Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Festival islama u Sarajevu:
MUFTIJA ZUKORLIĆ: BOŠNJACI SANDŽAKA SE NE ODRIČU SVOJE DOMOVINE BOSNE!!!
Autor: Salahudin Fetić
Objavljeno: 18. August 2012. 16:08:44

"Bosna je moja matica. A matica i majka su jedno te isto. I znate kako je djetetu kada dođe kod majke. Tako se ja osjećam sada.
Majka može biti dobra i loša, jaka i slaba, na nivou zadatka ili ispod toga. Ja znam da naša majka koja se zove Bosna nije u punoj snazi da bi od nje tražili neku veliku pomoć. Ali, mi od nje tražimo da nas se ne odriče. Jer majka koja se odrekne svoga djeteta nema kvalifikaciju. Mislim da ne postoji adekvatna kvalifikacija za takav čin. To jedino što ovoga trenutka tražimo od Bosne da nas se ne odriče. Ali iako se ona nas odrekne mi se nje nikada odreći nećemo" – poručio je Glavni muftija na Festival islama u Sarajevu.
Šesnaesta večer manifestacije „Festivala islama“ održana je sinoć na Baš čaršiji u Sarajevu. Iako je iftar bio planiran pod vedrim nebom u bašči restorana „Kolubara“, berićetli kiša koja se spustila na Sarajevo promijenila je plan, te je ramazanska svečanost održana unutar restorana.

Odlomak iz Kur'ana na početku programa proučio je Hasan-ef. Jašarević.

„Festival islama nam je donio najveći Allahov berićet – kišu, zato molimo Allaha da nas obaspe njegovom neizmjernom milošću.“ – riječi su kojima je voditeljica najavila svečani prediftarski program, nakon čega je stihove Envera Čolakovića „Đerzelezu Ale“ interpretirao je Benjamin Mušinović, član hora „Sejfullah“.

Nakon ezana i zajedničkog iftara, prisutnima su se obratili Ismet Bećar i Hako Duljević u ime organizatora i domaćina, izaslanik reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića mr. Nezir Halilović kao i glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić.

Bećar se obratio u ime organizacije Aktivna bošnjačka mreža (ABM) koja je bila suorganizator iftara. On je istakao da ABM sa ponosom ističe da su bili organizatori skupa, a potom poželio dobrodošlicu Sandžaklijama.

„Braćo iz Sandžaka dobro došli u šeher Sarajevo, grad šehitluka i munara, vaš grad. Ovom dobrodošlicom odričemo se mentaliteta koji Bošnjake dijeli na Sarajlije, Hercegovce, Krajišnike ili Sandžaklije. Neka to večeras bude prvo što ćete ponijeti iz Sarajeva“ – kazao je na početku obraćanja Ismet Bećar.

Halilović je kazao da mu je pripala velika čast i emanet da prenese selame od reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, koji se nažalost zbog prevelikih obaveza nije mogao odazvati.

„Ima li išta ljepše nego nekome punim ustima is srcem kazati 'brate moj' ili 'sestro moja', kao što mi to večeras činimo. Zaista je lijepo imati brata svugdje u svijetu. I mi to najbolje znamo. Ali isto tako želimo da znaju svi oni koji dolaze u Sarajevo iz Sandžaka da imaju braću koja ih cijene i vole i koji će za njih učiniti sve što je potrebno“ – kazao je izaslanik Reisu-l-uleme i dodao da već postojeće veze Sandžaka i Bosne treba učvršćivati uz jednu konstantu koja se zove Islamska zajednica na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Cerićem.

Potom se obratio predsjednik Lige za Sandžak Hako Duljević koji je govorio o Festivalu islama kao manifestaciji se tradicionalno održava u Sandžaku, ali da je posebno radostan da je ove godine Festival islama prešao Drinu.

„Festival je u principu prilika za nas Bošnjake. To je naša želja, potreba da kažemo nešto o sebi i svom identitetu, a ne da drugi o tom govore“ – istakao je Duljević osvrnuvši se na riječi Ismeta Bećara da su nas podijelili na Sarajlije, Hercegovce, Sandžaklije i dr, kazavši da je glavni uzrok tome da ne razgovaramo međusobno i ne sarađujemo, a da poštujemo granice i okvire koje nam drugi postavljaju i koje su nam postavljali.

„Želim uputiti poruku Bošnjacima da se prestanemo dijeliti po političkim strankama, po interesima, da se kanimo privilegija i upravnih odbora, kontrola i drugih funkcija preko kojih pojedinci piju krv vlastitom narodu. To nije naš nacionalni interes. Naš nacionalni interes je sačuvati životni prostor Bosnu i Sandžak, a potom očuvati postojeće i sagraditi nove nacionalne institucije Bošnjaka koje nam nedostaju“ – zaključio je Duljević.

Na kraju se prisutnima obratio glavni muftija Muamer ef. Zukorlić. On je na početku kazao da gaji posebne emocije prema Sarajevu, jer je u njemu u medresi „Gazi Husrev-beg“ postavio dobre temelje na kojima se primalo sve što je kasnije radio, kao i to da se nalazi u svojoj matici.

„Ja prema Sarajevu gajim posebne emocije. Na svega nekoliko koraka od ovoga mjesta četiri godine sam proveo u Medresi, učio u njoj i postavio temelje svemu onome što sam poslije radio. Zahvaljujući toj medresi imam jake temelje i sve što sam kasnije zidao i dodavao nekako se primalo.

Druga dimenzija mojih emocija jeste da se nalazim u svojoj matici, u sjedištvu svoje nacije, kulture i duhovnosti. Bosna je moja matica. A matica i majka su jedno te isto. I znate kako je djetetu kada dođe kod majke. Tako se ja osjećam sada.

Majka može biti dobra i loša, jaka i slaba, na nivou zadatka ili ispod toga. Ja znam da naša majka koja se zove Bosna nije u punoj snazi da bi od nje tražili neku veliku pomoć. Ali, mi od nje tražimo da nas se ne odriče. Jer majka koja se odrekne svoga djeteta nema kvalifikaciju. Mislim da ne postoji adekvatna kvalifikacija za takav čin. To jedino što ovoga trenutka tražimo od Bosne da nas se ne odriče. Ali iako se ona nas odrekne mi se nje nikada odreći nećemo“ – poručio je Muftija, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom.

Muftija je u drugom dijelu govorio o fenomenu slobode, te da je slobodu nemoguće ostvariti bez Islama. On je kazao da je Uzvišeni Allah Islam poslao da bi ljude oslobodio, i da je šehadet ključ a sedžda Uzvišenom demonstracija slobode.

„Nema nikakve sumnje da je ključ slobode šehadet, a najveća demonstracija slobode sedžda. Onog trenutka kada spustite čelo na tlo i pokorite se Stvoritelju, ušli ste u zaštitu sopstvene slobode Stvoritelja od stvorenja, koji neće dozvoliti da vas druga stvorenja zarobe. Ili ćete se pokoravati Stvoritelju, ili stvorenjima“ – istakao je Muftija i dodao da je „Ramazan najveća olimpijada slobode i humanosti“.

Muftija je na kraju poručio da Bošnjaci jesu jedno, te da ih Drina uprkos svemu ne može razdvojiti.

Hairli dovu je na posljetku proučio potpredsjednik Mešihata Rešad ef. Plojović.Ostali prilozi:
» OD SUTRA KAŽNJIVO NEGIRANJE GENOCIDA I ZLOČINA
Vijesti.ba | 27. July 2021 17:14
» INZKO: PRISTUPITI BIH NA NOVI, ROBUSTNIJI NAČIN
Vijesti.ba | 27. July 2021 17:08
» RAHMET HEROJU BOSNE ENVERU ŠEHOVIĆU
Bošnjaci.Net | 27. July 2021 15:53
» PETTIGREW: INZKOVA ODLUKA HISTORIJSKA
Fena | 26. July 2021 13:37
» OTVORENA MANIFESTACIJA „MUSALLA 2021“
Bošnjaci.Net | 26. July 2021 13:18
» PREMIJER KOSOVA KURTI STIŽE U SLAVONSKI BROD
Anadolu Agency (AA) | 25. July 2021 17:00
Ostali prilozi istog autora:
» KRIMINALOM POROBLJENA ZEMLJA
17. December 2013 02:11
» BIJELO POLJE JE SRCE SANDŽAKA
07. August 2013 19:33
» DRUGI DAN SIMPOZIJA O SANDŽAKU
21. November 2012 16:21
» KRV ZA VAKUF!
06. May 2011 09:25