Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui
Valentin INZKO, Visoki predstavnik u BiH
BOSNU TREBA EUROPIZIRATI, ALI I EUROPU POBOSANČITI
Procitaj komentar

Autor: Rašid Nuhanović
Objavljeno: 24. December 2009. 14:12:31
S obzirom da je u Nuhanovićevoj kolumni "Moj susret sa Valentinom Inzkom" najavljen eksluzivni interview sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, koji je urađen za vrijeme njegovog službenog boravka u New York, objavljujemo ga sa izvjesnim zakašnjenjem iz razloga hackerskog napada koji je trajao dvadesetak dana na Bošnjaci.Net. Ali i bez obzira na to smatramo da interview nije zgubio na aktuelnosti. Ujedno se izvinjavamo sagovorniku, autoru i čitateljima na kašnjenju.

Valentin INZKO, Visoki predstavnik u BiH
Bošnjaci.Net: Evo nas neposredno pred vaš nastup u Vijeću sigurnosti UN pred kojim ćete podnijeti izvještaj o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini. Vi ste sada po lupom javnosti. Pratimo vas i nadamo se da će te u korist Bosne i Hercegovine preduzeti neke konkretne korake i mjere. Šta će te reći u UN?
INZKO:
To je rutinski izvještaj koji se pred Vijećem sugurnosti daje svakih šest mijeseci. Prvi izvještaj sam dao u maju 2009., a sada je novembar. Produžili smo mandat EUFORU. U Sarajevu je bio PIK, i ovaj izvještaj je o stanju u Bosni i Hercegovini. Malo ćemo govoriti o perspektivama BiH, ali glavni akcenat je da Vijeće sigurnosti što bolje informišemo o stanju u Bosni i Hercegovini da bi oni na osnovu toga mogli napraviti zaključke, kako bi na toj osnovi preduzeli određena djelovanja.

Da se politička klima poboljša

Bošnjaci.Net: O kakvim se perspektivama radi?

INZKO:
Dugoročne su meni jasne. Ja mislim da će Bosna i Hercegovina 2014. godine, to je upravo 100.godišnjica od početka Prvog svjetskog rata, biti jako blizu članstvo EZ, još nečlanica ali blizu, kandidatska. Daljni cilj je članstvo u NATO-u. Sad bi bilo dobro da se politička klima poboljša i da ima manje retorike, da se napravi džentelmenski sporazum u predizbornoj kampanji, tako da se spirala retorike ne kreće prema gore nego da se smire strasti i da se nađu neka pragmatična rješenja. Ako se nađu takva rješenja niko neće biti zbog toga manji Bošnjak, Srbin ili Hrvat. Nadam se da će ova europsko-američka inicijativa koja je počela u Butmiru uroditi plodom, u tom smislu kao što sam više puta do sada citirao “kamen po kamen palača, zrno po zrno pogača”. Znači korak po korak, i to bi bilo moglo moguće i kad je upitanju Ustav BiH, da vratimo optimizam ljudima i da ih malo ohrabimo.

Bošnjaci.Net: Među BiH političarima postoje oni koji razmišljaju upravo tako kao i vi. Ali postoje i oni koji kažu “sve ili ništa”, a i oni koji jednostavno kažu nema promjena. Nosioci ovakvih razmišljana su manje više poznati. Šta vi mislite?
INZKO:
Po meni je svako po malo upravu. I ovo što kažu nema promjena su u nekom smislu upravu. Ali, treba biti dobre volje. Ja se sjećam kad su bili aktuelni Mikerević i Hadžipašić na čelu entitenskih vlada, sa ovim Dejtonom i sa ovim zakonima oni su dosta pozitivnog uradili. Imali su redovne sastanke, osnovali su Elektroprenos i mnoge druge stvari da nenabrajam. Znači, čak i na osnovu Dejtonskog ustava može se daleko više uraditi sa dobrom voljom. Međutim, nje sada nema pogotovo poslije Aprilskog paketa 2006. koji nije prošao. Nekako sve ide, nažalost, u negativnom pravcu.


Visoki predstavnik Inzko i Nuhanović nakon razgovora ispred ćevadžinice "Sarajevo" na Astoriji
Svugdje se susrećem sa pravim Bosancima

Bošnjaci.Net: Da li bi željeli sljedeći put kada budete dolazili u New York biti gost u Bosansko-Američkom udruženju odnosno, u BiH zajednici u New Yorku, i održati tribinu o stanju u Bosni i Hercegovini i njenim perspektivama?
INZKO:
Vrlo, vrlo rado. Ja sam u Bosni bio Ambasador, bio sam posmatrač u Novom Pazaru u Sandžaku. Od Tutina, Sjenica, Novog Pazara do Bihaća i Brekovice itd. sa ovim tvrdim da poznajem odlično ljude svih nacionalnosti. Upoznao sam veliki broj finih, dobrih, poštenih i uspješnih ljudi. Nažalost srećem ih i po svjetu. Kažem nažalost, jer ako su po svjetu tako uspješni onda ih nema tamo gdje treba, kod kuće. Svugdje se susrećem sa pravim Bosancima kao dobrim ljudima. Na osnovu tih mojih spoznaja često kažem, treba Bosnu europeizirati ali istovremeno zbog ovi finih i kvalitetnih naših ljudi treba i Europu pobosančiti.

Bošnjaci.Net: Neposredno smo pred 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine, šta taj praznik za vas kao Visokog predstavnika u BiH znači. Znamo da u Bosni i Hercegovini postoje odredđene dileme kao u svemu drugom. Neki kažu taj praznik treba zvanično obilježavati kao državni praznik, a neki to neprihvataju. Šta vi o tome mislite?
INZKO:
Mi smo sada u Americi. Ja mislim da je u Americi trajalo neko vrijeme dok su svi Amerikanci prihvatili sve praznike. Vijerovatno jug nije bio uvjek oduševljen sa svim onim što je radio sjever. I bio je to strašan rat između sjevera i juga. Ali, na kraju krajeva sada su svi Amerikanci i svi su prihvatili američke vrijednosti i svi nacionalni praznici se obilježavju. Ja mislim da će za neko vrijeme i u Bosni i Hercegovini biti isto. Vi se sjećate kako su na početku bile četiri registarske tablice, četiri valute, četiri pasoša, četiri simbola. Svi smo mislili da je sve to nemoguce rijesiti a rijesilo se. Danas imamo jednu registarsku tablicu, jednu valutu, jedan pasoš, jednu zastavu. Još fali tekst od himne. Na početku su samo bila tri ministarstva u Ministarskom vjeću, sada ih ima deset. Znači idemo naprjed i budemo optimisti. Dajmo ljudima više optimizma.

Bio sam dirnut do suza

Bošnjaci.Net: U srijedu navečer u organiziciji BAU, BiH zajednica New Yorka će na svečan nacin obilježit Dan državnosti. Evo prilike u koliko želite nešto poručiti našim građanima, sigurno će im biti preneseno.
INZKO:
Da. Da vijerujem u Bosnu i Hercegovinu. Ma da su oni otišli u inozemstvo i oni su najbolji ambasadori Bosni Hercegovine. Ja sam bio u Lisabonu na utakmici. Tamo sam bio dirnut do suza. Koliko sam ja daživio patriotizma, ne samo od onih koji su došli iz Sarajeva autobusima i kolima, nego i od onih koji su došli iz Australije, Norveške, Francuske, zatim Amerike - iz Saint Louisa, Astorije - New Yorka, ako se oni ne vrate u Bosnu i Hercegovinu, neka se bar vrati neki njihov kapital i na taj način će oni pomoći i sebi ali i Bosni i Herceogovini.

VRHOstali prilozi:
» SEVDAHOM KROZ BOSNU
Eset Muračević | 15. May 2023 21:39
» ZAŠTO SU RUŠILI DŽAMIJE?
MINA | 07. May 2023 17:05
» KROZ NAŠE VENE TEKU RIJEKE ZAVIČAJA
MINA | 11. April 2023 14:51
» UMJETNIČKI PROJEKAT "ŠUMA" POSVEĆEN ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 20. February 2023 01:54
Ostali prilozi istog autora:
» BOŽE, ŠTO SU KRATKE GODINE
13. January 2008 00:00
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif