Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

VLADA SAD ISPORUČILA MAZIVA I ULJA ZA HELIKOPTERE ORUŽANIH SNAGA BIH
Autor: Onasa
Objavljeno: 13. February 2012. 04:02:46
Vlada SAD isporučila je danas u Sarajevu specijalna maziva i ulja, neophodna za funkcionisanje helikoptera Oružanih snaga (OS) BiH pri niskim temperaturama.

Vrijednost dostavljene pomoći, koja je danas vojnim avionom isporučena na Sarajevskom aerodromu, iznosi oko 64.000 američkih dolara.

"Zadovoljstvo nam je što možemo pomoći OS BiH. Kada smo saznali da im nedostaje maziva za helikoptere, aktivirali smo bilateralne sporazume o pomoći OS BiH, što će one nadoknaditi američkim oružanim snagama", kazao je američki ambasador u BiH Patrik Mun.

Napomenuo je da Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) radi na prikupljanju pomoći Crvenom križu i Ministarstvu sigurnosti BiH.

"U narednim danima imaćemo više informacija o tim aktivnostima, odnosno o tome šta ćemo obezbijediti na zahtjev Crvenog križa i Ministarstva sigurnosti BiH", dodao je ambasador Mun.

Prema njegovim riječima, pripadnici OS BiH zaslužuju priznanje, jer nastoje pomoći bh. građanima u vrijeme izuzetnih hladnoća i snježnih oluja.

"Vojnici OS BiH pomažu stanovnicima RS i Federacije BiH, voze helikoptere, čiste snijeg, dolaze do udaljenih mjesta i isporučuju ono što je potrebno. Drago mi je što vlasti i vojska BiH pomažu građanima da se suoče sa ovom prirodnom nepogodom. Nije vrijeme za politiku, nego je vrijeme da se bh. građani ujedinje i zajedno rade na opštem dobru", poručio je američki ambasador u BiH.

Takođe, kazao je da je zahvalan članovima američke komande za Evropu, pripadnicima komande američke vojske u Evropi, te pripadnicima američkih zračnih snaga u Evropi, koji su radili neprekidno posljednja 72 sata kako bi omogućili isporuku maziva i ulja OS BiH.

"Želim zahvaliti i Štabu NATO saveza u njihovom kampu u Butmiru zbog onoga što su uradili da bi omogućili ovu isporuku", naveo je ambasador Mun.

Ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović podsjetio je da je zakonska obaveza OS BiH da u uslovima prirodne nepogode pomažu stanovništvu.

"Međutim, zbog određenih problema u finansiranju, nismo bili u prilici obezbijediti sve ono što je potrebno. U saradnji sa Ambasadom SAD u BiH, omogućili smo neophodni materijal za servisiranje helikoptera, kako bi u narednim danima OS mogle činiti ono što se od njih očekuje", kazao je ministar Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, dostavljena pomoć je značajan doprinos radu OS BiH u narednom periodu.

"Zahvaljujem Vladi i Ambasadi SAD u BiH koji nam, po ko zna koji put, izlaze u susret i dokazuju veliko prijateljstvo. Ubjeđeni smo da ćemo i u narednom periodu dobro sarađivati u korist naroda BiH", rekao je ministar odbrane BiH.

Podsjetio je da je oko 1.700 vojnika OS BiH angažovano na pomoći stanovništvu, te da su angažovani i helikopteri, kao i inžinjerijske jedinice.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: