Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NATAŠA KANDIĆ: U CRNOJ GORI NEMA POLITIČKE VOLJE ZA LUSTRACIJU
Autor: Mina (CG)
Objavljeno: 24. April 2011. 09:04:27
U Crnoj Gori se ne može govoriti o lustraciji jer ne postoji politička volja niti snaga koja bi tu ideju zagovarala, ocijenila je direktor Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić.

Ona je agenciji MINA kazala da je propuštena šansa i prilika za lustracijom.

„Nema te političke snage, niti volje koje bi u ovom trenutku zagovarale da se sprovede lustracija, i da iz policije i vojske, na primjer, odstrane svi koji su imali bilo kakve veze sa teškim kršenjima ljudskih prava u prošlosti“, kazala je Kandić.

O lustraciji, kako je navela, u njenom najčistijem vidu, ne može da se govori uopšte.

„O bilo kom dijelu teritorije bivše Jugoslavije da govorimo, na svim pozicijama imamo one koji su bili i na pozicijama i vrlo aktivni devedesetih godina, koji su donosili odluke i doprinjeli izbijanju ratova“, navela je ona.

Na vlasti ima onih, smatra Kandić, koji nijesu spriječili ratne zločine već su ih koristili, a i danas imaju uticaj u institucijama države, „što je lako provjerljiva činjenica“.

To je, prema njenim riječima, teško provjeriti tamo gdje je teško ostvariti javni uvid u kadrovsku strukturu organizacije poput raznih tajnih službi, bezbjednosno-informativne službe, vojno bezbjednosne agencije i slično.

„Ali se sasvim sigurno, i na osnovu nekih indirektnih podataka, može zaključiti da u tim tajnim službama najviše opstaju oni koji su devedesetih godina bili najmoćniji djelovi tih institucija u kreiranju strategije, ratova i pristupa kako se dolazi do ciljeva, kao što su stvaranje homogenih etničkih teritorija“, kazala je Kandić.

Ona smatra da na političkoj sceni ima onih koji su bili i devedesetih godina. Ili su, kako je kazala, nakon nekih godina apstinencije ponovo na političkoj sceni.

„U Srbiji je to slučaj sa Socijalističkom partijom, koja je treća partija po jačini, snazi i moći u političkom životu zemlje“, pojasnila je Kandić.

To je slučaj, navodi ona, i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, kao i u Bosni i Hercegovini, „gdje se mogu vidjeti još oni koji su bili vrlo aktivni tokom svih tih negativnih godina u političkom životu zemlje“, zaključila je Kandić.Ostali prilozi:
» BRATUNAC: OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA BOSNE I HERCEGOVINE
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:44
» DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM, DAN EUROPE I DAN ZLATNIH LJILJANA
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:37
» TURKOVIĆ: VEOMA VAŽAN I PRECIZAN STAV G7 O BIH
Anadolu Agency (AA) | 06. May 2021 14:28
Ostali prilozi istog autora:
» HOĆE LI MOMIR PROGOVORITI?
11. October 2010 23:13