Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Tribina u Baru "Ne u rat- ne u NATO"
SRPSKA POSLA: NEMA RATA BEZ TURAKA
Procitaj komentar

Autor: Mirsad Kurgaš
Objavljeno: 27. May 2011. 09:05:02


Dana 19.maja o.g. u sali Skupštine opštine Bar, a u organizaciji Mreže NVO "Ne u rat - ne u NATO" i "Srpskog prosvetnog društva" iz Bara, održana je tribina na temu "NE U RAT- NE U NATO". Nakon pozdravnih riječi uvodničara Nebojše Strugara, koji je i odbornik Nove u opštinskom Parlamentu, dr Dragan Petrović, politički analitičar iz Beograda napravio je kraći prikaz kroz istorijat NATO alijanse od osnivanja pa do današnjih dana kroz prizmu odnosa sa Rusijom, tj. bivšim Sovjetskim Savezom, kao i zapadnoevropskim zemljama odnosno članicama bivše jugoslovenske zajednice. Naravno, sve to nije moglo proći bez osvrta na "tursko-osmanlijske viševjekovne neprijatelje" kao i aktuelne potencijalne islamsko-fundamentalističke teroriste. Turska je, inače, tradicionalno vrlo inspirativna za naučne radnike i političare iz srpske zajednice na prostorima bivše Jugoslavije (kao u filmu, tj. romanu, B. Ćopića "Orlovi rano lete", kada đed pita djecu ko sve učestvuje u započetom ratu i, nakon odgovora: Njemci, Italijani, ustaše..., on konstatuje: "Nema rata bez Turaka!").
Vojni analitičar iz Beograda Milovan Drecun, također iznosi niz razloga u prilog neulasku Crne Gore i Srbije u NATO savez, vojno-bezbjednosne ali i ekonomske prirode.
Kraće izlaganje na istu temu imao je i podpredsjednik Nove srpske demokratije Goran Danilović. Manje-više uniformnog stava kao i prethodnici.
Veoma emotivan nastup imao je, ispred nekoliko barskih NVO, Ivan Zanković, sa akcentom na suprotstavljanju ulaska Crne Gore u "neprijateljski savez".
Na kraju, republički poslanik Nove Slaven Radunović upozorio je prisutne da Srba u Crnoj Gori, i pored odličnih rezultata na upravo okončanom popisu, ima 33% a za realizaciju zacrtanog cilja neophodno je 51%!
Postavljajući pitanje ko su "generali" sa kojima će se zajedno izboriti za pobjedu naglašava da to oni koji su se na Popisu deklarisali kao Muslimani sigurno nijesu. Naime, ta populacija se izjasnila da im je maternji jezik crnogorski i time se može smatrati da su asimilirani! Međutim,po njegovim riječima, među Bošnjacima u Crnoj Gori postoji sigurno veoma veliki broj onih koji se protive ulasku u NATO savez koji je uzrokovao smrt i patnje mnogih njihovih istovjernika u Iraku i Avganistanu a odnedavno i u Libiji! Naravno, g-din Radunović je svjestan da ideja o saradnji sa Bošnjacima prisutnima na tribini sigurno nije prijatna ali smatra da je to neminovnost. Isto kao što treba uzeti u obzir i da su mnogi Liberali, koji su pjevali "Oprosti nam Dubrovniče...", zauzeli pacifistički stav i otpor prema ideji o ulasku Crne Gore u NATO alijansu pa samim tim mogu se i oni priključiti širokom frontu otpora ! Nadahnuto izlaganje g-din Raunović je završio sa željom da naredni skupovi ovim povodom ne budu više jednonacionalni i jednovjerski!
Da se nešto mijenja, makar i deklarativno, u srpsko-pravoslavnom političkom miljeu govori i činjenica da su prisutni Vašeg izvještača, koji je došao noseći palestinsku maramu sa zastavom i slikom džamije Al-Aksa, posmatrali sa neskrivenim interesovanjem a, moglo bi se reći, neki čak i sa simpatijama!?

VRHOstali prilozi:
» BANA UZ PORODICE ŽRTAVA ZEMLJOTRESA I NAROD TURSKE I SIRIJE
Bošnjaci.Net | 06. February 2023 19:27
» DR. CERIĆ PORUČIO MURPHYU: VRIJEME JE DA MZ ZAUSTAVI DODIKA I NJEMU SLIČNE U NEGACIJI GENOCIDA - MARKALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. February 2023 18:10
» IGK: OBUSTAVITI ISTRAGU PROTIV GLAVNOG IMAMA HAFIZA MAHIĆA
Bošnjaci.Net | 06. February 2023 16:46
» MIGDAD HASANOVIĆ NOVI NAČELNIK OPĆINE VOGOŠĆA
Eset Muračević | 06. February 2023 00:19
» RTRS NEGIRA AUTOHTONOST BOŠNJAKA NA OVIM PODRUČJIMA
Bošnjaci.Net | 05. February 2023 17:01
» KO I GDJE HAFIZA AMIRA MAHIĆA POZIVA NA ISLJEĐIVANJE?
Bošnjaci.Net | 05. February 2023 04:48
Ostali prilozi istog autora:
» OOOO, TURCI!
03. January 2017 01:11
» VIRTUELNA ZAJEDNICA
16. October 2016 14:09
» ŠEHID JUSUF MEHONIĆ
28. March 2013 15:23
» “DA SE VLASI NE DOSJETE”
10. March 2013 11:11
» INKVIZITORI IZ U CG
17. November 2012 21:50
» OTPOR KOLEKTIVNOM ZABORAVU
14. November 2012 18:45
» DÉJÀ VU
10. October 2012 20:35
» “ISLAM PROTIV SUJEVJERJA”
08. September 2011 12:50
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif