Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Aktuelno

U Novom Pazaru Glavni muftija Zukorlić otvorio naučni simpozij "Sandžak između 1912. i 2012. - emancipacija ili okupacija"
NAJBOLJI NAČIN DA SE OBILJEŽI DAN SANDŽAKA – NAUKOM, ISTRAŽIVANJEM I SUBLIMACIJOM ENERGIJE ZNANJA I SLOBODNE MISLI
Autor: Salahudin Fetić
Objavljeno: 20. November 2012. 15:11:58


Danas je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru (IUNP) otpočeo naučni simpozij „Sandžak između 1912. i 2012. emancipacija ili okupacija“.

Simpozij organizira Narodno vijeće Sandžaka, u partnerstvu sa Internacionalnim univerzitetom u Novom Pazaru, Bošnjačkim nacionalnim vijećem, Bošnjačkom kulturnom zajednicom, Zajednicom sandžačke dijaspore i Ligom za Sandžak.


Obraćanje u ime domaćina: Sead Šaćirović, predsjednik Izvršnog vijeća Sandžaka.

Glavni muftija je otvorio naučni simpozij


U Okrugloj sali IUNP u 10 časova skup je otpočeo obraćanjem Seada Šaćirovića, predsjednika Izvršnog vijeća Sandžaka, u ime organizatora simpozijuma.

„Čast mi je i zadovoljstvo što Vam mogu poželjeti dobrodošlicu u Novi Pazar, glavni grad Sandžaka.

Izuzetna mi je čast što u saradnji sa spoemnutim organiztacijama i institucijama organizujemo ovu konferenciju koja okuplja eminentne naučnike i eksperte iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Zapadne Evrope i svijeta i ima izuzetan naučni i društveni značaj.

Organiziranje ovakvog simpozija pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za vođenje dijaloga, kao osnove za postizanjem boljeg razumijevanja i međusobnog povezivanja, što predstavlja jednu od najznačajnijih društvenih aktivnosti ljudskih života.“ – kazao je Šaćirović uz želje učesnicima za hairli rad.

Simpozij je otvorio i uvodno izlaganje održao glavni muftija Muamer ef. Zukorlić.

„Dame i gospodo, poštovani učesnici, akademici, osjećam se ponosnim što imam priliku na ovom Univerzitetu, a u povodu dana Sandžaka prisustvovati, sudjelovati i obratiti se na ovom naučnom simpoziju na temu 'Sandžak između 1912. i 2012. godine'. Očito je organizator u svome maniru pokazao da ima hrabrosti i odlučnosti, da ne priznaje tabue, podvlačeći zahtjev prema izlagačima na relaciji 'emancipacije ili okupacije'.

Nema sumnje da nismo u prilici često prisustvovati skupovima na kojima izlažu akademici poput akademika Filipovića, Muhića, Jahića, Slezovića, ali i ostalih uvaženih i eminentnih profesora i mladih istraživača.

Zapravo je ovo trenutak kada imamo priliku svjedočiti, a u isto vrijeme i kušati plodove institucija koje su nastajale posljednjih godina, prije svega Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, kao koorganizatora ovoga skupa, ali i Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Očito je da je Izvršno vijeće Sandžaka našlo najbolji način da obilježi Dan Sandžaka – naukom, istraživanjem i sublimacijom energije znanja i slobodne misli.

Želim da izrazim čestitku, poštovanje i podršku organizatorima ovog skupa.

Očekujem da ćete imati prilike u ova dva dana slušati ono što iščekujete cijelo stoljeće.

Također, očekujem da će u toku ova dva dana i nakon što budemo čuli najznačajnije informacije i misli, ovaj skup usvojiti određene zaključke i preporuke.

U tom svjetlu proglašavam ovaj simpozij otvorenim.“ – kazao je Muftija Zukorlić.

Rad učesnika simpozija podijeljen je u četiri sesije.

Današnjim dviju sesijama su moderirali Muftija Muamer ef. Zukorlić i prof.dr. Harun Hadzic, a referete su izlagali: akademik Muhamed Filipović: “SANDŽAK IZMEĐU 1912. I 2012. EMANCIPACIJA ILI OKUPACIJA”, akademik Ferid Muhić: “BOŠNJACI SANDŽAKA IZMEĐU ISLAMSKOG, BOŠNJAČKOG I EVROPSKOG IDENTITETA”, akademik Mehmed Slezović: “BOŠNJACI SANDŽAKA OD BORBE ZA OPSTANAK DO POLITIČKOG NARODA”, dr. Harun Hadžić: “SANDŽAK IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE U SVJETLU MEĐUNARODNOG INTERESOVANJA I IGNORISANJA”, ekon. Hazbija Kalač: “NACIONALNA SVIJEST BOŠNJAKA SANDŽAKA”, potom u drugoj sesiji akademik Dževad Jahić: “BOSANSKI JEZIK U SANDŽAKU OD 1912. DO 2012.”, rektor prof. dr. Mevlud Dudić: “OBRAZOVANJE U SANDŽAKU OD BOSANČICE I AREBICA DO ĆIRILICE I LATINICE”, mr. Jahja Fehratović: “ KNJIŽEVNOST BOŠNJAKA U SANDŽAKU”, dr. Šefket Krcić: “INFORMISANJE U SANDŽAKU OD 1912. DO 2012.” i msc. Mithad Mujović: “SANDŽAČKA DIJASPORA STRATEŠKI RESURS ZA BUDUĆI RAVOJ SANDŽAČKE REGIJE”.

Sutra će se sa početkom u 10 h održati još dvije sesije, koje će moderirati akademik Muhamed Filipović i prof. dr. Mevlud Dudić.

Nakon posljednje sesije i diskusije učesnici simpozija će predložiti zaključke koje će komisija koju oni odaberu stilizirati nakon čega će se isti usvojiti.

Fotografije: Senad GluhOstali prilozi:
» RAFET HUSOVIĆ SE POVLAČI SA ČELA BOŠNJAČKE STRANKE I POLITIKE
Anadolu Agency (AA) | 28. February 2021 23:21
» MILO
| 16. February 2021 18:44
» MOSTARSKI „AUTENTIČNI“ SRBI, NA IZBORIMA
Mr. Milan Jovičić | 22. October 2020 15:04
» BKHD: RAMAZANSKI PAKETI ZA BIH
B.net | 28. April 2020 01:16
» GDJE JE KOJA VOJSKA BILA 9. MAJA 1995.?
Vijesti.ba | 22. April 2020 14:57
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
Said Šteta | 24. September 2019 13:10
» PLAVLJANI I GUSINJANI NIKADA SE NISU DIJELILI
Bošnjaci.Net | 01. December 2018 20:11
» SREBRNI ČIBUK - BERANSKOG MUFTIJE ADEM EF. SOFTIĆA
Adem Ado Softić | 23. September 2018 16:29
» BORCI SE NISU BORILI ZA OVAKAV GRAD MOSTAR
Vijesti.ba | 30. June 2018 15:05
Ostali prilozi istog autora:
» KRIMINALOM POROBLJENA ZEMLJA
17. December 2013 02:11
» BIJELO POLJE JE SRCE SANDŽAKA
07. August 2013 19:33
» DRUGI DAN SIMPOZIJA O SANDŽAKU
21. November 2012 16:21
» KRV ZA VAKUF!
06. May 2011 09:25