Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


NEMOJ NAS VIŠE BRANITI HADŽEME HAJDAREVIĆU
Procitaj komentar

Autor: Muhamed Mahmutović
Objavljeno: 07. January 2013. 02:01:42
Muhamed MAHMUTOVIĆ: Veoma je zanimljivo da se ovi branioci Bošnjaka oglašavaju samo kad Bošnjaci pokušaju nešto učiniti kako bi makar biološki opstali. Kazazu, recimo, smeta ideja da Bošnjaci imaju stolicu u UN-u, jer bi je izgubila država BiH po njegovom mišljenju, što uopće nije istina jer se zna da stolicu imaju i Jevreji i Izrael. Osim toga, kakvu bi mi štetu imali da je izgubi BiH, čiji predstavnik nikad ne smije ništa podržati što je u interesu BiH, pa smo se samo sramotili sa uzdržanim stavom u situacijama kad je nešto cijeli svijet podržavao.
Prošlo je nekoliko dana od prvog Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), a polemike oko tog događaja se vode u svim BH - medijima. Zanimljivo je da su mediji iz okruženja bili mnogo korektniji i ne vide osnivanje SBK kao opasnost po cijelu planetu, kako to vide frustrirani "Bošnjaci" poput Envera Kazaza, Hadžema Hajdarevića, Senadina Lavića, Šaćira Filandre i još nekih. Usprkos tome što se taj dan u Domu mladih okupilo 275 uglednih Bošnjaka, među kojima je bilo i nekoliko akademika, oni se ponašaju kao da je dr. Cerić govorio pred praznom dvoranom. Svaki od njih ima svoje razloge, ali je šteta za nas jednako velika. Kazazu, kao deklariranom ateisti, smeta prisustvo vjernika u toj organizaciji i za njega se nije ni čuditi, ali da prisustvo vjernika i vjerskih službenika smeta jednom Hadžemu Hajdareviću, profesoru iz Gazi Husrev-begove medrese, ili Senadinu Laviću, predsjedniku Preporoda, doista je za ibret. Ovoj grupi će se sasvim sigurno pridružiti Mustafa Spahić - Mujki i još neko poznato lice iz grupe zakletih neprijatelja dr. Mustafe Cerića i navodit će, kao i ovi da je jedini razlog što su protiv SBK to što je dr. Cerić na njegovom čelu, ali će im povjerovati samo naivni. Ja nisam pristalica teorija zavjere, i nisam se mogao složiti sa nekim kolegama uoči održavanja Kongresa, kad su pobrojali ova imena i rekli da će se oni ubrzo oglasiti i nabrojili medije u kojima će to napraviti, uz tvrdnje da su kupljeni ili rade za neke službe. Ne mogu ni sad to vjerovati, ali su se javili svi onim redosljedom u medijima koje su pobrojali, pa čak se i priča poklapa koju su predvidjeli.

Zadnji nastup ovih "zabrinutih" Bošnjaka bio je danas na sesiji "Kruga 99", jedinoj preostaloj komunističkoj utvrdi na području biše Jugoslavije. Portal Klix.ba je prenoseći dešavanja sa ove "historijiske sesije", gdje su spašavani Bošnjaci od - Bošnjaka, predstavio Hajdarevića kao pjesnika. U zadnje vrijeme je on ipak više poznat kao kadar SDP-a koji u skupštinskim klupama sjedi već dosta dugo i bez brige za Bošnjake prima za svoj (ne)rad visoke honorare. Sendain Lavić je predsjednik "BZK Preporod" i mnogo je poznatiji od institucije kojoj je na čelu, jer ona ne radi doslovno ništa, a on je lijep, visokoobrazovan, željan javnih nastupa i zato sve češće se pojavljuje u ulozi branioca Bošnjaka. On ističe da "Cerić sa SBK getoizira Bošnjake" te misli da je to "doprinos antibosanskohercegovačkom projektu da se naprave tri etničke teritorije na kojima će biti po jedan jezik, vođa, religija i jedan narod, odijeljen od druga dva naroda u BiH. Saborovanje ili kongresi monoetničke naravi direktno udaraju u povijesno biće BiH".

Veoma je zanimljivo da se ovi branioci Bošnjaka oglašavaju samo kad Bošnjaci pokušaju nešto učiniti kako bi makar biološki opstali. Kazazu, recimo, smeta ideja da Bošnjaci imaju stolicu u UN-u, jer bi je izgubila država BiH po njegovom mišljenju, što uopće nije istina jer se zna da stolicu imaju i Jevreji i Izrael. Osim toga, kakvu bi mi štetu imali da je izgubi BiH, čiji predstavnik nikad ne smije ništa podržati što je u interesu BiH, pa smo se samo sramotili sa uzdržanim stavom u situacijama kad je nešto cijeli svijet podržavao.

Dežurni sarajevski 'intelektualni' drotovi kojima smeta bošnjačko organiziranje

Prerušeni SDP hodžica: Hajdarević

Ateista po naciji: Kazaz

Laviću, čija je Bošnjačka zajednica kulture "Preporod"?

Filozof koji bježi od sebe: Filandra
Hajdareviću smeta "Cerićevo privatno preduzeće" koje nema ni jedne marke na računu, a ne smeta mu Lagumdžijino privatno preduzeće(SDP), koje ispija krv na slamku državi BiH, najviše Bošnjacima kao najmnogobrojnijem narodu, a otvoreno trguje njihovim interesima pa i životima sa Miloradom Dodikom. Tu ga nimalo nije strah za Bošnjake. Nije ga bilo strah ni prije neki dan kad su se okupili neki "novokoponovani četnici" u Bosanskoj Gradiški, niti se bojao kad su u Banja Luku dolazili policajci iz Srbije da istražuju srpskog teroristu Božidara Stanišljevića (kojeg proglasiše sitnim švercerom oružja iako je arsenal koji je kod njega pronađen bio dovoljan da sravni Banja Luku sa zemljom), što je čisti napad na suverenitet države.

Hajdarević nije zabrinut za Bošnjake koji raznim marifetlucima SANU i SAZU mogu postati manjina u BiH, na predstojećem popisu, niti ga brine što Bošnjaci sa Kosova ne mogu od svih europskih država ući samo u svoju matičnu domovinu, jer ne smiju naši hajdarevići Dodiku ni spomenuti priznanje njihovih dokumenata, a ne kažem ti priznanje Republike Kosovo, koju su priznale sve važnije zemlje svijeta. Ne brine cijelu ovu ekipu dušebrižnika što nijedan političar ne smije otići u Sandžak ni da posjeti rodbinu, a ne kažem ti u službenu posjetu, kako nebi ishatorili Dodiku & comp.

Zanimljivo je da Hajdarević & comp., koji su bili i protiv osnivanja BANU, nisu bili zabrinuti za Bošnjake, kad su prilikom nedavnog prijema u ANUBiH u akademike primljeni pored Dubravka Lovrenovića, Mirko Pejanović, Slavo Kukić (svi članovi SDP-a, kao i predsjednik Akademije) i Miodrag Simović. Za razliku od njih, prof. dr. Esad Zgodić, prof. dr. Sadudin Musabegović, prof. dr. Rifat Hadžiselimović i prof. dr. Emin Sofić nisu bili podobni za prijem, jer kako je javio do skora komunistički bilten Oslobođenje, važnije je za prijem u ANUBiH biti član SDP-a nego završiti Harvard. Da je to istina potvrđuju i reference svih koji su odbijeni, a posebno dr. Sofića koji je drugi put odbijen za prijem u ANUBiH iako je profesor emeritus sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Radio je na Institutu za kliničku neurobiologiju u Beču, Julius Maximilian univerzitetu u njemačkom Wuerzburgu, Tufts univerzitetu HNRC u Bostonu, zatim na Department of Molecular and Cellular Toxicology Harvard univerziteta. Objavio je više od 120 znanstvenih i stručnih radova koje prate relevantne međunarodne baze podataka, kao što su Web of Science i PubMed. Citiranost njegovih radova u bazi ScopusTM prelazi brojku 3.500, a primjera radi, neki nobelovci imaju oko 2000 citata.

Zato se Akademija odlučila da u svoje redove primi prof. dr. Miodraga Simovića, potpredsjednika Ustavnog suda BiH, redovnog profesora Pravnog fakulteta u Banjoj Luci, te nekadašnjeg potpredsjednika Vlade i člana SDS-ovog Statutarnog vijeća. Prva srpska paralelna vlada, formirana u decembru 1991., bila je sastavljena od srpskih članova Vlade SRBiH upravo sa Simovićem na čelu, kao predsjednikom.

Obzirom na to da me mnogi prozivaju što sam još uvjek prijatelj sa Hadžemom Hajdarevićem, ja sam ga kao prijatelja, ovako javno, odlučio zamoliti da nas ne brani više!
Ako ne možeš da nas ne braniš, brani od Dodika i njegovog popa Kačavende, čije su ruke krvave do lakata, nemoj od Cerića i Zukorlića!

VRH


  Dossier: SVJETSKI BOSNJAČKI KONGRES
» KO GUBI IMA PRAVO DA SE LJUTI
Sead Zubanović | 11.01.2013 19:04
» SBK – SNAGA DOMOVINE, DIJASPORE I ŽENE
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 11.01.2013 16:29
» ZAŠTO DA SVJETSKOM BOŠNJAČKOM KONGRESU
Nazif Horozović | 08.01.2013 13:51
» NEMOJ NAS VIŠE BRANITI HADŽEME HAJDAREVIĆU
Muhamed Mahmutović | 07.01.2013 02:52
» SVAKI BOŠNJAK JE ODGOVORAN ZA DRUGOG BOŠNJAKA!
Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić | 31.12.2012 14:13

Ostali prilozi:
» ČETIRI GODINE OD SMRTI AKADEMIKA MUHAMEDA FILIPOVIĆA
Prof. dr. Husein Muratović | 27. February 2024 14:25
» BOSANSKA PRIRODNA STRATEGIJA
Dr. Mesud A. Ramić | 26. February 2024 02:54
» LUKSEMBURG, KOZIJE MLIJEKO I MED
Akademik prof. dr. Adamir Jerković | 23. February 2024 20:25
» KOJA INSTITUCIJA ILI KOJA PERSONA ŠTITI I PROVODI ODLUKE US BIH
Dr. Muharem Štulanović | 23. February 2024 14:05
» TVSA I RASPAMEĆIVANJE BOŠNJAKA I DRUGIH PATRIOTA KANTONA SARAJEVO
Nezim Halilović Muderris | 23. February 2024 14:00
» ZAŠTO „MI“ NEMAMO SVOJE „JA“
Sead Zubanović | 22. February 2024 20:27
» UMSKE PERVERZIJE PROF. DR. JASMINE AHMETAGIĆ
Šemso Agović | 22. February 2024 15:20
» OSMANSKO CARSTVO DONOSI ISLAM U BOSNU
Mehmed Meša Delić | 21. February 2024 16:32
» ŠEHER SARAJ‘… U NOVI PAZAR, A ZENICU U SJENICU
Aziz Hurem | 21. February 2024 16:25
» HEROJSKA EPOPEJA PLAVLJANA I GUSINJANA
Akademik dr. Ferid Muhić | 20. February 2024 17:10
» BOŠNJACI U DIJASPORI - LJUDI VELIKOG SRCA
Hfz. Haris Kalač | 20. February 2024 15:36
» SOLIDARNOST U SJENCI STRAHA ZAJEDNIČKA BORBA ZA SANADINA VOLODERA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 19. February 2024 15:15
» DRŽAVNIM KLJUČEM ZAROBLJENA PRAVDA
Velija Murić | 19. February 2024 02:56
» ZABLUDE ZATOČNIKA NJEGOŠEVOG GENOCIDNOG ZAVJEŠTANJA
Akademik dr. Ferid Muhić | 15. February 2024 18:33
» NERMIN ŠABIĆ ĆUPO - BORIM SE I DALJE
Harun Hodžić | 12. February 2024 18:06
» (NE)RAZVIJENA SVIJEST O SEBI I SVOJOJ DOMOVINI
Mehmed Meša Delić | 12. February 2024 16:32
Ostali prilozi istog autora:
» JE SUIS – PROF. MITHAD ĆEMAN
13. January 2024 19:36
» UZP KREĆE U ODLUČUJUĆU OFANZIVU
14. November 2023 14:58
» IZVINJENJE DŽELATU SVOM
04. February 2023 20:42
» PLJUVAONICE LATIĆ FILIPA
27. March 2022 17:17
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif