Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme
Bošnjaci u New Yorku
RAMAZAN I BAJRAM U SVJETSKOJ METROPOLI
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 17. September 2010. 20:09:11
Iako su Ramazan i bajram već iza nas, iznijet ćemo nekoliko činjenica. Poznato je već da se svake godine u mjesecu kalendarske Hidžretske godine pomjeraju za deset dana unazad, ili pak ranije počinju u odnosu na prijethodnu. Samo desetodnevno pomjeranje, ustvari sve mjesece godine po hidžri dovodi u jedan ravnopravan položaj; što znači da svaki mjesec u h.g. prolazi kroz sva četiri godišnja doba. To se posebno osjeća bar u onom dijelu dunjaluka gdje su prepoznatljiva četiri godišnja doba. Isto tako se i dani mjeseca šehri Ramazana, kao i bajrami, iz godine u godinu pomjeraju. S obzirom da je već poznata kolika je blagodat ramazanskog posta za koji Uzvišeni Stvoritelj posebno nagrađuje, zato nije ni čudo što milioni muslimana poste, ibadete i dove Stvoritelju kako bi se spustila Njegova milost i blagodat na njih, njihove porodice, na Ummet Muhammeda a.s. i na cijelo čovječanstvo.

ZELENA SVJETLA: U New Yorku se i po Empire state zgradi može prepoznati početak mubarek dana

Kako u cijelom svijetu tako u New Yorku ove godine Ramazan i šerif počeo je 11. augusta. Visoke ljetnje temperature, sparni i dugi dani nisu bili prepreka vjernicima da obave treću, od pet, islamskih stubova i dužnosti, da se u ime svog Stvoritelja, od ranog sabaha pa do akšama, odnosno od prije izlaska pa do zalaska sunca, odreknu konzumiranja ića i pića, pušenja duhana, seksualnih općenja, ružnih misli i govora… Od vjernika se posebno u mjesecu Ramazana očekuje da što vjernije slijede sunnet Muhammeda s.a.w.s., a posebna važnost se pridaje čistoći misli i djela. Po riječima poslanika Muhammeda s.a.w.s., uz jelo i piće, ove stvari kvare post: laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

U New Yorku, gdje nastaje ovaj prilog, stotine hiljada muslimana postili su u ime Allaha dž.š., čineći mu zikr, veličajući Ga, slijedeći sunnet Muhammeda a.s., kao i vid islamske tradicije koju od dolaska emigranata na ovom kontinentu decenijama brižno čuvaju i njeguju. Među njegovateljima islama i tradicije su i Bošnjaci, koji su u ovom gradu organizirani kroz nekoliko bošnjačkih ali i nacionalno mješovitih džemata, pa ćemo ukratko spomenuti samo neke ramazanske i bajramske aktivnosti džemata koje je uz ramazan zijaretio potpisnik ovih redova ili pak kontaktirao nekog od džematlija istih.

Islamski centar Bronx: Ovaj džemat je smješten na Belmont aveniji i 189 ulici, u neposrednoj blizini čuvene Markade. Džemat mahom okuplja muslimane iz Makedonije koji se različito nacionalno izjašnjavaju (Turci, Romi, Egipćani, Albanci…), dok se u istom centru također okuplja znatan broj Bošnjaka iz Sanžaka, Kosova i BiH, zatim Albanci, Arapi, Afro-Amerikanci te se s pravom može potvrditi konstatacija imama u centru Nedžada ef. Avdovića, da je ovaj džemat ummet u malom.

U Islamskom centru se odvijaju brojne aktivnosti u toku kalendarske godine. Pored dnevnih namaza i džume između ostaloga se odvija mektebska nastava, predavanja, promocije, dok se tradicionalno uče mevludi i tewhidi. Česti musafiri, vaizi i predavači su poznati alimi, hafizi, imami, profesori iz Makedonije, BiH, Sandžaka, arapskih zemalja, diplomate... Na čelu odbora u Centru se nalazi neumorni hadži Imer, dok kako rekosmo Imam u Centru je Novopazarac Nedžad-ef. Avdović, svršenik sarajevske Gazi Husrev begove medrese i izmirskog Islamskog fakulteta, koji ujedno izvodi mektebsku nastavu uz asistenciju izvanrednih predavača Šemsedina Yashara, Shabana Gjokaja i Sabrija Useinova…Uz mjesec Ramazan u Centru je neopisiva bratska islamska atmosfera; osjeća se svaki damar koji kuca za islam i zajedništvo. Iz Ramazan svaku noć vrijedne džematlijke pripremale su bogate iftare; tako da postači na kraju dana zaslužuju da uživaju uz specijalitete sa internacionalne sofre koju priređuju porodice emigranta kojima su ova zemlja i grad New York pružili azil i dobročinstvo.
Musafiri uz ramazan su bili dr. Džemaludin Latić, delegacija Mešihata IZ iz Makedonije. Edip ef. Makić, imam iz Grand Rapidsa…

Uz teravijske namaze duše džematlija su razgaljivali melodični glasovi imama Avdovića, hafiza Kenana Yashara, Sabri Useinova, hafiza Muhameda Metawee-a, Kemal ef. Bekteševića, Ahmeda, Hasana, te muezini Ali, hadži Neđo, Bilal, Šaban, i dr.
Za Ramazanski bajram Islamski centar, sva tri sprata u objektu, od ranog sabaha bili su ispunjeni do posljednjeg mjesta. Nakon hutbe i namaza koji je predvodio imam Avdović u dvorištu objekta priređeno je čestitanje uz bajramsku kahvu, čaj i razne kolače.

Islamski centar Monticello: Ovaj Islamski centar smješten je na Upstate, odnosno nekih 90-tak milja od grada New Yorka. Nadamo se da nećemo pretjerati ako kažemo da ne postoji džemata na širem prostoru koji se sa manje vjernika organizirao a da su napravili veći uspjeh. Nekoliko muslimana, koje možemo pobrajati na šaci jedne ruke, prije nekoliko godina zasukali su rukave i krenuli su u akciju kupovine objekta. Za kratko vrijeme kupili su zgradu koju su preuredili, u kojoj je smješten prekrasan mesdžid, abdesthana i restoran. Ali nisu stali samo na tome, već su za kratko vrijeme otkupili parking za desetine auta, nekoliko ackera (duluma) zemlje na kojem su smještene dvije porodične kuće, svaka ima po dva stana. U jednom stanu živi imam sa porodicom, dok preostale tri izdaju pod kiriju, tako da je samom džematu od znatne pomoći, bar za podmirivanje jednog dijela računa i plata dvojice imama. Na zemljištu oko objekta sagrađen je nogometno igralište, a uskoro će se izgraditi igralište za tenis, košarku… Odbor ovog Centra već nekoliko godina priređuje Islamske i kulturne susrete, sportska nadmetanja…

U Centru, odnosno mesdžidu, pored dnevnih namaza redovno se odvija mektebska nastava koju pohađaju nekoliko desetina mališana. Nastavu na bosanskom jeziku izvodi glavni imam Fuad ef. Šabović, a na arapskom hafiz Muhamed Metawee.

Ramazan u ovom džematu je poseban doživljaj, posebno uz dane vikenda kada od hektike iz “betonske džungle” bježe na kratak predah u tišini. Pored imama Šabovića i hafiza Metawee-ja, u zadnjoj ramazanskoj trećini vjernici su imali priliku slušati vazove i nasihate mr. Senad-ef. Halitovića, pomoćnika sandžačkog muftije i glavnog imama u novopazarskom Medžlisu, koji je ujedno jedan od naprednijih mlađih imama i vaiza u Sandžaku.

Iako je ovih dana počela nastava u novoj kalendarskoj i mektebskoj godini, Odbor i imami u Centru su iskoristili zadnju desetinu Ramazana kada je nakon bogatog iftara (koji je priredila porodica Ibra Makovića), u prepunom mesdžidu priređen program u kojem su učestvovali polaznici mekteba. Faudovi i Muhamedovi studenti proučili su nekoliko sura, ilahija i kasida; dok prisutni nisu krili zadovoljstvo sa postignutim stepenom islamskog znanja mališana. Na kraju rukovodstvo Centra svim polaznicima su uručili certifikate i prigodne paketiće.

Bit ćemo slobodni da spomenemo samo neke od najzaslužnijih za osnivanje ovog džemata, kupovinu objekta i zemljišta, a tu su u prvom saffu hadži Ibro Maković (blagajnik), hadži Ago Kolenović (potpredsjednik), hadži Smajle Srdanović (predsjednik), hadži Ragip Čekić (sekretar) i dr…

Bosansko-hercegovački islamski centar New York: Uzrokom srpsko-crnogorske i hrvatske genocidne agresije na BiH i Bošnjake, te masovnijim naseljavanjem u njujorškoj metrapoli, preciznije u popularnom predgrađu Astorija, još ranih 90-tih stvorile su se potrebe za osnivanjem džemata, kada je forimira ovaj džemata. Članovi ovog džemata iako skrhani ratnim stihijama i stradanjima blagovremeno su uvidjeli da sebe, i Bosnu u sebi, mogu spasiti samo organiziranjem i zajedništvom. Tako su na čelu sa rahmetli Ramizom ef. Aljovićem formirali džemat koji djeluje pod gornjim imenom. U proteklom vaktu od osnivanja, prošli su dosta trnovt put. Istovremeno učeći jezik, školujući sebe i djecu, selili su iz prostora u prostor, plaćajući visoke kirije iznajmljenih prostora… Ipak sada aktuelni Odbor kreće u akciju za sakupljanje sredstava i pronalaženje objekta za kupovinu koji bi služio cijeloj komuni. Hoćemo da vjerujemo da je samo pitanje dana kada će nam odbor javiti da je prihvaćena njihova ponuda za jedan objekat na Astoriji. Zato činite dovu, ali i odriješite kesu, da zajednički pomognimo da i ovaj džemat u nujorškoj metropoli dobije krov nad glavom.


Inače u iznajmljenom prostoru na Astoriji, uz ovaj Ramazan redovno su priređivani iftari, onako kako samo to znaju pripremiti naše vrijedne Bošnjakinje, odnosno Bosanke.
Uz Mehdiju ef. Demirovića, imama u Centru; džemat su zijaretili prof. dr. Džemaludin Latić, Edip ef. Makić i mr. Senad ef. Halitović, pomoćnik sandžačkog muftije i glavni imama Medžlisa u Novom Pazaru, hafiz Muhamed Metawee i dr.

BHICNY već više od decenije priređuje tradicionalno bajramsko sijelo uz bogat vjerski i kulturno zabavni program. Tako je bilo i ove godine. Isto tako ovaj džemat za svaki bajram pripremi bajramske paketiće sa kojima obraduju nekoliko stotina naših mališana.

Islamska zajednica Plav-Gusinje Astorija: Ramazanske aktivnosti su se odvijela tijekom cijelog mubarek mjeseca. Iftare su priređivale vrijedne džematlijke ili su pak naručivani u poznatom Dino’s restoranu. Koliko smo upoznati džemat su zijaretili dr. Džemaludin Latić i Edip ef. Makić, gl. imam džemata “Behar” iz Grand Rapidsa. Ovaj džemat sa nekoliko objekata u vakufu, je najveći potencijal u dijaspori. Oni koji ne misle dobro našem narodu to dobro znaju, zato su preko raznih službi otupili tu oštricu, upregli su hamale po narudžbi kako bi ga razjedinili, jer je sa bezličnom masom najlakše upravlja i manipulira. Nadamo se da će džematlije ovog džemata ubrzo preboljeti tu bolest, i da će krenuti putem istinskog zajedništva, islamskog bratstva, i da će obuzadati vlastiti ego, istovremeno da se prestane koristiti zajedničko dobro za osobnu stvar i promociju samog sebe… Napredak džemata i zajednice trebaju biti prioritet svakog iskrenog i čestitog pojedinca, bez obzira da li je iz Plava i Gusinja (kako se voli istaći) ili pak iz bilo kojeg dijela Sandžaka, odnosno BiH, Kosova ili drugih država dolazio/la.

Maketa Centra: Opstrukcijama se Bošnjački centar ne može završiti

Svjedoci smo (i uz Ramazan), bar oni koji vide ili pak imaju realan pogled na svijet i koji misle svojom glavom, da najviše ispašta kompletna zajednica, a baška i započeti projekti. Temeljite promjene su neminovne da ovaj džemat i zajednica idu naprijed. Ako se to ne desi ubrzo, ili pak na prvoj narednoj Skupštini, nazadak nam je usud! Braniti i ustoličavati one odnosno onog koji godinama razara zajednicu, a napadati druge ili pak tražiti krivce u drugima je apsurd. Svi smo na potezu, pa bujrum!

Džemat “Tewhid” Brooklyn: Prema informacijama sa kojima raspolažemo u toku Ramazan i šerifa i džemat «Tewhid» je imao pune ruke posla. Iftare su pripremale vrijedne sestre iz džemata, dok su teravije bile posjećene više nego prijethodnih godina. Kako još ističu vladala je prava bratska atmosfera. Iako za iznajmljeni prostor plaćaju visoku mjesečnu kiriju, ipak ne zaboravljaju naglasiti da su sretni što nisu dio njujorškog problema već napretka.

VRH


  Dossier: Bosanski centar u New Yorku
» NEW YORK ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 10.07.2022 23:38
» HAFIZ AMMAR BAŠIĆ U NEW YORKU
B.net | 08.02.2020 16:05
» DONATORSKO VEČE U NEW YORKU
B.net | 08.12.2012 17:25
» SPORTOM DO NOVOG CENTRA U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 08.05.2011 04:01
» UZEIR RAMIĆ ISPRAĆEN NA HADŽ
Bošnjaci.Net | 01.11.2010 15:24
» RAMAZAN I BAJRAM U SVJETSKOJ METROPOLI
Esad Krcić | 17.09.2010 20:14

Ostali prilozi:
» KARAĐOZ-BEGOVA MEDRESA – 466 GODINA MUDROSTI I OPSTOJNOSTI
Bošnjaci.Net | 18. September 2023 13:35
» NOVA MEKTEPSKA GODINA POČINJE 9. SEPTEMBRA
MINA | 01. September 2023 13:22
» AKCIJA PRIKUPLJANJA ĆILIMA ZA ALBANIJU 1991. GODINE
Muhamed Hodžić | 24. August 2023 17:01
» UZOR U VJERSKOM I OPĆEM DOBRU
Ferhat Korajac | 26. July 2023 13:41
» MOJ OMAŽ SELIMU JARKOĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2023 15:43
Ostali prilozi istog autora:
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
» POLITIKA ZLA I INTERNET NASILJA
31. October 2022 14:43
» DRAGAŠKI RINGIŠPIL
20. February 2022 00:16
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif