Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
Brisel direktno narušio suverenitet države Bosne i Hercegovine
EVROPSKA UNIJA PRIZNALA NEZAVISNOST RS?!
Procitaj komentar

Autor: Suad Karamustafić
Objavljeno: 14. May 2011. 07:05:02
Suad KARAMUSTAFIĆ: Kako je moguće da zvanični Brisel kontaktira službeno sa Banja Lukom kao glavnim gradom jednog entiteta? Ovakvim ponašanjem službeni Brisel direktno je narušio suverenitet države Bosne i Hercegovine i zajedno sa vlastima Republike Srpske učestvuje u kršenju njezinog ustava. Prema Ustavu Bosne i Hercegovine nadležnost vanjskih poslova je u isključivoj ingerenciji države gdje su za vođenje vanjskih poslova odgovorni Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je u četvrtak 12. 05. 2011. godine, po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je podnio izvještaj Vijeću Sigurnosti Ujedinjenih Nacja o stanju u Bosni i Hercegovini, da proteklih dana nije imao kontakata sa Banja Lukom, ali da zna da su se odvijali intenzivni kontakti između Brisela i Banja Luke!? Kako je moguće da zvanični Brisel kontaktira službeno sa Banja Lukom kao glavnim gradom jednog entiteta? Ovakvim ponašanjem službeni Brisel direktno je narušio suverenitet države Bosne i Hercegovine i zajedno sa vlastima Republike Srpske učestvuje u kršenju njezinog ustava. Prema Ustavu Bosne i Hercegovine nadležnost vanjskih poslova je u isključivoj ingerenciji države gdje su za vođenje vanjskih poslova odgovorni Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Ovdje se radi o očitom kršenju Ustava jer su vlasti jednog entiteta počele da zvanično komuniciraju na međunarodnom nivou i, što je još gore, ta komunikacija je prihvaćena od strane najviših zvaničnika Evropske unije. Kada je bivši predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH gdje je istakao da je otvaranje kancelarija Vlade Republike Srpske u Briselu i drugim diplomatskim centrima protivustavno, ova apelacija je odbijena uz obrazloženje da otvaranjem ove kancelarije Vlada Republike Srpske nije ušla u nadležnosti Predsjedništva i Ministarstva vanjskih poslova BiH. Posljednji događaji veoma su jasna ilustracija da se Republike Srpske počela baviti vanjskom politikom i to, nažalost, na najvišem nivou. Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton posjetila je u petak 13. 05. 2011. godine Banja

N KOSTIMA GENOCIDNE: Catherine Ashton i Milorad Dodik
Luku gdje se sastala sa predsjednikom republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem. Objasnila je da je doputovala kako bi pomogla rješavanju krize u BiH koja je nastala isključivo miješanjem Republike Srpske u nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH. Tako je Evropska unija postupcima visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost, dozvolila vlastima RS-a da se umiješaju i u nadležnosti vođenja vanjske politike te pomaganjem u kršenju Ustava Bosne i Hercegovine krenula da rješava političku krizu u našoj zemlji nastalu upravo zbog takvih kršenja njenog ustava.

RS nije cjelovita teritorija

Prostorije u kojoj se Catherine Ashton sastala sa zvaničnicima Republike Srpske - svečana sala "Palate Republike" "ukrašavala" je velika mapu Republike Srpske kojom se također krši Ustav BiH jer je na toj mapi ucrtana entitetska linije kroz Brčko distrikt koja prema amandmanima na ustav BiH ne postoji. O praksi korištenja neustavnih mapa, koja se sprovodi u najvišim organima RS-a, govorio je i Inzko u svom izvještaju pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Ashton poslušala Lajčaka?!

U čitavoj ovoj priči, najgoru ulogu ima Miroslav Lajčak koji je, dan nakon odluke Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o odlukama visokog predstavnika, u Briselu primio Milorada Dodika i Dragana Čovića. Da li je Catherine Ashton izmanipulisana od strane nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Lajičaka ili nije, to je u ovom momentu nebitno. Ono što je bitno je da se Evropska unije zadnjim potezima pridružila vlastima Republike Srpske u kršenju Ustava BiH time što je počela zvanično da komunicira sa dijelovima države koji prema ustavu nisu nadležni za vanjsku politiku.

VRHOstali prilozi:
» STANJE VRENJA (7)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 22. May 2023 01:20
» SINAN TIGANJ- KROZ KULTURNU PRIZMU PETNJICE
Božidar Proročić | 19. May 2023 20:11
» ŽIVA ANTIKA – MIRAŠA MARTINOVIĆA
Božidar Proročić | 18. May 2023 13:32
» PERIBOLI STIHOVA - OSVRT NA POEZIJU LIDIJE LESKUR
Said Šteta | 16. May 2023 14:45
» UKI CAFE - KUTAK ZA LIJEPI TRENUTAK
Bošnjaci.Net | 10. May 2023 17:52
» NOVA KNJIGA DR.SCI DAMIR EF BABAJIĆA
B.net | 27. April 2023 21:57
» ”IZLOŽBA LIKOVNI DIJALOZI UMJETNICA-SEVDAH”
Bošnjaci.Net | 19. April 2023 16:56
» ČUVAJ SE ZLA OD ONOGA KOJEM SI UČINIO DOBRO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. April 2023 18:16
» DONATORSKI IFTARI ZA ZAPOŠLJAVANJE U BIH
Mensud Alićušić | 15. April 2023 15:29
Ostali prilozi istog autora:
» AVLIJE ZEMLJE BOSNE
30. January 2023 12:35
» ANTOLOGIJA DVOLIČNOSTI
18. May 2011 14:40
» NOVINARSTVO SA DEPO-NIJE
16. February 2011 14:05
» BOŠNJACI U SISTEMU JEDINICA I MJERA
08. February 2011 19:08
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif