Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
Hadžem voli Marka, a ne voli Muhameda: Hadžem Hajdarević je kao novopečeni član SDP-a optužio Bošnjake za raspad BiH i postao advokat islamofobičnog i antiteističkog ekstremiste ministra Suljagića
ANTOLOGIJA DVOLIČNOSTI
Procitaj komentar

Autor: Suad Karamustafić
Objavljeno: 18. May 2011. 14:05:04
Suad KARAMUSTAFIĆ: Pronašao sam Hadžema Hajdarevića na internetu i javio mu se. U nastavku slijedi naša kratka prepiska, koja je završena Hajdarevićevom šutnjom.
Suad K.: Jadno! Jadno je što ste rekli kako Bošnjaci razbijaju Bosnu kao što su Srbi razbili Jugu. Sramite se svoje servilnosti neprijateljima ove zemlje i njenog najbrojnijeg naroda. Čujem da promovisete Markovu knjigu?! Kako vas nije stid imati išta sa osobom koja pljuje g. Filipovića?
Do prije neki dan za mene je Hadžem Hajdarević bio samo bh. pisac i ništa više. Nisam znao ni da je završio Gazi-Husrevbegovu medresu, ni da je bio jedan od ideoloških perjanica SDA u vrijeme Alije Izetbegovića, a ni to da je sad postao član Lagumdžijinog SDP-a kako bi kao zastupnik SDP-a ušao u sarajevsku kantonalnu skupštinu. Nisam znao ni to da mu polazi za rukom u isto vrijeme biti član Upravnog odbora PEN centra, davati podršku ministru Suljagiću za diskriminaciju 40.000 djece koji uče vjeronauku, ali i biti glavni u vjerskoj i povratničkoj manifestaciji "Kaimijini dani" u organizaciji Muftijstva tuzlanskog. Sve ovo, i još ponešto, saznao sam o Hadžemu Hajdareviću ovih dana, nakon interne prepiske sa ovim čudnovatim čovjekom, koji u isto vrijeme uspijeva biti i medreslija i komunista, biti i protiv vjeronauke, a ubirati honorare od vjerskih manifestacija, biti i tamo i ovamo, kao pravi ideološki kameleon, a da to nikome od onih koji ga angažiraju i plaćaju - ne smeta. O čemu se radilo?

Pročitao sam tekst Fatmira Alispahića pod naslovom "Bošnjaci napraviše hrvatski entitet" (Saff, br. 292, od 29. Aprila 2011. g.) u kome ima sljedeći pasus:
"Novost je da su i sami Bošnjaci postali bošnjački progonitelji, ili samoprogonitelji, a egzemplar je medreslija Hadžem Hajdarević, koji je svoje zastupničko mjesto u SDP-u kaparisao kad je svoj narod (?) u Dnevniku FTV (29. novembar 2009.) optužio da razbija Bosnu kao što su Srbi razbili Jugoslaviju. Kao da ovaj zgnječeni narod može išta razbiti osim svojih krhotina!? Danas je Hadžem uznapredovao dotle da umjesto da brani našeg velikana, akademika Muhameda Filipovića, od psovki Marka Vešovića, on se pridružuje Marku Vešoviću, kao promotor njegove knjige, odnosno, njegovog šovinizma prema Bošnjacima. A slične su ispade imali i drugi poznati Bošnjaci, pa je očekivano da i sam narod prihvati obrasce patriotskog ugursuzluka. Tako je sazreo ponovni pogrešan izbor, pobjeda SDP-a, u čije ime su Bošnjaci izgradili hrvatski entitet."

Pronašao sam Hadžema Hajdarevića na internetu i javio mu se. U nastavku slijedi naša kratka prepiska, koja je završena Hajdarevićevom šutnjom.
Suad K.: Jadno! Jadno je što ste rekli kako Bošnjaci razbijaju Bosnu kao što su Srbi razbili Jugu. Sramite se svoje servilnosti neprijateljima ove zemlje i njenog najbrojnijeg naroda. Čujem da promovisete Markovu knjigu?! Kako vas nije stid imati išta sa osobom koja pljuje g. Filipovića?


Suad Hadžemu: Jadno! Jadno je što ste rekli kako Bošnjaci razbijaju Bosnu kao što su Srbi razbili Jugu.
Hadžem Suadu: Vi ste samo jedna od nesretnih žrtava aktualne turbofolk-nacionalističke harangerije koju vode različite mentalne propalice po medijima u Bosni i van Bosne.

Dalje čitajte u tekstu.
Hadžem H.: Poštovani nepoznati prijatelju! Hvala na direktnosti u pismu. Vi ste samo jedna od nesretnih žrtava aktualne turbofolk-nacionalističke harangerije koju vode različite mentalne propalice po medijima u Bosni i van Bosne. Nikad i nigdje nisam rekao da Bošnjaci razbijaju Bosnu, samo sam, u svojim tekstovima, pisao, govorio, opominjao da su Bošnjaci, kao najbrojniji narod, najodgovorniji za Bosnu. Takvu tezu kako Bošnjaci razbijaju Bosnu poturio mi je u svome bolesnom makaziranju jednoga moga teksta Fatmir Alispahić. Nek mu je Bog Dragi na pomoći, i njemu i njegovim čitaocima... Ko ste vi da mi spočitavate što promoviram knjigu Marka Vešovića? Markova knjiga "Bijeg na visoravan" tiče se priča iz rata i paklenog sarajevskog obruča. Niko se temeljitije nije obračunavao s velikosrpskim fašizmom od Marka Vešovića. To je vekika i važna knjiga o naravi, karakteru, boji rata-užasa kojemu smo svi mi u Sarajevu i Bosni osjetili. Pročitajte tu Vešovićevu u knjigu i donesite tek onda bilo koji sud... A to što je Vešović u sukobu s akademikom Filipovićem to je pitanje njihova interpersonalnog "dijaloga". Bit ću konkretan, Marko Vešović mi je bliži i časniji kao čovjek od akademika Filipovića. Koliko god se on zvao Muhamed. Sretno, mahsuz selam iz Sarajeva!

Suad K.: Zaista se IZVINJAVAM što Vas ometam, nije mi cilj da se prepiremo. Malo sam se ukočio kada sam saznao da niste ono rekli o Bošnjacima. Ne mogu da vjerujem da su neki u stanju da iskonstruišu tako jeftinu podvalu. Zbog toga Vas pitam i najljubaznije molim da mi kažete istinu. Da li je ovo Vaša rečenica: "Pa kao što je Jugoslaviju srušio najbrojniji narod nekadašnje zajedničke države, srušili su je Srbi, tako bi Bosnu i Hercegovinu, kao državu, mogli srušiti Bošnjaci, kao najbrojniji narod Bosne i Hercegovine"?

Od Hadžema Hajdarevića nisam dobio odgovor, jer je ova rečenica, za koju tvrdi da nije njegova, ipak, njegova. Fatmir Alispahić je napisao istinu, a Hadžem Hajdarević je napisao laž. Bio bi korisno ako se Hadžem Hajdarević zastidio svoje ružne rečenice, kojom je Bošnjake optužio da mogu biti krivci za raspad Bosne i Hercegovine, a krivnje oslobodio velikosrbe i velikohrvate koji su to već pokušali a i dalje pokušavaju učiniti. Ali, ja se plašim da se Hadžem Hajdarević nije zastidio, da se on uopće i ne zna stidjeti! Jer da zna za stid nikada ne bi takvo što napisao, niti bi ikada, kao svršenik Gazijine medrese, bio uz Marka a protiv Muhameda, niti bi postao advokat islamofobičnog, antiteističkog ekstremiste, sada svog stranačkog kolege, ministra Suljagića, u njegovom pohodu na vjeru u Bošnjaka. Iako je neosporno pravo svakog čovjeka da bira svoje društvo, da se druži sa Dinom, a ne sa Kenanom; sa Mirzom, Darkom, Hajrudinom, umjesto sa Ismarom, Temimom, Nikolom... zanimljivo je i neobjašnjivo zašto osoba koja je, ako ništa onda kroz školovanje, upoznata sa osnovnim moralnim normama za društvo bira upravo nemoralnu personu tj. pljuvača, a ne stamenog čovjeka, akademika, ljudinu, a što sve (i još mnogo toga lijepog) jeste naš gospodin Filipović. Ovdje vidimo kako stranačka pripadnost diktira i emotivnu opredjeljenost. Nažalost, Hadžem Hajdarević je još jedan "Sejdo u Bošnjaka". Nek' mu je Bog Dragi na pomoći.

VRHOstali prilozi:
» U HISTORIJI SU ZAPISANI KAO ZLOČINCI, UZP...
Elmedina Muftić | 28. May 2023 12:18
» POLITIČARI TREBAJU SAVJETOVANJE I KONTAKT SA NARODOM!
Mehmed Meša Delić | 27. May 2023 20:04
» MEIN KAMPF PRIČA O MRŽNJI (8)
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 25. May 2023 21:47
» PRESLAGIVANJE BALKANA
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 24. May 2023 20:06
» MUSLIMAN IMA KNJIGU, U NJOJ SVE PIŠE
Sead Zubanović | 22. May 2023 19:37
» KAKO JE NASTAO KONCEPT O HALAL-HRANI KOD NAS?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. May 2023 14:10
» NAČELA BOŠNJAČKOG JEDINSTVA
Mehmed Meša Delić | 18. May 2023 15:51
» OVAKO SMO NEKADA GOVORILI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. May 2023 15:20
» MOSTARSKI VANDALI I VANDALIZAM
Zijad Bećirević | 15. May 2023 14:58
» UKRAJINA U VRTOLGU RATA I BORBI PROTIV RUSKOG AGRESORA
Božidar Proročić | 15. May 2023 02:35
» ISTINITA PRIČA IZ „ALUMINIJSKE FOLIJE“ ZA RASPAKOVANJE
Mr. Milan Jovičić | 13. May 2023 14:58
» SANJINA REHABILITACIJA ZLOČINACA
Elmedina Muftić | 11. May 2023 14:38
» POLITIČARI, BUDITE KARAKTERNI!
Mehmed Meša Delić | 10. May 2023 18:34
» LICEMJERNI KRVOPIJA NENAD KECMANOVIĆ
Sahit Kandić | 10. May 2023 13:52
» HDZ HOĆE U JERUSALIM
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 09. May 2023 14:31
Ostali prilozi istog autora:
» AVLIJE ZEMLJE BOSNE
30. January 2023 12:35
» NOVINARSTVO SA DEPO-NIJE
16. February 2011 14:05
» BOŠNJACI U SISTEMU JEDINICA I MJERA
08. February 2011 19:08
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif