Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

Veliki uspjeh American Music Festivals-a: U Chikagu održan najveći međuvjerski koncert u iseljeništvu
KONCERT KOJI NAS JE OSLOBODIO “MENTALNIH OKOVA”
Autor: Samir Hadzalić
Objavljeno: 13. September 2012. 18:09:21
Koncert u Chicago-u

Američka premijera Muslimani Josipa SlavenskogIzraelski konzul i rabin Brief sa suprugama u društvu turskog konzula

Samir Hadžalić

Syntagma Musicum
U povodu 500 godina prijateljstva bosanskih muslimana i Jevreja, uspješno održan najveći međuvjerski koncert u iseljeništvu “Bridging the gap” Chicago 2012. uz učešće 50 najeminetnijih umjetnika u oblasti klasične muzike.

Dugo najavljivani koncert posvećen prijateljstvu između jevrejske i muslimanske zajednice u Bosni i Hercegovini, uspješno je održan u 2.septembra u Chicago-u. Ovaj jedinstveni kulturni događaj u potpunosti je ispunio očekivanja American Music Festivals-a, i zbližio zajednice koje su samo na izgled različite. Po ocjenama čak 50 umjetnika učesnika u programu, od kojih su mnogi poput Charles-a Pickler-a koncert majstora, članovi čikaške simfonije, ovaj internacionalni mjeđuvjerski koncert ocijenili da je bio potpuni uspjeh i nešto što će se još dugo pamtiti i sasvim sigurno ponoviti. Oduševljenje nisu krili niti članovi hora “Chicago Syntagma Musicum” za koje je ovaj koncert bio neponovljivo iskustvo. Lincolnwood Chamber Orkestra pod dirigentskom palicom maestra Philip Simmons-a je po prvi put na sjevernoameričkom kontinentu izveo stav “Muslimani”Josipa Slavenskog iz njegove čuvene “Simfonije orijenta”, po ideji Samira Hadžalića, a kao solista se po prvi put u dva nastupa predstavio publici imam dr. Senad Agić.

Koncert je organiziran uz suradnju tri različite neprofitne organizacije: American Music Festivals, Jevrejske organizacije za civilne poslove iz Chicago-a i Američkog Islamskog Centra Bošnjaka Chicago. Koncert je također podržao i gradonačelnik Chicago-a Rahm Emanuel, koji je u svome proglasu povodom ovog koncerta pozvavši svoje sugrađane na koncert ujedno proglasio 2. septembar u Chicago-u kao Dan American Music Festivals-a, što je do sada, pored pisma potpredsjednika SAD Biden-a iz 2008., ujedno i najveće priznanje našoj nepofitnoj organizaciji kao i našem radu na internacionalnoj kulturnoj razmjeni.

Važnost inetrnacionalne kulturne razmjene, razumijevanja i zjedničkog življenja:
Internacionalna kulturna razmjena, uzajamno poštovanje i razumijevanje kao osnovne ideje vodilje od 1997. godine American Music Festivals-a, dokazane su iznova na djelu odnosno “na terenu” i to u prvom redu gledališta, gdje su jedan pored drugog sjedjeli novo izbarani izraleski generalni konzul Roey Gilad i njegov turski kolega Fatih Yıldız.

Samir Hadžalić, direktor American Music Festivals-a, je u uvodnom govoru apostrofirao važnost internacionalne kulturne suradnje i veoma uspješnu realizaciju svih programa u okviru bosanskohercegovačke zajednice od 2007. do danas. U tom periodu American Music Festivals, kao nepofitna američka organizacija vođena isključivo dobrovoljnim radom, surađivala je uspješno sa gotovo svim organizacijama sa bosanskohercegovačkim ili bošnjačkim predznakom, promovirajući tako zajedno, bogato historijsko muzicko i kulturno nasljeđe Bosne i Hercegovine, zbližavajući naše različitosti. Surađujući sa svim ovim organizacijama naučili smo mnogo i svaki put smo nastojali da sljedeći koncert bude uspješniji od prijedhodnog.

Svaki novi koncert u okviru zajednice BiH je bio veći izazov za nas. Tražili smo uvijek najbolji način prezentiranja naše muzike, počevši od sevdalinke kao svjetskog unikatnog muzičkog fenomena, što smo i dokazali našim djelom “Sevdah Medley”, pa do ozbiljnih simfonijskih djela nastalih na osnovu duhovnosti i tradicije svih bosanskohercegovačkih naroda. Tako je ideja za jedan multireligijski koncert “čekala” od 2009., da bi smo je realzirali u ovoj 2102. godini. Ovom projektu smo prišli veoma studiozno ne prepustajući slučaju niti jedan momenat. Sam izbor veoma zahtjevnih djela koja su se izvodila te večeri je zaista impozantan. Čak tri premijere su ostvarene na ovom koncertu uključujući foto izložbu na temu “Podsjećanje na genocid u Bosni i Hercegovini” posvećenoj uspomeni na dr. Esada Sadikovića, humanistu, ljekara i člana međunarodne humanitarne organizacije “Ljekari bez granica”, koji je 1992. godine ubijen u srpskom koncentracijskom logoru Omarska. Svi oni koji su prisustvovali ovom internacionalnom kulturnom događaju, a kojima smo neizmjerno zahvalni, pokazali su da su oslobođeni “mentalnih okova” i da mogu “preći most” koji je ideja vodilja cijelog projekta. Oni koji su ostali “na drugoj obali” dakle, ne prisustvujući ovom koncertu, propustili su zaista veličanstvenu priliku da budu ponosni na zemlju iz koje dolaze i koja je kroz burnu historiju, razaranja i genocida, ne samo uspjela sačuvati svoju duhovnost nego i duhovnost i kulturu drugih naroda, što je zaista veliko historijsko nasljeđe na nama koji Bosnu i Hercegovinu smatramo svojom domovinom.


Maestro Phil Simmons
Generalni konzuli Izraela i Turske su sa pozornice pozdravili prisutne, a zatim su govorili o velikoj važnosti internacionalne kulturne razmjene. Sa posebnim osvrtom na više od 500 godina dugu tradiciju prijateljstva između jevrejske i muslimanske zajednice u Bosni i Hercegovini, od dolaska Jevreja Sefarda kao izbjeglica iz Španije na prostore Bosne i Hercegovine koja je tada bila pod Otomanskom vlašću i kojima je pružena puna zaštita. Prijateljstvo koje traje pet stoljeća, provjereno kroz holokaust i genocid nad Bošnjacima u Bosni Hercegovini, nastavlja se i u 21 stoljeću u Chicago-u.

Čak tri muzička djela premijerno u Chicago na koncertu ”Bridging the gap” Internacionalna publika je te večeri mogla uzivati u čak tri djela koja smo izvodili premijerno za ovu priliku. Djelo “Muslimani” kao dio čuvene “Simfonije Orijenta Josipa Slavenskog” je te večeri zablistalo u punom sjaju, Shtetl Scene Ilya Levinsona, koje je najavio rabin Neil Brief, koji je također govorio u ime jevrejske zajednice u Chicago-u, i najnovija obrada čuvene kaside “Šehidi” na tekst Džemaludina Latića. U drugom dijelu programa publika je mogla čuti muziku iz čuvenog filma “Munich” John Williams-a kao i najnovije obrade poznatih bosanskohercegovačkih sevdalinki pod nazivom “Bembaša”.

U okviru ovog kulturnog događaja premijerno je postavljena i foto izložba “Podjećanje na genocid u Bosni i Hercegovini”, kako rekosmo posvećena uspomeni na legendaronom humanistu dr Esada Sadikovića koji je ubijen 1992. godine u srpskom koncentracijskom logoru Omarska. Posjetitelji koncerta su pokazali veliko interesovanje za ovu izložbu a naročito su prednjačili kao obično studenti, našeg kolege i suradnika kompozitora Ilya Levinsona, sa Columbia univerziteta u Chicago-u.

Nakon još jednog uspješnog koncerta recimo i to da smo danas ponosni na činjenicu da smo jedina neprofitna američka organizacija, iz američkog ”life strem-a” koja je surađivala sa bosanskohercegovačkom zajednicom od 2007. do danas. A naš moto je sve ove godine ostao isti: “Otvoreni smo za suradnju sa svim progresivnim organizacijama, udruženjima ili pojedincima kako u BiH tako i u njenom iseljeništvu širom svijeta. Hvala svima vama koji ste podržali naš rad, hvala svim medijima koji su bili uz nas sve ove godine, posebno se zelimo zahvaliti dogogodišnjem suradniku i prijatelju American Music Festivals-a, gospodinu Esadu Krciću i uredništvu web portala Bošnjaci.net.

O nasim narednim projektima, suradnji i načinu na koji možete pomoci American Music Festivals, molimo vas posjetite našu web stranicu www.americanmusicfestivals.com.

Autor je direktor American Music FestivalsOstali prilozi:
» PONOVNI NASTUP U CRNOJ GORI
Eset Muračević | 18. October 2021 16:22
» DUŠA SVEDAHA ZA NEDŽADA SALKOVIĆA
BHRT.ba | 09. September 2021 15:04
» REJHAN DEMIRDŽIĆ - POLA ŽIVOTA POKLONIO TEATRU
Anadolu Agency (AA) | 22. August 2021 14:55
» U SARAJEVU ODRŽAN TRADICIONALNI BAJRAMSKI KONCERT
Bošnjaci.Net | 20. July 2021 03:20
» OD BOSANCA SE IMA ŠTA NAUČITI
Eset Muračević | 28. May 2021 14:52
» PUNA SAM POZITIVNE ENERGIJE
Eset Muračević | 16. April 2021 17:26
» SOPRANISTICA I PIJANISTICA SPAJAJU SEVDAH I KLASIČNU MUZIKU
Anadolu Agency (AA) | 10. April 2021 17:49
Ostali prilozi istog autora:
» PRIDORSKA KAPETANIJA
02. August 2020 23:28
» VELIKI KINESKI ZID
27. January 2020 16:25
» PRIJEDOR PONOVO POD VODOM
19. May 2019 14:45