Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


Mr. Jahja FEHRATOVIĆ, predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice
AUTONOMIJA SANDŽAKA, POVEZIVANJE BOŠNJAKA SVIJETA I EVROPSKA UNIJA TEMELJI SU NAŠEG PROGRAMA
Procitaj komentar

Autor: Salahudin Fetić
Objavljeno: 16. April 2013. 12:04:09


U nedjelju je u Novom Pazaru održana Vanredna skupština Bošnjačke demokratske zajednice na kojoj je smijenjen dosadašnji predsjednik Emir Elfić i Vi izabrani za novog predsjednika stranke. Šta je dovelo do ove smjene?
Mr. Jahja FEHRATOVIĆ:
Da, upravo je održana Vanredna skupština Bošnjačke demokratske zajednice na kojoj je izglasana odluka kojom je opozvan dosadašnji predsjednik Stranke gospodin Emir Elfić. Na istoj Skupštini usvojene su odluke Predsjedništva i Glavnog odbora stranke o smjeni dosadašnjeg potpredsjednika stranke gospodina Šerifa Marukića i vijećnice u Skupštini grada Novoga Pazara i članice Gradskog odbora BDZ-a Novi Pazar gospođe Azre Zatrić. Obrazloženje Izvršnog odbora stranke o razlozima smjene gospodina Elfića je bilo iscrpno i ubjedljivo, tako da je proceduralno, krajnje demokratski, tajnim glasanjem delegata, izvršen njegov opoziv. Imao sam čast da odlukom Predsjedništva i Glavnog odbora budem jedini kandidat za novog predsjednika Stranke, i taj je prijedlog jednoglasno usvojen od strane delegata na Skupštini.

GLAVNI ODBOR JE USVOJIO SEDAMNAEST RAZLOGA ZA OPOZIV GOSPODINA ELFIĆA

Da, ali šta je dovelo do toga da je na Skupštini izglasano nepovjerenje gospodinu Elfiću?

Mr. Jahja FEHRATOVIĆ: U obrazloženju Izvršnog odbora i informacijama koje su prije održavanja Skupštine išle prema medijima jasno se kaže da je gospodin Elfić prekršio Statut stranke i ozbiljno ugrozio osnovne principe, načela, ideale, metodologiju i ciljeve radi kojih je Bošnjačka demokratska zajednica osnovana. Glavni odbor je usvojio sljedeće razloge za opoziv gospodina Elfića: za dvije i po godine postojanja partije nije održana ni jedna Skupština, iako po Statutu ista mora biti održana bar jednom godišnje; od osnivanja stranke održana su samo dva zasjedanja Glavnog odbora; sjednice Predsjedništva nikada nisu održane u punom sastavu; ne postoje zapisnici niti protokolisane odluke sa sjednica stranke; nikada nije usvojen finansijski plan (budžet) rada stranke; predsjednik nikada nije podnio finansijski izvještaj Skupštini, što je bila izričita statutarna obaveza; proteklih mjeseci predsjednik je opstruirao okončanje organizacione strukture mjesnih odbora; distancirao se od svih slojeva zajednice koji su u predizbornom periodu dali podršku partiji; svojevoljno i mimo statutarne procedure vršio je izmjene odredaba Statuta stranke; permanentno je koketirao sa otvorenim protivnicima stranke i nacionalnog kursa BDZ; vodio je pregovore o mogućim koalicijama sa predsjednicima SDA i SDP bez saglasnosti organa stranke; odstupio je od osnovne programske orijentacije i pokušavao BDZ pretvoriti u interesnu zajednicu poput postojećih stranaka; nikada nije uspostavio konkretnu komunikaciju sa članovima sa članovima užeg rukovodstva; ugušio je aktivnost Mladih BDZ-a. Povrh svega toga organizirao je upad u prostorije stranke, odnošenje dijela dokumentacije i brisanje arhiviranih podataka sa stranačkog računara, te slao saopćenja za javnost u kojima napada na Islamsku zajednicu i IUNP. Vrhunac svih nečasnih radnji bio je zloupotreba i pokušaj falsifikovanja subjektiviteta stranke uz iznošenje lažnih informacija o navodnom održavanju Skupštine i Glavnog odbora stranke, te promovisanju nepoznatih lica u Predsjedništvu stranke. U skladu sa tim, pokrenuta je procedura njegovog opoziva i sam čin opoziva dogodio se na Vanrednoj skupštini BDZ-a 31. 3. 2013. godine, a toj Skupštini su prethodile sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora na kojima je od gospodina Elfića zahtijevano da podnese ostavku, i na kojima je uredno pozivan da iznese svoje stavove, kao što je bio pozvan i na ovoj Skupštini, ali se ni na jednom stranačkom organu nije pojavio.

ODLUČNOM AKCIJOM ZAUSTAVLJEN POKUŠAJ PRAVLJENJA DUALIZMA

Elfić je izjavio da je nekoliko dana prije Vaše Skupštine održana njegova Skupština na kojoj je smijenjena većina članova dosadašnjeg predsjedništva, izabran novi Glavni odbor i potvrđen njegov reizbor na mjestu predsjednika BDZ-a?

Mr. Jahja FEHRATOVIĆ: Riječ je o njaobičnijem činu falsifikata. Time se pokušava nastaviti strategija minimiziranja autohtonih institucija bošnjačkog naroda taktikom dualizama koja se sprovodi nad ključnim institucijama našeg naroda u Sandžaku i Republici Srbiji. Kada je osnovan Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru tadašnji državni aparat je oformio Državni univerzitet u Novom Pazaru. Nakon ujedinjena Islamske zajednice u Srbiji pokušali su instalirati paravjersku tvorevinu. Poslije apsolutne pobjede liste Bošnjačke kulturne zajednice na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće i formiranja legalnih i legitimnih organa Bošnjačkog nacionalnog vijeća podržali su neki tehnički saziv kome je, prema svim zakonskim osnovama, istekao mandat prije više godina. Valjda je sada bio red da se naprave dvije Bošnjačke demokratske zajednice, samo što im to odlučnom akcijom organa stranke nije uspjelo i što se sve svelo na to da najtendenciozniji srbijanski mediji takve pokušaje nazivaju „otcijepljeno krilo”, a legalne i legitimne organe „izvorno krilo”. Dakle, riječ je o zloupotrebi pozicije i falsificiranju dokumenata u nečasne svrhe.

OD TRIDESET PET SAMO DVA ODBORNIKA UZ ELFIĆA

Ali, uz Elfića je, kako on kaže, ostao dobar dio rukovodioca partije?

Mr. Jahja FEHRATOVIĆ: To nije tačno. Od trideset pet odbornika Bošnjačke demokratske zajednice u svim sandžačkim gradovima uz bivšeg predsjednika ostala su samo dva, ne računajući jednu odbornicu iz Novog Pazara koja je ranije isključena iz stranke jer je, suprotno odluci partije, dala legitimitet gradskim vlastima. Ni jedan član Glavnog odbora BDZ-a nije ostao uz bivšeg predsjednika. Osim njegovog ličnog prijatelja i gospođe koje sam već spomenuo, niko od funkcionera, članova, aktivista i simpatizera Bošnjačke demokratske zajednice nije stao uz njega. Gospodin Elfić može nastaviti politički život i angažman ako želi, ali ne kroz Bošnjačku demokratsku zajednicu koja je odlukom delegata na Vanrednoj skupštini iznijela svoj stav o tome. Njemu i njegovom prijatelju niko neće smetati da osnuju novu partiju, ali ne na uštrb Bošnjačke demokratske zajednice niti bilo kojeg njezinog dijela.

OSJETIO SE ZADAH AGRESIJE IZ 2007.

2007. godine je izvršen udar na IZ, što je uzdramlo Bošnjake u Sandžaku, sada se dešava pokušaj političke destabilizacije u okviru sistema koga vodi Muftija Zukorlića šta je bio jači udarac?

Mr. Jahja FEHRATOVIĆ: Prema riječima nosioca odbrane Islamske zajednice i duhovno-nacionalnog pokreta Bošnjaka, u ovom nasrtaju se osjetio zadah udara iz 2007. godine. Međutim, postoji jedna razlika. Bošnjačka demokratska zajednica nastala je kao političko krilo duhovno-nacionalnog pokreta Bošnjaka i ona je nastala nakon udara 2007. godine i odlaska iz naših redova onih koje su nam tajne službe instalirale u decenijama komunizma. Sada smo bili u prilici da biramo ljude koje ćemo postaviti na odgovorne pozicije, zato je ovaj udarac emotivno snažniji. Ali, ono što vas ne ubije ono vas ojača. Zato smo siguran da je BDZ kao politički eksponent i bošnjački duhovno-nacionalni pokret iz ovoga izašao još jači i čvršći. Jedna od intencija ovog pokušaja poltičke destabilizacije bila je slabljenje utjecaja Muftije Zukorlića, mi smo se na Vanrednoj skupštini snažno usprotivili tome i dali prisegu našem duhovnom učitelju i prvaku Muftiji Muameru ef. Zukorliću da nikada nećemo odustati od ideala, načela i programa na kojima je zasnovan duhovno-nacionalni pokret Bošnjaka i Bošnjačka demokratska zajednica kao njegov politički eksponent! I kazali smo da svaki pokušaj napada na njega, razumijevamo kao napad na nas, i sukladno tome ćemo se ponašati. Svaki pozitivan iskorak naših bližnjih i daljnih, iskrenih i potencijalnih prijatelja i neprijatelja prema njegovim idejama, ličnosti i djelu, dočekat ćemo kao satisfakciju za naše predano djelovanje. Dušebrižnici ovo mogu razumjeti na stotine načina, ali mi znamo da je u tome naša veličina i snaga.

NAŠ LIDER MUFTIJA MUAMER-EF. ZUKORLIĆ JE OPĆENACIONALNI RESURS

Zar nije u politici malo opasno vezati se za jednog vjerskog lidera?

Mr. Jahja FEHRATOVIĆ: Muftija Muamer-ef. Zukorlić nije samo vjerski lider, on je više općenacionalni resurs Bošnjaka protiv koga se u ovom trenutku vodi orkestrirana medijska hajka od strane dijela srbijanskih i nažalost onih bosanskih medija koji su pod utjecajem Beograda naručena od strane više faktora kojima smeta njegovo dostojanstveno predstavljanje Bošnjaka i islama i utjecaj koji iz dana u dan uvećava na cjelokupnom životnom prostoru Bošnjaka u matici i dijaspori. Da bih Vam to ilustrirao, poslužit ću se jednim primjerom. Bila je riječ o svijesti zajednice i usporedba iste sa pčelinjim društvom. Kada pčelinje društvo napadnu neprijatelji njihova glavna meta jeste matica, jer ako odstrane maticu onda rojevi pčelinje vojske postaju muhe bez glave. Dakle, udar je na glavu, a glava bošnjačkog naroda u Sandžaku, koja se u posljednje vrijeme sve više poštiva i u Sarajevu, jeste Muftija Zukorlić kao nosilac svih projekata institucionalnog podizanja Bošnjaka.

PARTIJA JEDNAKOPRAVNIH I JEDNAKOODGOVORNIH POJEDINACA

U kom pravcu će se sada kretati politika Bošnjačke demokratske zajednice?

Mr. Jahja FEHRATOVIĆ: Ja sam u ekspozeu nakon izbora za predsjednika BDZa, kazao da je Bošnjačka demokratska zajednica partija jednakih, jednakopravnih, jednako obaveznih i jednako odgovornih pojedinaca. Ne želim niti imam pravo ni po čemu izlaziti iz tih okvira. Svoju poziciju u BDZu vidim isključivo kao poziciju koordinatora ciklično konstruiranog tima od predsjedništva, preko glavnog i izvršnog odbora, gradskih, općinskih i mjesnih odbora, do pojedinačnih članova, aktivista i simpatizera. Naši ciljevi, ideologija i metodologija ostaju istovjetni onome na čemu je nastala Bošnjačka demokratska zajednica, i ustrajavat ćemo na njima sve dok ih ne ostvarimo, ma koliko to trajalo i energije zahtijevalo.
U narednom periodu ćemo se posvetiti jačanju stranačkih organa i uspostavi novih gradskih, općinskih i mjesnih odbora u svim dijelovima države gdje postoji plodno tlo i potreba za politiku Bošnjačke demokratske zajednice. U gradskim i općinskim skupštinama gdje imamo predstavnike borit ćemo se da opravdamo povjerenje glasača i budemo njihova riječ, dostojanstvo i ponos. Također, sve aktivnosti od same Vanredne skupštine usmjeravamo u pravcu opsežnih priprema za izbore koji mogu biti ove, sljedeće ili za tri godine i preuzimanja mehanizama vlasti kako bismo ostvarili zacrtane ciljeve i ideale.

PONOSAN SAM NA SVOJ TIM

Otkuda toliki optimizam i samouvjerenost?

Mr. Jahja FEHRATOVIĆ: Ljudski kvalitet je najveće blago Bošnjačke demokratske zajednice. Ja sam ponosan na tim ljudi koji stoji uz mene i uvjeren da zajedničkim snagama, podjelom obaveza i odgovornosti, sistematizacijom resornih zaduženja, reorganizacijom onih segmentima partijskih organa koji nisu u dovoljnoj mjeri profunkcionirali, te izradom programa i projekata koji će poboljšati život Bošnjaka i drugih građana Republike Srbije možemo postići maksimalan učinak na bilo kojim izborima i opravdati povjerenje naših članova, aktivista, simpatizera i glasača.

AUTONOMIJA SANDŽAKA, POVEZIVANJE BOŠNJAKA SVIJETA I EVROPSKA UNIJATEMELJI SU NAŠEG PROGRAMA

Ako je, kako kažete BDZ političko krilo duhovnonacionalnog pokreta Bošnjaka, zašto ne govorite o nacionalnim projektima?

Mr. Jahja FEHRATOVIĆ: O nacionalnim projektima nisam govorio u dosadašnjem dijelu intervjua, jer sam smatrao da Vaša pitanja idu samo u smjeru razumijevanja trenutne situacije i promjena unutar naše stranke. Mi smo programom stranke jasno definirali smjer i prioritete djelovanja na putu rješavanja problema Bošnjaka. Cjelokupno djelovanje Bošnjačke demokratske zajednice ide u smjeru ostvarenje prekogranične regije Sandžak prema međunarodnim deklaracijama, konvencijama i drugim aktima i evropskim principima, po modelu Južnog Tirola ili nekog drugog specifikuma; institucionalnog povezivanja svih Bošnjaka svijeta uz poštivanje krilatice da je „Svaki Bošnjak odgovoran za drugog Bošnjaka” i izgradnje mehanizama odbrane našeg naroda od asimilacije i genocida; te ulaska Republike Srbije, naše matične države Bosne i Hercegovine i drugih država regiona u Evropsku uniju. Ovo su tri dugoročna cilja na čijem ćemo ostvarenju predano raditi sve dok ne dođemo do njih.

AUTONOMIJA SANDŽAKA ĆE KORISTITI DRŽAVAMA SRBIJI I CRNOJ GORI

Koliko je realno očekivanje da će države Srbija i Crna Gora dozvoliti uspostavu Autonomije Sandžaka?

Mr. Jahja FEHRATOVIĆ: Vi znate da je vladajuća garnitura u Crnoj Gori sa vodećom bošnjačkom partijom u toj državi već potpisala sporazum koji tretira prekograničnu regiju Sandžak. Time je već pola posla urađeno. Na nama je još samo da političkim mehanizmima ubijedimo srbijanske vlasti da primijene neke od evropskih principa i modela koji postoje u praksi. Pregoranična autonomna regija Sandžak neće ugrožavati teritorijalne granice ni jedne države već će omogućiti lakši život građanima Sandžaka i njegovati i izgrađivati ekonomske, kulturne i svake druge posebnosti ovog historijski kompaktnog i jedinstvenog dijela Balkana. A to će i objema državama donijeti dobro, običnim građanima Sandžaka kao i političarima olakšati svakodnevni život. Ako ništa drugo neće se više voditi sudski sporovi kao što je sada već paradigmatični spor oko „Husove krave” koji se vodi pred Osnovnim sudom u Rožajama, a tretira problem jednog građanina ovog pograničnog mjesta čija je krava radi oplodnje morala preći u Dragu, što je teritorija srbijanskog dijela Sandžaka, i nakon povratka istu mu je granična policija oduzela. Advokat oštećenog je skoro izjavio da će za svjedoke pozvati predsjednika i potpredsjednika Vlade Crne Gore koji su istodobno potpisnici ovog Sporazuma i koji su svojim potpisima garantirali slobodan protok ljudi i roba na teritoriji prekogranične regije Sandžak.

PROGRAMI ZA EKONOMSKO UZDIZANJE SANDŽAKA

Ekonomija Sandžaka je devastirana, šta ćete poduzeti da u tom pravcu pomognete građanima ove regije, ili se Vaš program zasniva samo na ideoloških ciljevima.

Mr. Jahja FEHRATOVIĆ: Ideološki ciljevi jesu temelj našeg postojanja i djelovanja, ali do njih ne možemo doći u koliko ne posvetimo potpunu pažnju preprekama njihovog ostvarivanja. Te prepreke nisu samo ekonomske prirode, već zahvataju cjelokupnu reorganizaciju društva u svim segmentima važnim za njegov opstanak i razvoj. Što se konkretno ekonomskih problema tiče ja sam se obavezao da ću okupiti najeminentnije stručnjake iz ove oblasti koje posjedujemo u našoj zajednici i uz njihovu pomoć napraviti programe ekonomskog uzdizanja ne samo Sandžaka već i cijelog regiona. Po ovom modelu rješavat ćemo i sve ostale goruće probleme sandžačkog i srbijanskog društva i nesebično ponuditi pomoć ostalima u regionu, a prije svega našoj matičnoj državi Bosni i Hercegovini. (Panbosnjak.com)

VRHOstali prilozi:
» NOĆ KADRA KAO TRAJNA INSPIRACIJA
MINA | 05. April 2024 14:34
» ZAVIČAJNI KLUB “BIHOR” MOST IZMEĐU CRNE GORE I LUKSEMBURGA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 02. April 2024 15:36
» BROJNE SU POUKE I PORUKE BITKE NA BEDRU
MINA | 26. March 2024 14:14
Ostali prilozi istog autora:
» KRIMINALOM POROBLJENA ZEMLJA
17. December 2013 02:11
» BIJELO POLJE JE SRCE SANDŽAKA
07. August 2013 19:33
» ZALOG ZA BUDUĆNOST VAŠE DJECE
11. March 2013 00:25
» DRUGI DAN SIMPOZIJA O SANDŽAKU
21. November 2012 16:21
» KRV ZA VAKUF!
06. May 2011 09:25
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif