Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Popišimo naše vanzemaljce!
POPIS 2013. - POLA SAHATA ZA ŽIVOT BOSNE I BOŠNJAKA
Autor: Muhamed Mahmutović
Objavljeno: 08. September 2013. 02:09:13
Muhamed MAHMUTOVIĆ: Po prvi put u historiji Bošnjaci su svjesni važnosti popisa i većina ih neće žaliti tih pola sahata vremena potrošiti na odbranu domovine, jer su mnogi za to nesebično dali živote. Haram bilo svakome ko zažali truda i novca da se ode popisati (...)

- Tri ključna pitanja i odgovora za Bošnjake islamske vjere (uvažavajući Bošnjake i drugih vjera) su:

- Etničko/nacionalno izjašnjavanje - BOŠNJAK;
- Vjeroispovjest - ISLAMSKA;
- Maternji jezik - BOSANSKI.
U stavki o državljanstvu odgovor je BiH, (entitetsko državljanstvo se ne mora upisati).
Kada su prije mnogo godina Albanci odlučili napraviti Republiku Kosovo i krenuli u akciju po svijetu sa ciljem da u taj proces uključe sve svoje građane nastala je jedna anegdota, koja za Bošnjake može danas biti aktuelna.

Naime, kad je jedan od aktivista koji je sakupljao novac uzeo prilog od jednog dobrovoljca i samo stavio u torbicu, a ovaj ga začuđeno pitao, zašto ga nigdje ne upisa i ne dade mu neku potvrdu, ovaj mu sasvim ozbiljno odgovori:

- A ne brate, mi ne upisujemo one koji su dali, već one koji ne daju!
Kod njih se tačno znalo da će onaj ko ne učestvuje u izgradnji države biti upisan i sankcioniran i zato danas imaju svoju državu.

Bošnjaci su sad pred ovaj popis 2013. u situaciji kad moraju svi da se upišu, jer je u pitanju opstanak i njihove jedine države i njih kao naroda.
Ne mislimo se ovdje više baviti ubjeđivanjem da je ovo najvažnija borba nakon oružanog otpora agresiji i objašnjavati ko su i šta su Bošnjaci, već želim, čisto tehnički onima koji su shvatili važnost ovog trenutka pomoći da se popišu ispravno, kako bi se njihov trud isplatio, a popisati svakako moramo i one koji neće sa nama, da znamo koji su!

Takstativno ćemo pobrojati na šta treba obratiti posebnu pažnju i zamke koje su Bošnjacima postavili u SANU, a koje je srpska politička elita uspjela pretvoriti u Zakon o popisu. Odmah na početku da kažemo da niko nema pravo ne otići na popis, zato što su naši političari uglavnom pali na ispitu, jer ovo nisu izbori, ovo je mnogo važnije od svih izbora, jer je u pitanju, kako rekosmo na početku, opstanak i države BiH i bošnjačkog naroda!

Po prvi put u historiji Bošnjaci su svjesni važnosti popisa i većina ih neće žaliti tih pola sahata vremena potrošiti na odbranu domovine, jer su mnogi za to nesebično dali živote. Haram bilo svakome ko zažali truda i novca da se ode popisati.

- Ovaj popis je komplikovan sa aspekta zakona, modaliteta popisnice, neiskustva države, mešetarenja raznih emisara, nevladinih organizacija, koje su ispostave obavještajnih službi susjednih zemalja..., ali usprkos svemu, ako se dobro pripremimo možemo svima pomrsiti račune.

- Da bismo u tome uspjeli, trebamo biti dolje na licu mjesta u periodu od 1. do 15. oktobra, kako bismo bili "rezidentni" građani naše domovine, a to su svi oni koji izvan svoje domovine u jednom komadu borave kraće od 12 mjeseci, radi posla! Može to biti i dvadeset godina, ali ako ste odsutni "radi posla" jedanaest mjeseci u godini, i ako tako izjavite prilikom popisa vi ste još uvjek "rezidentan" građanin BiH!- "Nerezidentni" su oni koji IZJAVE da borave izvan domovine više od godinu dana ili oni koji nasjednu na najveću podvalu ovog popisa, pa umjesto da se POPIŠU, oni se sami OTPIŠU! Oni koji se popišu preko interneta će pismeno potvrditi da su se iselili iz BiH, a to njihovo će ući samo kao statistički podatak koji o ničem ne odlučuje. Kao na primjer što znamo da ima u Turskoj nekoliko miliona Bošnjaka, koji nemaju u BiH nikakvih prava ni utjecaja na politička kretanja.

- Na popisu se upisuje matični broj ili samo datum rođenja, pri čemu ne treba posjedovati ili pokazati nikakav dokument! Popisivač upisuje ono što mu vi kažete i ne smije postavljati nikakva pitanja, niti vršiti ikakve provjere, ako vam se to desi, zovete Popisni centar i tražite njegovo sankcioniranje, a popisnicu ispunite ponovo.

- Svako za popis ima pravo angažirati nekoga za pomoć!!! (dakle slobodno u komšiluku, u Fondaciji za popis ili u džematu uzmete nekoga ko je shvatio kako se to radi i on vam pomaže).

- Popisni centri će raditi svakim danom, dakle i vikendom, od 09 - 21 sati.

- Popisivači moraju koristiti posebne olovke na kojima piše Popis2013, koje se ne mogu falsifikovati! On vam se mora i legitimirati, a vi njemu ne morate! Vi imate pravo sve provjeriti, kao i odgovore koje je upisao prije nego podpišete popisnicu. U slučaju da vidite da ste nešto pogriješili ili da on nije upisao kako treba, slobodno tražite da pocijepa list i da uradite ponovo!

- Na popisnici može u jednom domaćinstvu biti dvadeset članova.

- Za one koji dolaze iz vana, koji su zbog posla odsutni, bitno je da neko iz domaćinstva izjavi da stalno boravi tu. Popisivač ne traži nikakav dokaz, niti smije tražiti!

- Najvažnije stavke na popisnici su od 1-7 i od 24-26 i tu treba posebno biti pažljiv. Na sva pitanja niste ni dužni odgovoriti, ali je bitno da obratite pažnju na gore navedena.

- Popisivač kad dođe u jedno domaćinstvo popisat će svakoga koga zatekne, a jedna punoljetna osoba iz domaćinstva (ne mora čak biti ni bliži rod) može popisati ostale članove pod uslovom da zna njihov matični broj ili barem datum rođenja. Međutim to ne važi za maloljetnu djecu, koju moraju popisati roditelji!

- Ne mora se pokazati nikakav dokaz o prijavi. Ako je vaša kuća porušena vi se popisujete na toj adresi, sa svojom izjavom, niko ne smije provjeravti u kakvom je stanju kuća!

- Nemojte nasjesti na propagandu da se za neki krivi odgovor može krivično odgovarati, jer po zakonu podaci dobijeni popisom stanovništva su tajni i indikatori popisa se uništavaju, dok se saberu rezultati npr. koliko ima, Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, te koje su vjeroispovjesti, kojim jezikom govore, koliko su pismeni, koliko je zaposlenih itd. Na kraju će se ti podaci koristiti samo u statističke svrhe i neće se znati ko je šta izjavio!- Ukoliko ste zbog posla onemogućeni čekati da dođe na vas red za popis, možete sami se prijaviti u popisni centar i popisati sebe i članove vaše porodice, koji su zbog vašeg posla odsutni. Vodite računa da izjavite da jedan član domaćinstva živi stalno tu.

- Domaćinstvo je širok pojam, to nisu samo uži članovi porodice. "Domaćinstvom se smatra svaka porodična ili druga zajednica osoba, tj. grupa od dvije ili više osoba koje zauzimaju stambenu jedinicu ili jedan njen dio i osiguravaju sebi hranu i moguće ostale potrepštine za život. Članovi ove grupe mogu udruživati prihode u manjoj ili većoj mjeri".
Dakle, vi možete kao člana domaćinstva navesti nekoga od svoje rodbine ili nekoga ko vam i nije rod, a živite u istoj kući ili mu vi za uslugu da vam čuva kuću za protuuslugu dozvoljavate da tu stanuje!

- Tri ključna pitanja i odgovora za Bošnjake islamske vjere (ima Bošnjaka i drugih vjera) su:

- Etničko/nacionalno izjašnjavanje - BOŠNJAK;
- Vjeroispovjest - ISLAMSKA;
- Maternji jezik - BOSANSKI.

- Pojam musliman i pojam „Bosanac“ trebate zaboraviti! Pitanja koja traže te odgovore ne postoje u popisnici!

- U stavki o državljanstvu odgovor je BiH, (entitetsko državljanstvo se ne mora upisati).

- Nije nikakav problem ako ste državljanin i neke druge države, to za popis nije važan podatak i niste dužni o tome se izjasniti, a može ko želi.

- Popisivač ne smije da vas požuruje sa odgovorom!

- Ako imate adresu u FBiH i rs, onda svakako iskoristite onu u rs za popis!

- Iz svega gore se vidi da je svaki Bošnjak u mogućnosti da se popiše pa makar živio na kraj svijeta. Ako ne može jednom članu porodice obezbjediti avionsku kartu, onda može nekoga iz zajedničkog domaćinstva zadužiti da to učini i poslati mu matične brojeve.

- Ako su toliki dali živote, onda je besmisleno pričati o naše pola sahata ili novcu za kartu!

Posebno skrećemo pažnju da ne reklamirate stranicu za on-line popis i da medije koji to objavljuju smatrate neprijateljskim!

Na kraju da još istaknemo da su razni mešetari objavili davno "rezultate probnog popisa", što je bilo apsolutno nemoguće, jer popisnice još nisu bile stigle u centar. Nedavno sam dobio podatke da se na popisu od 5 000 Srba, svih pet hiljada izjasnilo Srbima. Isto tako je bilo sa Hrvatima, dok se Bošnjaka izjasnilo 4 200. Imali smo osam stotina muslimana, Muslimana, Bosanaca, Bosanaca i Hercegovaca, mađioničara.. pa čak i dva vanzemaljca!

Vjerujem da će sad broj tih avanturista biti mnogo manji, jer se mnogo pričalo o tome šta je vjera, šta je nacija, a šta je državljanstvo, tako da to sad veći dio stanovništva zna. Ipak, ako vam se pohvali neko da se upisao kao "vanzemaljac" upišite ga, kao što su upisivali oni sa početka ovog priloga, pa kad htjedne ostvarivati svoja prava u BIH da ga pošaljemo u svemir među njegove!

Bilo ko od čitaoca Bošnjaci.Net da ima bilo koji problem ili da osjeti nepravdu i neregularnosti na popisu stanovništva obratite nam se hitno na e-mail: [email protected], nastojat ćemo u što kraćem roku da alamriramo bošnjačke institucije i zvaničnike, da zajednički spriječimo i otklonimo neregularnosti na popisu. Ovo posebno važi za bošnjačke povratnike u mjestima pod srpskom okupacijom u kojima je izvršen genocid.

P.S. Poželjno je da se ovo umnožava, isprinta, nauči napamet ili ima uza se prilikom popisa!


  Dossier: Popis stanovništva u BiH 2013.
» POPIS JE UJEDINJENI ZLOČINAČKI PODUHVAT
Mr. Fatmir Alispahić | 11.10.2013 19:42
» POPIS BOŠNJAKA U PRIJEDORU VIŠE LIČI NA OTPIS
Tim Bošnjaci.Net | 10.10.2013 23:11
» ZA POPIS (NE)SPREMNI
| 01.10.2013 12:26
» VIDEO: BOŠNJAK, NEGO ŠTA!
B.net | 01.10.2013 01:36
» SINOVIMA BOSNE
Prof. dr. Smajil Durmišević | 29.09.2013 14:24
» PONOSNO KAŽEM DA SAM BOŠNJAK
Husein Buljubašić | 29.09.2013 14:11
» POPIS ZA BOŠNJAKE ZNAČI “BITI IL’ NE BITI”
Abdullah ef. Hodžić | 29.09.2013 04:23
» KAKO ĆEMO ONOLIKIM ŠEHIDIMA NA OČI
Muhamed Mahmutović | 28.09.2013 14:02
» BOŠNJACI SU JEDAN SJAJAN I BISTAR NAROD
Enver Alić | 27.09.2013 20:09
» USPRAVIMO SVIJEST I ODGOVORNOST NASPRAM ZEMLJE BOSNE I BOŠNJAČKOG NARODA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 27.09.2013 17:47
» ZADNJI POZIV PUTNICIMA ZA BIH
Muhamed Mahmutović | 26.09.2013 03:34
» JE LI DOVOLJNO SAMO TO DA SE BUDE BLIZU DŽAMIJE
Muhamed Velić | 21.09.2013 14:32
» TKO SU BOŠNJACI?
Amir Halep | 19.09.2013 04:05
» ISIDORA SEKULIĆ O BOSANSKOM JEZIKU, GOVORU, STILU...
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 17.09.2013 19:31
» STARI DUH MLADE NACIJE
Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić | 14.09.2013 21:48
» POPIS 2013. - POLA SAHATA ZA ŽIVOT BOSNE I BOŠNJAKA
Muhamed Mahmutović | 08.09.2013 02:51

Ostali prilozi:
» PET SAVJETA ZA DOBRODOŠLICU KRISTIJANU ŠMITU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. August 2021 18:42
» ŠTA ZNAČI ZAKON O ZABRANI PORICANJA GENOCIDA U BIH
Hamza Karčić | 30. July 2021 13:02
» AMBASADOR RUSKE FEDERACIJE IGOR KALABUHOV OPET JE U ANTIBOSNSKOM POKRETU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2021 20:49
» ”KVALITETNA OPTUŽNICA“ PROTIV MENE
Murat Tahirović | 29. July 2021 19:08
» ZA SVE NEGATORE GENOCIDA!
Elmedina Muftić | 24. July 2021 23:07
» SLUČAJ LEPOSAVIĆ – PRAVDA JE SPORA ILI DOSTIŽNA
Nebojša Mrvaljević | 24. July 2021 22:19
» ZALOŽIMO SE ZA DOMOVINU JEDNAKIH LJUDI
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 20. July 2021 07:20
» TREBA LI KOSOVO DA PRIZNA SRBIJU?
Čedomir Petrović | 20. July 2021 04:50
» UDRUŽENI PRIVREDNI KRIMINALNI PODUHVAT
Mr. Milan Jovičić | 15. July 2021 13:55
» VELIKOSRPSKE DVORSKE LUDE
Avdo Metjahić | 13. July 2021 18:47
» I KAMEN BI ZAPLAK’O
Aziz Hurem | 13. July 2021 16:32
» BRATSKO PISMO BOŠNJACIMA I BOŠNJAKINAMA MA GDJE BILI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. July 2021 12:42
» BOJKOT ZA NEGATORE GENOCIDA
Eset Muračević | 11. July 2021 12:33
» UZ SREBRENIČKI 11. JULI: NIKAD VIŠE GENOCID!!!
Šukrija Meholjić | 10. July 2021 17:32
» GENOCID U SREBRENICI SLIKA JE SVIJETA NA KRAJU DVADESETOG STOLJEĆA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 09. July 2021 17:44
Ostali prilozi istog autora:
» HRANI PSA DA TE UGRIZE
07. May 2021 19:03
» NEVIDLJIVI TERORISTA
26. March 2020 17:01
» TRIO ŠTETOČINA
03. October 2018 17:19