Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


PROGRAMSKA NAČELA SVJETSKOG BOŠNJAČKOG KONGRESA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 20. December 2012. 19:12:30
Organizacioni odbor za pripremu Izborne skupštine i prvog zasjedanja Svjetskog bošnjačkog kongresa u pozivu upućenom medijima iznio je osnovna programska načela Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Niame, u pozivu se podsjeća da će 29. decembra 2012. godine u Domu mladih u Skenderiji biti održana Izborna skupština i prvo zasjedanje Svjetskog bošnjačkog kongresa, čije će sjedište biti u Sarajevu. Mogućnost članstva i učešća u radu imat će zainteresirane nevladine organizacije i udruženja s bošnjačkim predznakom ili koje u svojim aktivnostima rade na prosperitetu bošnjačkog naroda. Također istaknuti pojedinci moći će bit članovi Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Odbor za osnivanje Svjetskog bošnjačkog kongresa je u završnoj fazi pripreme neophodnih dokumenata za osnivanje i rad Svjetskog bošnjačkog kongresa i vodi tehničke poslove oko organizacije Izborne skupštine.

U ovoj informaciji se ističe da će na zasjedanju biti predloženo na usvajanje više programskih dokumenata, između ostalih i programska povelja u kojoj su naznačeni principi i okvir rada Svjetskog bošnjačkog kongresa. Prema programskoj povelji, Svjetski bošnjački kongres se osniva „u cilju ostvarenja pune slobode Bošnjaka u domovini i dijaspori, očuvanja i afirmacije suvrene i jedinstvene Bosne i Hercegovine te doprinosa regionalnom i međunarodnom miru i stabilnosti“

Također se navodi da je Svjetski bošnjački kongres (SBK) izraz povijesne odgovornosti i nacionalne svijesti Bošnjaka da žive u slobodi, miru i jedinstvu u sadašnjosti i budućnosti, da će se zalagati za očuvanje jedinstva Bošnjaka, zaštitu i afirmaciju bošnjačkog nacionalnog identiteta i kontinuiteta duhovnog, kulturnog i društvenog naslijeđa bošnjačkog naroda; jačanje veza i solidarnosti među bošnjačkim zajednicama i organizacijama u Bosni i Hercegovini, na Balkanu i u dijaspori; zalaganje za osiguranje pojedinačnih i kolektivnih prava, statusa i interesa Bošnjaka; čuvanje sjećanja na genocid nad Bošnjacima i djelovanje na suzbijanju negacije genocida, antibošnjaštva, islamofobije i dehumanizacije bošnjačkog identiteta što je osnovni preduvjet za opstanak Bošnjaka na svojoj pradjedovskoj zemlji. Nadalje se ističe da su Bošnjaci nacija koja ima obavezu na samopoštovanje i pravo na poštovanje od drugih na temelju bošnjačke povijesne autohtonosti, nacionalne samosvjesnosti, kulturne samobitnosti i moralne samoodgovornosti.

U programskoj povelji se naglašava da će SBK, kao nacionalna nadstranačka organizacija, pratiti politička kretanja u zemlji, regionu i svijetu sa fokusom na položaj i utjecaj bošnjačke nacionalne politike u osiguravanju vitalnih nacionalnih interesa Bošnjaka, te praviti godišnji izvještaj o stanju bošnjačke nacije sa javnom ocjenom o radu svih kojima je javno povjereno pravo i koji su javno preuzeli obavezu da savjesno i odgovorno zastupaju i štite nacionalne interese Bošnjaka.

Isto tako se ističe, da će se SBK otvoreno i odlučno zalagati za jednakopravnost svih građana i naroda uvijek i na svakom mjestu, da prihvata međunarodne deklaracije i konvencije o ljudskim pravima i slobodama i insistirat će na njihovoj primjeni. SBK će se sa posebnom pažnjom i odgovornošću brinuti o pravima Bošnjaka na Balkanu i poduzimati sve što je moguće da se osiguraju puna prava bošnjačkim zajednicama u cilju očuvanja i njegovanja bosanskog jezika te bošnjačke tradicije i kulture.

SBK će podsticati unaprjeđenje ekonomskog stanja bošnjačkog naroda i davanje šanse svakom Bošnjaku da pronade svoje mjesto u ekonomskom poretku na osnovu pozitivne ambicije rada, individualnog doprinosa privrednim procesima, vlastitog obrazovanja i visoko moralnog odnosa prema svojoj zajednici kao prevashodnih mjerila uspjeha.

SBK podržava osnivanje i razvoj bošnjačkih nacionalnih institucija: Bošnjačke akademije nauke i umjetnosti (BANU), Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF), Matice bošnjačke i drugih organizacija od nacionalnog značaja u cilju promicanja nauke i umjetnosti i finansijske nezavisnosti, te podržava dalju afirmaciju istaknutih pojedinaca na polju nauke, tehnologije, privrede, kulture i sporta.

SBK radi ostvarivanja svojih programskih načela formirat će više odbora kroz koje će se vršiti koordinacija i realizacija programskih zadataka, navodi se u informaciji koju je Organizacioni odbor dostavio medijima.

VRH


  Dossier: SVJETSKI BOSNJAČKI KONGRES
» KO GUBI IMA PRAVO DA SE LJUTI
Sead Zubanović | 11.01.2013 19:04
» SBK – SNAGA DOMOVINE, DIJASPORE I ŽENE
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 11.01.2013 16:29
» ZAŠTO DA SVJETSKOM BOŠNJAČKOM KONGRESU
Nazif Horozović | 08.01.2013 13:51
» NEMOJ NAS VIŠE BRANITI HADŽEME HAJDAREVIĆU
Muhamed Mahmutović | 07.01.2013 02:52
» SVAKI BOŠNJAK JE ODGOVORAN ZA DRUGOG BOŠNJAKA!
Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić | 31.12.2012 14:13

Ostali prilozi:
»
Detektor.ba | 15. July 2024 16:49
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif