Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

AMBASADORKA BIRGEN KESOGLU O ODNOSIMA ANKARE I PODGORICE
TURSKA OTVARA KONZULAT U ROŽAJAMA?
Autor: Mina (CG)
Objavljeno: 21. December 2009. 12:12:06
Ankara podržava evropske i evroatlantske integracije Crne Gore, a imaće i pozitivan odnos prema otvaranju turskog konzulata u Rožajama, kazala je turski ambasador u Podgorici Birgen Kesoglu.
Ona smatra da će Crna Gora zasluženim dobijanjem Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO doprinijeti regionalnoj stabilnosti, a evroatlantske integracije su najbolji način za dugotrajnu sigurnost.
“Misim da su evroatlantske integracije najefektivniji način za stvaranje dugotrajne stabilnosti i prosperiteta za strateški važan Zapadni Balkan, a to mišljenje dijele sve članice NATO-a“, kazala je Kesoglu.
Prema njenim riječima, Crna Gora je značajno napredovala u reformama i aktivno doprinosi sigurnosti u regionu. Ona je navela da će Ankara imati pozitivan pristup prema otvaranju turskog konzulata i kulturnog centra u Rožajama, i da će se tim pitanjem baviti u bliskoj budućnosti.
Prema riječima Kesoglu, iako se NATO i Evropska unija (EU) razlikuju, pristupanje tim organizacijama ide zajedno.
“NATO i EU su, bez sumnje, dvije različite organizacije u smislu njihove organizacije, mandata i funkcionisanja. Procesi pristupanja su različiti i odvojeni jedan od drugog, ali nesumnjivo idu jedno uz drugo“, kazala je ona.
Pristupanje tim organizacijama je, kako je navela, važno za postizanje evroatlantskih težnji.
“U tom smislu, podržavamo integraciju Crne Gore u evroatlnatske institucije i pozdravljamo njeno članstvo u MAP“, dodala je Kesoglu.
Ona smatra da bi i Bosna i Hercegovina što prije trebalo da bude pozvana u MAP, jer će to, kako je kazala, ostvarivanjem teritorijalnog integriteta pružiti toj zemlji osjećaj sigurnosti.
“To će ojačati političke snage koje su za NATO i koje favorizuju napredak, a oslabiti radikalne slučajeve koje teže da podijele tu zemlju“, ocijenila je Kesoglu.
Govoreći o bezbjednosti koju zemlja može da stekne pristupanjem NATO-u, Kesoglu je rekla da je članstvo jasna garancija bezbjednosti za sve zemlje Alijanse.
“Svi članovi NATO-a su saglasni, na osnovu člana 5 Sjevernoatlantskog sporazuma, da će oružani napad protiv jedne od zemalja biti shvaćen kao napad na sve“, objasnila je ona i navela kao primjer teroristički napad na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine.
Kesoglu je kazala da je Alijansa zasnovana na zajedničkim vrijednostima kao što su demokratija, ljudska prava i vladavina prava.
“Članstvo u toj organizaciji znači pripadanje prostoru gdje se podržavanjem i zaštitom tih vrijednosti učvršćuje stabilnost i sigurnost“, ocijenila je Kesoglu i dodala da je zbog toga članstvo u NATO-u “ugaoni kamen turske međunarodne i bezbjednosne politike“.
Ona je navela da je njena zemlja posvećena budućem progresu kroz ciljeve pristupanja EU.
“S obzirom na to da je Turska odan član NATO-a od 1952. godine, naš strateški cilj je pristupanje EU“, istakla je ona, podsjećajući da njena zemlja pregovara o kandidaturi za članstvo od 2005. godine.
“Vjerujemo da pristupanje EU nije samo cilj spoljne politike, već i ključni projekat za dobrobit naroda Turske“, kazala je Kesoglu.
Prema njenim riječima, Turska je 31. decembra 2008. usvojila Nacionalni program koji predstavlja sveobuhvatan plan za naredne četiri godine, kako bi osigurala da društvo bude visokodemokratsko i sa pravnim normama.Ostali prilozi:
» RAFET HUSOVIĆ SE POVLAČI SA ČELA BOŠNJAČKE STRANKE I POLITIKE
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 23:21
» MILO
| 16. February 2021 18:44
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
Ostali prilozi istog autora:
» HOĆE LI MOMIR PROGOVORITI?
11. October 2010 23:13