Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

HUSOVIĆ OD TURSKOG PREDSJEDNIKA ZATRAŽIO DA ULAŽU U SANDŽAČKIM OPĆINAMA
Autor: Mina (CG)
Objavljeno: 15. December 2009. 06:12:44
Bošnjaci u Crnoj Gori zainteresovani su za jačanje saradnje sa Turskom, prvenstveno zbog njihovih tradicionalnih, istorijskih i rodbinskih veza sa brojnim sunarodnicima koji tamo žive, kao i zbog mogućnosti jačanja ekonomskih veza, rekao je predsjednik BS i ministar Rafet Husović tokom razgovora sa predsjednikom Turske Abdulahom Gulom. „Pripadnici bošnjačko-muslimanskog naroda žive širom Crne Gore, ali je njihov najveći broj na sjeveru, koji je najnerazvijeniji u državi. Mislimo da turski investitori, posebno oni koji su porijeklom sa ovog područja, mogu konkretno doprinjeti u realizaciji brojnih projekata u putnoj infrastrukturi, preduzetništvu, kulturi i medijima“, kazao je Husović.
On je kazao da je zadovoljan intenziviranjem saradnje između Crne Gore i Turske, koja se ostvaruje i na političkom i posebno na privrednom planu, čime će, kako smatra, odnosi dviju država biti još više unaprijeđeni.
„BS svojim učešćem u vlasti želi dati doprinos razvoju demokratskih procesa u Crnoj Gori, kao i njenim strateškim ciljevima ulasku u EU i NATO, Isto tako, želimo da povećamo procentulanu zastupljenost pripadnika bošnjačkog naroda u institucijama, koja je daleko ispod onog broja koji činimo u ukupnoj populaciji“, naveo je Husović
On je ocijenio da bi od strateške važnosti bilo funkcionisanje aerodroma u Beranama, izgradnja puta Podgorica – Plav preko Albanije, projekti u infrastrukturi koji bi povezali sandžačke opštine u Crnoj Gori i Srbiji, kao i osnivanje i otvaranje bošnjačke televizije, uz brojne druge projekte iz kulture i obrazovanja.
Gul je, kako je saopšteno, rekao da je Turska spremna na sve oblike saradnje i pomoći u realizaciji svih značajnih projekata.Ostali prilozi:
» BRATUNAC: OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA BOSNE I HERCEGOVINE
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:44
» DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM, DAN EUROPE I DAN ZLATNIH LJILJANA
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:37
» TURKOVIĆ: VEOMA VAŽAN I PRECIZAN STAV G7 O BIH
Anadolu Agency (AA) | 06. May 2021 14:28
Ostali prilozi istog autora:
» HOĆE LI MOMIR PROGOVORITI?
11. October 2010 23:13