Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Prva međunarodna aktivnost dr. Mustafe Cerića u svojstvu predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa: Svjetska konferencija za religiju i mir sa sjedištem u New Yorku organizirala razgovor dva lidera
PREDSJEDNIK SBK DR. CERIĆ RAZGOVARAO S PREDSJEDNIKOM NACIONALNE KOALICIJE SIRIJSKIH SNAGA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. January 2013. 01:01:32

Prva međunarodna aktivnost dr. Mustafe Cerića u svojstvu predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa

El-Khatib, predsjednik Sirijske nacionalne koalicije
Danas je u večernjim satima dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, imao telefonski razgovor s predsjednikom Nacionalne koalicije sirijskih revolucionarnih i opozicijskih snaga Ahmedom Muazom el-Khatibom u okviru konferencije u Kairu.

Razgovor je organizirala Svjetska konferencija za religiju i mir sa sjedištem u New Yorku, koja nastoji ustanoviti međureligijsko vijeće za Siriju u cilju promocije međuvjerskog i međukulturnog dijaloga za mir i pomirenje u Siriji. Dr. Vilijam Vendli (William Vendley), generalni sekretar Svjetske konferencije za mir (WCRP) je pozvao dr. Mustafu Cerića u Kairo, ali zbog magle u Sarajevu on danas nije mogao otputovati, pa je za dr. Cerića uspostavljena telefonska linija za izravni razgovar sa predsjednikom Nacionalne koalicije sirijskih revolucionarnih i opozicijskih snaga el-Khatibom, koji je dva puta posjetio Bosnu i Hercegovinu.

El-Khatib, poznat kao Šejh Ahmed, predsjednik Sirijske nacionalne koalicije, izabran je u Kataru 11. novembra, 2012. god. za predsjednika Sirijske nacionalne koalicije. Bivši imam Umejevićke džamije u Damasku, el-Khatib je zbog kritičkih stavova više puta zatvaran od strane Bešir el-Asadove vlasti što ga je prisililo da izbjegne u Kairo. El-Khatib ne pripada ni jednoj političkoj stranci i poznat je po svojim umjerenim stavovima i zahtjevom za politički pluralizam i snažno se protivi sektaškoj podjeli sirijskog društva. “Mi zahtjevamo slobodu za svakog sunnita, alevita, ismailita, kršćanina, druza, asirijca… kao i prava za sve partije sirijskog društva”, izjavio je predsjedni kel-Khatib nakon izbora u Kataru.

U svom obraćanju novoizabranom predsjedniku Sirije el-Khatibu, dr. Mustafa Cerić je iznio svoje iskustvo obavljanja dužnosti reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u ratnim i postratnim naporima da se održi dijalog i suživot unatoč teškim iskušenjima.

“Uvijek treba imati na umu da zakon nije na papiru, već u ljudskim srcima i zato treba raditi da ljubav zavlada ljudskim srcima kako bi ljubav vladala svijetom. Dakako, vjerski autoriteti su najbliži ljudskim srcima i zato je njihova privilegija, ali i odgovornost da odgajaju ljude za mir i toleranciju. U ovom trenutku je najvažnije da se u Siriji zaustavi ubijanje civila, posebmo djece, jer to ne može da podnese savjest čovječanstva. Zbog toga Svjetska konferencija za mir i religiju treba da pozove svjetske centre moći od Arapske lige do Vašingtona, Moskve, Teherana i Pekinga da učine sve što je i njihovoj moći da se pomogne sirijskom narodu” – naglasio je dr. Cerić.

Ovo je bila prva međunarodna aktivnost dr. Mustafe Cerića u svojstvu predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa nakon što je predao dužnost reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u subotu 29. decembra 2012. god. izabran za predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Predsjednik Nacionalne sirijske koalicije el-Khatib se zahvalio dr. Ceriću, podsjećajući da mu je posjeta Bosni i Hercegovini ostala u trajnom sjećanju te da je obilazak mezarja u Potočarima ostavilo na njega duboko suosjećanje sa žrtvama genocida.

“Hvala svima koji nastoje da nam pomognu da se u Siriji zaustavi krvoproliće i da sirijski narod živi u miru i suživotu nakon godina diktature i stradanja” – rekao je predsjednik Sirijske nacionalne koalicije Ahmed Muaz el-Khatib, prenosi službeni web site Svjetskog bošnjačkog kongresa..

VRH


  Dossier: SVJETSKI BOSNJAČKI KONGRES
» KO GUBI IMA PRAVO DA SE LJUTI
Sead Zubanović | 11.01.2013 19:04
» SBK – SNAGA DOMOVINE, DIJASPORE I ŽENE
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 11.01.2013 16:29
» ZAŠTO DA SVJETSKOM BOŠNJAČKOM KONGRESU
Nazif Horozović | 08.01.2013 13:51
» NEMOJ NAS VIŠE BRANITI HADŽEME HAJDAREVIĆU
Muhamed Mahmutović | 07.01.2013 02:52
» SVAKI BOŠNJAK JE ODGOVORAN ZA DRUGOG BOŠNJAKA!
Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić | 31.12.2012 14:13

Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif