Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Uz 25. januar - devetogodišnjicu pregalačkog rada web magazina Bošnjaci.Net
TAKO SU SE KALILI "BOŠNJACI.NET"!
Procitaj komentar

Autor: Muharem Obradović
Objavljeno: 24. January 2012. 20:01:53
Muharem OBRADOVIĆ: Grupa okupljena oko ovog projekta rat je poimala kao neočekivanu kataklizmu, a tragični usud svoga naroda kao epsko sučeljavanje dobra i zla, ne pristajući na strašnu istinu da njihove najmilije u zavičaju ubijaju i progone dojučerašnje komšije i "prijatelji", i to samo zato što pripadaju drugome narodu i što ispovjedaju drugačiju vjeru. Zatečeni u tuđem nepoznatom društvenom ambijentu, nepripravni za ulogu tragičnih potukača po, manje-više, negostoljubivim i prema njihovim mukama ravnodušnim predjelima svijeta i, uglavnom, prepušteni samima sebi i svojim zlehudim sudbinama oni su osjećali potrebu da stvore taj kutak mira... taj duhovni orijentir. Zato su njihove misli i osjećanja, duševene preokupacije i imaginacije, čežnje i maštanja, ponajčešće usmjereni prema zavičaju, kojeg po pravilu, idealiziraju i uzdižu do razine svetosti. "Neka se grad gradi il` vinograd sadi... il`nek čekić kuca, il`nek puška puca"... što bi rekao dobri Ali Paša Stočević...
Tragično osjećanje sunovrata, egzodusa i duhovne iskorijenjenosti, izazvanih agresijom (koja još traje) i nepojmljivim zločinstvom prema bošnjačkom narodu, najdramatičnije se izražava i osjeća daleko od rodne zemlje... u turobnim klancima svjetskih metropola. Tamo se stvara jedan poseban oblik stvaralaštva i napredne misli onih koji su mimo svoje volje napustili svoju zemlju i daleko od nje podnosili zlokobnost progonstva. Za razliku od svojih sunarodnjaka zatečenim ratnim i poslijeratnim strahotama u zemlji, oni su uglavnom, oslobođeni brige za puko fizičko preživaljavanje, ali ne i duševnih patnji, brige i straha za svoje najmilije i domovinu koja je bila, i koja je još, brutalno napadnuta i iznakažena. Mora se priznati da je jedan takav duhovni odnos prema svome narodu i svojoj državi prije devet (9) godina iz jedne čiste forme, oslobođene svih onih životnih, mučnih i ružnih utisaka kojih je u stvarnosti bilo napretek prerastao u jednu ideju, gdje će Bošnjaci i svi oni koje vole Bosnu, Sandžak i ljude uopće, pronaći sebe i ispoljiti svoja osjećanja.

Tako su se kalili "Bošnjaci.net"!
Grupa okupljena oko ovog projekta rat je poimala kao neočekivanu kataklizmu, a tragični usud svoga naroda kao epsko sučeljavanje dobra i zla, ne pristajući na strašnu istinu da njihove najmilije u zavičaju ubijaju i progone dojučerašnje komšije i "prijatelji", i to samo zato što pripadaju drugome narodu i što ispovjedaju drugačiju vjeru. Zatečeni u tuđem nepoznatom društvenom ambijentu, nepripravni za ulogu tragičnih potukača po, manje-više, negostoljubivim i prema njihovim mukama ravnodušnim predjelima svijeta i, uglavnom, prepušteni samima sebi i svojim zlehudim sudbinama oni su osjećali potrebu da stvore taj kutak mira... taj duhovni orijentir. Zato su njihove misli i osjećanja, duševene preokupacije i imaginacije, čežnje i maštanja, ponajčešće usmjereni prema zavičaju, kojeg po pravilu, idealiziraju i uzdižu do razine svetosti. "Neka se grad gradi il` vinograd sadi... il`nek čekić kuca, il`nek puška puca"... što bi rekao dobri Ali Paša Stočević... Ali, kome su, ovih blagih i spokojnih dana u sjećanju sve ratne strahote i progonstva, logori i sva mučenja i silovanja, svi zločini i pljačkanja! Ko još pamti patnje Mostara, Sarajeva,


Bihaća, Teočaka, Žepe, Foče... ko još pamti patnju Srebrenice, stravične krike oca i sina dok se rastaju pred puščanom cijevi, ko još pamti ogoljele i opustjele duše naših majki?! Ko se još sjeća onog neutaživog vapaja srebreničke majke za posljednjim zagrljajem svoga sina, i kome su od nas još u pameti veliki i mali strahovi da se sve to može i ponoviti?! Da li se iko više sjeća hapšenja i deportacije nedužnih Bošnjaka sa Crnogorskog primorja, ili pak ubijanja i istrijebljenja Bošnjaka pljevaljske Bukovice?! A otmice putnika u Štrpcima, kao i hapšenja u južnom i sjevernom Sandžaku, montirani sudski procesi… i bošnjačkom sramnom šurovanju sa srpsko-crnogorskim vlastima jedva smo uspjeli saznati da su svi procesi pali, i da bi zločinci iz 1992. isto uradili samo da im državno vodstvo naredi. Šta je onda sa naredbodavcima?! Nagrađuju ih za zločine genocida. Sramnije da ne može biti? I doista, ishodište i uzrok našeg današnjeg životnog udesa leži u činjenici da smo postali stranci na svojoj vlastitoj zemlji. Iskorijenili smo se i otuđili, odvojili i zabetonirali, dopustili smo da nam licemjerni i bezočni određuju ne samo pravila ponašanja, nego i svjetonazor... dozvolili smo da nam zločinci iz tzv. "rs" određuju koliko će biti Bosne... dozvoli smo da nam nekakvi ‘patrijarsi’ i ‘kardinali’ određuju koliko ćemo biti muslimani. Dozvolili smo kriminalcima da nam osporavaju naciju i jezik. Kako se vratiti u Krajinu, Hercegovinu ili Podrinje - većine se nas to bezmalo tiče; važno nam je da plamena pošast ne zahvati našu avliju i kuću. Kao da sva okolna brda i sve ove uboge, posne hercegovačke i, dakako, bosanske i sandžačke, nisu naša kuća i naša avlija! Zemlja je, zaista, poput voljenog bića: ne možeš reći da je voliš ukoliko voliš samo jedan njezin dio, a ne i nju cijelu. Iako je želja kolegija "Bošnjaci.net", koncepcijski i tematski, proširiti sadržajima nešto "vedrijeg" i "kulturnijeg" karaktera, izbjeći pesimistične tonove i riješiti se političkog okvira rada, to za sada nije moguće... ne može se izbjeći usudu kojim je naš život još uvijek obilježen: sve nam je, nažalost, i dalje u znaku politike. I kultura, i vjera, i želja i nada u bolju sutrašnjicu. U ovoj se našoj sumornoj stvarnosti politikom bave i oni koji sa politikom nemaju nikakve veze i kojima se ona gadi. Na našu nevolju, ni mi joj ne uspijevamo umaći. Sve ono što radimo na ovom svijetu: "radimo za sebe ili protiv sebe". Naš život je zbir svih naših djela...i, zato, zastanimo za trenutak pored bijelih nišana ili "bijelih mramorova" na Radimlji ili gdje drugo i zamislimo se nad smislom ljudskog života i dobrohotnosti zemlje u čijem okrilju počivaju zemni ostaci naših dalekih predaka! Shvatit ćemo da se sve što iza nas ostaje na ovom prelaznom svijetu može sažeti u dvije tri opore i mukle riječi:

Ova ruka ti kaže da staneš
I zamisliš se nad svojim rukama.


U povodu devetogodšnjice Bošnjaci.Net upućujemo srdačne čestitke svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da trajemo. Zato ostanimo zajedno, ne dozvolimo bilo kome da trguje bišnjačkom jedinom domovinom Bosnom i Hercegovinom, Sandžakom, našom bošnjačkom nacijom, našim bosanskim jezikom i našom vjerom.

VRHOstali prilozi:
» LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23. February 2024 20:25
» KOJA INSTITUCIJA ILI KOJA PERSONA ŠTITI I PROVODI ODLUKE US BIH
Dr. Muharem Štulanović | 23. February 2024 14:05
» TVSA I RASPAMEĆIVANJE BOŠNJAKA I DRUGIH PATRIOTA KANTONA SARAJEVO
Nezim Halilović Muderris | 23. February 2024 14:00
» ZAŠTO „MI“ NEMAMO SVOJE „JA“
Sead Zubanović | 22. February 2024 20:27
» UMSKE PERVERZIJE PROF. DR. JASMINE AHMETAGIĆ
Šemso Agović | 22. February 2024 15:20
» OSMANSKO CARSTVO DONOSI ISLAM U BOSNU
Mehmed Meša Delić | 21. February 2024 16:32
» ŠEHER SARAJ‘… U NOVI PAZAR, A ZENICU U SJENICU
Aziz Hurem | 21. February 2024 16:25
» HEROJSKA EPOPEJA PLAVLJANA I GUSINJANA
Akademik dr. Ferid Muhić | 20. February 2024 17:10
» BOŠNJACI U DIJASPORI - LJUDI VELIKOG SRCA
Hfz. Haris Kalač | 20. February 2024 15:36
» SOLIDARNOST U SJENCI STRAHA ZAJEDNIČKA BORBA ZA SANADINA VOLODERA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. February 2024 15:15
» DRŽAVNIM KLJUČEM ZAROBLJENA PRAVDA
Velija Murić | 19. February 2024 02:56
» ZABLUDE ZATOČNIKA NJEGOŠEVOG GENOCIDNOG ZAVJEŠTANJA
Akademik dr. Ferid Muhić | 15. February 2024 18:33
» NERMIN ŠABIĆ ĆUPO - BORIM SE I DALJE
Harun Hodžić | 12. February 2024 18:06
» (NE)RAZVIJENA SVIJEST O SEBI I SVOJOJ DOMOVINI
Mehmed Meša Delić | 12. February 2024 16:32
» ZAPAD NIKADA NIJE IMAO U PLANU PALESTINSKU DRŽAVU
Šemso Agović | 06. February 2024 20:22
» PALJANSKI STRATEŠKI PROMAŠAJI
Dr. Mesud A. Ramić | 05. February 2024 20:24
Ostali prilozi istog autora:
» DRETELJ JEČI
26. February 2012 11:41
» PROFESORI NA POPRAVNOM ISPITU
21. March 2011 11:46
» DOK SE BUDI JEDAN NAROD
14. February 2011 21:51
» USTANI, VOLJENA ZEMLJO
10. March 2010 01:45
» U POTRAZI ZA SOBOM
29. September 2009 12:51
» EUROPA NA POLA KOPLJA
28. April 2009 18:06
» MAJKA JE SVJETLO BOSNE
07. April 2008 18:41
» BOSANSKO, DVOJNO DRŽAVLJANSTVO
25. February 2008 13:44
» POKRAJ BREGAVE
12. February 2008 10:11
» OTPISANI DOLAZE
28. January 2008 21:07
» POEMA O AMERICI
12. June 2007 00:00
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif