Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Povodom 9. maja - Dana logoraša Bosne i Hercegovine: Sjećanje na strašna mučenja, prebijanja, silovanja, patnje i likvidiranja Bošnjaka i Bošnjakinja u srpsko-crnogorskim i hrvatskim fašističkim logorima
SRPSKO-CRNOGORSKI-HRVATSKI KONCENTRACIONI LOGORI - GENOCIDNE TVORNICE SMRTI
Autor: Emir Ramić
Objavljeno: 09. May 2013. 11:05:45


Emir RAMIĆ: Masovna i pojedinačna ubistva Bošnjaka u Republici Bosni i Hercegovini 1992. – 1995. posebno su izvršena u koncentracionim logorima i drugim zatočeničkim objektima (sportski, školski, zdravstveni, rekreativni i ugostiteljski objekti, zatim fabričke hale, vojne kasarne, kinosale, sportske dvorane, stanice milicije, hoteli, kaznenopopravni domovi – državni zatvori, hangari, betonski bunkeri, tuneli, skladišta, magacini, distributivni centri, rudnici, stare jame, itd.).
Suprotno svim međunarodnim konvencijama, a u cilju fizičkog uništenja Bošnjaka i stvaranja etnički čistih teritorija, srpski agresor je od prvog dana okupacije formirao veliki broj koncentracionih logora smrti na teritoriju Republike Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. U njima su izvršeni barbarski zločini neviđenih razmjera kakve svijet ne pamti. Samao na području opčine Prijedor formirano je čak 57 logora. U cjeloj Bosni i Hercegovini je napravljeno 653 logora, čak u Srbiji 27, u Crnoj Gori 12, u Hrvatskoj 3. Sve ukupno: 695 logora, za koje znamo. Ko zna čija je sudbina, kojeg naroda, ponukala književnika Milana Kunderu da konstatira: ”Narodi se likvidiraju da im se najprije oduzme sjećanje. Unište im se knjige, obrazovanje, historija. Neko drugi im napiše druge knjige, da im neko drugo obrazovanje i izmisli neku drugu historiju. I narod, onda, postepeno počne zaboravljati šta je bio i šta je sada, a svijet to zaboravi još brže”. Ove riječi nevjerovatno tragično pristaju sudbini Bošnjaka.

U ime žrtava genocida, zločincima niko nema pravo oprostiti. U ime života budućih generacija, ne smijemo zaboraviti. Ko oprosti i zaboravi, pridružio se zločincima i agresorima.
Koncentracioni logori koje su Srbi formirali na području prijedorske općine, najgomozorniji su od svih mučilišta koje je svijet ikada vidio. U njima su klali Bošnjake kao zvijeri, gulili im kožu, žive ih spaljivali. Bošnjakinje su u njima silovali do smrti, a potom masakrirali. Srpski su im zločinci nožem vadili djecu iz utroba i na njihove im oči komadali”. (Roy Gutman, “Svjedok genocida”, Sarajevo 1995., str. 134-145).

Američki dnevnik Newsday od 2. augusta 1992. počeo je objavljivati seriju tekstova što ih je o srpskim logorima u Bosanskoj krajini napisao reporter tog lista Roy Gutman. Za ratne izvještaje iz Bosne i Hercegovine Gutman je 1993. dobio Pulitzerovu nagradu za novinarstvo. Njegovi su tekstovi prvi put ozbiljno alarmirali američku javnost i skrenuli pažnju na događaje u Bosni i Hercegovini. Iz tih je istih tekstova i dobar dio građana Bosne i Hercegovine doznao šta se dešavalo u njihovom susjedstvu.


Logor Manjača


Koncentracioni logori smrti u Bosni i Hercegovini su pokazatelji agresije i realizacije njene osnovne namjere – biološko i duhovno istrebljenje Bošnjaka, odnosno genocid nad tim narodom
Masovna i pojedinačna ubistva Bošnjaka u Republici Bosni i Hercegovini 1992. – 1995. posebno su izvršena u koncentracionim logorima i drugim zatočeničkim objektima (sportski, školski, zdravstveni, rekreativni i ugostiteljski objekti, zatim fabričke hale, vojne kasarne, kinosale, sportske dvorane, stanice milicije, hoteli, kaznenopopravni domovi – državni zatvori, hangari, betonski bunkeri, tuneli, skladišta, magacini, distributivni centri, rudnici, stare jame, itd.).
Koncentracioni logori Omarska, Keraterm, Trnopolje, Manjača, Sušica, Kazneno-popravni dom Foča, kasarna Uzamnica – Višegrad, Rasadnik – Rogatica, Batković – Bijeljina, Luka – Brčko, Heliodrom – Mostar, Dretelj i Gabela – Čapljina, Kaonik – Busovača i drugi krucijalni su pokazatelji agresije i realizacije njene osnovne namjere – biološko i duhovno istrebljenje Bošnjaka, odnosno genocid nad tim narodom (najstariji logoraš – strarica Hanka Kustura, u logoru Rasadnik – Rogatica, imala je 101 godinu, a među najmlađim logorašima bilo je i beba rođenih u logorima i drugim mjestima zatočenja.

Prema dostupnim podacima u Republici Bosni i Hercegovini je postojalo preko 650 logora i drugih mjesta zatočenja, kroz koje je prošlo oko 200.000 logoraša, uglavnom Bošnjaka, pri čemu je preko 30.000 ubijeno i prisilno nestalo. U vezi s tim, treba istaći neke najkarakterističnije primjere. U logoru Luka Brčko ubijeno je 30-35 zatočenika Bošnjaka (11-16. maja 92); u KP domu Foča ubijeno je najmanje 266 zatočenika (juni – decembar 92); na Polju u blizini Ratina (Kalinovik) ubijena su otprilike 23 muškarca i mladića (5. augusta 92); u logoru Keraterm (Prijedor) ubijeno je oko 150 Bošnjaka (24. jula 92), na planini Vlašić (općina Skender-Vakuf) ubijeno je oko 200 Bošnjaka, muškaraca iz logora Trnopolje (21. augusta 92); kod Hrastove Glavice (Sanski Most) ubijeno je oko 100 logoraša, muškaraca odvedeneh iz logora Keraterm i Omarska (5. augusta 92); u selu Novoseoci (Sokolac) zatočeno je i ubijeno približno 44 Bošnjaka muškog spola (22. septembar 92); u Domu kulture u Čelopeku (Zvornik) ubijeno je najmanje 30 zatočenika muškog spola (9-26. juna 92), u Tehničkoj školi u Karakaju (Zvornik) ubijeno je oko 110 muškaraca (1-3. juna 92); u Gerinoj klanici (Zvornik) ubijeno je oko 190 zatočenika (7. juna 1992.); kod Srednjeg (Ilijaš) ubijeno je 47 Bošnjaka iz logora Rajlovac i dr.

Ko su danas bosanskohercegovački logorasi?

Oličenje istine o agresiji i genocidu ili odbačene žrtve čija uspomena živi samo i isključivo zahvaljujući njihovoj spremnosti da ostave svoje sredstvo preživljavanja i trkom kroz sjećanja strašne torture još jednom kažu kako je pola dejtonske Bosne i Hercegovine na temeljima iskovanim od logoraških baraka, opasanih bodljikavom žicom, na temeljima strašnih krikova iz strašnih koncentracionih logora smrti podignutih u tako zvanoj slobodarskoj i demokratskoj Europi u dvadesetom vijeku, navodnom vijeku zaštite ljudskih prava i sloboda. Logoraši više ne trebaju nikome. Ni samoproglašenim intelektualcima, čuvarima bošnjačke svijesti, ni bošnjačkim liderima, spremnim da se bore samo za svoje interese i spremnim da šute kada agresori podižu spomenike poginulim agresorima i izvršiocima genocida, kada agresori zabranjuju okupljanja žrtava, kada agresori negiraju genocid. I ovog devetog maja, na Dan logoraša i Dan pobjede nad fašizmom, nije bilo nikoga od bošnjačkih lidera da podigne glas protiv logora, protiv fašizma, protiv sistema amnestiranih krivaca i poniženih žrtava, protiv negiranja sudskih dokazanog genocida, protiv činjenice da je pola dejtonske države Bosne i Hercegovine na temeljima skovanim od ostataka greda iz logoraških baraka, uvezanim bodljikavom žicom iza koje su nađeni skeleti koji dišu i tako opominju prije svega nas Bošnjake i našu bošnjačku djecu da ne zaboravimo njihove patnje.Neke od posljedica, rezultata 10. genocida nad Bošnjacima su:

- broj poginulih Bošnjaka iznosi više od 200.000, a od toga preko 22.000 djece;
- broj ranjenih: 240.000, od toga 52.000 djece;
- broj hendikepiranih 100.600, od toga preko 4.000 djece;
- broj raseljenih: 1.225.000, u preko stotinu zemalja sirom svijeta;
- broj raseljenih unutar BiH iznosi 850.000;
- broj silovanih žena, 40.000;
- broj nestalih lica: 53.600, od toga 28.420 iz Srebrenice i Žepe;
- broj sela koja su potpuno uništena: 475;
- broj gradova koji su bili okupirani: 61;
- procenat ukupno uništenog stambenog fonda je oko 36%.

Koncentracioni logori smrti u Bosni i Hercegovini po opštinama


Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Banja Luka

Sportska dvorana
Manjača
MUP
Tunjice-okružni zatvor
VIZ
Kasarna "Kozara"
Mali logor
Kaštel
Stari dom Armije
Logor na stadionu Borik- kasarna vojne policije

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bihać

Kasarna - Ripač
Otoka - Ripač
O.Š.Orašac
Traktorska stanica - Ripač
Kasarna - Račić

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bijeljina

Kasarna
Batkovići
Igralište Janja
Ekonomija-Novo Selo
Vojni magacin - Patkovača
Šećerana
KPD kod željezničke stanice
Zemljoradnička zadruga - Patkovača
Dvorac zamak (Crnog Vila)
Komunalno preduzeće "4.Juli"
Vanekov mlin
O.Š. "S.Hase"
Poljoprivredna škola
Privatna kuća Osmana Velagića - Janja
MUP - Janja

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bileća

Kasarna - Bileća
Stara policijska stanica
Đački dom

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bosanska Dubica

Autobuska stanica
Stadion
MUP
Zamljoradnička zadruga - Draksenići

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bosanska Gradiška

MUP
Farma svinja - Nova Topola
Zgrada štamparije - Bos.Grad
Škola učenika u privredi - Bos.Grad
Stara Gradiška

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bosanska Krupa

O.Š. - Arapuša
O.Š. - Jasenice
O.Š. - Suvaj
O.Š. "Petar Kočić" - Bos. Krupa
O.Š. - Gorinja
O.Š. - Otoka

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bosanski Novi

Hotel "Una"
Stadion "Mlakve"
Vatrogasni Dom
Osnovna škola
MUP-Bos.Novi
Suha Me|a - Otoka
Privatne kuće Ekića
MUPBos.Kostajnica

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bosanski Petrovac

Sportski centar
MUP
Autobuska stanica
Hotel
Jasikovac
Vrtoče
Kozula – ŠIP “Oštrelj” – Drinić
Radničke barake Oštrelj

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bosanski Šamac

Zasavica
MUP
Otkupna stanica Crkvine
Zgrada TO
Fudbalski stadion Crkvine
Tehnička škola
O.Š. Bos. ŠamacPodaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bratunac

Sportska dvorana O.Š. "Vuk Karadzić"
Stadion
Magacin ukrasne keramike
Zadružni dom Kravice
Osnovna škola Konjević Polje
Podrum "Ekspres restorana"
MUP Bratunac

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Brčko

Pravoslavna crkva - Pelagićevo
Restoran "Vestelije"
Brezovo Polje
Fudbalski stadion
Osnovna škola Lončari
DTV Partizan
SJB
Dom zdravlja
Stara džamija
Hotel "Posavina"
Prodavnica zemljoradničke zadruge - Pelagićevo
Luka
Kasarna
Autobaza "Laser"
Porušene vikendice - Potočari

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Busovača

Kaonik
”Medijapan”-sabirni centar
Kasarna Draga

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Čajniče

Škola
Lovački dom - Mostina

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Čapljina

Dretelj
Vojarna - Gabela
Fabrika keksa
Duševna bolnica - Domanovići
Kapetanovića kuće - Počitelj
Višići
Magacin “Merhamet”
Osnovna škola - Počitelj
Silos - Bregava
Kasarna "Miro Popara" - Grabovine

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Čitluk

Fabrika "Frotea"

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Doboj

Vojni logori kod tvornice "Bosanka" -Usora
Osnovna škola - Grapska
Željeznička stanica
Vojni hangar u kasarni Bare
SRC "Ozren"
Prodavnica - Piperi
SŠC
Vojna kasarna - Ševarlije
Tvornica pneumatika - Bare
Kotorsko - Bare
Perčin disko-na Usori Ušće
Podnovlje
Rudnik - Stanari
Vinska
Osnovna škola - Stanari
Majevac
Rukometni stadion
Ozren Kesten
"Bosanka"
Vojna kasarna Miljkovac
Centralni zatvor
Perčo, vila
Fabrika dalekovoda "Rudanka"
Apartmani Grabovica
Kotorsko selo
Grapska
Hangar PD "Majevica"
Putnikovo brdo - vojni objekat
Seona

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Donji Vakuf

Zatvor MUP-a
Magacin opštinskog štaba TO
Magacin trgovačkog preduzeća "Vrbaspromet"
Kasarna Daljan
Osnovna škola u Obarcima
Motel "Semešnica"
Stara zgrada dječijeg obdaništa
Garaža u kući vlasnika Ivice Stanke
Garaža u kući Lončar Goranana
Hotel "Vrbas" -podrumske prostorije-
Zgrada željezničke stanice u Oborcima

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Drvar
1.Hotel-Drvar
2.SŠC
3.Selo Prekaja
4.Sportski centar
5.O.Š. Kamenica
6.MUP
7.Selo Srnetica
8.Selo Posijek

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Foča

1.Ekonomija KPD-a "Brioni"
2.Livade" magacin TO-a
3.Privatna kuća Slobodana Matovića
4.KPD Foča
5.Ženski KPD Velečevo
6.Privatna kuća Nusreta Karamana - Miljevina
7.Otkupna stanica - Đi|evo
8.Osnovna škola Brod na Drini
9.Privatne kuće u Čohodar mahali
10.Motel "Bukovica"
11.Privatna kuća Trnovače
12.Partizan – sportska dvorana
13.SŠC Foča
14.Buk Bijela
15.Privatna kuća Muniba Hodžića
16.Presjeka" - Ustikolina
17.Privatna kuća Džanko Asime -Donje Polje
18.Privatne kuće u selu Đi|evo

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Fojnica
1.Osnovna škola Hotigošće
2.Brod Jasikovac
3.Dom za sveštenike - Bakovići
4.Privatne kuće Duhre

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Gacko
1.Kasarna Avtovac
2.Fazlagića Kula
3.Termoelektrana
4.Samački Hotel
5.Pošta Avtovac

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Glamoč
1.MUP
2.Podrumi Hotela
3.Stadion
4.SŠC - Fiskulturna sala

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Goražde

1.Privatna kuća - Površnica
2.Selo Podhranjen

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Gornji Vakuf

1.NEMA PODATAKA

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Gračanica
1.Kasarna - Petrovo selo

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Grude
1.Duhanska stanica
2.Tvornica "Grudex"
3.Rudnik

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Han Pijesak
1.Logor
2.Ovčanik
3.Podžeplje i Plana
4.Farma stoke Mrkalji
5.MUP

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Jablanica
1.Junuzovića kuće Doljani
2.Osnovna škola Sovići
3.Zukića kuće Doljani

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Jajce
1.Kasarna Bravnice

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Kalesija
1.Selo Osmaci
2.Salon namještaja "Karić"
3.Dom kulture - Memići
4.Dom kulture - Osmaci
5.Magacin - Osmaci

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Kalinovik
1.O.Š.”Miladin Radojević”
2.Barutni magacin
3.MUP
4.Farma Pavlović
5.O.Š.”Ulog”

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Kiseljak
1.Rotilj
2.Kasarna
3.SŠC
4.Palež
5.Stara općina
6.Višnjica
7.Silos
8.Kuće oko silosa

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Kladanj
1.Osnovna škola - Obori
2.Osnovna škola - Pelemiši

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Ključ
1. Barake - Gornja Sanica
2.Željeznička stanica - Gornja Sanica
3.Sportska dvorana
4.Osnovna škola - Biljani
5.Osnovna škola - Sitnica

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Konjic
1.Odmaralište MUP-a
2.Vikendice - Boračko jezero
3.Čelebići
4.Robna kuća - Buturović Polje
5.Banka - Buturović Polje
6.Kostajnica
7.Turija
8.Motel “Borašnica”
9.Selo Bijela
10.Dom kulture - Zabr|e
11.Privatne kuće - Zabr|e

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Kotor Varoš
1.Pilana
2.SŠC
3.Stari Sud
4.Osnovna škola
5.Maslovare
6.MUP-Šiprage
7.Kožara
8.MUP
9.Dom zdravlja
10.Jelšingrad
11.Stari zatvor
12.Osnovna škola - Grabovica
13.Benzinska pumpa – Vrbanjci
14.Đevdin kafić - Vrbanjci
15.Osnovna škola - Čelinac
16.Popovac - Čelinac
17.Zatvor - Čelinac
18.Borje - Planina

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Kreševo
1.Hangar kod Šunje (Baritov mlin Resnik)
2.SŠC
3.Osnovna Škola
4.Privatne kuće - Sotnica
5.Škola - Polje
6.Ćilimara

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Lištica - Široki Brijeg
1.Privatno imanje "Tuta"
2.MUP
3.Fabričke hale
4.Osnovna škola - Dobrokovići
5.Hale fabrike "Feal" - Dobrokovići
6.Osnovna škola - Kočerin
7.Duhanska stanica
8.Vitina

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Livno
1.O.Š. "I.G. Kovačić" - Livno
2.O.Š. “Zabrišće”
3.O.Š. “Orguz”
4.Sportska dvorana "Zgona"
5.MUP - Livno
6."Iris" - tvornica
7.Garaže "Elektrodistribucija”-Livno
8.Bivši "Komitet"

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Lopare
1.Osnovna škola
2.Fabrika "Termal"
3.Pilane - Mačkovac
4.Napuštena štala - Mačkovac
5.Prodavnica zemljoradničke zadruge - Piperi
6.Ciglane
7.Osnovna škola - Jablanica
8.Osnovna škola - Brijest
9. MUP Lopare

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Lukavac
1.Karanovac
2.Provizorne barake - Tumare

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Ljubuški
1.Poljoprivredno dobro Radišići
2.Zavod za resocijalizaciju djece
3.Otoka D.Vitina
4.Atomsko sklonište
5.Zgrada SJB

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Modriča
1.Stanica Milicije
2.PD Mustafa Mujebegovic-Jakeš
3.Podnovlje
4.Majevac
5.Vranjak


Dretelj


Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Mostar
1.Medicinska škola
2.Gradsko groblje – “Sutina”
3.Stadion “Vrapčići”
4.Kasarna "Konak"
5.Kasarna "Sjeverni logor"
6.Geodetski zavod
7.Osnovna škola - Zijemlje
8.Samostan časnih sestara
9.Selo Vojno
10.MUP - Kamena zgrada
11.Privatni logor Kajtazova kuća - (Privatni zatvor Vinka Martinovića Štele)
12.Vojna akademija
13.Čelovina
14.Povremeni zatvori
15. Univerzitet "Džemal Bijedić" - Mašinski fakultet
16.”Veležov” stadion
17.Rodoč - Buna
18.Grabovica
19.ATG
20.Đubrani - Škola
21.Kod Mihajla - B.Polje
22.Osnovna škola - Sutina
23.Garaže - B.Polje
24. Rodoč - Heliodrom

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Mrkonjić Grad
1.Klaonica - Podbrdo
2.Kula - Rajakovo Brdo
3.Hangar ugljarnik - Bjelajce
4.Servis
5.MUP - M.Grad

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Nevesinje
1.MUP
2.Kotlovnica Toplane
3.Gornje Rakitno
4.Tvornica alata
5.Alatnica
6.Podrum jedne kuće - Borci

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Orašje
1.Zgrada preduzeća Korpara - Lončari
2.MZ - Orašje

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Posušje
1.Gornje Raketno
2.Rudnik boksita Oluja
3.Stara osnovna školaPodaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Prijedor
1.Osnovna škola - Kozarac
2.Željeznička stanica - Ljubija
3.Stari Majdan - Ljubija
4.Stadion – Ljubija
5.Tvornica gume"Protektirnica" - Brezič
6.Selo Mravinj
7.Mjesni ured – Orlovci
8.Osnovna škola - D.Garevci
9."Elektro" – Kozarac
10.Sandučara (Korpara ili štamparija) – Kozarac
11.Stadion – Kozarac
12.Crkva Krkići - Kozarac
13.Hladnjača "IMPRO" – Prijedor
14.Vitlovska selo
15.Hotel "Mrakovica"
16."Bosnamontaža" -Prijedor
17.Stočna pijaca - Prijedor
18.Autobuska stanica - Zecovi
19.Željeznicka stanica - Kozarac ili Trnopolje
20.Željeznicka stanica - Petrov Gaj
21.Stočna pijaca - Omarska
22.Sportska dvorana "Mladost" - Prijedor
23.Stara pilana - Kozarac
24.Dom kulture - Kozarac
25."Prijedorčanka" tvornica sokova - Brezičani
26.Tukovi-stadion
27.Kratelj-stadion
28.Karan
29.Omarska
30.Društveni dom - Ćela
31.Osnovna škola – Kevljani
32."Elementara" - Kozarac
33.Dva mjesta zatvaranja - Brezičani
34.Keraterm
35.Sportski centar- stadion - Prijedor
36.Rudnik - Ljubija
37.Osnovna škola u Sivcima kod Trnopolja
38.Barake OSC - Benkovac
39.Majdan
40.Crna kuća
41.Ciglana - Prijedor
42.Jaruge
43.Pozorište - Prijedor
44.Topola
45.Tomašica-rudnik željezne rude
46.Kasarna "Žarko Zgonjanin"
47.MUP Prijedor
48.MUP i MZ Urije - Prijedor
49.Autobuska stanica Žeger - Čarakovo
50."Kozaraputevi" - Prijedor
51."Velepromet" – Prijedor
52.Dom kulture - Kozaruša
53.Vatrogasni dom - Ljubija
54.MUP - Ljubija
55."Tomex" - Ljubija
56.Dom kulture – Trnopolje
57."Šarena crkva" - Hrnići

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Prnjavor
1.Tvornica obuće "Sloga"
2.Silos starog mlina Vijaka
3.MUP
4.Sportska dvorana
5.Osnovna škola - Lamovita

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Prozor
1.Osnovna škola
2.Rumbovci 3.KPD
4.Vatrogasni dom
5.SŠC
6.SJB
7.Atomsko sklonište
8.Magacin TO

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Rogatica
1.Ergela “Borike”
2.SŠC "Veljko Vlahović"
3.Planinarski dom - Podgaj
4.Osnovna škola “Ragib Džindo”
5.Sladara
6.Stara Osnovna škola - Borike
7.Crkveni dom
8.Poljoprivredno dobro - Rasadnik

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Rudo
1.Mekteb
2.Stara željeznička stanica
3.Kasarna
4.Dom kulture
5.Mjesto Viti Grab
6.Mjesto Vranja
7.Mjesto Stankovača
8.Mjesto Rupavci
9.Bisag kod Miloševe kuće

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Sanski Most
1.Sportska dvorana
2."Krings"
3.”Betonirka”
4.O.Š. "Narodni Front"
5.MUP - Sanski Most
6.Kamengrad
7.O.Š. "Hasan Kikić"
8.O.Š. “Gornja Mahala”
9.Privatna kuća Sime Miljša
10.Keramika
11.MUP - L.Palanka
12.Lufani
13.Stari Majdan
14.Podvidača
15.Kotlovnica hotela
16.Šehovci
17.Privatna kuća Senada Šupuka - Trnova
18. Privatna kuća Kalić Idriza
19. Škola Tomina kotlovnica
20. Škola Kozica

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Sarajevu
1.Selo Račići
2.Bolnica Jagomir - Centar
3.MUP - Ilidža
4.SŠC - Hadžići
5.Garaže - Hadžići
6.Zgrada TO - Hadžići
7.Podrum hotela - Hadžići
8.Tarčin
9.Kasarna Lukavica
10.Stara zgrada doma zdravlja - Ilidža
11.Kamp “Lužani” - Ilidža
12.Zgrada C.K. - Ilidža
13.Skladište "Energoinvesta" - Blažuj
14.Bolnica Kasindol -Ilidža
15.O.Š. "27 Juli" - Ilidža
16.Grafička škola - Ilidža
17.KPD "Kula" Ilidža
18.Industrijska škola - Ilijaš
19.Stara zgrada željezničke stanice - Ilijaš
20.Skladište "INA" - Ilijaš
21.Stara jama - Podlugovi
22.Stara O.Š. "V. Vuković" - Podlugovi
23.Hala pogona "MIK" - Podlugovi
24.Betonski bunker uz rijeku Stavanju - Podlugovi
25.Škola G. Bioča
26.Stare kuće Jamjanovića - Ilijaš
27.Kasarna Butile - Rajlovac
28.Skladište "Energopetrol-a" - Rajlovac
29.Kasarna vojnog aerodroma - Rajlovac
30.DC - Rajlovac
31.Garaže i podrumi Grbavice - N.Sarajevo
32.Krizni štab "Drvorijeka" - N.Sarajevo
33.Prodavnica "Digitron Buje" - N.Sarajevo
34.Prostorije MZ Vrace - N.Sarajevo
35.Đački dom "Bane Šurbat" - N.Sarajevo
36.Sportska dvorana - Pale
37.Kino sala - Pale
38.Dom kulture - Pale
39.Hotel Koran - Pale
40.Betonski bunker - Semizovac
41.Bunker "Kod Sonje" (pored pansiona "Kon Tiki") - Vogošća
42.Sportski centar - Vogošća
43.Tunel Krivoglavci - Vogošća
44.MUP - Vogošća
45.Privatne kuće - Vogošća
46.Vulkanizerska radnja-Nakina garaža (vl.Nasufa Karalića) na petlji, Krivoglavci-Vogošća
47.Planjina kuća (privatna kuća Miralema Planje) Svrake-Vogošća
48.Kasarna JNA-Semizovac
49.Hotel "Park"-Vogošća
50."UNIS"-ove tvornice - Vogošća
51.Blažukovo - Trnovo
52.Kasarna Žunovnica - Hadžići
53.Zgrada općine - Hadžići
54.Zgrada Socijalnog - Hadžići
55.Kasarna Hrenovica
56.MUP Ilijaš-zatvor
57.Punkt zimske službe-Nišići
58.Obdanište Ilidža
59.SKI klub "Romanija"
60.MUP Vraca
61.MUP Trnovo
62.Kasarna Blažuj

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Skender Vakuf
1.Zgrada pošte
2.Fabrika aluminijskog namještaja

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Sokolac
1.Stočna farma Podromanija
2.Pošta - Knežina
3.Fiskulturna sala Osnovne škole - Sokolac
4.Punkt zimske službe
5.Pogoni KTK - Knežina
6.Osnovna škola - Čavarine
7.Šipad Romanija
8.SŠC "S.V.Čiča"
9.Privatne kuće - Čavarine
10. Klaonica - Sokolac
11.Bolnica - Sokolac
12.Centralni zatvor - Sokolac

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Srebrenica
1.Auto servis -Potočari
2.Fabrika “Pocinčara” - Potočari
3.Fabrika akomulatora - Potočari
4.Fabrika stolica "Zeleni jadar"
5.Štale Drine Z.Jadar
6.O.Š. "Skelani" - Skelani
7.Nova Kasaba
8.Pravoslavna crkva - Kravice
9.Fabrika limenki - Skelani
10.Rudnik Sase
11.Zemljoradnička zadruga - Skelani
12.MUP Skelani
13.Meljine - Barake

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Stolac
1.Bolnica za zglobno-koštana oboljenja
2.V.P.Dom
3.Hangari željezare
4.Sabirni centar Đulića Mahala
5.Plješevac Đulića Mahala
6.Selo Greda
7.Selo Rotimilja
8.O.Š.”B.Šotra” Crnići
9.Duhanska stanica kod Dumanovca

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Šekovići
1.Ženski zatvor
2.SŠC
3.Stanica milicije
4.Motel Loznica
5.Fudbalski stadion
6.Bijela zemlja

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Šipovo
1.Staro Šipovo

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Teslić
1.Stadion F.K."Proleter"
2.Lječilište B.Vrućica
3.MUP- Teslić
4.Radničke barake - Pribinić

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Trebinje
1.Vojni zatvor Tranzit
2.Kasarna

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Tuzla
1.Majevica
2.Rudarsko odmaraliste - Površnica
3.Lovački dom Stara Majevica
4.Magacin zadruge - Kovačevo
5.Privremeni stanbeni objekat - Potražje
6.”Jojina kafana” na Ban brdu

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Ugljevik
1.Hala konfekcije "V.L. Kurjak" - Ugljevik
2.Termoelektrana - barake
3.Osnovna škola - Ugljevik
4.Fabrika obuće "Zenit" - Ugljevik
5.O.Š. Stari Ugljevik
6.Fabrika Gradnje - Novi Ugljevik
7.Zgrada stare općine - Stari Ugljevik
8.SSŠ "Ugljevik"
9. Stara zgrada rudnika - Stari Ugljevik
10.Firma "Gramet" direkcija - Stari Ugljevik
11.Rudnik - Bogutovo selo - direkcija
12.Kopovi Mezarja

Podaci o logorima - mjestima zatoenja u općini Vareš
1.SŠC - Vareš
2.Osnovna škola "Vladimir Nazor"
3.Zgrada Tehničke škole
4.Stanica Vojne policije
5.Tehnička škola - Vareš

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Velika Kladuša
1.Farma Drmaljevo I
2.Valionica Drmaljevo II
3.Zgrada C.K. - zatvor
4.Zgrada C.K.
5.Farma Napeke
6.Farma Rašetnin zid
7.Farma Ponikve
8.Dubrave
9.Farma Brezići
10.Stari grad

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Višegrad
1.Hotel "Bikavac"
2.Hotel "Vilina Vlas"
3.Objekat hidrocentrale
4.Vatrogasni dom
5.Kasarna “Požarnica”
6.Kasarna “Vardište”
7.Kasarna “Uzamnica”
8.O.Š. "Hasan VeletovIć"
9.O.Š. "Želimir Željic" - Prelevo
10.MUP
11.Škola za retardiranu djecu - Okolište
12.Silos pekare
13.Privatne kuće - Dobrun
14.SŠC
15.Vojni zatvor
16.Hamzići
17.Rehabilitacioni centar - Jakeš
18.O.Š. "Petar Kočić"

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Vitez
1.Škola G.Večerska
2.Dom kulture
3.Škola D.Dubravica

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Vlasenica
1.Igralište - Kasaba
2.Pilana - Milići
3.Osnovna škola
4.Zadružne štale - Piskavice
5.SJB
6.Hotel "Panorama"
7.SJB
8.Sala SŠC
9.Vojna sportska sala
10.Dom kolture - Milići
11.Logor Luka
12.Farma Pilića - Šošari
13.Magacin TO - Sušica

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Zavidovići
1.Selo Miljevići

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Zvornik
1.Škola Kneževići
2.Tvornica gline - Karakaj
3.TŠC - Karakaj
4.Stadion - Divić
5.Dom kolture - Čelopek
6.Selo Pilice
7.Upravna zgrada – Zamlaz
8.Tvornica "Alhos"
9.Tvornica "Standard" - Karakaj
10.DP “Hladnjača” - Karakaj
11.Omladinsko naselje - Karakaj
12.Sud i stari zatvor - Zamlaz
13.DP Novi izvor
14.Zatvor
15.Sportska hala
16.Ciglane
17.Dom kulture - Drinjača
18.Orahovac Karakaj
19.Kuća Salihović Paše – Liplje
20.Motel Vidikovac -Divić
21.Ekonomija - Čelopek

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Žepče
1.O.Š. “Perkovići”, Perkovići
2.O.Š. "Ljubatovići", Ljubatovići
3.Silos "Nove Trgovine", Žepče
4.Zadružne štale “N.Trgovine”, Žepče
5.Osnovna škola - Žepče
6.Prodavnica “N.Trgovine”, Bistrica
7.Hangari TP”N.Trgovina” Žepče
8.Priv.kuće u Ljeskovici
9.O.Š.”Papratnica”, Papratnica

Pripremio:
Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada
Ostali prilozi:
» SJEĆANJE NA RAMAZANE U RATU
Dr. sc. Amir Ismić | 08. May 2021 17:14
» „PUZEĆI ŠERIJAT“ – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. May 2021 16:32
» HRANI PSA DA TE UGRIZE
Muhamed Mahmutović | 07. May 2021 19:03
» APSURDI
Aziz Hurem | 07. May 2021 19:00
» STID ME TUĐE SRAMOTE
Sead Zubanović | 05. May 2021 19:10
» POGLED NA PROPAST REVIZIJE NA TUŽBU BIH PROTIV SRBIJE
Haris Hojkurić | 03. May 2021 15:52
» TALAČKA KRIZA U SARAJEVU: RAMBU JE DOHAKAO RUSKI RULET
Avdo Huseinović | 02. May 2021 22:41
» PRVIH 100 DANA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA JOSEPHA BIDENA
Zijad Bećirević | 01. May 2021 15:18
» MA JEL’ TI TO HOĆEŠ DRŽAVU, BOŠNJO?
Željko Milićević | 30. April 2021 15:38
» IMA LI KO GORI OD BAKIRA?
Said Šteta | 30. April 2021 14:53
» ZLOČIN NA „KAZANIMA“ – POUKA I PORUKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2021 15:29
» KAKAV SMO TO MI NAROD
Šemso Agović | 28. April 2021 15:02
» SJEĆANJE NA RAMAZANE PROVEDENE U RUDNIKU
Dr. sc. Amir Ismić | 28. April 2021 14:39
» JAVNI OGLAS MLADENA IVANIĆA ZA PODOBNOG POLITIČKOG LIDERA U BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. April 2021 15:46
» NAŠI KLOVNOVI, ISPOD CIRKUSNE ŠATRE
Mr. Milan Jovičić | 25. April 2021 18:48
» PRIRODNA ILI VJEŠTAČKA SELEKCIJA
Aziz Hurem | 25. April 2021 18:01
Ostali prilozi istog autora:
» NEĆE MOĆI, VUČIĆU!
25. August 2020 15:26