Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
MAJKA SVIH ZEČEVA
Procitaj komentar
Autor: Ferid Ferko Šantić
Objavljeno: 13. May 2012. 04:05:39
Ferid Ferko ŠANTIĆ: Dvojicu takvih Bošnjaka, Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina velikorpski režim je počasitio čak i ministarskim mjestima u velikosrpskoj vladi. Oko sto pedeset je hiljada Bošnjaka u dijelu Sandžaka koji Srbija već sto godina drži pod okupacijom. Sto pedeset hiljada Bošnjaka a imaju dva svoja ministra u velikosrpskog vladi. Mađara je u Vojvodini, koju Srbija od 1918. god. drži pod okupacijom, oko petsto hiljada i oni nemaju ni jednog ministra u velikosrpskoj vladi. Mađari imaju svoje škole, univerzitete... na svojem maternjem jeziku, svoje institucije, svoja glasila, svoj radio, TV... Za razliku od Mađara Bošnjaci u Sandžaku su izloženi totalnoj srbizaciji a dva, ko bajagi bošnjačka ministra sjede u vladi koja i kreira mehanizme te strahotne srbizacije Bošnjaka u Sandžaku. A bošnjački ministri u velikosrpskoj vladi sve to aminuju.
Hako Duljević je zenđil insan, biznismen kako se to danas kaže. Nedavno je on u Sjenici, govoreći sa tamošnjim Bošnjacima, za primjer uzeo nešto što se nekad i desilo među sjeničkim Bošnjacima. Helem, pojavila se u Sjenici prvi put mazga. Došla, kažu, iz Tutina. Svak se živ ibretio, čudio se izgledu tog stvorenja ali niko nije znao šta je to. Pozovu jednoga što je važio za alimli, za najučenijeg insana da on odgonetne kakvo je to Božije stvorenje. Vidio i on da taj mahluk nije magare, iako po nečemu na magare liči, vidio je da nije ni zec iako ima uši k'o u zeca, vidio je da nije ni konj... Kako ni sam nije znao šta je to on ti, da ne bi ugrozio svoje zvanje najpametnijeg među njima, odgovori kako to stvorenje nije ništa drugo do majka svih zečeva na dunjaluku.

Ti zečevi ovih dana podižu svoje zečije uši i po Sandžaku slave nekakvu, k'o sankim, k'o bajagi, tobože... izbornu pobjedu. Elifa Kriještorac, jedna od gazijki iz ove Bošnjaci.net divizije, pita me neki dan je li ovo u Sandžaku pobjedila majka svih zečeva? Odpisah joj da ni majka ni zečevi ništa u Sandžaku pobjedili nisu. Nisu iz jednog jedinog razloga a taj razlog je u tome što je njihov jedini, osnovni cilj bio u tome da putem ovih nedavnih izbora unište, da satru, da supurišu... muftiju sandžačkog Muamera ef. Zukorlića. U tome, niti su uspjeli niti će ikad uspjeti. Ti zečevi znaju da je muftija sandžački simbol današnjeg bošnjačkog nacionalnog pokreta u Sandžaku. Zbog toga je cilj bio uništiti muftiju a time i današnji sandžački bošnjački nacionalni pokret. U ime muftije sanžačkog ovim zečevima odgovorilo je 32.425 punoljetnih sandžačkih insana, glasača koji su svojom rukom potpisali i potvrdili to da je muftija sandžački jedini legitimni predstavnik Bošnjaka u Sandžaku. Onih Bošnjaka koji znaju i koji svakodnevno manifestuju, iskazuju, ne kriju to da su oni Bošnjaci, ne stide se toga što su Bošnjaci.

Ovim zečevima odgovorilo je, u stvari 54.492 punoljetnih građana Srbije koji su svojom rukom potpisali i potvrdili da žele da muftija sandžački bude predsjednik Srbije. U ovoj cifri je i bar dvadesetak hiljada srpskih glasova. Znači, dvadesetak hiljada Srba glasalo je za muftiju Muamera ef. Zukorlića koji je, sa ahmedijom na glavi i tespihom u ruci u sred Beograda, u Sava centru, Srbiji predočio svoj predsjednički program.


Muftija sandžaki na skupu u begradskom Sava centru


Ovakav civilizacijski, najmoralniji, najdemokratskiji... čin, uz sve ostalo, zečevi nisu mogli preboljeti pa su sa svojom majkom krenuli u opšti juriš sa namjerom da dohakaju i muftiji i cijelom današnjem bošnjačkom nacionalnom pokretu u Sandžaku. Kako u tome nisu uspjeli to nejma ništa ni od njihove, k'o bjagi pobjede.

Da je njihova, ko sankim pobjeda samo trenutna magla pokazuje i to što će sad u skupštinama svih sandžačkih gradova biti ni manje ni više nego skoro četrdeset poslanika i to pravih pravcatih, nam benam Bošnjaka i Bošnjakinja članova Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ). Uz to jedan od takvih Bošnjaka bit će i poslanik srbijanskog parlamenta. Nisam siguran da li u historiji dunjalučkog parlamentarizma postoji takav primjer da jedna politička organizacija nakon tako kratkog postajanja, odnosno kakon prvog učešća na izborima postane parlamentarna stranka i dobije skoro četrdeset svojih predstavnika u lokalnim sandžačkim parlamentima.


Rukovodstvo Bošnjačke demokratske zajednice


Kad sam Seadu Šaćiroviću, zauvjek zapamćenom po onom istorijskom: Gospodo četnici, moju glavu možete da uzmete ali vi ovaj narod ne možete da ubijete... izgovorenom direktno u brk gospodi četnicima, tj. srbijanskim žandarmima, uputio poruku sa molbom da svi oni istraju u ovoj strahotnoj borbi za očuvanje Bošnjaka kao naroda u Sandžaku, dobio sam ovakav odgovor: Naši neprijatelji uz pomoć izdajnika i nesavjesnih pojedinaca pokušavaju da unesu paniku u naše redove. Odlučni smo da im to ne dozvolimo. Uprkos ogromnoj izbornoj krađi diktiranoj sa vrha, iz Beograda, mi smo uspijeli da za rekrdno kratko vrijeme, u nenormalnim, nedomokratskim, na momente srednjovjekovnim uslovima ostvarimo dobar rezultat. Idemo dalje sa vjerom u Allaha. Naš cilj je jasan, a namjere čiste. Put je pred nama i mi ćemo samo nastaviti dalje u osvajanje slobode.

Sa ovim je sve rečeno. Sa ovim se samo potvrđuje zašto je beogradske zečeve, sa suretom, sa likom bošnjačkih poltrona, toliko strah i od BDZ-e i BKZ-e i muftije i... Strah ih je zbog toga što su ovo garanti da srbizacija Bošnjaka u Sandžaku, kao glavni cilj sadašnjeg i svih dosadašnjih srbijanskih režima, nikad neće uspjeti.

Bezbeli se pitate pa ko su ti zečeve, ko je ta njihova majka...? Podosta je zečeva i kamara zečića, ali evo ”portreta” nekolicine onih iz vrha, onih što su uvijek uz majku svih zečeva.Rasim Ljajić u stavu mirno pozdravlja četničku himnu

Ispred simbola četničke kokarde


Ovaj što u stavu mirno pozdravlja zvuke himne Draže Mihajilovića. Ovaj što u stavu mirno moli: Bože spasi srpski narod, srpski rod... Ovaj kojem je u radnom kabinetu glavni ukras ništa drugo do detalj sa četničke kokarde. Ovaj što u laganju zamijeni šest miliona Srba. U šest miliona Srba niko se nije htjeo prihvatiti toga da laže i podvaljuje haškom tribunalu nego se ovaj poltron bošnjački prihvatio toga da, k'o sankim, hvata krvnika Ratka Mladića, da pravi "akcione planove", da... Ovaj koji poziva na slavljenje osobe čiji sekretar zapisa: Dvije ’iljade turskih (bošnjačkih) glava nabismo na kolje. Glava je bio još no nestade kolja. Onaj koga zakitiše ničim drugim do ordenom tog istog Kara junaka. Onaj koji od svojeg naroda sasvim opravdano dobi ime – KaraRasim.


Ispred velikosrpske zastave

Ugljanin sa jednim od svojih mentora


Ovaj što, poslije onoga: U Sanđaku Musljimani nikad neće nositi drugi bajrak nego samo svoj potrča da zauzme mjesto ispred baRjaka sa, po Bošnjake, zlokobnim znakom. Ovaj što se tako srdačno rukuje sa predstavnikom organizacije koja je majka, zaštitnik svih vjekovnih zločina nad Bošnjacima. Ovaj što veli da bošnjački roditelji trebaju ići na svetosavske akademije. Ovaj što...


Zilkić i Jusufspahić skrušeno pored umirućeg patrijarha

Zilkić, Jusufspahić i popovi

Drugovi

Adem i Boris u zagrljaju


I ovaj što bi htio da je jedan od zečeva ali on je, na njegovu žalost, samo miš i to malehan. Ovaj što tako tugaljivo, bolom skrhan stoji pored kreveta umirućeg srpskog patrijarha. Ovaj što, kao i svaki drugi tuđi sluga i hamal, potpisuje i kaže sve što mu se poslodavac naredi.

Ako bi smo sad imenovali i majku svih ovih zečeva onda bi smo kazali da je to današnji velikosrpski režim. Kao i svi dosadašnji velikosrpski režimi tako je i ovaj današnji velikosrpski režim naostojao da među Bošnjacima u Sandžaku pronađe one Bošnjake koji će mu biti sluge, koji će pljunuti prvo na svoj obraz pa potom na svoj nacionalni, vjerski, kulturni i svaki drugi identitet. Dvojicu takvih Bošnjaka, Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina velikorpski režim je počasitio čak i ministarskim mjestima u velikosrpskoj vladi. Oko sto pedeset je hiljada Bošnjaka u dijelu Sandžaka koji Srbija već sto godina drži pod okupacijom. Sto pedeset hiljada Bošnjaka a imaju dva svoja ministra u velikosrpskog vladi. Mađara je u Vojvodini, koju Srbija od 1918. god. drži pod okupacijom, oko petsto hiljada i oni nemaju ni jednog ministra u velikosrpskoj vladi. Mađari imaju svoje škole, univerzitete... na svojem maternjem jeziku, svoje institucije, svoja glasila, svoj radio, TV... Za razliku od Mađara Bošnjaci u Sandžaku su izloženi totalnoj srbizaciji a dva, ko bajagi bošnjačka ministra sjede u vladi koja i kreira mehanizme te strahotne srbizacije Bošnjaka u Sandžaku. A bošnjački ministri u velikosrpskoj vladi sve to aminuju. Nikad ni jedan od njih nije ni pokušao da ukaže na to da je nenormalno da školski programi u Sandžaku, u kojem su 60% Bošnjaci, budu isti kao i školski programi u Čačku, Smederevu gdje uopšte nema Bošnjaka. Nikad ni jedan od njih nije ni pokušao da ukaže na totalnu nacionalnu, kulturnu i svaku drugu segregaciju Bošnjaka u Sandžaku. Osnovni zadatak i Ugljanina i Ljajića je da narod bošnjački pozivaju u srbizaciju. Oni to otvoreno i neskriveno čine. U nedavnoj izbornoj kampanji njih dvojica su su tako ”uvjerljivo” govorili o investicijama, ulaganjima... ali ni jednom jedinom riječju, ni jedan od njih, nikad nije ni spomenuo ono zbog čega Bošnjaci mogu nestati sa ovih prostora a to je njihova srbizacija. Ljajićeva parola ”Za evropski Novi Pazar”, u stvari, znači za posrbljeni Novi Pazar. To je otvoreni poziv u stilu: prihvatite sopstvenu srbizaciju, zaboravite na svoj maternji jezik bosanski, na svoje institucije, na svoje medije, na..., pa će se u Sandžaku, namah živjeti k’o u Švajcarskoj, Skandinaviji... Zar evropski Novi Pazar nije i onaj Novi Pazar u kojem žive nacionalno svjesni Bošnjaci, Bošnjaci koji imaju svoj maternji, bosanski jezik, svoje škole, svoje medije, svoje institucije, svoje... Zar evropski Novi Pazar nije i onaj Novi Pazar u kojem Bošnjaci imaju svoju autentičnu Islamsku zajednicu, zajdnicu koju sami organiziraju i uređuju a ne da im to radi velikosrpski režim preko bošnjačkih poltrona tipa Ugljanina i ostalih.Zbog toga je ovim zečevima a posebno njihovoj velikosrpskoj majci bio i ostao osnovni cilj da se na sve moguće načine zaustavi, onemogući... dalje djelovanje i BDZ-e, i BKZ-e, i autentičnog, legitimnog, ne ”tehničko-mandatnog”, Bošnjačkog nacionalnog vijeća a posebno muftije Muamera ef. Zkorlića kao predvodnika i simbola današnjeg bošnjačkog nacionalnog pokreta u Sandžaku. Jer oni su dosadašnjom borbom, uz pomoć ogromnog broja Bošnjaka, postavili strahotno čvrstu prvu liniju na "frontu" odbrane naroda bošnjačkog od totalne srbizacije, odnosno od "pretapanja" Bošnjaka u nešto što ni imena nema. Sigurno je da će do slijedećih izbora, a to je za samo četiri godine, sa temelja koje su oni izgradili "iznići", izdignuti, se jedna ogromna "zgrada" odnosno "zgrada" bošnjačke zajednice, bošnjačkog jedinstva u kojoj više nikad biti neće ni zečeva ni zečića poltronskih. Svojim neposustajanjem, svojom istrajnošću, svojom upornošću... i BDZ-a i BKZ-a i muftija Muamer ef. Zukorlić omogući će da ta "zgrada" bude u cijelosti izidana a potom, na slijedećim izborima i ukrovljena.

VRHOstali prilozi:
» BUDIMO SPREMNI ZA OKTOBAR, JER NAM JE TO JEDINI SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 27. June 2022 02:22
» OD ZABRANJENE NACIJE DO CIVILNOG ILI GRAĐANSKOG NACIONALIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2022 22:33
» ČEKA LI BIH KANDIDATSKI STATUS?
Dr. Adamir Jerković | 23. June 2022 19:27
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. June 2022 19:15
» MILOMIRKA MILA MELANK IZ „NJIHOVE STRANKE“ IMA PRAVO: „EZAN ČISTI NEČISTU LJUDSKU DUŠU“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. June 2022 14:38
» ISTRAŽIVAČKI FAŠIZAM MILOMIRKE MILE MELANK
Elmedina Muftić | 22. June 2022 14:12
» JEDNA LASTA NE ČINI PROLJEĆE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2022 17:25
» DA LI JE POSTOJANJE RS PROTIVNO MEĐUNARODNOM PRAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 20. June 2022 13:13
» IVAN ILJIN DRUGO PUTINOVO „JA“
Dr. Adamir Jerković | 19. June 2022 15:00
» PRVO IDU ZABLUDE PA ONDA STRADANJA
Amir Telibećirović | 17. June 2022 15:09
» UKRAJINSKA BORBA ZA SLOBODU
Božidar Proročić | 16. June 2022 14:03
» LUDI BALKANE MOJ
Avdo Metjahić | 15. June 2022 15:15
» RASIZAM
Aziz Hurem | 15. June 2022 13:27
» NE RADI TO DODIK ZBOG RUSA, NEGO...
Dr. Adamir Jerković | 15. June 2022 03:21
» SKRNAVLJENJE SEVDALINKE
Samir Hadzalić | 13. June 2022 20:18
» NEOBAVEZNI RAZGOVOR S PRIJATELJEM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. June 2022 14:19
Ostali prilozi istog autora:
» VAZDUŠNA SRBIZACIJA
04. November 2021 16:31
» KULAMBARE NAD SARAJEVOM
04. April 2019 18:53
» KOMŠIJA, POSRBI ME NJEŽNO (1. DIO)
09. February 2017 18:44
» MUHUR, PEČAT, ŽIG...
30. June 2016 22:02
» SAKIB I MILOJICA
08. December 2015 13:26
» OKEAN DOBROTE BOŠNJAČKE
08. August 2014 21:47
» OKEAN DOBROTE BOŠNJAČKE
14. July 2014 21:19
» VIDIO SAM KERAMETE
24. December 2013 19:37
» DŽEMALUDINE, ZAR I TI?
17. December 2013 16:20
» MOJ PUT DO ĆABE – IV DIO
22. March 2013 17:03
» MOJ PUT DO ĆABE – III DIO
25. February 2013 03:06
» MOJ PUT DO ĆABE – II DIO
02. January 2013 17:08
» MOJ PUT DO ĆABE - I DIO
20. November 2012 02:58
» JA I NEIL ARMSTRONG
28. August 2012 18:10
» ADEME LJAJIĆU, AFERIM TI!
30. May 2012 14:11
» MEJT I BOŠNJACI
01. December 2011 13:12
» AMBASADA I AMBASADORI SANDŽAČKI
19. November 2011 10:38
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif