Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


10. nastavak: Stupsko brdo
SARAJEVSKI IZVIĐAČI
Procitaj komentar

Autor: Harun Hodžić
Objavljeno: 05. April 2010. 03:04:05
Harun HODŽIĆ: Zolja koju sam nosio na leđima je zakačila o limena vrata WC-a koji je bio na samoj ivici štale. To je bio takav prasak da sam imao osjećaj da su i naši, čak na našim linijama čuli. Onda smo obojica počeli bjesomučno trčati kroz veliku travu, bježeći prema strani i šumi na kojoj su bili ostatak naše ekipe. Hvala Bogu sve je dobro prošlo. Odahnuli smo kad so stigli do naših momaka koji su nam ispričali on ošto se dešavalo a mi nismo mogli vidjeti jer smo bili u štali.
Poslije Izovog ranjavanja nekako smo svi bili utučeni, ali vrlo brzo smo osjetili neku novu snagu kako se Izo u bolnici oporavljao i saznanje da mu je ruka ostala da su je ljekari uspjeli sačuvati, nekako smo i mi ostali živnuli.
Dobili smo novi zadatak da sa jednim bataljonom koji je vodio Brzi, snimimo situaciju na Stupskom brdu i oko kasarne u Nedžarićima, nebili oslobodili taj dio koji je bio prilično dobro utvrđen a i pricinjavao je veliku poteškoću u vezi Dobrinje i grada.
Kada smo došli na Stupsko Brdo tu smo se upoznali sa komandantom kojeg su zvali Brzi. Utegnuta vojničina koji je zaista i odgovorao nadimku. Od priče kratkih i oštrih i brzo izgovorenih riječi do samog ponašanja pri hodanju, jednostavno u tom nadimku je bio i opis ovog vojnika koji je kažu bio oficir JNA.
Naizgled zadatak je bio jednostavan, uz pomoć nekoliko tenkova koji su opet imali po nekoliko granata, planirano je od strane Stupske pijace otvoriti prolaz u Kasarnu i tu uvuci što više ljudi i voditi borbu sa četnicima, Tenkovi su trebali ispucati po neku granatu a jedan TZI tenk za izvlačenje bez topa je trebao zaštićen nekakvim vrećama od piješka pregaziti preko žice i porušiti zidove kasarne a pješadija će za njim da uđe.
Sve to kad se planira i stavlja na borbenu kartu izgleda i nekako izvodivo, ali kad se pođe u izvršenje očito se vidi da nam treba još puno više tehnike i opreme, a Boga mi, i vojničkog znanja i iskustva da bi se nešto slično izvelo.
Sve je izviđeno i akcija trebala uslijediti, okupili smo se na Stupskoj pijaci, zabrujali su tenkovi, jedan je prošao pored nas i krenuo cestom koja vodi prema aredromu i nakon nekih tridesetak metara bio pogođen. Tu je ostao između linija kao ratni suvenir sve do potpisivanja Dejtona Hvala Bogu, posada je preživjela niko nije i ogreban, onaj drugi TZI je zaista došao do kasarne i prešao preko žičane ograde, a onda je uslijedilo nešto što smo do tad prvi put vidjeli. Čitav lanac eksplozija mina koje su bile postavljene duž kasarne u dijelu rovova koji su bili opkopali čitavu kasarnu. To je djelovalo tako zastrašujuće, no i pored toga hrabra posada je uspjela proguliti i do prvog objekta na samoj ivici kasarne i onaka se svom žestinom sručiti i zista zidovi su popustili krov pao preko tenka koji se uspio izvući i još jednom probati napraviti prolaz. A onda je uslijedilo bjesomučno granatiranje Stupskog područja, skoro tri neprekidna sata, oni koji su se trudili baviti statistikom, koliko je granata ispucano na dan u Sarajevu zabilježili i objavili naveče vijest da je taj dan na Sarajevo palo blizu tri ipo hiljade granata. Tako je bilo taj dan na Stupskom brdu znaju oni koji su tu bili.
Od svega što je planirano, jedino je posada TZI-ja uspjela doći do kasarne i naš hrabri Bico koji je dopuzao sa jednom flašom «Molotvljevim koktelom» i zapaliti još jedan objekat blizu onoga što je srušio tenk. I to je bilo sve.
Nedugo poslije toga su nam dali novi zadatak da izvidimo situaciju na Žuci, krenulo je nas nekoliko; Eso kao komandir Fatiha, zatim moja malenkost, Menso, rahmetli Suad Kojić, Nihad, brat od ZENGE Dervišević (i on je rahmetlija), i još par momaka kojima se ne sjećam imena. Tada je bila najaktuelnija kota 850 na Žuči i trebalo je obaviti što bolje izviđane jer su naše jedinice polahko pomjerale linije prema toj koti, samo izviđanjem i lagahnim kopanjem rovova. Kada smo došli u zonu u kojoj nije
bilo nasih linija tj. u među prostor počelo je opreznije hodanje i osmatranje. Zadatak je isključivo bio izviđačke prirode i bez ikakvih borebenih dejstava. Bilo je vruć i sunčan ljetni dan, atmosfera prilično opuštena, jer tih dana nije bilo intezivnih borbi na Žuči tako se veoma malo pucalo i već je opuštanje bilo prisutno na našim linijama, ali isto tako se moglo osjetiti da je i na strani kod srpsko-crnogorskog agresora.
Eso je inače bio uporan u svemu što je radio tako je i ovaj zdatak shvatio veoma ozbiljno, tako nas je bukvalno doveo do samih agresorskih rovova tj. do samog vrha kote 850. Čak su on i Menso, čini mi se, prišli toliko blizu rovu da su preko cijevi Pata vidjeli četnike u hladu jednog drveta kako se izležavaju skinuti do pasa. Meni je Dervišević ponudio da sidjemo do jedne kuće iza koje se čulo hržanje konja, da vidimo da nije slučajno u štali da ga odvedemo nasim ljudima na liniji. Ostali su ostali na jednom putu zaštićeni samo šikarom i čekali ishod našeg izviđanja. Kada smo došli do kuće, nije bilo nikoga. Otisli smo oprezno do štale da vidimo da nije u njoj pomenuti konj, ali i ona je bila prazna kada smo se ponovo vraćali prema kući primjetili smo mačku koja je dolazila puteljkom iz pravca druge kuće koja je bila malo dublje i bliže liniji na kojoj su bili četnici. Mi smo se malo trznuli i povukli u tom trenutku pojavio se jedan četnik sa puškom, preko ramena a za njim je išla i jedna žena. Mi smo obojica onako neoprezno uletjeli u stalu i tek tad postali svjesni da možemo upasti u pravu klopku.
Dervišević je stajao uz sama vrata i gledao u prozore štale, a ja sam bio nekako na sredini prateći vrata, tako da smo bili jedan prema drugom okrenuti sa puškama na gotovs, on je jednom rukom uzeo i bombu i polahko zubima ispravljao osigurač ako bude zatrebalo, sve je išlo tako brzo a meni se činilo da svaka sekunda traje kao čitav sahat, ja sam u sebi učio sve što sam znao. Smirio sam se tako i pretvorio sav u uho, čini mi se da mi je opašač za pojasom bio toliko bučan da sam imao osjećaj da se čuje do same kuće, nismo znali koliko je četnika bilo tu, da li su nas vidjeli, i krenuli smo da izađemo iz štale jer smo postali svjesni da smo u zamci ukoliko su nas otkrili. Prvi sam krenuo ka vratima dok je moj ahbab motrio i dalje na otvore sa donje strane štale. Ja sam prekoračio prag i vidio da u vidokrugu nema nikoga, a potom je i on izašao i otišao do donjeg kraja štale koja je bila na jednom velikom skladu nekih dva tri metra, kada je vidio da nema nikog i odozdo dao mi je znak da idem za njim i počeo se spuštati, veoma oprezno. Ja sam krenuo unazad za njim prateći da ne izbije ko iz pravca kuće, i kada sam došao do same ivice sklada i kad sam se htio okrenuti da pođem za Derviševićem, Zolja koju sam nosio na leđima je zakačila o limena vrata WC-a koji je bio na samoj ivici štale. To je bio takav prasak da sam imao osjećaj da su i naši, čak na našim linijama čuli. Onda smo obojica počeli bjesomučno trčati kroz veliku travu, bježeći prema strani i šumi na kojoj su bili ostatak naše ekipe. Hvala Bogu sve je dobro prošlo. Odahnuli smo kad so stigli do naših momaka koji su nam ispričali on ošto se dešavalo a mi nismo mogli vidjeti jer smo bili u štali. Onaj četnik je mirno došao do pred kucu sa puškom preko ramena a za njim i jedna žena kada je vidio da su vrata kuće otvarana uzeo je pušku na gotovs i osvrtao se oko kuće, da koga nema žena je ušla u kuću nešto uzela i potom su se vratili istim putem kojim su došli.
Tad smo konstatirali da smo ih mogli zarobiti, ali trenutak nepažnje i bilo je dovoljno da uletimo u štalu i da sami preživljavamo dramu. Tad onako opušten a i nasmijan poslije ove avanture Dervišević me sa osmjehom upita, Boga ti efendija jesil učio i za mene i tebe ili samo za sebe? Kada sam mu rekao da sam učio za obojicu, rekao je «Od sad ja samo sa tobom idem». Svi smo se slatko nasmijali i polahko krenuli ka našim linijama, koje su sutra dan za čitavih 500 metara pomjerene naprijed, što je za sarajevsko ratište bilo više nego odlično obavljen posao.

VRH


  Dossier: Harun Hodžić, rukopis
» DA LI JE PROŠLO VRIJEME GAZIJA?
Harun Hodžić | 28.01.2016 17:03
» NESALOMIVI DUH BOŠNJAČKI
Harun Hodžić | 16.03.2015 01:56
» LAŽNA VIJEST O MOJOJ POGIBIJI
Harun Hodžić | 22.02.2015 14:49
» FORMIRANJE I RAZVOJ SEDME MUSLIMANSKE BRIGADE
Harun Hodžić | 11.12.2014 01:46
» TEKBIRI ZA DOČEK VRHOVNOG KOMANDANTA
Harun Hodžić | 29.11.2014 19:06
» DŽEPNI KUR'AN NAJBOLJI PANCIR
Harun Hodžić | 16.09.2014 00:00
» PRVI PUT KROZ SARAJEVSKI TUNEL SPASA
Harun Hodžić | 29.08.2014 11:44
» KAKO SU RATOVALI "ONI" SARAJEVSKI LOJALNI
Harun Hodžić | 01.08.2014 02:44
» ČETNIČKI NAPADI NA IGMAN I BJELAŠNICU
Harun Hodžić | 12.08.2012 11:34
» MORALO SE DALJE
Harun Hodžić | 03.06.2012 03:19
» HVALA ALLAHU ŠTA GOD DA TI SE DESI
Harun Hodžić | 08.01.2012 15:01
» LET HELIKOPTEROM IZNAD BOSNE
Harun Hodžić | 04.12.2011 17:44
» HRVATSKI UDARAC S LEĐA
Harun Hodžić | 03.09.2011 14:01
» SANDŽAKLIJA NE ZABORAVLJA
Harun Hodžić | 10.08.2011 22:03
» 19. BOSANSKA BRIGADA
Harun Hodžić | 15.02.2011 21:05
» SEDŽDA NA ČISTOJ BOSANSKOJ ZEMLJI
Harun Hodžić | 30.12.2010 13:13
» SNOVI O HURIJAMA
Harun Hodžić | 19.11.2010 20:11
» KOD AMIDŽE SADIKA
Harun Hodžić | 19.09.2010 18:14
» IGMAN, GREBAK I NAZAD
Harun Hodžić | 14.08.2010 16:00
» RAZOČARENJE NA IGMANU
Harun Hodžić | 28.06.2010 03:32
» PRELAZAK PREKO PISTE I TOPOVSKI UDARI
Harun Hodžić | 14.06.2010 02:19
» ŠTA SANDŽAKLIJE IMAJU SA ŽEPOM
Harun Hodžić | 08.06.2010 03:09
» ŠIVENJE RANE BEZ ANESTEZIJE
Harun Hodžić | 25.05.2010 04:01
» UKINO I MOJE RANJAVANJE
Harun Hodžić | 16.05.2010 02:55
» SARAJEVSKI IZVIĐAČI
Harun Hodžić | 05.04.2010 03:33
» MAJČINE DOVE ZA BOSNU I SINA
Harun Hodžić | 23.03.2010 01:33
» FOČANSKA ULICA
Harun Hodžić | 15.03.2010 00:57
» REAKCIJE SA KULE
Harun Hodžić | 07.03.2010 14:01
» FATIHOVCI U ARBiH
Harun Hodžić | 15.12.2009 20:22
» MOTIVI OTPORA AGRESORU
Harun Hodžić | 21.11.2009 13:32
» KAD VAM VBR UĐE U KOSTI
Harun Hodžić | 09.11.2009 21:38
» OD MOG SNADŽAKA DO MOJE BOSNE
Harun Hodžić | 01.11.2009 21:19

Ostali prilozi:
» OMAŽ RIFATU BURDŽOVIĆU TRŠU
Velija Murić | 22. June 2024 15:17
» DOBRO JE SNAŽNIJE OD ZLA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22. June 2024 01:14
» KARAKAZANDŽILUK JEDNOG KARAKAZANDŽIJE
Said Šteta, književnik i novinar | 21. June 2024 15:17
» DESETI KRIŽARSKI RAT I LUKAVSTVO KAPITAL-BOGA
Dr. Sead Alić | 21. June 2024 14:33
» ČETNIČKO ORGIJANJE MARKA KOVAČEVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. June 2024 19:50
» NACIONALISTIČKO SRBOVANJE I SABORAVANJE, LAŽI POSTAJU ISTINA
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 20. June 2024 16:57
» VIZIONAR IZ BIJELOG POLJA - FARUK MEĐEDOVIĆ I NJEGOVA IDENTITESKA I KULTURNA PRIZMA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 17. June 2024 19:23
» MARROVA NAJAVA OSVAJANJA PALESTINE IZ 1879. GODINE
Dr. Sead Alić | 15. June 2024 17:46
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
» ŠTA ĆE NAMA NJIHOVE AKADEMIJE NAUKA
Šemso Agović | 06. June 2024 19:04
» IZBORI U EU I UN REZOLUCIJA ZA SREBRENICU
Murat Tahirović | 06. June 2024 18:19
Ostali prilozi istog autora:
» MOJE ISKUSTVO SA ZDRASTVENIM
03. June 2020 13:58
» DA LI JE PROŠLO VRIJEME GAZIJA?
28. January 2016 17:03
» NESALOMIVI DUH BOŠNJAČKI
16. March 2015 01:56
» LAŽNA VIJEST O MOJOJ POGIBIJI
22. February 2015 14:49
» DŽEPNI KUR'AN NAJBOLJI PANCIR
16. September 2014 00:00
» JA OVDJE KUPUJEM, KUPUJTE I VI
01. April 2014 00:44
» MORALO SE DALJE
03. June 2012 03:19
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif