Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Tribina Svjetskog bošnjačkog kongresa u Prizrenu
DR CERIĆ: ALBANSKE VLASTI I SBK ĆE POTPISATI MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU I SURADNJI ALBANACA I BOŠNJAKA
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 26. January 2013. 13:01:27

Iz poštovanja prema albanskom narodu dr. Cerić sa albanskom kapom otvorio tribinu u Prizrenu

Azem Vllasi i predsjednik SBK dr. Cerić

Na Kosovu veliko interesovanje za SBK
"Mi, kao Bošnjaci moramo biti jedinstveni da bi mogli postići ono što samo nacija može postići, kada je jedinstvena i složna. Ne samo kao pojedinci. To je ono što mi Bošnjaci moramo uraditi na Balkanu i to moramo učiti od Albanaca. Nakon 100 godina insistiranja na svojoj nacionalnoj afirmaciji, naša braća Albanci kao rezultat toga imaju dvije i po države na Balkanu, a mi još nemamo ni jednu", rekao je dr Mustafa Cerić na tribini u Prizrenu.

U organizaciji Bošnjačkog savjeta Kosova, danas u Prizrenu boravi delegacija Svjetskog bošnjačkog kongresa na čelu sa Mustafom ef. Cerićem

Delegacija Svjetskog bošnjačkog kongresa predvođena predsjednikom SBK-a, akademikom Mustafom ef. Cerićem, boravila je 25.1.2013. godine u Prizrenu, Dragašu i Restelici. U delegaciji su pored predsjednika SBK-a, i rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i član Senata SBK-a, prof. dr. Mevlud Dudić, direktor medrese u Novom Pazaru, Rešad ef. Plojović i književnik i član Senata SBK-a Fatmir Baći.

Ova posjeta Bošnjaka Kosova je prva u nizu posjeta koje će delegacija SBK-a ostvariti u naredna tri dana. Organizatori i domaćini posjete Prizrenu i okolini su Bošnjački savjet Kosova i Bošnjačka kulturna zajednica Kosova.

Delegaciju je najpre primio predsjednik opštine Prizren, g-din Ramadan Muja sa najbližim saradnicima a sastanku su prisustvovali i g-đa Emilija Redžepi, poslanica u skupštini Kosova, g-din Ćerim Bajrami, zamjenik ministra za dijasporu, g-din Rasim Demiri, poslanik u skupštini Kosova, g-đica Duda Balje, poslanica u skupštini Kosova, Refik Šaćiri, zamjenik ministra za evro integracije i dr.

U razgovoru sa predsjednikom općine, predsjednik SBK-a, dr. Mustafa ef. Cerić, je izrazio želju za daljom saradnjom sa Bošnjacima Kosova, ističući da je veoma ponosan na suživot Bošnjaka u Prizrenu, i uopće na Kosovu.

On se osvrnuo na zabranu slobode kretanja ističući da je to stvar politike Beograda na štetu Bosne, Bošnjaka, ali i samog Beograda.

Dr. Cerić je također obećao angažovanje SBK-a na obezbjeđivanju udžbenika za učenike na bosanskom jeziku na Kosovu, napominjući da Kongres nije u mogućnosti da to odmah odradi ali će vršiti pritisak na one koji to trebaju uraditi.

On je naglasio da albanske vlasti i SBK trebaju potpisati memorandum o razumijevanju kako bi se odnosi ova dva naroda još više unaprijedili. Također je naveo da je ovo najbolja prilika da se uspostavi suradnja između Bošnjaka BiH i Bošnjaka i Albanaca sa Kosova rekavši “da našu djecu izvučemo iz mraka u kome se nalaze, da ih spasimo od genocida i silovanja koje smo mi proživjeli i da izrazimo mir i toleranciju među ljudima”.

Nakon prijema kod predsjednika općine, članovi delegacije su u Bajrakli džamiji klanjali džuma-namaz, a poslije namaza susreli su se sa predstavnicima Islamske zajednice.

Glavna tribina pod naslovom „Svjetski bošnjački kongres – Kako i zašto“ održana je u Domu kulture u Prizrenu, gdje su se prisutnima u prepunoj dvorani, najpre obratili g-din Isak Meta, efendija Plojović i profesor Dudić.

Predsjednik SBK-a, dr. Mustafa Cerić, osvrnuo se na motive za osnivanje Svjetskog bošnjačkog kongresa, viziju i misiju kongresa, upoređujući slične oblike organizovanja različitih naroda u svjetskoj povijesti. On je istakao da je SBK nadnacionalna organizacija koja će vršiti pritisak na vlade zemalja u kojima žive Bošnjaci da poštuju njihova prava. Govoreći o suradnji albanskog i bošnjačkog naroda on je naglasio da je povezivanje naroda dobro za mir, stabilnost, blagostanje i evrointegracije u Zapadnom Balkanu.Svoje čestitke i podršku SBK-u prenio je i g-din Azem Vlasi, istaknuti kosovski analitičar i savjetnik premijera Hašima Tačija.

Nakon tribine u Domu kulture, delegacija se uputila u Restelicu, gdje se, na izuzetno hladnom vremenu i niskoj temperaturi, okupio veliki broj građana sa željom da čuju poruku koju im donosi predsjednik SBK-a.

Prvi dan posjete Bošnjacima u regionu okončan je radnom večerom sa predstavnicima Bošnjaka iz Dragaša koji su upoznali dr. Cerića i ostale članove delegacije sa problemima sa kojima se susreću ali i sa pozitivnim pomacima osobito na polju obrazovanja na maternjem, bosanskom jeziku.

VRH


  Dossier: SVJETSKI BOSNJAČKI KONGRES
» KO GUBI IMA PRAVO DA SE LJUTI
Sead Zubanović | 11.01.2013 19:04
» SBK – SNAGA DOMOVINE, DIJASPORE I ŽENE
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 11.01.2013 16:29
» ZAŠTO DA SVJETSKOM BOŠNJAČKOM KONGRESU
Nazif Horozović | 08.01.2013 13:51
» NEMOJ NAS VIŠE BRANITI HADŽEME HAJDAREVIĆU
Muhamed Mahmutović | 07.01.2013 02:52
» SVAKI BOŠNJAK JE ODGOVORAN ZA DRUGOG BOŠNJAKA!
Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić | 31.12.2012 14:13

Ostali prilozi:
» U SARAJEVU PREMINUO PROF. DR. ISMET DIZDAREVIĆ
Bošnjaci.Net | 09. December 2023 03:40
» U SARAJEVU PROMOCIJA ROMANA "MJESEC JE OTKRIO TAJNU"
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 17:03
» EU JE PONIZILA CHRISTIANA SCHMIDTA
Bošnjaci.Net | 05. December 2023 14:30
» IZRAELSKI RATNI ZLOČINI NE BI TREBALI OSTATI BEZ ODGOVORA
Anadolu Agency (AA) | 05. December 2023 14:08
» BRAZILSKI PREDSJEDNIK U BERLINU: CIVILI PLAĆAJU CIJENU RATA U GAZI
Anadolu Agency (AA) | 04. December 2023 21:51
» EKONOMSKI PATRIOTIZAM - KUPUJMO DOMAĆE
Abdulah Daul | 04. December 2023 18:57
Ostali prilozi istog autora:
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif