Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme
U Bijelom Polju održana promotivna Skupština NVO „Sandžak EU regija - SEUR“ i priređen zajednički Iftar BKZ i SEUR
BIJELO POLJE JE SRCE SANDŽAKA
Procitaj komentar

Autor: Salahudin Fetić
Objavljeno: 07. August 2013. 19:08:25


U bjelopoljskom hotelu „Bijela Rada“, nekada zvanom hotel „Sandžak“, održana je promotivna Skupština novoosnovane nevladine organizacije „Sandžak EU regija - SEUR“ i upriličen zajednički iftar. Više stotina vjernika prisustvovalo je promociji SEUR-a i zajedničkom iftaru, među kojima i brojna delegacija Mešihata Islamske zajednice, Muftijstva sanžačkog, na čelu sa muftijom sandžačkim Muamer-ef. Zukorlićem, Hazbija Kalač koji je predvodio delegaciju Bošnjačke kulturne zajednice, potpredsjednici Zajednice sandžačke dijaspore Šefadil Ličina i Ahmed Ahmatović, Jahja Fehratović, predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžak sa delegacijom, Nusret Balić, magistar evropskih integracija i jedan od osnivača SEUR-a, istaknuti pojedinci i dr.
Isped novoformirane nevladine organizacije „Sandžak EU regija“, obratio se njen predsjednik, Zejto Rastoder. On je kazao da ovo nije politička organizacija „ali ne znači da ne možemo davati svoje mišljenje o datoj političkoj situaciji u našoj regiji“ i dodao da će ova nevladina organizacija zastupati interese svih Bošnjaka u Sandžaku i regiji, te da će podići svoj glas svaki put kada budu ugrožena prava Bošnjaka.

Zatim se obratio jedan od osnivača Sandžak EU regije, magistar evropskih integracija, Nusret Balić, koji je na samom početku istakao da se ponosi time što je Bošnjak i što živi u multinacionalnoj sredini.

„Mi Bošnjaci na prostoru Sandžaka nikome nećemo dozvoliti da nas razjedini“, – poručio je Balić, a potom upoznao prisutne sa ovom nevladinom organizacijom, njenim programom i ciljevima.

Skupu se također obratio i Zaim Čelebić, koji je govorio o važnost ove organizacije posebno za Bošnjake u Crnoj Gori.

Iftarsko vrijeme nakratko je prekinulo program, a nakon iftara prisutnima se obratio Hazbija Kalač. On je kazao da je cilj osnivanja organizacije koja je promovirana promoviranje Sandžaka kao prekogranične regije na mjestima gdje je ta priča sasvim normalna, legitimna i slobodna.

„Vjerujemo da će ta priča konačno doživjeti uspjeti. SEUR ima ambiciju da ovu priču oko Sandžaka učini slobodnom, jer ona na žalost ovdje to do sada nije bila, a za to imamo bezbroj primjera.“ – kazao je Kalač. On se u svojstvu domaćina iftara zahvalio na velikom odazivu.

Na kraju se obratio muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić čiju najavu za obraćanje je propratio gromoglasan aplauz. On je na samom početku kazao da se raduje da je opet u Bijelom Polju, jer je Bijelo Polje srce Sandžaka.

Muftija se prisjetio prošlogodišnjeg iftara, kojeg je propratila velika medijska buka, brojni pritisci da se iftar ne održi.

„Da li će mediji pratiti ovaj iftar kao onaj prošlogodišnji, vidjet ćemo. Prema ambijentu, prisustvu, kvalitetu i strukturi ima razloga. Vidjet ćemo da li će nam i ovaj iftar televizije iz Podgorice ispromovirati, jer su nam onaj prošli baš ispromovirali“, – rekao je Muftija.

Muftija je kazao da se Bošnjaci moraju suočiti sa svim prijetnjama, kako bi ostvarili slobodu, te da se nipošto nesmije odustati od spominjanja stradanja naših predaka koja su se desila ne tako davno.

„Ako misle da ću prestati spominjati Šahoviće, varaju se. Jer ne mogu nikako prestati. To je najskuplja lekcija koju su Bošnjaci platili. Ali je to lekcija civilizacijska. Šahovići, Srebrnica, Plav, Prijedor... nikada se ne smiju zaboraviti“.Muftija je podvukao da se nastavak genocidnih pohoda Đurišića i Pećanca, nad Bošnjacima desio nametanjem krivnje „državnih neprijatelja“ i „izdajnika“ porodicama onih Bošnjaka čiji su preci stradali baš u tim genocidnim pohodima.

„Svugdje u svijetu gdje su se desili zločini, zločinci su kažnjeni, ili blago kažnjeni ili im je oprošteno, ali se zna da su zločinci. Samo se kod Bošnjaka u Sandžaku, evo ovdje u Bijelom Polju, se žrtva okrivljuje i tjera da se stidi. Nama Bošnjacima je to nametnuto. Bošnjacima kojima su preci stradali, da l' od četničke da l' od partizanske kame sve jedno je jer je to sve isto, nametnuta im je etiketa da su oni narodni neprijatelji i izdajnici, pa su oni morali da se dokazuju da to nisu“ – kazao je Muftija sandžački.

Nakon obraćanja Muftije sandžačkog, njegov pomoćnik za Južni Sandžak hfz. Abdurahman Kujević je proučio dovu, čime je završen ovaj hairli skup.

VRHOstali prilozi:
» JEDINSTVO I SLOGA NEMAJU ALTERNATIVU
Sead Jasavić, prof. fikha | 02. June 2023 20:34
» VAKIFI SU DOBROČINITELJI KOJI SE PAMTE
MINA | 12. May 2023 14:51
» DŽAMIJE SU IZRAZ NAŠE SLOBODE
MINA | 05. May 2023 20:58
» SJEĆANJE - TRAJAN ZADATAK I OBAVEZA
Ferhat Korajac | 24. April 2023 14:31
» RAMAZANSKI ZIJARET MEZARU BEĆIR EF. BABIĆA U REYHANLIJU
Nihad Aličković | 20. April 2023 14:56
» GRADI SE PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU
Damir ef. Babajić | 15. April 2023 23:26
» RAMAZANSKO OTKROVENJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. April 2023 13:24
» BLAGODARNA DOVA U RAMAZANU: ZA SVAKI DAN! ZA SVAKU NOĆ! OD DANAS PA DO BAJRAMA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. April 2023 17:44
Ostali prilozi istog autora:
» KRIMINALOM POROBLJENA ZEMLJA
17. December 2013 02:11
» ZALOG ZA BUDUĆNOST VAŠE DJECE
11. March 2013 00:25
» DRUGI DAN SIMPOZIJA O SANDŽAKU
21. November 2012 16:21
» KRV ZA VAKUF!
06. May 2011 09:25
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif