Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Dželati i žrtva
USTANI, VOLJENA ZEMLJO
Procitaj komentar

Autor: Muharem Obradović
Objavljeno: 10. March 2010. 01:03:36
Muharem OBRADOVIĆ: Ako se sudi tim bosanskim patriotama, to je čista indikacija da se sudi bošnjačkom narodu upravo od strane svog dželata. Svjetski paradoks, bosanska realnost. Za nas će to biti ravno smaku svijeta. I zato je svaki vapaj, svaki glas Istine dobrodošao i koristan. Dok ne bude odveć kasno i prekasno. Da makar pokušamo preduprijediti zlo da kod nas večera, ako smo mu već dozvolili da ruča - što bi pjesnik rekao.
Svaka priča o Bosni je zapravo priča o stradanju, patnji, silovanju i progonima. Skoro, pa povjerovat, da je to naš usud, cijena za ljubav prema ovom parčetu blagodarnog tla. Skoro, pa da povjerujemo, da bez plača i patnje Bosne ne bi ni bilo.

Božijom providnošću i milošću, Bosna je zlatnim nitima satkana. Njene rijeke i jezera, planine, prostrane šume, močvare, plodne doline i kotline, obilje sunca i vode, plavetnilo mora; sve satkano u jednom parčetu što Bosna se zove. Džennet na zemlji, džehenem u srcima. Rijetko se koja zemlja voli kao Bosna, i rijetki su žitelji koji su toliko vezani uz ovo mučeničko ime što Bosna se zove, kao što je to slučaj sa Bošnjacima. U ušima svakog Bošnjaka riječ “Bosna” zvuči kao nešto najprisnije, najrođenije i najumilnije, a njena ljepota i pirotesknost jedan su od najpresudnijih činilaca što ova prostorno malena država ima toliko prirodnih neprijatelja, grabljivaca, lešinara i podlih ljudi.

Zato sve prave i još “ne-odrođene” Bošnjake i sve istinske poklonike ljepote i civilizacijske prepoznatljivosti neizmjerno brinu dešavanja u, i oko Bosne.
Istina, nasrtaji na Bosnu ne potiču od jučer, oni su stari koliko i sama bosanska državnost. Oni su stari koliko i ljudska zloba koja svojom opskurnošću, primitivnošću i poganštvinom kidiše na sve što je lijepo i životodajno. Ali ovi napadaji danas poprimaju obilježje opasnog i smišljenog, perfidnog i politički motiviranog narušavanja osnovnih pretpostavki za opstanak bošnjačkog naroda. Nisu više u pitanju tek puka strahovanja od nepovratnog gubitka ljepote i svrhovite cjelovitosti, nego se radi o realnoj bojazni od elementarne ugroženosti bošnjačkog životnog bića uopće. Ono što nam je svijet (ovdje prvenstveno mislim na EU okruženje) pripremio prije 20 god., a čiji rušilački pohod, mada suptilnijim sredstvima se nastavlja i dan danas ne zadire samo u estetiku i kontinuitet bosanske državnosti nego i u samu biološku dimenziju bošnjačkog života. Samo slijepac može da ne primjeti kako je Bosna dočekala početak rata, tok rata, kao i sami završetak tog
Ovih dana se uveliko priča o slučaju akademika dr. Ejupa Ganića. Danas Ganić,… jučer rah. Alagić, Halilović, Delić, Hadžihasanović, Kubura, Orić, Jurišić... sutra možda Silajdžić, Dudaković, Divjak, Vikić i ini drugi patrioti… koji su prvi uočili sjeme zla i stali u odbranu nezaštićenog naroda. I ono što je najžalosnije ne samo da se priča, nego se na ovim slučajevima uveliko i radi, tako da ovi “beznačajni slučajevi” nas uvode u vrlo zahuktale vode EU diplomacije, i gdje ove ”možda” za neke stupidne i paradoksalne “zgodice” mogu poslužiti kao ilustrativan primjer šta se sa Bošnjacima i Bosnom planira i čemu ovaj projekat vodi.
stradanja? Samo slijepac može da ne primjeti kako je Bosna nakalemisana, podjeljena, zlikovac nagrađen! Kako su raznorazni amandmani donošeni sve na uštrb bošnjačkog čovjeka! Kako je sistem sistematski podrivan, kako od stranog faktora tako i od domaćih poslušnika i izdajnika, sve za šaku šoldi i dukata. Bilo je dovoljno da trećerazredni politički skorojevići ili, kako se to uobičajno kaže, manipulanti podebljaju svoj bankovni saldo u kakvoj EU zemlji, popiju koju čašicu više od čega im padne mrak na oči, te da u “patriotskom” zanosu prodaju Bosnu u bescjenje, kao da im je to ćaćina “prćija”. I tako dok se oni trijezne i životinjski uzdižu svoje lešinarske apetite, Bosna pada.

Dokle?

Ovih dana se uveliko priča o slučaju akademika dr. Ejupa Ganića. Danas Ganić,… jučer rah. Alagić, Halilović, Delić, Hadžihasanović, Kubura, Orić, Jurišić... sutra možda Silajdžić, Dudaković, Divjak, Vikić i ini drugi patrioti… koji su prvi uočili sjeme zla i stali u odbranu nezaštićenog naroda. I ono što je najžalosnije ne samo da se priča, nego se na ovim slučajevima uveliko i radi, tako da ovi “beznačajni slučajevi” nas uvode u vrlo zahuktale vode EU diplomacije, i gdje ove ”možda” za neke stupidne i paradoksalne “zgodice” mogu poslužiti kao ilustrativan primjer šta se sa Bošnjacima i Bosnom planira i čemu ovaj projekat vodi. Jer kada ovi EU stanovnici noći, moralne nakarade i iza kulisa samoprozvani gospodari naših života i sudbina zagospodare našom politikom i ponovo predaju dizgine smrti namćorastim rakijopijcima iz Beograda, konjokradicama iz Laktaša i “manipulantima” iz Sarajeva… počet će nova seoba Bošnjaka, možda i posljednja.

Pogubnost i monstruoznost ovog projekta se već naslućuje. Još u vremenu “omrznute” komunističke vlasti dok je Bosna tretirana kao posebna federalna jedinica, kao jedinstven geoprivredni, geopolitički i geostrateški prostor, dok jaka centralna vlast je upravljala ekonomskim i političkim zbivanjima u ovom regionu, ovaj projekat je poprimao svoje konture i obrise.

Koliko li je on tek danas poguban, monstruozan i grozomoran, danas kada je Bosna rasparčana na dva sirotinjaska tora od kojih bi jedan želio biti posebnom državom? Danas kad ne postoji ni zajednička vlast, ni zajednička privreda, ni istoznačna vizija budućnosti. Danas kada svaka baraba i svaki manijak može raditi što mu je volja a da pri tome ne polaže račune nikome i ničemu?

I još nam se kobajagi čude, i zamjeraju nam neki u EU kao i “naši” veleumni demagozi što zarad ničega dižemo galamu i halabuku, što paničimo i od sitnice pravimo probleme. Govore nam: ”Pa šta, i ako se neko zlo desi, ako se desi slučaj Ganić, rah. Alagić, Dudaković, Halilović, Orić, Jurišić… neće biti smak svijeta!”
Nama se, pak, čini da hoće. Ako se sudi tim bosanskim patriotama, to je čista
indikacija da se sudi bošnjačkom narodu upravo od strane svog dželata. Svjetski paradoks, bosanska realnost. Za nas će to biti ravno smaku svijeta. I zato je svaki vapaj, svaki glas Istine dobrodošao i koristan. Dok ne bude odveć kasno i prekasno. Da makar pokušamo preduprijediti zlo da kod nas večera, ako smo mu već dozvolili da ruča - što bi pjesnik rekao.

Uvjereni smo, stoga, da priče o Bosni i njenoj sudbini ne da su bespotrebne, preuveličane i preglasne, nego da su, naprotiv, sudbonosno potrebne, nedovoljno žustre i suviše tihe. One, ali i praktično djelovanje koje iz njih proističe, moraju postati osnovna preokupacija svakog Bošnjaka i svih onih koji Bosnu vole, moraju svakog od nas nagnati na pregnuće branjenja onoga što nam je još preostalo od nekadašnje rodne nam grude.

VRHOstali prilozi:
» LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23. February 2024 20:25
» KOJA INSTITUCIJA ILI KOJA PERSONA ŠTITI I PROVODI ODLUKE US BIH
Dr. Muharem Štulanović | 23. February 2024 14:05
» TVSA I RASPAMEĆIVANJE BOŠNJAKA I DRUGIH PATRIOTA KANTONA SARAJEVO
Nezim Halilović Muderris | 23. February 2024 14:00
» ZAŠTO „MI“ NEMAMO SVOJE „JA“
Sead Zubanović | 22. February 2024 20:27
» UMSKE PERVERZIJE PROF. DR. JASMINE AHMETAGIĆ
Šemso Agović | 22. February 2024 15:20
» OSMANSKO CARSTVO DONOSI ISLAM U BOSNU
Mehmed Meša Delić | 21. February 2024 16:32
» ŠEHER SARAJ‘… U NOVI PAZAR, A ZENICU U SJENICU
Aziz Hurem | 21. February 2024 16:25
» HEROJSKA EPOPEJA PLAVLJANA I GUSINJANA
Akademik dr. Ferid Muhić | 20. February 2024 17:10
» BOŠNJACI U DIJASPORI - LJUDI VELIKOG SRCA
Hfz. Haris Kalač | 20. February 2024 15:36
» SOLIDARNOST U SJENCI STRAHA ZAJEDNIČKA BORBA ZA SANADINA VOLODERA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. February 2024 15:15
» DRŽAVNIM KLJUČEM ZAROBLJENA PRAVDA
Velija Murić | 19. February 2024 02:56
» ZABLUDE ZATOČNIKA NJEGOŠEVOG GENOCIDNOG ZAVJEŠTANJA
Akademik dr. Ferid Muhić | 15. February 2024 18:33
» NERMIN ŠABIĆ ĆUPO - BORIM SE I DALJE
Harun Hodžić | 12. February 2024 18:06
» (NE)RAZVIJENA SVIJEST O SEBI I SVOJOJ DOMOVINI
Mehmed Meša Delić | 12. February 2024 16:32
» ZAPAD NIKADA NIJE IMAO U PLANU PALESTINSKU DRŽAVU
Šemso Agović | 06. February 2024 20:22
» PALJANSKI STRATEŠKI PROMAŠAJI
Dr. Mesud A. Ramić | 05. February 2024 20:24
Ostali prilozi istog autora:
» DRETELJ JEČI
26. February 2012 11:41
» TAKO SU SE KALILI "BOŠNJACI.NET"!
24. January 2012 20:12
» PROFESORI NA POPRAVNOM ISPITU
21. March 2011 11:46
» DOK SE BUDI JEDAN NAROD
14. February 2011 21:51
» U POTRAZI ZA SOBOM
29. September 2009 12:51
» EUROPA NA POLA KOPLJA
28. April 2009 18:06
» MAJKA JE SVJETLO BOSNE
07. April 2008 18:41
» BOSANSKO, DVOJNO DRŽAVLJANSTVO
25. February 2008 13:44
» POKRAJ BREGAVE
12. February 2008 10:11
» OTPISANI DOLAZE
28. January 2008 21:07
» POEMA O AMERICI
12. June 2007 00:00
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif