Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
SVJETSKI BOŠNJAČKI KONGRES OD UN ZAHTJEVA PROGLAŠENJE 11. JULA DANOM SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI
Procitaj komentar
Objavljeno: 28. January 2013. 06:01:23
Svjetski bošnjački kongres u pismu upućenom generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda zatražio je da se 11. juli proglasi u Ujedinjenim narodima Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. U pismu, koje su uputili predsjednik dr. Mustafa Cerić i potpredsjednik Haris Hromić Svjetskog bošnjačkog kongresa Ban Ki-moonu Generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda, podsjeća se da je Evropski parlament prepoznao važnost institucionalnog sjećanja na genocid u Srebrenici i traži se da Ujedinjeni narodi, ako već nisu mogli sprovesti u djelo svoje rezolucije o zaštićenom zonama u Bosni Hercegovini iskažu minimum poštovanja i ljudske savjesti te proglase 11. juli - Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Pismo predsjednika i potpredsjenika Svjetskog bošnjačkog kongresa objavljujemo u cjelosti:

Njegova ekselencija Ban Ki-moon
Generalni sekretar
Ujedinjene nacije
New York


Vaša ekselencijo,
Pošto je upravo obilježen Dan sjećanja na holokaust, 27. januara, i pošto nas je zlosretni incident sa koncertom na Generalnoj skupštini, 14. januara, ponovo podsjetio da čovječanstvo mora biti na oprezu i upozoravati na buduće prijetnje masovnih zlodjela, mi ovu priliku koristimo da učimo iz institucionalne prošlosti i da podsjetimo vaš časni ured da su Ujedinjene nacije u svom Izvještaju o padu Srebrenice, objavljenom pod okriljem generalnog sekretara Kofi Annana, 15. novembra 1999. godine, jamčile da ćemo zajedno djelovati kako bi se 11. juli proglasio Danom sjećanja na srebrenički genocid u Ujedinjenim nacijama.

Izvještaj o padu Srebrenice jasno je ukazao na neadekvatnost cjelokupnog pristupa Ujedinjenih nacija srpskoj kampanji etničkog čišćenja i masovnog ubijanja, koja je kulminirala u Srebrenici. U izvještaju se naglašava da su ”ti neuspjesi dijelom korijen vukli iz filozofije neutralnosti i nenasilja, potpuno pogrešne kad je u pitanju sukob u Bosni». Prema tome, prema vlastitoj procjeni Ujedinjenih nacija, 20.000 Bošnjaka muslimana ubijeno je u Srebrenici i u drugim «sigurnim» područjima na čiju su se zaštitu Ujedinjene nacije zaklele.

Vama će biti drago čuti da je 2009. godine Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom je 11. juli proglašen Danom sjećanja na srebrenički genocid u cijeloj Evropskoj uniji.

Dakle, sasvim je prirodno da se angažiramo i radimo zajedno sa vašim časnim uredom i sa članovima Generalne skupštine kako bi se 11. juli formalno proglasio Danom sjećanja na srebrenički genocid u Ujedinjenim nacijama. Očekujemo vaše neposredne preporuke i dalje vodstvo u postizanju ovog važnog priznanja. Evropska unija je smatrala da je institucionalizacija dana sjećanja najbolji način da se oda počast žrtvama genocida i pošalje jasna poruka budućim generacijama. Ova rezolucija je usvojena sa ogromnom većinom od 556 glasova za, 22 uzdržana i 9 glasova protiv.

Vaša ekselencijo, molimo Vas da primite izraze našeg najdubljeg poštovanja i lične pozdrave.

VRH


  Dossier: SVJETSKI BOSNJAČKI KONGRES
» KO GUBI IMA PRAVO DA SE LJUTI
Sead Zubanović | 11.01.2013 19:04
» SBK – SNAGA DOMOVINE, DIJASPORE I ŽENE
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 11.01.2013 16:29
» ZAŠTO DA SVJETSKOM BOŠNJAČKOM KONGRESU
Nazif Horozović | 08.01.2013 13:51
» NEMOJ NAS VIŠE BRANITI HADŽEME HAJDAREVIĆU
Muhamed Mahmutović | 07.01.2013 02:52
» SVAKI BOŠNJAK JE ODGOVORAN ZA DRUGOG BOŠNJAKA!
Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić | 31.12.2012 14:13

Ostali prilozi:
» LIJEP PRIMJER BOŠNJAKA ULMA: HAJRAT - ŠADRVAN
Bošnjaci.Net | 15. July 2024 14:58
» CHICAGO: “WALK TO REMEMBER GENOCIDE IN SREBRENICA“
Dženita Hrnjić | 14. July 2024 18:44
» TRUMP NAKON NAPADA: SPASIO ME BOG
Hayat | 14. July 2024 15:44
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif