Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


"Sto ramazana bez mezara": U Alipašinoj džamiji u New Yorku priređen iftar i dova pred duše šehida
LEJLETUL BEDR U ZNAKU PLAVSKO-GUSINJSKIH ŽRTAVA GENOCIDA
Procitaj komentar

Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 26. July 2013. 01:07:23


Historija islama bilježi da je sedemnaestog dana ramazana druge godine po hidžri, u vremenu preseljenja Muhammeda s.a.w.s. iz Mekke u Medinu (624.g.), na Bedru se dogodila bitka koja je jedna od najpresudnijih pobjeda prve generacije muslimana. Ulema i alimi tvrde da je ova bitka imala presudan značaj za muslimane, jer pobjedom nad daleko jačim neprijateljem dobili su svoju punu prepoznatljivost kao zajednica u svijetu.

To je povod što je ovogodišnja sedamnaesta noć ramazan i šerifa, poznata i kao mubarek noć Lejletul Bedr, protekla u znaku sjećanja na šehide od Bedra do Srebrenice, a povod je 100.godišnjica od crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima plavsko-gusinjskog kraja (1912. i 1913.). Puno stoljeće je od zločina genocida nad nedužnim civilima i isto toliko od kako žrtve nemaju mezar, nišan, ime i od kako nisu našle zagrobni smiraj. Zato je ova mubarek noć najavljena pod motom “Sto ramazana bez mezara”, da se ukaže na historijske činjenice i odnos crnogorske zločinačke vlasti na čelu sa kraljom Nikolom u vaktu genocida, ali i svih onih koji su u Crnoj Gori bili na vlasti nakon 1913. do danas, koji su znali i planski prikrivali ovaj planetrani zločin, nasilna masovna pokrštavanja, silovanja, pljačku, istrebljenje… pokolj na Previji kod Andrijevice, strijeljanja plavskih prvaka na Racini i uopće u Plavu i Gusinju.

Islamska zajednica Plav-Gusinje i Odbor za obilježavanje 100.godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju sa sjedištem u New Yorku, imajući u vidu važnost ove 17. ramazanske mubarek noći Lejletul Bedr, pozvali su članove bošnjačko-albanske zajednice u New Yorku i New Jerseyu, da ovu noć zajednički provedu u ibadetu i da se kroz planirani vjersko-afirmativni program upoznaju o stradanju Bošnjaka i Albanaca plavsko-gusinjskog kraja ali i projektima koji su pokrenuti pred duše šehida i koje treba, inša-Allah, u što kraćem vremenskom razdoblju realizirati.
Još od prije akšamsko vakta dim je obgrlio krovove obližnih kuća koje su uz Ali pašinu džamiju gdje su potomci žrtava genocida braća Redžić Ago, Dino, Hajro i Adis, uz pomoć h. Aga Kolevovića i donacijom Izeta Šabovića (te svježim domaćim kolačima iz domaće kuhinje Zine Rašić), pripremali iftar za nekoliko stotina postača, sa nijjetom pred duše šehida plavsko-gusinjskog kraja. Da bi stigli na vakat njima su pomoć pritekli više članova naše zajednice.Ezan je označio iftarsko vrijeme, kada su se postači okupili oko vode i hurmi. U prepunom mesdžidu klanjan je akšam namaz, a nakon toga, u više grupa, posluživan je bogat iftar. Svi su siti i zadovoljni opet se vratili u mesdžid i čekli da počne predviđeni program koji je ašaretom iz Časnog Kur’ana melodičnim glasom otvorio plavsko-gusinjski hafiz Hako Omeragić, student na Islamskom fakultetu u Medini. Zatim je voditelj večerašnjeg programa h. Esmir Bektešević pozvao predsjednika Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje h. Aga Kolenovića da se obrati prisutnima.
Predsjednik Kolenović je selamio prisutne i zahvalio im se što su se odazvali u ovoj mubarek noći u tako velikom broju, što pokazuju da u svima živi islam i da im je stalo da saznaju više o Lejletul Bedru, ali i da ožive sjećanja na šehide plavsko-gusinjskog kraja, te širom Sandžaka, Bosne, Kosova...


h. Ago Kolenović, predsjednik Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje
“Povod našeg okupljanja jeste mubarek noć Lejletul Bedr, ali uz taj veliki povod je i sjećanje na naše pretke koji su prije 100 godina nasilno kršteni i ubijani samo zato što pripadaju islamu i koji su prihvatli taj emanet da nose žišku islama na tom dijelu dunjaluka” – rekao je Kolenović, nastavljajući: “Moj babo rahmetli Ahmo je također kao trinaestogodišnjak bio žrtva nasilnog kršćenja u našem zavičaju. Ali hvala Allahu dž.š. koji je njemu ispunio srce imanom, te je zavolio islam i prenio na svoj porod, koji danas predano svjedoči da nema drugog boga osim Allaha dž.š. i da je Muhammed Njegov rob i poslanik”. Kolenović je podvukao: “Od genocida u Plavu i Gusinju naš narod je stalno u vatri i pokretu. Zbog političko-ekonomskog pritiska rastureni smo u više od sto država svijeta. I nakon svega taj plavsko-gusinjski kraj nekako sve više živi u nama. Otišli smo prazih a vraćamo se punih ruku. Samo da još shvate oni kojima nije stalo do napretka našeg kraja da Plav i Gusinje ne mogu istjerati iz nas, nti nas iz njega”.

Kolenović je u nastvaku još rekao da nad narodom Plava i Gusinja puno stoljeće se vrši genocid i pogrom. Opustošili su taj kraj… Crna Gora ako namjerava biti demokratska zemlja, umjesto praznih obećanja mora mijenjati politiku i ulagati i ekonomski razvijati taj kraj. Kada to budu vlasti počele raditi i mi ćemo početi ulagati. Jer bez toga neodrživ je o(p)stanak ispod Prokletija.
Predsjednik Kolenović je na kraju obraćanja istakako: “Pozivam vas da pred duše šehida podržimo sve projekte koje smo započeli. Okupimo se oko njih, to su projekti našeg opstanka, sjećanja, borbe protiv zaborava… Družimo se i uzdižimo nas i naše porodice ovdje a pomažimo koliko je moguće da naši sunarodnici koji su ostali u zavičaju da uspiju i opstanu… Žilav je naš narod i uspjet ćemo, ako Bog da, svi skupa”, zaključio je on.

Vršilac dužnosti imama u Alipašinoj džamiji Kemal Bektešević se osvrnuo na stradanje muslimana Plava i Gusinja koji su "dostojanstveno stali da odbrane svoju vjeru". On je u nastavku pročitao poruku Muhammeda a.s. prije polaska na Bedr kada se odvila čuvena bitka.


Hafiz Hako Omeragić
Student Univerziteta u Medini Hako Omeragić je prvi hafiz u plavsko-gusinjskom kraju. Njega krasi lijep ahlak, a prekrasan melodičan glas potvrđuje da je to hafizu lijep dar od Allaha dž.š.
- „Nismo bili u prilici da spasimo likvidacije i brutalna ubistva Bošnjaka i Albanaca u Plavu i Gusinju, koji su bili ubijani prije jednog stoljeća. Nismo bili u prilici da na dostojanstven način ukopamo te nedužne, krstu prkosne duše. Ali smo bili u prilici da im nakon sto godina klanjamo dženazu počevši od New Yorka, Sarajeva, Plava i Gusinja, te i u gradu Medini, gradu Allahovog Poslanika s.a.w.s.. Večerašnji govor moje duše je tuga za braćom i sestrama po vjeri i naciji, koji mučki bijahu ubijani, ali i radost što pripadam vjeri i naciji kojoj oni pripadahu. Te veličine od insana, zaslužuju da im se stalno uči dova, posebno u mubarek noćima, kao što je odabrana noć Lejletul Bedr” rekao je hfz. Omeragić.
Kao jedan od potomaka žrtava genocida on je kazao: Draga braćo, u Plavu i Gusinju se desio genocid koji ne smijemo zaboraviti, jer ako zaboravimo ponovit će se. I jedina adekvatna riječ za zločin u našem kraju jeste genocid. Jer svaki genocid je zulum a svaki zulum nije genocid. Zulum može biti prema samom sebi, prema jednoj osobi, a genocid je namjera istrebljenja i uništenja jednog naroda, pokoljenja, nacije... “ Hafiz Omeragić je posebno istakao: “Radostan sam što sam potomak šehida i junaka Plava i Gusinja. Nadam se da se i vi tako osjećate. Stalno ih se sjetim u dovi. Oni, šehidi su sa nama, oni su živi, to nam potvrđuje Allah dž.š. u Kur'anu, kada kaže:
I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: "Mrtvi su!" Ne, oni su živi, ali vi to ne znate!“ – zaključio je on.


Amel ef. Olević
Svršenik Fakulteta islamskih nauka u Siriji Amel-ef. Olević je u obraćanju između ostalog rekao:
- „Sjećajući se Bitke na Bedru, koja je bila ključna bitka za muslimane u ranim danima Islama, ovdje u našoj Alipašinoj džamiji u Njujorku, daleko od zavičaja, sjetili smo se naših šehida i nasilno pokrštenih, strijeljanih i poklanih Bošnjaka i Albanaca Plava i Gusinja. U svoje ime i u ime džemata Alipašine džamije u Njujorku, oštro osuđujem planske namjere uništenja našeg naroda, vršenje genocida nad našim narodom, rekao je ef. Olević, posebno ističući: „U ovom kontekstu oštro osuđujem skup održan u Beranama na kojem je prisustvao i predsjednik Crne Gore, gdje se uručuju priznanja zločinačkim organizacijama. Ne može biti crnje i gore od samog genocida koji je počinjen nad našim narodom, a još je crnje i gore to da se vlasti Crne Gore na stogodišnjici okupe i slože da treba nagraditi, i nagrade zločince u Udruženje dobrovoljaca i potomke koljača i ubica našeg muslimanskoga naroda. To je njihovo pravo lice i odraz njihove kulture i civilizacije. Naša vjera nas uči, kao što je to zabilježeno u Kur’anu Časnom: "Nema prisile u vjeri" (2:256), tako da su i naši pretci, a i mi, kao i naše potomstvo, velikodušno i sa ubjeđenjem u ispravnost i istinitost Islama, prihvatili ovu časnu vjeru koju nikada nećemo ostaviti”, zaključio je Olebvić.


Dr. Mersim Ziljkić
U povodu 100.godišnjice genocida i pred duše šehida u plavsko-gusinjskom kraju, jedan od projekata je Šehidska džamija. Pokretač ideje, vakif i generalni koordinator je dr. Mersim Ziljkić. On je imao zaduženje da predstavi projekte koji su uz Šehidsku džamiju pokrenuti od oktobra 2012. godine. Dr. Ziljkić je power point prezentacijom sa nizom slika prisutnima do u detalje obijasnio projekat Memorijalnog šehidskog centra žrtvama genocida „Šadrvan“ koji treba biti izgrađen u Monticello-u. Zatim je predstavio naučno-istraživački projekat čiji pokretač je Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana u BiH. Projekat je povjeren Institutu za istraživanje ratnih zločina i medđunarodnog prava na čijem je čelu dr. Smail Čekić. I na kraju svog izlaganja je predstavio projekat izgradnje Šehidske džamije u fazama. Dr. Ziljkić je istakao važnost svakog projekta pojedinačno, posebno ističući važnost radi budućih generacija da znaju i pamte.

Esad Krcić je u kraćem izlaganju predstavio projekat Dokumentarnog filma „Genocid u kontinuitetu nad Bošnjacima“, na kojem će raditi Avdo Husienović sa svojim timom. Krcić je istakao važnost snimanja jednog takvom dugometražnog filma na kojem će biti obuhvaćeno stradanje našeg naroda u svim krajevim gdje su činjeni zločini genocida i istrebljenja, sa čim će biti upoznata javnost. On je također prisutnim ukazao na licemjernu crnogorsku politiku koju 25 godina predvode Miloševićevi jurišnici sa prve linije fronte. Ističući ratnu i poratnu ulogu doživotnog crnogorskog premijera Mila Đukanovića i predsjednika pokradenih izbora Filipa Vujanovića, za koje glasaju nesvjesni Bošnjaci, dok oni nagrađuju zločinčke udruge...

Senad Bektešević je otpjevao jednu modificiranu kasidu koju je posvetio šehidima Plava i Gusinja, koja prisutne nije ostavila ravnodušnim. Dok su Amar Šarat i Džemail ef. Crnkić sa prekrasnim izvođenjem ilahija u duetu sve prisutne 'natjerali' da ih glasom bodre i prate.


Hazem Hasangjekaj
Član albanske Humanitarne fondacije „Plave e Guci“ Hazem Hasangjekaj u obraćanju je između ostaloga rekao: “Večeras smo se okupili da obilježimo Noć Bedra i svih naših palih šehida. Ali ako samo malo vratimo sjećanje kroz našu historiju, onda ćemo utvrditi da mi u Plavu i Gusinju imamo svoje Bedre, svoje veličanstvene i časne bitke, svoje šehide... I posebno da istaknem da su naši preci vodili bitke vojnik na vojnika, i da nisu kukvički udarali na djecu, žene, starce… Zašto sam to rekao? Pa evo već je prošao vijek od kada se desio pokolj i genocid nad našim narodom, naglašavam posebno nad djecom, ženama… a mi još uvjek nemamo ni mezare za šehide Previje. Dok mnogi, čak i ovdje, propagiraju neku slobodnu i demokratsku Crnu Goru, a dešava se da crnogorske vlasti dodjeljuju priznanja onima koji su kasapili narod ovih krajeva od 1912-1918. godine, a čak ih nazivaju ‘oslobodilačkim ratovima’. Ovo je trenutak kada se trebamo prisjetiti naše prošlosti i naših predaka, koji su radije izabrali da budu šehidi, umjesto da žive pod crnogorskom čizmom. A istina je, onaj ko zaboravi prošlost može se desiti da mu se historija ponavi. Neka Allah nagradi sve naše šehide i one koji su organizovali ovaj skup”, zaključio je Hasangjekaj.

Na kraju ovog dijela programa bošnjački imami iz New Yorka i New Jerseya su pred duše šehida proučili Jasin i šerif i dovu. Nakon toga je klanja jacija i teravih namaz.


VRH


  Dossier: Crnogorski genocid nad Bošnjacima i Albancima plavsko-gusinjskog kraja 1912 / 13. i 1919.
» SOTONSKI KRICI AMFILOHIJA RADOVIĆA
B.net | 07.08.2014 15:36
» SRČA ZEJTINA ZA CRNOGORSKI PATRIOTIZAM
Avdo Metjahić | 13.10.2013 00:22
» SLAVKO PEROVIĆU, NE PREKARDAŠUJ!
B.net | 19.08.2013 15:13
» VELIKI DAN ZA PLAV I GUSINJE 29.07.2013.GODINE
Dževat Musić | 01.08.2013 17:36
» STO RAMAZANA BEZ MEZARA
B.net | 19.07.2013 21:43
» GENERATOR GENOCIDA: GORSKI VIJENAC - ISTRAGA POTURICA
Dr. Šemsudin H. Hadrović | 17.03.2013 16:30
» POLITIKANSKA GARDA SILUJE ISTINU O GENOCIDU
Avdo Metjahić | 17.03.2013 16:16
» “DA SE VLASI NE DOSJETE”
Mirsad Kurgaš | 10.03.2013 11:11
» GENOCID I(LI) ZULUM?
Avdo Metjahić | 08.03.2013 11:24
» VAKAT GENOCIDA 1913
Dževat Musić | 05.03.2013 07:52
» POTPISAN UGOVOR ZA IZRADU DOKUMENTARNOG FILMA
Bošnjaci.Net | 04.03.2013 19:52
» NAKON STO GODINA DŽENAZA ZA ŽRTVE U PLAVU I GUSINJU
Anadolu Agency (AA) | 27.12.2012 13:46
» POSLUŠNOST I SLOBODA NE IDU ZAJEDNO
Avdo Metjahić | 04.12.2012 23:43
» STO TEŠKIH SANDŽAČKIH GODINA
Akademik Muhamed Filipović | 26.11.2012 20:11
» NJEGOŠEVI BOSANSKI CRNOGORSKI SRBI
Sead Zubanović | 17.11.2012 20:36
» POKOLJ U PEĆI I ĐAKOVICI
| 16.11.2012 20:31
» PLAVSKO GUSINJSKI DISTRIKT
Rasim Medunjanin | 09.11.2012 23:20
» ZABRANJENI "JUBILEJ"
| 08.11.2012 01:08
» (ZA)OKUPIRANI OSLOBODIOCIMA
Almir Mehonić | 04.11.2012 23:38
» NAKON 11 GENOCIDA, NEMAMO PRAVO NA ZABORAV!
Abidin Musić | 30.10.2012 23:44
» CRNOGORCI SU GENOCID PLANIRALI MNOGO RANIJE
Avdo Metjahić | 24.10.2012 04:05
» GUSINJE I PLAV DALEKO, A SAMI
Rizah Gruda | 11.10.2012 14:35
» SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 08.10.2012 00:45
» ODRŽAN SASTANAK BKZ-A U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 13.02.2012 21:11

Ostali prilozi:
» SYDNEYSKIH 8372 CVIJETOVA
Fahir Zečević | 14. July 2024 19:01
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
» BOŠNJAK, BOSANSKI JEZIK I ISLAM
16. October 2023 16:58
» ŠUPLJA MANTRA EDINA RAMULIĆA
05. June 2023 15:26
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif