Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


U povodu aktuelnih dešavanja u Sandžaku Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju – Polimlje upozorava
NEZADOVOLJAVAJUĆI POLOŽAJ BOŠNJAKA U SRBIJI
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 25. September 2010. 16:09:18
Nedavna dešavanja u Sandžaku svakim danom dobijaju nove konotacije i medijske „dimenzije“ koje ne idu u prilog rješavanja problema i nesporazuma koji postoje na teritoriji Sandžaku.

Problemi koji su nastali u procesu formiranja nacionalnog vijeća Bošnjaka, realizacijom vjerske nastave u osnovnimi srednjim školama, problemi vezani za rješavanje statusa imovine vjerskih zajednica, pitanje realizacije zakona o upotrebi manjisnkih jezika u sredinama u kojima postoji potreban procenat nacionalne manjine, vidno izaziva negodovanje i radikalizaciju problema od strane građana na teritoriji šest sandžačkih opština (Prijepolje, Priboj, Nova Varoš,Sjenica, Tutin i Novi Pazar).

Trenutna slika koja se šalje je diskriminatorski položaj nacionalne manjine Bošnjaka po osnovu, nacionalne pripadnosti i vjerskog opredjeljenja koja među stanovništvom izaziva jasno negodovanje prema vlasti i predstavnicima zakona.

Protesti bošnjačkog stanovništva zbog odlaganja rješavanja problema restitucije imovine u slučaju Islamska zajednica, protesti učenika i roditelja zbog jasnog kršenja zakona o načinu realizacije vjerske nastave u osnovnim i srednjim školama, loša primjena zakona o upotrebi manjinskih jezika u sudstvu i obrazovanju kao i problem konstituisanja nacionalnog vijeća/savjeta Bošnjaka su jasni problemi koji zahtijevaju hitno rješavanje i sanaciju nastale štete.

Zbog svih ovih navedenih problema Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju – Polimlje upozorava nadležne organe da je potrebno hitno pristupti rješavanju problema jasne diskirminacije kako po nacionalnoj pripadnosti tako i po vjerskom opredeljenju nacionalne manjine Bošnjaka. Od nadležnih organa tražimo da se shodno zakonu koji reguliše prava manjina pristupi rješavanju aktuelnih problema kako problemi ne bi poprimili veće razmjere i kako ne bi došlo do radikalizacije problema.

Ovom prilikom ministarstvu prosvjete ukazujemo na gorući problem vezan za realizaciju vjerske nastave u osnovnim i srednjim školama za učenike pripadnike Islamske zajednice, koji svakodnevno biva praćen protestima učenika i roditelja ali i građana Bošnjaka i dr.. Na osnovu istraživanja koje je Centar sproveo problem je nastao kršenjem zakona koji reguliše stručnu spremu nastavnog kadra kao i način predlaganja liste vjeroučitelja.

Također ukazujemo ministarstvu za ljudska i manjiska prava da odgovorno pristupi rješavanju problema konstituisanja nacionalnog vijeća nacionalnih manjina kao krovne instutucije za nacionalne manjine (u ovom slučaju bošnjačke nacionalne manjine), ali isto tako ih upozoravamo na nepoštivanje zakona o dvojezičnosti u državnom sistemu u opštinama u kojima je zadovoljen procenat prisutnosti nacionalne manjine, također vezano za pripadnike bošnjačke nacionalne manjine.

Ovom prilikom upućujemo zahtjev vladinim i nevladinim institucijama, domaćim i stranim da hitno reaguju u domenu svojih mogućnosti kako bi se problemi vidne diskriminacije nad pripadnicima Bošnjačke nacionalne manjine što prije rešili i izbjegla mogućnost radikalizacije problema.

Upućjemo apel ombudsmenu za ljudska prava da hitno i odgovorno pristupi rješavanju problema nastalih u ostvarivanju, nacionalnih, vjerskih prava koje svaki građanin ove države ima, ali i da preispita rad i odluke nadležnih ministarstava za prijethodno navedene probleme a koji su vezani na ostvarivanje prava nacionalne manjine Bošnjaka koji žive u Republici Srbiji, stoji u saopćenju Centra za zaštitu ljudskih prava i toleranciju – Polimlje koje je potpisao predsjednik Alen R. Duraković.

VRH


  Dossier: Inicijativa za autonomiju Sandžak
» POKRET ZA AUTONOMIJU SANDŽAKA
Bošnjaci.Net | 28.03.2011 20:56
» SANDŽAK KAO PREKOGRANIČNA REGIJA
B.net | 07.10.2010 18:41
» POLITIČKI PUBERTET SANDŽAČKIH POLITIČKIH PRVAKA
Fahrudin Kladničanin | 16.09.2010 19:33
» MINISTAR SVETOSAVLJA - DR BOGOLJUB ŠIJAKOVIĆ
Dr. Arif Šabanović | 14.09.2010 16:54
» NELEGITIMNA PODJELA SANDŽAKA
Prof. dr. Šefket Krcić | 30.08.2010 01:26
» AUTONOMIJA SANDŽAKA - TEST ZA IZDAJNIKE
Almir Mehonić | 29.08.2010 00:38
» CRNOGORSKE MINDERPUZE PROTIV SANDŽAKA
Avdo Metjahić | 26.08.2010 20:32

Ostali prilozi:
» AMELA SMAJOVIĆ NAPADNUTA U BLIZINI KRALJEVA
Bošnjaci.Net | 17. April 2024 16:36
Ostali prilozi istog autora:
» ANELA FETIĆ: USPOMENE
13. March 2024 13:12
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif