Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
KOMEMORATIVNA AKADEMIJA "ŠTRPCI BEZ MEZARA"
Procitaj komentar

Autor: Salahudin Fetić
Objavljeno: 28. February 2013. 14:02:25
Dvadeset godina poslije otmice 18 Bošnjaka i jednog Hrvata u stanici Štrpci, u srijedu, 27. debruara 2013. godine Bošnjacko nacionalno vijece i Bošnjacka kulturna zajednica u saradnji sa Islamskom zajednicom u Srbiji i porodicama šehida Štrbaca obilježili su ovaj dan manifestacijom “Štrpci bez mezara”, sjecajuci se šehida Štrbaca.
Komemorativnoj akademiji su prisustvovali i obratili se reisu-l-ulema mr. Husein-ef. Kavazovic i glavni muftija IZ-u Srbiji Muamer-ef. Zukorlic, a potom predvodili Mimohod šutnje ulicama Prijepolja.

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj gradana Prijepolja ali i susjednih gradova, Priboja, Nove Varoši, Sjenice, Novog Pazara, Tutina, ali i Sarajeva, Podgorice, Bara i dr., kao i veliki broj imama koji su sa ahmedijama na glavi ucestvovali u Mimohodu šutnje. Takoder, komemoraciji su prisustvovali i pripadnici drugih naroda, Srba, Crnogoraca, Roma, Austrijanaca i ostalih naroda koji osuduju stravican zlocin u Štrpcima. Skup su pratili i brojni mediji.

U srijedu, 27. februara 2013. godine, u Prijepolju je, u Domu kulture, održana Komemorativna akademija "Štrpci bez mezara".

Domacin skupa Samir Tandir, predsjednik BNV, na pocetku je poselamio prisutne, posebno visoke zvanicnike, Reisu-l-ulemu i Glavnog muftiju, imame i porodice šehida, i zahvalio se na dolasku na Komemorativnu akademiju.

“U ime porodica ciji su clanovi oteti u Štrpcima kao i u ime svih Vas posebno se zahvaljujem njegovoj eminenciji reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazovicu što je uprkos brojnim obavezama danas ovdje sa nama u Prijepolju. Vaše prisustvo, uvažena eminencijo, Reisu-l-ulema najbolji je dokaz dina i ummeta balkanskih muslimana, te da smo mim Bošnjaci bez obzira da li sa lijeve ili sa desne strane drine jedan narod.” – kazao je Tandir na pocetku obracanja.

Tandir je prozvao državu Srbiju, kazavši da se labaratorija zla Milana i Sredoja Lukica nije uništila, a to potvrduje cinjenica “da se iz budžeta Srbije izdvajaju enormna sredstva za finansiranje Haškihh optuženika i njihovih porodica, dok za porodice ciji su clanovi oteti u Štrpcima nema apsolutno ništa”.

On je postavio pitanje “da li je to otklon od pogrešne politike vodene 90-tih” i naglasio da nikada nece odustati od zahtjeva da se ispita odgovornost najveceg politickog i policijskog vrha SR Jugoslavije, jer su znali, po podacima koje posjeduje, šta se u Štrpcima spremalo, te da se u znak sjecanja na otmicu u Štrpcima plato ispred Doma kulture u Prijepolju nazove “Trg otetih u Štrpcima”.

Glavni muftija: „Nesmijemo biti taoci prošlosti, niti je smijemo zaboraviti zbog buducnosti“
Glavni muftija Muamer-ef. Zukorlic govorio je o pogrešnim odrednicama kada je u pitanju sjecanje na prošlost i zlocine, kazavši da je pogrešna odradnica biti taoc prošlosti i prepustiti se žalopojki, ali je isto tako pogrešna odrednica zaboraviti na prošlost, jer se time gubi buducnost.

„Zar se prepustiti žalopojki i pretvoriti život u žal nad žrtvama tragedije. Postoje narodi, grupe i ideologije kod kojih je suza postala osnovna odrednica identiteta. Takva orjentacija dovodi do opsesije da je moguce promijeniti prošlost. Prošlost nije moguce promijeniti.

Cemu onda bavljenje prošlošcu i ovom prije dvadeset i onom prije stotinu?

Baviti se ovim dogadajima, prije svega stradanjima, ima smisla samo u koliko skupimo snage da to pretvorimo u resurs promjene shvatanja. Samo tada ono ima smisla i sa takvim pristupom to nece biti vracanje unazad. Vec ce to biti kao kada povijete kolena da bi ste skocili ili kada se zatrcite da bi preskocili prepreku. Tada se niste povukli. To je naša orjentacija u bavljenju svim genocidima nad Bošnjacima.

Prošlost ma kakva bila ne može dobiti prednost nad buducnošcu. Buducnost ima prednost. Prošlost nam je emanet u mjeri da razumijemo njene lekcije. A buducnost nam je emanet da damo sve od sebe kako se tragicne slike i prilike prošlosti nebi mogle ponoviti.

Griješe oni koji nas pozivaju da budemo taoci prošlosti, ali isto tako griješe, i nisam siguran da su nam dobronamjerni, oni koji nas pozivaju da sve zaboravimo, pogotovo kada znamo da je zaborav stradanja i genocida uvijek bio prva faza u pripremi novog stradanja ili novoga genocida. Istina je uvijek na sredini, jer je pravi put na sredini, jer je opstanak uvijek na sredini, jer je ravnoteža uvijek na sredini.“ kazao je Muftija i dodao „da je promjena shvatanja naš cilj“.

Reisu-l-ulema: „Zlocine treba imenovati da se oni nebi ponovili“
Reisu-l-ulema mr. Husein Kavazovic kazao je izmedu ostalog da država Srbija bježi od priznavanja zlocina, koji se moraju nazvati pravim imenom i da je to neizbježno, te da jedino priznavanjem zlocina šalje se poruka da se oni nece ponoviti.

„Dokle danas idu oni koji govore u ime države Srbije. Pokušavaju prešutjeti zlocine koji su pocinjeni u ime države Srbije. Umjesto toga zlocine treba imenovati. To je jedini nacin ispravnog odnosa prema zlocinu kako se on nebi ponovio.

Svako ce morati skinuti svoju masku. Ni vlasti Srbije to nece moci izbjeci. Bošnjaci su ogledalo u kojem se ta država trajno zrcali, onakva kakva ona jeste.

Pitamo se, može li Vlada Srbije priznati zlocine pocinjene u ime ove države bez onog 'ali'. Mnogi to danas cekaju i nadaju se. Žive za vrijeme u kojem ce docekati nepomucenu iskrenu katarzu. Jer oni koji ne mogu priznati, ne mogu ni voljeli, a oni koji ne mogu voljeti najnesretniji su ljudi na svijetu.

Jedino pravo cistilište zlocincima jeste priznanje i pokajanje. Pokajanje je najveci izraz vjere u Boga. To je prvi cin kojeg je pocinio Adem a.s. nakon što je zgriješio i nakon kojeg je bio spašen. Onaj koji ne zna pronaci Ademov put osuden je da trajno luta.

Došli smo ovdje u Prijepolje, da ohrabrimo Srbiju, da joj pomognemo da prestane lutati. Danas tražimo pravdu za zlocince za koje je jedina pravda kazna.

Ocekujemo da Srbija posluša naš govor. Ako je kasno za žrtve, nebi smjelo biti kasno za njihove porodice. Potrebna nam je pomoc da pronademo ubijene i da ih kao ljude sahranimo. Ili da nam se makar kaže otvoreno i iskreno kakva je njihova sudbina.

Vjerujemo da država Srbija ima toliko vjerodostojnosti, morala i kredibiliteta da to ucini. Ubijedeni smo da su naši zahtjevi suštinski važni za Srbijansko drušvo kao zalog za njegovo zdravlje i otrežnjenje.

Duboko vjerujem u mogucnost dogadanja dobrote. Muslimani su oduvijek bili posveceni miru i suživotu sa komšijama na ovim prostorima.“ – kazao je reisu-l-ulema mr. Husein-ef. Kavazovic.

Nakon Akademije, Reisu-l-ulema je predvodio Mimohod šutnje do spomen kompleksa u Šarampovu gdje je proucena Fatiha šehidima Štrbaca.

Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open!

Nakon manifestacije, reisu-l-ulema je održao sastanak sa predsjednicima Medžlisa, glavnim imamima, imamima i predsjednicima džematskih odbora iz Prijepolja.

Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open!


Predsjednik BNV-a Samir Tandir prije Akademije ugostio je u BNV-u reisu-l-ulemu mr. Huseina-ef. Kavazovica.

Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open! Click image to open!


Tekst: Salahudin Fetic
Forografije: Senad Gluhavicanin

VRHOstali prilozi:
» GAZA: "MOLIM TE, OPROSTI MI, MOJ MALI SINE"
Bošnjaci.Net | 01. December 2023 15:20
» ORUŽANE SNAGE BIH NAJKOHEZIVNIJI ELEMENT BH. DRUŠTVA
Anadolu Agency (AA) | 30. November 2023 15:22
» PISMO IZRAELSKE MAJKE: MOJA KĆERKA SE OSJEĆALA KAO KRALJICA U GAZI
Anadolu Agency (AA) | 28. November 2023 15:31
Ostali prilozi istog autora:
» KRIMINALOM POROBLJENA ZEMLJA
17. December 2013 02:11
» BIJELO POLJE JE SRCE SANDŽAKA
07. August 2013 19:33
» ZALOG ZA BUDUĆNOST VAŠE DJECE
11. March 2013 00:25
» DRUGI DAN SIMPOZIJA O SANDŽAKU
21. November 2012 16:21
» KRV ZA VAKUF!
06. May 2011 09:25
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif