Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Novi Pazar (Sandžak): Propali su napadači Vakufa
ODBRANJENA ZGRADA ISLAMSKIH USTANOVA
Procitaj komentar

Autor: Salahudin Fetić
Objavljeno: 20. July 2011. 11:07:38

Čelnici Islamske zajednice sa svojim službenicima, ulemom i džematlijama i danas su od otimanja sačuvali zgradu Islamskih ustanova u kojoj se nalazi Fakultet za Islamske studije u Novom Pazaru.

Kako je ranije obaviještena javnost, sprega tajkuna i korumpiranog pravosuđa zakazala je za danas (20. 7. 2011.) u 10 h prinudno izvršenje iseljenja Fakulteta za islamske studije iz zgrade Islamskih ustanova.

Kao što je bio slučaj i do sada, čelnici Islamske zajednice, službenici, ulema i mnogobrojni džematlije okupili su se ispred zgrade Islamskih ustanova kako bi spriječili još jedan pokušaj otimanja vakufske imovine. Međutim, izvršitelji se nisu pojavili.


Četrdesetak minuta nakon zakazanog termina uz prisustvo velikog broja vjernika, uleme, direktora i rukovodioca ustanova i službi Islamske zajednice, predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Bošnjačke kulturne zajednice, Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru te medija, skupu se obratio Rešad-ef. Plojović – potpredsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i direktor „Gazi Isa-beg“ medrese u Novom Pazaru. Obraćanje prenosimo u cjelosti.

Ef. Plojović: Propali su napadači Vakufa

Hvala Allah dž.š. koji nas je učinio pripadnicima Islama, vjere mira i dostojanstva.

Poštovana braćo i sestre esselamu alejkum.

Evo ste danas po ko zna koji put u prilično kratkom vremenu bili u prilici da očekujete da vidite kako funkcioniše kada stupi na scenu sprega kriminala, korumpiranog sudstva i propale politike koja svoje propale političke neuspjehe, iznevjerena obećanja, laži i obmane nastoji prikriti izazivanjem incidenata u sopstvenom narodu.


Mi smo danas već nekoliko sati, a četrdesetak minuta aktivno, čekali da dođu izvršitelji po ko zna koji put pokušaja ponovnog otimanja zgrade Islamskih ustanova, koja je uzidana u temelj ovoga grada prije više od 550 godina. Vidjeli ste da je taj najavljeni pokušaj bio provokacija sa namjerom da nas uznemiri, i mi se tome ne čudimo, jer smo na to navikli u zadnje četiri godine.

Znate, braćo i sestre, da se bliži mjesec Ramazan. A zadnjih nekoliko Ramazana smo bili u prilici baš ovako dočekati i obilježiti, uz napetu situaciju, incidente i uznemirivanje. E baš ovo i sve ono prije su hedija-poklon nama muslimanima Bošnjacima koje smo našim glasovima poslali u onu zgradu preko puta, u Beograd da nam obezbijede bolji život i bolju budućnost. Obećali su nam ali su obećanja iznevjerili, i evo kako nam uzvraćaju.

Njima poručujemo: Bilo je kroz povijest mnogo onih koji su nasrtali na vakuf, i pokušali otimati vakufsku imovinu. Zajedničko za sve njih je da su propali. Jer jednima je životni vijek bio 50 godina, drugima 20, a vi nećete dogurati ni 4. To je Božiji zakon. Oni koji napadaju na vjeru i vjerske vrijednosti, skrnave dostojanstva vjernika, njima nema drugog ishoda od propasti. I najbolje je da sami odete, da se sami sklonite i da ovaj narod ostavite na miru.

Poštovana braćo, Vama se zahvaljujem na saburu dostojanstvu kojeg ste po ko zna koji put pokazali. Ovim Vašim današnjim dolaskom pokazali ste da ima dovoljno i da će biti dovoljno onih koji će biti spremni da brane vakuf. Jer odbranom Vakufa se brani svoje dostojanstvo, vjeru i živote.

Molim Allaha dž.š. da Vas sviju nagradi, Vaše porodice obaspe rahmetom i bereketom.

Molim Allaha dž. š. da nam omogući da ovaj Ramazan dočekamo i ispostimo u zdravlju, miru i rahatluku i da se, ako Bog da, radujemo bajramu nakon njega.

Hvala Vam i esselamu alejkum.

Obraćanje efendije Plojovića propraćeno je gromoglasnim aplauzima, nakon kojeg su se vjernici razišli. /islamskazajednica.org/

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
» KRIMINALOM POROBLJENA ZEMLJA
17. December 2013 02:11
» BIJELO POLJE JE SRCE SANDŽAKA
07. August 2013 19:33
» ZALOG ZA BUDUĆNOST VAŠE DJECE
11. March 2013 00:25
» DRUGI DAN SIMPOZIJA O SANDŽAKU
21. November 2012 16:21
» KRV ZA VAKUF!
06. May 2011 09:25
IKCGusinje2.jpg
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif