Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Zajednički iftar SBK i BKZ u Plavu i Gusinju
DR. CERIĆ: BOŠNJACI MORAJU SHVATITI DA, I ONAJ U SREBRENICI I ONAJ U PLAVU I GUSINJU, DA SU JEDAN NAROD
Procitaj komentar

Autor: Salahudin Fetić
Objavljeno: 30. July 2013. 14:07:56

Specijalni musafiri na iftaru u Plavu

Reisu-l-ulema emeritus Dr. Cerić, predsjednik SBK

Sandžački muftija Zukorlić

Načelnik općine Srebrenica Duraković

Šabović

Purišić

Dževat Musić se obraća u svojstvu domaćina

Zajednički iftar u organizaciji Svjetskog bošnjačkog kongresa i Bošnjačke kulturne zajednice, a uz finansijsku podršku Odbora za obilježavanje 100.godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja iz New Yorka, u restoranu „Aqua“ na obali Plavskog jezera, 29.07.2013. upriličen je zajednički iftar.

Pored više stotina žitelja plavo-gusinjskog kraja iftaru su prisustvovali vjernici iz drugih gradova Sjevernog i Južnog Sandžaka.

Specijalni gosti večeri bili su predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić, muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković, predsjednik Zavičajnog društva Plava i Gusinja u BiH Salih Šabović.

Nakon iftara obratio se predsjednik BKZ u Plavu Dževat Musić u svojstvu domaćina izrazivši dobrodošlicu i zahvalnost na odazivu, te najavio obraćanje Muharema Purišića u ime pokrovitelja.Skupu su se obratili i spomenuti gosti, načelnik Srebrenice Ćamil Duraković i predstavnik Zavičajnog društva Plava i Gusinja u BiH.

Na kraju su se prisutnima obratili muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, a nakon njega i predsjednik SBK dr. Mustafa Cerić.

Muftija je kazao da za Bošnjake i uopće muslimane uvijek su važili drugi parametri i da je nepriznavanje genocida počinjenog u Plavu i Gusinju nad Bošnjacima samo jedna stavka u nizu nepriznavanja prava Bošnjacima, te da zato Bošnjaci trebaju prestati tražiti od bilo koga da im bilo šta priznaju:

„Slažem se da se treba potpuno naučno valorizirati svaki detalj onoga što se desilo u plavsko-gusinjskom genocidu. Ali isto tako želimo našu borbu usresrediti prema međunarodnim institucijama koje su za to zadužene da verificiraju naša prava. Takođe želim da stavimo tačku na to da od bilo koga tražimo da nam nešto prizna“ – kazao je Muftija i pozvao Bošnjake da jedinstvo saffa iz džamije prenesu i izvan džamije.

Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić govorio je o zadatku, planovima i aktivnostima Svjetskog bošnjačkog kongresa, ističući povezivanje Bošnjaka u cijelom svijetu u prvi plan.

„Sve dok ne doživimo da Bošnjak u New Yorku, i onaj u Grazu, i onaj u Ljubljani, i onaj u Zagrebu, i onaj u Sarajevu, i onaj u Plavu i Gusinju, i onaj u Sjenici, i onaj u Prizrenu, znaju da su Bošnjaci prije nego su Sandžaklije, Krajišnici, Prizrenci, mi nećemo stati. Mi moramo shvatiti da, i onaj u Srebrenici i onaj u Plavu i Gusinju, da smo mi jedan narod koji se mora suosjećati sa onim pravilom 'Svaki Bošnjak je odgovoran za drugog Bošnjaka'“ – kazao je, između ostaloga, Reisu-l-ulema emeritus, a nakon obraćanja proučio je dovu.
VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» KRIMINALOM POROBLJENA ZEMLJA
17. December 2013 02:11
» BIJELO POLJE JE SRCE SANDŽAKA
07. August 2013 19:33
» ZALOG ZA BUDUĆNOST VAŠE DJECE
11. March 2013 00:25
» DRUGI DAN SIMPOZIJA O SANDŽAKU
21. November 2012 16:21
» KRV ZA VAKUF!
06. May 2011 09:25
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif