Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
Prvo lice jednine
KAKO SAM IZGUBIO FACEBOOK PRIJATELJA
Procitaj komentar

Autor: Suad Karamustafić
Objavljeno: 10. March 2011. 08:03:40
Suad KARAMUSTAFIĆ: Zastrašujuće je to što A. K. nije zasmetala ogromna ikona Svetog Save koja se nalazi dječici iza ledja! Nije mu zasmetetala činjenica da tu možda ima i nepravoslavne djece. Ma i da sva od pravoslavnih roditelja, začudilo me kako mom bivšem prijatelju ne bode oči miješanje vjerskog sa svjetovnim na ovaj način da Sveti Sava u jednoj, a to je na snimku očigledno, centralnoj prostoriji vrtića bdije nad glavama mališana. Pozicija lika svetog Save sugeriše da djeca nemaju izbora, da sva moraju biti blagoslovljena njegovim pogledom, za razliku od prava izbora na opciju kojeg je sadržavao prijedlog naše Arzije o uvođenju vjeronauke u vrtiće. Nije smetao bivšem mi prijatelju ovakavo nametanje simbola jedne vjere u sekularnoj Srbiji, a sarajevska verzija uvođenja vjere u obrazovanje koja je blaža, pravednija, civilizovanija i pedagoški ispravnija ne zasmeta mu, pa njenu predlagačicu sočno opsova.
Ova priča nema nikakve veza sa 27. januarom i svetosavizacijom Bošnjaka u Srbiji, a o čemu je bilo puno govora oko toga datuma ove godine, iako je jedan od njenih glavnih likova upravo taj srpski svetac.

Higijena ušiju

Jedan od mojih Facebook prijatelja nedavno je na svoj zid postavio link za YouTube klip pod nazivom "Ovo je zemlja za nas" EKV, predškolci iz vrtića "Nada Purić" Vračar, Beograd, Srbija”. I kao što sam naziv kaže, djeca iz vrtića na ovom audio-video zapisu veselo plešu, njišući se i pjevajući veliki hit "Ekatarine Velike" tj. jednu od himni ex-Yu rock ‘n’ rolla. Horsko pjevanje ove simpatične dječice pravi je užitak za nas koji zganuti svjedočimo kako čak i najmlađi, što nisu još ni naučili govoriti, pjavaju uratke porno-pjevačica, plagijatora i ostalih kvazimuzičara. Snimak ilustruje činjenicu da još uvijek ima otpora neukusu, da još ima vaspitačica što će našu južnoslavensku djecu odbraniti od agresije notnog otpada. No, nije ideja ove moje pisanije da ukazujem na ono što, manje-više, svi znamo; ne želim sebe stavljati u ulogu muzičkog kritičara. Hoću da vam objasnim kako sam zbog ovog YouTube klipa izgubio jednog prijetelja iz virtualne stvarnosti, iako mi nije bio nimalo manje prijatelj u onoj stvarnoj stvarnosti u kojoj ispred nas kahva miriše, u kojoj umjesto “like” jedan drugog častimo osmjesima, dobrom zezom.


I njega boli glava kako ga slijede u Srbiji
Uvreda

Moj bivši prijetelj A. K., a što je najbitnije u svemu ovome, iznad linka postavio je naslov koji me je, sam po sebi, a posebice kontekstualno, razočarao, naljutio, obeshrabrio i natjerao da naše prijeteljstvo stavim u past tense. Neka mi oprosti moja sestra i majka, gospođa Mahmutović, što citiram uvredu na njen račun izrečenu u vremenu dok je još bila direktorica JU „Djeca Sarajeva“, ali ne mogu to izbjeći ako želim objasniti razlog za činjenicu sadržanu u naslovu ovog teksta: “Gledaj Arzija, gledaj kozo retardirana!“. A. K. je Arziji Mahmutović htio uvredom, a kako drugačije, za Boga, obratiti se stamenoj vjernici Bošnjakinji, sugerisati pedagoške metode kolegica iz Srbije. Htio je reći kako se djeca trebaju odgajati umjesto da im se uvodi vjeronauka u vrtiće, ili stavi pod upit opšte prisustvo Svetog Nikole u tim istim vrtićima.

Savin sv(j)etona(d)zor

Zastrašujuće je to što A. K. nije zasmetala ogromna ikona Svetog Save koja se nalazi dječici iza leđa! Nije mu zasmetetala činjenica da tu možda ima i nepravoslavne djece. Ma i da sva od pravoslavnih roditelja, začudilo me kako mom bivšem prijatelju ne bode oči miješanje vjerskog sa svjetovnim na ovaj način da Sveti Sava u jednoj, a to je na snimku očigledno, centralnoj prostoriji vrtića bdije nad glavama mališana. Pozicija lika svetog Save sugeriše da djeca nemaju izbora, da sva moraju biti blagoslovljena njegovim pogledom, za razliku od prava izbora na opciju kojeg je sadržavao prijedlog naše Arzije o uvođenju vjeronauke u vrtiće. Nije smetao bivšem mi prijatelju ovakavo nametanje simbola jedne vjere u sekularnoj Srbiji, a sarajevska verzija uvođenja vjere u obrazovanje koja je blaža, pravednija, civilizovanija i pedagoški ispravnija ne zasmeta mu, pa njenu predlagačicu sočno opsova.

Kako pronaći petokolonaše: kroz cijev pogledati, naciljati svijetleći signal, cijev učvrstiti i tokom dana opet pogledati kroz cijev

Iako je A. K. u svojim komentarima ispod linka pokušao da ublaži svoju grešku, nije me uspio ubijediti u to nešto suprotno od ovoga: ne mogu cijeniti osobe, a posebno pripadanike mog naroda, koji imaju taj nagon samoomalovažavanja. Kada smo kod komentara, moram vam prenijeti I to da je u njima jedan nemusliman uvrijedio gospođu Mahmutović nazivajući je pit bulom! Niko mu ne odgovori na to, niko ga ne upozori, čak ni primjeti to. To me, sada u miru, neminovno podsjeća na one petokolonaše što su u ratu davali svijetleće signale onima sa brda. To mi smrdi na izdaju i bezmozgovlje.

Infantilnost

Ovdje nije bitno ime mog bivšeg prijatelja jer je on paradigma ponašanja mnogih od nas, nas Bošnjaka. Na kraju moram reći kako A. K. više nije moj prijatelj u smislu da na njega gledam kao na dijete koje nešto priča, a ti mu klimaš glavom ne obraćajući pažnju na ono što govori jer znaš da je to samo djete – još uvijek nezrelo. Dakle, A. K. je i dalje na mojm FB listi prijatelja, i dalje se pozdravimo u prolazu, možda nekada i popijemo kafu, ali na njega i njemu slične ne mogu računati kao suborce u borbi za opstanak Bosne i Hercegovine koja se ponajviše vodi kroz borbu za opstanak Bošnjaka i njihovog identiteta.

VRHOstali prilozi:
» U HISTORIJI SU ZAPISANI KAO ZLOČINCI, UZP...
Elmedina Muftić | 28. May 2023 12:18
» POLITIČARI TREBAJU SAVJETOVANJE I KONTAKT SA NARODOM!
Mehmed Meša Delić | 27. May 2023 20:04
» MEIN KAMPF PRIČA O MRŽNJI (8)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 25. May 2023 21:47
» PRESLAGIVANJE BALKANA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. May 2023 20:06
» MUSLIMAN IMA KNJIGU, U NJOJ SVE PIŠE
Sead Zubanović | 22. May 2023 19:37
» KAKO JE NASTAO KONCEPT O HALAL-HRANI KOD NAS?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. May 2023 14:10
» NAČELA BOŠNJAČKOG JEDINSTVA
Mehmed Meša Delić | 18. May 2023 15:51
» OVAKO SMO NEKADA GOVORILI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. May 2023 15:20
» MOSTARSKI VANDALI I VANDALIZAM
Zijad Bećirević | 15. May 2023 14:58
» UKRAJINA U VRTOLGU RATA I BORBI PROTIV RUSKOG AGRESORA
Božidar Proročić | 15. May 2023 02:35
» ISTINITA PRIČA IZ „ALUMINIJSKE FOLIJE“ ZA RASPAKOVANJE
Mr. Milan Jovičić | 13. May 2023 14:58
» SANJINA REHABILITACIJA ZLOČINACA
Elmedina Muftić | 11. May 2023 14:38
» POLITIČARI, BUDITE KARAKTERNI!
Mehmed Meša Delić | 10. May 2023 18:34
» LICEMJERNI KRVOPIJA NENAD KECMANOVIĆ
Sahit Kandić | 10. May 2023 13:52
» HDZ HOĆE U JERUSALIM
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 09. May 2023 14:31
Ostali prilozi istog autora:
» AVLIJE ZEMLJE BOSNE
30. January 2023 12:35
» ANTOLOGIJA DVOLIČNOSTI
18. May 2011 14:40
» NOVINARSTVO SA DEPO-NIJE
16. February 2011 14:05
» BOŠNJACI U SISTEMU JEDINICA I MJERA
08. February 2011 19:08
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif