Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Festival islama u Sarajevu:
MUFTIJA ZUKORLIĆ: BOŠNJACI SANDŽAKA SE NE ODRIČU SVOJE DOMOVINE BOSNE!!!
Procitaj komentar

Autor: Salahudin Fetić
Objavljeno: 18. August 2012. 16:08:44

"Bosna je moja matica. A matica i majka su jedno te isto. I znate kako je djetetu kada dođe kod majke. Tako se ja osjećam sada.
Majka može biti dobra i loša, jaka i slaba, na nivou zadatka ili ispod toga. Ja znam da naša majka koja se zove Bosna nije u punoj snazi da bi od nje tražili neku veliku pomoć. Ali, mi od nje tražimo da nas se ne odriče. Jer majka koja se odrekne svoga djeteta nema kvalifikaciju. Mislim da ne postoji adekvatna kvalifikacija za takav čin. To jedino što ovoga trenutka tražimo od Bosne da nas se ne odriče. Ali iako se ona nas odrekne mi se nje nikada odreći nećemo" – poručio je Glavni muftija na Festival islama u Sarajevu.
Šesnaesta večer manifestacije „Festivala islama“ održana je sinoć na Baš čaršiji u Sarajevu. Iako je iftar bio planiran pod vedrim nebom u bašči restorana „Kolubara“, berićetli kiša koja se spustila na Sarajevo promijenila je plan, te je ramazanska svečanost održana unutar restorana.

Odlomak iz Kur'ana na početku programa proučio je Hasan-ef. Jašarević.

„Festival islama nam je donio najveći Allahov berićet – kišu, zato molimo Allaha da nas obaspe njegovom neizmjernom milošću.“ – riječi su kojima je voditeljica najavila svečani prediftarski program, nakon čega je stihove Envera Čolakovića „Đerzelezu Ale“ interpretirao je Benjamin Mušinović, član hora „Sejfullah“.

Nakon ezana i zajedničkog iftara, prisutnima su se obratili Ismet Bećar i Hako Duljević u ime organizatora i domaćina, izaslanik reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića mr. Nezir Halilović kao i glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić.

Bećar se obratio u ime organizacije Aktivna bošnjačka mreža (ABM) koja je bila suorganizator iftara. On je istakao da ABM sa ponosom ističe da su bili organizatori skupa, a potom poželio dobrodošlicu Sandžaklijama.

„Braćo iz Sandžaka dobro došli u šeher Sarajevo, grad šehitluka i munara, vaš grad. Ovom dobrodošlicom odričemo se mentaliteta koji Bošnjake dijeli na Sarajlije, Hercegovce, Krajišnike ili Sandžaklije. Neka to večeras bude prvo što ćete ponijeti iz Sarajeva“ – kazao je na početku obraćanja Ismet Bećar.

Halilović je kazao da mu je pripala velika čast i emanet da prenese selame od reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, koji se nažalost zbog prevelikih obaveza nije mogao odazvati.

„Ima li išta ljepše nego nekome punim ustima is srcem kazati 'brate moj' ili 'sestro moja', kao što mi to večeras činimo. Zaista je lijepo imati brata svugdje u svijetu. I mi to najbolje znamo. Ali isto tako želimo da znaju svi oni koji dolaze u Sarajevo iz Sandžaka da imaju braću koja ih cijene i vole i koji će za njih učiniti sve što je potrebno“ – kazao je izaslanik Reisu-l-uleme i dodao da već postojeće veze Sandžaka i Bosne treba učvršćivati uz jednu konstantu koja se zove Islamska zajednica na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Cerićem.

Potom se obratio predsjednik Lige za Sandžak Hako Duljević koji je govorio o Festivalu islama kao manifestaciji se tradicionalno održava u Sandžaku, ali da je posebno radostan da je ove godine Festival islama prešao Drinu.

„Festival je u principu prilika za nas Bošnjake. To je naša želja, potreba da kažemo nešto o sebi i svom identitetu, a ne da drugi o tom govore“ – istakao je Duljević osvrnuvši se na riječi Ismeta Bećara da su nas podijelili na Sarajlije, Hercegovce, Sandžaklije i dr, kazavši da je glavni uzrok tome da ne razgovaramo međusobno i ne sarađujemo, a da poštujemo granice i okvire koje nam drugi postavljaju i koje su nam postavljali.

„Želim uputiti poruku Bošnjacima da se prestanemo dijeliti po političkim strankama, po interesima, da se kanimo privilegija i upravnih odbora, kontrola i drugih funkcija preko kojih pojedinci piju krv vlastitom narodu. To nije naš nacionalni interes. Naš nacionalni interes je sačuvati životni prostor Bosnu i Sandžak, a potom očuvati postojeće i sagraditi nove nacionalne institucije Bošnjaka koje nam nedostaju“ – zaključio je Duljević.

Na kraju se prisutnima obratio glavni muftija Muamer ef. Zukorlić. On je na početku kazao da gaji posebne emocije prema Sarajevu, jer je u njemu u medresi „Gazi Husrev-beg“ postavio dobre temelje na kojima se primalo sve što je kasnije radio, kao i to da se nalazi u svojoj matici.

„Ja prema Sarajevu gajim posebne emocije. Na svega nekoliko koraka od ovoga mjesta četiri godine sam proveo u Medresi, učio u njoj i postavio temelje svemu onome što sam poslije radio. Zahvaljujući toj medresi imam jake temelje i sve što sam kasnije zidao i dodavao nekako se primalo.

Druga dimenzija mojih emocija jeste da se nalazim u svojoj matici, u sjedištvu svoje nacije, kulture i duhovnosti. Bosna je moja matica. A matica i majka su jedno te isto. I znate kako je djetetu kada dođe kod majke. Tako se ja osjećam sada.

Majka može biti dobra i loša, jaka i slaba, na nivou zadatka ili ispod toga. Ja znam da naša majka koja se zove Bosna nije u punoj snazi da bi od nje tražili neku veliku pomoć. Ali, mi od nje tražimo da nas se ne odriče. Jer majka koja se odrekne svoga djeteta nema kvalifikaciju. Mislim da ne postoji adekvatna kvalifikacija za takav čin. To jedino što ovoga trenutka tražimo od Bosne da nas se ne odriče. Ali iako se ona nas odrekne mi se nje nikada odreći nećemo“ – poručio je Muftija, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom.

Muftija je u drugom dijelu govorio o fenomenu slobode, te da je slobodu nemoguće ostvariti bez Islama. On je kazao da je Uzvišeni Allah Islam poslao da bi ljude oslobodio, i da je šehadet ključ a sedžda Uzvišenom demonstracija slobode.

„Nema nikakve sumnje da je ključ slobode šehadet, a najveća demonstracija slobode sedžda. Onog trenutka kada spustite čelo na tlo i pokorite se Stvoritelju, ušli ste u zaštitu sopstvene slobode Stvoritelja od stvorenja, koji neće dozvoliti da vas druga stvorenja zarobe. Ili ćete se pokoravati Stvoritelju, ili stvorenjima“ – istakao je Muftija i dodao da je „Ramazan najveća olimpijada slobode i humanosti“.

Muftija je na kraju poručio da Bošnjaci jesu jedno, te da ih Drina uprkos svemu ne može razdvojiti.

Hairli dovu je na posljetku proučio potpredsjednik Mešihata Rešad ef. Plojović.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» KRIMINALOM POROBLJENA ZEMLJA
17. December 2013 02:11
» BIJELO POLJE JE SRCE SANDŽAKA
07. August 2013 19:33
» ZALOG ZA BUDUĆNOST VAŠE DJECE
11. March 2013 00:25
» DRUGI DAN SIMPOZIJA O SANDŽAKU
21. November 2012 16:21
» KRV ZA VAKUF!
06. May 2011 09:25
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif