovom "Da li su ustavne reforme u BiH dobra ideja?“ Govornici na panelu, kao i publici, veoma dobri poznavaoci balkanskih prilika, pružili su različite odgovore na ovo pitanje, izvijestio je Glas Amerike.
Diskusija se najvećim dijelom usredotočila na to da li su Bosni i Hercegovini istinski u ovom trenutku potrebne ustavne reforme, kao i na budućnost butmirskog procesa.

Upravo o ovim pitanjima sudionici panela, kao i prisutni u publici - među njima dva bivša američka ambasadora u Bosni, Richard Kauzlarich i Clifford Bond - ponudili su različita rješenja i suprotstavljena mišljenja.

Većina se slaže da je lopta sada u rukama lokalnih političara, kada je u pitanju način na koji krenuti naprijed ka Evropskoj uniji. Međutim, postoji neslaganje oko toga da li su ustavne reforme uopće potrebne da BiH uđe u EU.

Jedan od zagovornika ustavnih reformi u BiH je Bruce Hitchner, predsjedatelj Dayton projekta, s američkog univerziteta Tufts, koji kaže da bi strane u BiH dokumenat predložen u Butmiru trebale uzeti sasvim ozbiljno, jer se sličan dokumenat vjerovatno više neće izraditi u ovoj generaciji političkih lidera.

On smatra da strane u BiH moraju prihvatiti činjenicu da je neka vrsta ustavne reforme potrebna, i predlaže formiranje ustavne komisije koja bi bila sastavljena od domaćih i međunarodnih stručnjaka. Hitchner smatra da se za trenutnu situaciju u BiH može kriviti ustav koji ima nedostatke, i ne osigurava funkcionalnu državu.

Neki, kao James O'Brien, iz neovisne analitičke Albright grupe, smatraju da je rješenje reforma vlade, što nije isto kao i ustavna reforma. O'Brien smatra da se vjerovatno ništa neće dogoditi u narednim mjesecima kada je u pitanju butmirski proces, jer nema koherentnog pristupa.

On smatra da pristup problemu mora biti jednostavan i da u njegovom središtu mora biti jedan, a ne na više problema. Trebalo bi se usredotočiti, naprimjer, smatra on, na sposobnosti države. On smatra da EU do sada nije jasno izašla sa svojim zahtjevima prema BiH, što je konstatacija s kojom se neki na panelu nisu složili.

Na panelu su se također mogla čuti različita mišljenja o tome da li se trenutna državna struktura u BiH treba zadržati. Robert Hayden s univerziteta u Pittsburgu smatra da se trenutni mir i stabilnosti u BiH mogu pripisati upravo trenutnoj strukturi, navodeći da će se stabilnost nastaviti sve dok se održi trenutna državna struktura.

Lauren Miller, iz korporacije RAND, smatra da je jedan od problema u BiH to što nema konsensusa o tome kakva bi trebala biti priroda državnog uređenja. Savjeti i posredovanje od strane međunarodne zajednice mogu biti od pomoći, ali preuzimanje formiranja procesa i sadržaja promjena u BiH nije od pomoći, smatra Miller. Politička volja da se postigne konsensus je potrebna, kaže ona.

Sudionici panela su također bili podijeljeni i u pogledu suradnje između SAD-a i EU-a kada je BiH u pitanju. Neki smatraju da između dvije strane postoje duboke podjele, dok neki smatraju da je ta suradnja sasvim zadovoljavajuća, izvještava VoA.

VRHOstali prilozi:
» GENERAL ARBIH SAKIB MAHMULJIN - JUNAK NAŠEGA DOBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. August 2022 07:37
Ostali prilozi istog autora:
» AMERIKA SE SJEĆA ŽRTAVA
11. September 2021 13:17
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif