Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Ekskluzivno: Munira SUBAŠIĆ, predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa
SMETAM NEGATORIMA GENOCIDA, KOJI PODRŽAVAJU ONE KOJE SU PLANIRALI, ORGANIZIRALI I POČINILI GENOCID
Procitaj komentar

Autor: Mr. Senahid Halilović
Objavljeno: 13. April 2013. 01:04:52

SMETA NEGATORIMA GENOCIDA: Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa


Javna debata koju je organizirao bivši ministar vanjskih poslova R. Srbije i aktuelni predsjedavajući Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić 10. aprila u New Yorku na temu Tematske debate o ulozi međunarodnog krivičnog pravosuđa u pomirenju, protekla je u ne baš pohvalnoj atmosferi za predsjedavajućeg i njegove istomišljenike. (Ne)ozbiljnost ove rasprave pokazuje i broj učesnika. Predsjedavajući je očekivao da će prisustvovati najmanje 80 zvaničnika država članica UN, dok je prisustovalo 43 visoka zvaničnika i nešto zvaničnika niže razine. Prema saznanju Bošnjaci.Net znatan broj diplomata je prisustvovao više iz znatiželje nego iz razloga podrške itsl. Dok, SAD su objavile da će boykotovati sjedinicu Generalne skupštine. Kanada, kao i zemlje Europske unije su također odbile da učestvuju, kako bi u narodu rekli, srpskoj šumadijadi Vuka Jeremića. U toku rasprave, kada je riječ dobio akteulni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, poznatiji kao četnički vojvoda, koji je priznanje stekao za vrijeme srpsko-crnogorske agresije kada je sa četničkim hordama operirao po R. Hrvatskoj i RBiH, predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić je obukla majcu na kojoj je pisalo – „Srebrenica pravda je spora ali dostižna“ - i podigla je transparent sa natpisom „Republika srpska genocidna tvorevina“. Nakon toga je izvedena iz sale. Ovu vijest su objavili svi mediji i dato je više pozornosti nego debati koju je zakazao predsjedavajući Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić, na kojoj pozvao aktuelni prvi stroj veliko-srpskog nacionalističkog ratnohuškaškog ešalona i negatora genocida.
Prema saznanju Bošnjaci.Net, što je potvrdio Murat Tahirović na tribini u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru u New Yorku, koja je održana u četvrtak večer, predsjednicu Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa“ Muniru Subašić iz sale nije izvelo službeno obezbjeđenje Ujedinjenih nacija, već je to učinilo lično obezbjeđenje Vuka Jeremića!!! Što znači da su dobili specijalno zaduženje da prate delegaciju koju je predovodila Munira Subašić, u čijem sastavu su bili Murat Tahirović i Nikola Findrik. Bez sumnje da na ovaj diplomatski skandal trebaju reagirati državne institucije BiH koje trebaju zaštiti svoje državljane i preživjele žrtve genocida. Dakako zvaničnici Ujedinjenih nacija moraju sankcionirati Jeremića koji je izazvao skandal, jer je logično da je njegovo lično obezbjeđenje moglo reagirati samo u slučaju da je njemu ugrožena sigurnost, u ovom slučaju prekoračena su ovlašćenja. Nego pročitajmo u nastavku šta je za Bošnjaci.Net izjavila Munira Subašić.

Bošnjaci.Net: Poštovana gospođo Subašić, možete nam reći šta je povod sazivanja javne debate u UN-u?
Munira SUBAŠIĆ:
Povod sazivanja je pokušaj amnestiranja četničkih zločina, što je u suprotnosti sa onim šta je utvrdio Međunarodni sud pravde u Den Hagu za bivšu Jugoslaviju, da su zločini počinjeni na prostoru republike Bosne i Hercegovine procentualno 93% pripadaju Srbima, a ostalih 7% svim ostalima u minulom ratu.

Bošnjaci.Net: Ko Vam je uputio poziv?
Munira SUBAŠIĆ:
Kada smo čuli da će debata biti na temu: Tematske debate o ulozi međunarodnog krivičnog pravosuđa u pomirenju, mi smo se nametnuli da dođemo. Zatražili smo prijem kod članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića. Osim toga, uputili smo molbu Vuku Jeremiću, u kojoj je stajalo da mi želimo da prisustvujemo i govorimo na debati pa bar 5 minuta. On je uvjetno dozvolio da prisustvujemo debati kao posmatrači a da ne možemo govoriti. Osim toga tražio je registraciju udruženja, čak i novine u kojima je objavljeno da je udruženje formirano. Naravno mi smo to sve uredno dostavili. Jeremić nije odgovarao sve do 8.aprila, znači dva dan pred održavanje debate. Ovo se sve može okarakterisati kao pokušaj da nas spriječi da prisustvujemo, ali na njegovu žalost nije u potpunosti uspio i ako nas je stavio tamo gdje su posmatrači a ne učesnici debate.

Bošnjaci.Net: Da li ste znali ko će sve govoriti na debati?
Munira SUBAŠIĆ:
Nismo znali imena svih učesnika, ali nam je bilo dovoljno što smo saznali imena nekoliko njih koji vjerovatno iz lične i materijalne koristi, godinama negiraju genocid nad Bošnjacima u BiH.

Bošnjaci.Net: Kako je po vašem mišljenju govorio presjedavajući Predsjedništva BiH Nebojiša Radmanović?
Munira SUBAŠIĆ:
Govorio je neuvrijedljivim tonom i nemam posebnih zamjerki na njegov govor. Čak mislim da je govorio kao što bi govorio i svaki Bosanac.

Bošnjaci.Net: A predsjednik Srbije Tomislav Nikolić?
Munira SUBAŠIĆ:
On je govorio provokatorski. On želi ne samo da umanji srpske zločine, nego da ih i zaštiti. Čak šta više izjavljuje da je Haški tribunal pristrasan u odnosu na Srbe i da samo Srbe sude a ostale oslobađaju. Pa ako Srbi nose 93% svih zločina, neka toliko procenata i budu suđeni.


Munira Subašić u UN sa transparentom „Republika srpska genocidna tvorevina“


Bošnjaci.Net: S obzirom da Vam nije bilo dozvoljeno da govorite, ipak ste u toku Nikolićevog govora skrenuli pažnju javnosti da se u sali nalaze preživjele žrtve genocida?
Munira SUBAŠIĆ:
To je ispalo spontano, odnosno uradila sam ono što bi uradio svaki častan građanin i građanka Bosne i Hercegovine. Poruka sa majice „Srebrenica pravda je spora ali dostižna“ i transparenta „Republika srpska genocidna tvorevina“, smeta onima koji negiraju genocid, podržavaju one snage koje su planirali, organizirali i počinili genocid, i nakon svega bi da im se ne sudi.

Bošnjaci.Net: Kako ste se osjećali kada su Vam prišli ljudi koji obezbjeđuju Vuka Jeremića?
Munira SUBAŠIĆ:
Ja sam to razumjela kao oduzimanje prava i to me podsjećalo na 1995.godinu, kada su zločinci ubijali našu djecu, kada su silovali naše sestre i majke, kada su nam otimali i pljačkali zemlju i protjerivali nas iz naših domova. Prosto sam se osjećala nemoćno. Oni su činili te zločine pod zaštitom UN-a u Srebrenici i po Bosni. Ali nije me to iznenadilo nego me iznenađuje što UN ništa nisu naučili iz prošlosti. U UN-u se prije nekoliko mjeseci pjevao "Marš na Drinu", ratna pjesma koja se pjevala u srbijanskim genocidnim pohodima.
To je bio onaj prvi osjećaj, dok nakon te sramne debate kada sam vidjela koliko je taj moj čin negodovanja jedne žrtve genocida prihvaćen u javnosti i koliko je značajnih ličnosti i običnog svijeta osudilo, onda je jasno da sada imam i drugačije mišljenje. Najzad, nije mi dopušteno da govorim, ali sam progovirila onako kako sam mogla u tom momentu, tako da majica i transparent stvarno imaju smisla, jer svi znaju da je to istina, oni koji su možda bili u dilemi sada vjerovatno više nisu.

U razgovoru za Bošnjaci.Net
Vezano za obezbjeđenje, naknadno smo saznali da je u pitanju Jeremićevo lično obezbijeđenje, proispitat ćemo da li su prekoračili ovlašćenja.

Bošnjaci.Net: Zašto Ban Kin-moon, Generalni sekretar UN-a nije prisustovao panelu?
Munira SUBAŠIĆ:
On je u početku bio prisutan a onda je otišao, jasno dajući do znanja da ne stoji na strani Vuka i njegovih ideja. Ja sam nakon što sam napustila prostoriju Generalne skupštine sastala sam sa Generalnim sekretarom UN-a Ban Kin-moonom. Ja sam mu poklonila majcu na kojoj piše "Srebrenica-pravda je spora ali dostižna". Time želim njega da podsjetim a svima ostalim pokažem da će pravda pobjediti ma koliko trajala borba za istu.

Bošnjaci.Net: U toku su aktivnosti da se u UN-u 11. juli – proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici...
Munira SUBAŠIĆ:
Radi se na tome i nadam se da ćemo svi zajedno ustrajati u tome. Evo i ovog puta pozivam sve patriote, uticajne i dobre ljude kako u Bosni i Hercegovini tako i u dijaspori da pomognu na bilo koji način da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na srebrenički genocid u UN-u.

Bošnjaci.Net: Hvala Vam srdačno i ponosni smo na vas!
Munira SUBAŠIĆ:
Hvala vama, i mi smo ponosi na sve vas koji timski radite na Bošnjaci.Net.

VRHOstali prilozi:
» ISLAM I ISLAMOFOBIJA
Eset Muračević | 22. June 2024 17:34
» SPOJ KULTURE I PROSVJETE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 21. June 2024 16:48
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif