Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Isnam TALJIĆ, istaknuti bošnjački pisac
POPIS JE POTREBAN I ZATO DA SE BJELODANO OZVANIČE REZULTATI GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 09. September 2013. 17:09:51
U povodu Popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini (1-15.oktobar), kada se i nakon genocida vodi kampanja protiv Bošnjaka, bosanskog jezika i protiv države Bosne i Hercegovine, Bošnjaci.Net će u narednih nekoliko hefti objaviti razgovore sa istaknutim ličnostima iz bošnjačkog nacionalnog korpusa, da se ukaže našem narodu zašto je važan popis i pravilno se etnički-nacionalno izjasniti, odnosno ukloniti sve dileme i podvale koje se podmeću Bošnjacima.
TALJIĆ: Popis je potreban i zato da se bjelodano ozvaniče rezultati genocida nad Bošnjacima. I to će biti neoborivi pokazatelji svima, tako i onima koje ste nabrojali u pitanju, o neprihvatljivosti daljnjeg prihvatanja politike genocida.


Bošnjaci.Net: Gospodine Taljiću, recite nam koliko je važan popis stanovništva za jednu državu, naciju, religiju...?
TALJIĆ:
Da nije izuzetno važan, ne bi se digla ovolika galama. I to se digla samo oko nas Bošnjaka. To znači da je Popis najvažniji nama i da ćemo se, onda, izjasniti tako – da smo Bošnjaci.

Bošnjaci.Net: Od 1. do 15. oktobra ove godine bit će proveden popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, tj. prvi popis stanovništva nakon 1991. godine, ujedno prvi popis nakon trodržavne agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, ali je, isto tako, dejtonski dvoentiteski podijeljena, odnosno međunarodne institucije i moćne svjetske države prihvatile su rezultate sa terena agresorsko-genocidne osvajačke politike i nametnule ih narodu-žrtvi genocida, kojem je prijećen totalni nestanak. Pred najezdom velikonacionalističkih napada i negiranja naroda, jezika..., kako na popisu sačuvati državotvornost našeg naroda-žrtve genocida, te njegov prostor življenja u državi koja je njihova jedina domovina, za koju su se vjekovima borili, branili je, odbranili, sačuvali...?
TALJIĆ:
Državotvornost će svakako biti sačuvana, a bolje je da to bude s boljim rezultatom Popisa, a to znači sa što većim brojem Bošnjaka nego s manjim brojem Bošnjaka.


Taljić i njegova djela
Kad su u pitanju Bošnjaci na cijeloj teritoriji tzv. manjeg entiteta i formalno će se pokazati totalno drukčija etnička slika u odnosu na 1991.

Bošnjaci.Net: Kad je u pitanju naš bošnjački narod, genocid i istrebljenje koji su izvršeni nad njim konačno će pokazati drukčiju etničku sliku u odnosu na popis 1991., odnosno da našeg naroda nema u cijeloj istočnoj BiH, ali i sjeverozapadnom dijelu države... Hoće li će predstojeći popis još dublje zakopati stanje genocidne politike ili će institucije države BiH, međunarodna zajednica, posebno SAD, EU i države supotpisnica Dejtonskog sporazuma konačno shvatiti da je neprihvatljivo prihvatiti politiku genocida?
TALJIĆ:
Na cijeloj teritoriji tzv. manjeg entiteta i formalno će se pokazati totalno drukčija etnička slika u odnosu na 1991. kad su u pitanju Bošnjaci, i to isključivo kao rezultat genocidne politike i nemogućnosti povratka na svoje preživjelih Bošnjaka. To nikako ne treba upoređivati s rezultatima koji će se pokazati u Sarajevu kad je u pitanju broj Srba, niti treba nasjedati na velikosrpsku propagandu da je i Sarajevo „etnički očišćeno“. Srbi su se, svi to znaju, iseljavali po svojoj volji ili po naredbi svojih, a zatim stanove – po izuzetno visokim cijenama – prodavali Bošnjacima, dok se za bošnjačke kuće i stanove na okupiranoj teritoriji i dalje nude besramno niske cijene. Pri tome će, u odnosu na broj Srba u Sarajevu, biti ne samo za zanimljivo nego i potrebno sagledati i broj Srba zaposlenih u Sarajevu, i ne samo u državnoj upravi, nego i u federalnoj i općenito broj zaposlenih Srba u Sarajevu u odnosu na njihov ukupni broj u Sarajevu i to upoređivati s brojem zaposlenih Bošnjaka i u Sarajevu i u „manjem entitetu“...
Popis je potreban i zato da se bjelodano ozvaniče rezultati genocida nad Bošnjacima. I to će biti neoborivi pokazatelji svima, tako i onima koje ste nabrojali u pitanju, o neprihvatljivosti daljnjeg prihvatanja politike genocida.

Od Reisa do mutevelije, poručuju Bošnjacima da nacionalno nisu i ne mogu biti muslimani

Bošnjaci.Net: Imajući u vidu navedene činjenice, koliko je popis važan za naš narod?
TALJIĆ:
Višestruko je važan. O tome je mnogo govoreno proteklih mjeseci.
Veoma važno je i što se u ove procese uključila Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini. Jer, kad svi u Islamskoj zajednici, od Reisa do mutevelije, poručuju Bošnjacima da nacionalno nisu i ne mogu biti muslimani, nego da su Bošnjaci, onda je poptupno besmisleno da se iko nacionalno izjasni kao musliman. Jednako je besmisleno da se državljanstvom, dakle kao Bosanac, označava etnička ili nacionalna pripadnost kad ta odrednica ne postoji u Ustavu.

Bošnjaci.Net: Kako tumačite činjenicu da se jedan broj Bošnjaka, u nacionalnom lutanju i nerazlikovanju etničke i regionalne pripadnosti te pod raznom propagandom, namjerava izjasniti kao "Bosanac", iako, znaju da će tako biti stavljeni u kategoriju „ostali”, odnosno da će svojim svrstavanjem u „ostale”, povećati procenat Srba i Hrvata i ugroziti pozicije i perspektive bosanstva, kao imenitelja zajedničkih interesa u Bosni i Hercegovini? Šta je uzrokovalo da ovi Bošnjaci osjećaju autošovinizam i da ne prihvataju ime vlastitog naroda, a prihvataju ime „Bosanac“, koje niti je ustavna kategorija, niti je recipročno opredjeljenje Srba i Hrvata?
TALJIĆ:
Na osnovu toga koliko je dugo i s kakvom je sve upornošću rađeno – i radi se – protiv našeg naroda, mora se zaključiti da je dobro da su Bošnjaci ikako ostali u pameti. Toliko je nama pamet razvlačena! To se, evo, čini i ovom prilikom. Usto, mi smo veoma ponosan i ters narod, pa, onda, volimo i sami sebi kontrirati u kojekakvim situacijama. Ali, Bošnjaci su itekako zreli i neće se okrenuti sami protiv sebe. To će, ako bog da, pokazati popisni rezultati. Nije vrijeme da bismo se sad popisali kao neki nepostojeći, kao Marsovci, Bosanci, muslimani... i da time ugađamo dušmanima.

Možemo biti, i jesmo, samo Bošnjaci

Bošnjaci.Net: Da budemo još jasniji i podvrdimo, šta preporučujete našem narodu kako da se izjasni na Popisu?
TALJIĆ:
Samo da se izjasnimo onako kako jedino možemo, da budemo ono što jedino i možemo biti. Dakle, samo možemo biti i samo jesmo Bošnjaci. Kako bismo se mogli izjasniti da smo Francuzi, Englezi, Filipinci, Bosanci ili Turci?! Nikako! Možemo biti, i jesmo, samo Bošnjaci. Ili, kad već opet imamo pravo da svoj jezik imenujemo jedino onako kako i možemo, izvan svake pameti bi bilo da to ne bude bosanski jezik.

Bošnjaci.Net: Kako odgovoriti onima koji negiraju naciju, jezik, državu
TALJIĆ:
To su budalaštine. Ne treba im odgovarati. Zašto bismo se mi, na pravdi Boga, kome pravdali i objašnjavali sebe?! Ko ne zna, to je njegov problem. A svako zna i takvi se samo mogu praviti budalama ili nastojati i dalje nas magarčiti. Previsoke cijene smo platili da bismo i mi pristajali na to.


  Dossier: Popis stanovništva u BiH 2013.
» POPIS JE UJEDINJENI ZLOČINAČKI PODUHVAT
Mr. Fatmir Alispahić | 11.10.2013 19:42
» POPIS BOŠNJAKA U PRIJEDORU VIŠE LIČI NA OTPIS
Tim Bošnjaci.Net | 10.10.2013 23:11
» ZA POPIS (NE)SPREMNI
| 01.10.2013 12:26
» VIDEO: BOŠNJAK, NEGO ŠTA!
B.net | 01.10.2013 01:36
» SINOVIMA BOSNE
Prof. dr. Smajil Durmišević | 29.09.2013 14:24
» PONOSNO KAŽEM DA SAM BOŠNJAK
Husein Buljubašić | 29.09.2013 14:11
» POPIS ZA BOŠNJAKE ZNAČI “BITI IL’ NE BITI”
Abdullah ef. Hodžić | 29.09.2013 04:23
» KAKO ĆEMO ONOLIKIM ŠEHIDIMA NA OČI
Muhamed Mahmutović | 28.09.2013 14:02
» BOŠNJACI SU JEDAN SJAJAN I BISTAR NAROD
Enver Alić | 27.09.2013 20:09
» USPRAVIMO SVIJEST I ODGOVORNOST NASPRAM ZEMLJE BOSNE I BOŠNJAČKOG NARODA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 27.09.2013 17:47
» ZADNJI POZIV PUTNICIMA ZA BIH
Muhamed Mahmutović | 26.09.2013 03:34
» JE LI DOVOLJNO SAMO TO DA SE BUDE BLIZU DŽAMIJE
Muhamed Velić | 21.09.2013 14:32
» TKO SU BOŠNJACI?
Amir Halep | 19.09.2013 04:05
» ISIDORA SEKULIĆ O BOSANSKOM JEZIKU, GOVORU, STILU...
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 17.09.2013 19:31
» STARI DUH MLADE NACIJE
Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić | 14.09.2013 21:48
» POPIS 2013. - POLA SAHATA ZA ŽIVOT BOSNE I BOŠNJAKA
Muhamed Mahmutović | 08.09.2013 02:51

Ostali prilozi:
» VUČIĆ MISLI, DODIK GOVORI
Vijesti.ba | 28. July 2021 21:19
» U SRBIJI NA VLASTI UČENICI MILOŠEVIĆEVE ŠKOLE
slobodna-bosna.ba | 21. July 2021 14:15
» NIKADA PRIJE NISAM VIDIO TOLIKU KOLIČINU KRVI
Anadolu Agency (AA) | 07. June 2021 15:15
» O IZRAELSKOM TERORU: PALESTINA ĆE NA KRAJU POBIJEDITI
Anadolu Agency (AA) | 19. May 2021 14:16
Ostali prilozi istog autora:
» SARAJEVSKA VIJEĆNICA
25. August 2020 15:10