Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Amer JERLAGIĆ, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu
SUDJELOVANJEM U POPISU POKAZUJE SE PRIVRŽENOST PREMA BOSNI I HERCEGOVINI KAO SVOJOJ JEDINOJ DOMOVINI
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 13. September 2013. 13:09:46

Amer JERLAGIĆ: Pozivam sve građane koji privremeno ne žive u Bosni i Hercegovini, a imaju prijavu boravka u Bosni i Hercegovini da Popis obave u domovini, kad im već nije data mogućnost da to učine u dijaspori. Bošnjački narod je najveća žrtva genocida i etničkog čiščenja i ne smijemo dozvoliti da našom eventualnom inertnošću i nemarom, tj. ne izlaskom na Popis dobijemo nerealne podatke o brojnosti i procentualnom iznosu Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.


Od rezultata predstojećeg Popisa ovisit će mnogi budući procesi unutar Bosne i Hercegovine

Bošnjaci.Net: Koliko je važan popis stanovništva za jednu državu, naciju, religiju?
JERLAGIĆ:
Popis stanovništva je najveće statističko istraživanje jedne zemlje kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima, te je najvažniji statistički izvor pojedinačnih podataka o stanovništvu Bosne i Hercegovine. Sudjelovanje u Popisu je moralna, građanska ali i patriotska obaveza svih građana Bosne i Hercegovine. Sudjelovanjem u Popisu pokazuje se privrženost prema Bosni i Hercegovini kao svojoj jedinoj domovini. Od rezultata predstojećeg Popisa ovisit će mnogi budući procesi unutar Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina kroz Popis dobiti ovjeru genocida i etničkog čišćenja

Bošnjaci.Net: Od 1. do 15. oktobra ove godine bit će proveden popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, tj. prvi popis stanovništva nakon 1991. godine, ujedno prvi popis nakon trodržavne agresije na RBiH i genocida nad Bošnjacima. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, ali je, isto tako, dejtonski dvoentiteski podijeljena, odnosno međunarodne institucije i moćne svjetske države prihvatile su rezultate sa terena agresorsko-genocidne osvajačke politike i nametnule ih narodu-žrtvi genocida, koje je prijećen totalni nestanak. Pred najezdom velikonacionalističkih napada i negiranja naroda, jezika..., kako na popisu sačuvati državotvornost našeg naroda-žrtve genocida, te njegov prostor življenja u državi koja je njihova jedina domovina, za koju su se vjekovima borili, branili je, odbranili, sačuvali...?
JERLAGIĆ:
kao što je poznato Stranka za Bosnu i Hercegovinu je bila protiv ovakvog Popisa iz razloga neprovođenja Aneksa 7 daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno povratka svih raseljenih i protjeranih na svoja ognjišta. Zahtjevali smo da se Popis odgodi do ispunjenja ovih uvjeta, inače će Bosna i Hercegovina kroz Popis dobiti ovjeru genocida i etničkog čišćenja. Nažalost bili smo u
POPIS - PRIVRŽENOST BIH: Sudjelovanje u Popisu je moralna, građanska ali i patriotska obaveza svih građana Bosne i Hercegovine. Sudjelovanjem u Popisu pokazuje se privrženost prema Bosni i Hercegovini kao svojoj jedinoj domovini. Od rezultata predstojećeg Popisa ovisit će mnogi budući procesi unutar Bosne i Hercegovine.


OVJERA GENOCIDA I ETNIČKOG ČIŠĆENJA: Zahtjevali smo da se Popis odgodi do ispunjenja ovih uvjeta, inače će Bosna i Hercegovina kroz Popis dobiti ovjeru genocida i etničkog čišćenja. Nažalost bili smo u manjini i što bi se narodski kazalo ''Rodilo se, valja ga ljuljati''. Prije svega pozivam sve građane Bosne i Hercegovine da obave svoju zakonsku i moralnu dužnost i odazovu se Popisu.


SVJEDOCI DAYTONSKOG SPORAZUMA NEĆE IZVUĆI VELIKE POUKE: Na posljednjem Popisu iz 1991. godine u Istočnoj Hercvegovini (mislim na općine koje se danas nalaze u RS-u) živjelo je preko 20000 Bošnjaka, a danas je tamo nešto više od 300 Bošnjaka. Stanje je isto ili slično u Podrinju, Bosanskoj Krajini, Posavini isl. Nažalost, ovaj Popis će ovjeriti ovaj eklatantni primjer etničkog čišćenja. Bojim se da velike sile, svjedoci Daytonskog mirovnog sporazuma neće izvući velike pouke iz predstojećih rezultata popisa.


NE ZANIJEKATI BOŠNJAČKI IDENTITET I BOSANSKI JEZIK: Nakon Ustava iz 1974. godine dobili smo mogućnost da ''kao budemo'' narod, kao Muslimani sa veliko ''M''. Sa klasičnom vjerskom, a ne etničkom odrednicom. Ustav Bosne i Hercegovine, danas po prvi put daje mogućnost da se izjasnimo kao Bošnjaci, da imamo etničku odrednicu i da budemo ono što i jesmo. Časna je veza ne zanijekati svoj identitet i čuvati svoj maternji jezik.


BOŠNJACI, BUDITE ONO ŠTO JESTE: Moja preporuka svim Bošnjacima je da se izjasne onako kako im to po prvi put na zvaničnom Popisu omogućava Ustav Bosne i Hercegovine, da budu ono što jesu – Bošnjaci i da po prvi put upišu svoj maternji jezik - Bosanski jezik.
manjini i što bi se narodski kazalo ''Rodilo se, valja ga ljuljati''. Prije svega pozivam sve građane Bosne i Hercegovine da obave svoju zakonsku i moralnu dužnost i odazovu se Popisu. Takođe pozivam sve građane koji privremeno ne žive u Bosni i Hercegovini, a imaju prijavu boravka u Bosni i Hercegovini da Popis obave u domovini, kad im već nije data mogućnost da to učine u dijaspori. (Ovdje ne mislim na popis dijaspore koji neće uticati na popis u Bosni i Hercegovini, podvukao je predsjednik Jerlagić). Bošnjački narod je najveća žrtva genocida i etničkog čiščenja i ne smijemo dozvoliti da našom eventualnom inertnošću i nemarom, tj. ne izlaskom na Popis dobijemo nerealne podatke o brojnosti i procentualnom iznosu Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Ovaj Popis će ovjeriti ovaj eklatantni primjer etničkog čišćenja

Bošnjaci.Net: Kad je u pitanju naš bošnjački narod, genocid i istrebljenje koji su izvršeni nad njim konačno će pokazati drukčiju etničku sliku u odnosu na popis 1991., odnosno da našeg naroda nema u cijeloj istočnoj BiH, ali i sjeverozapadnom dijelu države... Hoće li će predstojeći popis još dublje zakopati stanje genocidne politike ili će institucije države BiH, međunarodna zajednica, posebno SAD, EU i države supotpisnica Dejtonskog sporazuma konačno shvatiti da je neprihvatljivo prihvatiti politiku genocida?
JERLAGIĆ:
Kako sam rekao Stranka za Bosnu i Hercegovinu je bila protiv ovakvog Popisa upravo iz razloga koje ste i Vi naveli. Strah nas je ovjere rezultata genocida i etničkog čišćenja. Navest ću Vam samo jedan strašan podatak vezan za trenutno stanje u Istočnoj Hercegovini. Na posljednjem Popisu iz 1991. godine u Istočnoj Hercvegovini (mislim na općine koje se danas nalaze u RS-u) živjelo je preko 20000 Bošnjaka, a danas je tamo nešto više od 300 Bošnjaka. Stanje je isto ili slično u Podrinju, Bosanskoj Krajini, Posavini isl. Nažalost, ovaj Popis će ovjeriti ovaj eklatantni primjer etničkog čišćenja. Bojim se da velike sile, svjedoci Daytonskog mirovnog sporazuma neće izvući velike pouke iz predstojećih rezultata popisa. Sama činjenica da su upravo tri pitanja vezana za etničku pripadnost, religijsku pripadnost i jezik neobavezna kod izjašnjavanja dovoljno govori kakve su nakane onih iz međunarodne zajednice koji su dužni da vode brigu o Bosni i Hercegovini. Uvijek se mogu ograditi da ti podaci ne odražavaju stvarno stanje jer odgovori na ta pitanja nisu bili obavezujući.

Časna je veza ne zanijekati svoj identitet i čuvati svoj maternji jezik

Bošnjaci.Net: Imajući u vidu navedene činjenice, opet da potvrdimo pitanjem, koliko je popis važan za naš narod?
JERLAGIĆ:
Opet ponavljam, ograđujem se o momentu provođenja Popisa, ali ako su fakta o Popisu ovakva kakva jesu, onda smatram da Bošnjaci moraju biti svjesni Ustava Bosne i Hercegovine i biti ono što stvarno jesu. Gledano historijski upravo su Bošnjaci bili oni kojima se nije dozvoljavalo da budu to što jesu, pa su morali biti neopredjeljeni ili Srbi ili Hrvati. Nakon Ustava iz 1974. godine dobili smo mogućnost da ''kao budemo'' narod, kao Muslimani sa veliko ''M''. Sa klasičnom vjerskom, a ne etničkom odrednicom. Ustav Bosne i Hercegovine, danas po prvi put daje mogućnost da se izjasnimo kao Bošnjaci, da imamo etničku odrednicu i da budemo ono što i jesmo. Časna je veza ne zanijekati svoj identitet i čuvati svoj maternji jezik.

Probni Popis je pokazao da je od 100 % onih koji su na Popisu svrstani u kategoriju Ostali, preko 80 % Muslimana,

Bošnjaci.Net: Kako tumačite činjenicu da se jedan broj Bošnjaka, u nacionalnom lutanju i nerazlikovanju etničke i regionalne pripadnosti te pod raznom propagandom, namjerava izjasniti kao "Bosanac", iako, znaju da će tako biti stavljeni u kategoriju „ostali”, odnosno da će svojim svrstavanjem u „ostale”, povećati procenat Srba i Hrvata i ugroziti pozicije i perspektive bosanstva, kao imenitelja zajedničkih interesa u Bosni i Hercegovini? Šta je uzrokovalo da ovi Bošnjaci osjećaju autošovinizam i da ne prihvataju ime vlastitog naroda, a prihvataju ime „Bosanac“, koje niti je ustavna kategorija, niti je recipročno opredjeljenje Srba i Hrvata?
JERLAGIĆ:
Na ovo pitanje ću pokušati odgovoriti na jedan jednostavan način. Ukoliko se pripadnici sva tri konstitutivna naroda sa BiH pasošom na bilo kojoj međunarodnoj aplikaciji moraju izjasniti o nacionalnoj pripadnosti, tada sva tri predstavnika odgovaraju sa Bosna i Hercegovina, odnosno Bosanci i Hercegovci, ali kada govorimo o etničkoj pripadnosti tada ne možemo praviti paralelu između etničkog i nacionalnog. Ustav Bosne i Hercegovine poznaje tri konstitutivna naroda i to je etnička pripadnost, a nacionalna pripadnost je vezana za državu Bosnu i Hercegovinu.
Nažalost, probni Popis je pokazao da je od 100 % onih koji su na Popisu svrstani u kategoriju Ostali, preko 80 % Muslimana, što je takođe zabrinjavajuće jer se radi o građanima sa istim etničkim porijeklom, istim običajima, istom kulturom i građanima koji pripada istoj etničkoj skupini.
Stranka za Bosnu i Hercegovinu i ja lično smo tražili od Vijeća ministara i Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine da prije Popisa objedine pojmove Bošnjak i Musliman, međutim bilo je bezuspješno. Apelujem na sve Bošnjake koji imaju dilemu da li se izjasniti kao Bošnjak ili Musliman, da to bude Bošnjak, jer je to u duhu Ustava Bosne i Hercegovine, a kako sam rekao radi se o jednom narodu, o istoj etničkoj skupini. Izjašnjavanje kao Musliman povećava procenat iznos ostalih i umanjuje procentualni iznos Bošnjaka.


Bošnjaci.Net: Iako ste jansno rekli u prijethodnim odgovorima, ipak da budemo još jasniji i podvrdimo, šta kao lider jedne SBiH preporučujete našem narodu kako da se izjasni popisu?
JERLAGIĆ:
Moja preporuka svim Bošnjacima je da se izjasne onako kako im to po prvi put na zvaničnom Popisu omogućava Ustav Bosne i Hercegovine, da budu ono što jesu – Bošnjaci i da po prvi put upišu svoj maternji jezik - Bosanski jezik.

Bošnjaci.Net: Kako odgovoriti onima koji negiraju naciju, jezik, državu?
JERLAGIĆ:
Da na taj način pomažu onima koji nas nisu uspjeli pobjediti u ratu.


  Dossier: Popis stanovništva u BiH 2013.
» POPIS JE UJEDINJENI ZLOČINAČKI PODUHVAT
Mr. Fatmir Alispahić | 11.10.2013 19:42
» POPIS BOŠNJAKA U PRIJEDORU VIŠE LIČI NA OTPIS
Tim Bošnjaci.Net | 10.10.2013 23:11
» ZA POPIS (NE)SPREMNI
| 01.10.2013 12:26
» VIDEO: BOŠNJAK, NEGO ŠTA!
B.net | 01.10.2013 01:36
» SINOVIMA BOSNE
Prof. dr. Smajil Durmišević | 29.09.2013 14:24
» PONOSNO KAŽEM DA SAM BOŠNJAK
Husein Buljubašić | 29.09.2013 14:11
» POPIS ZA BOŠNJAKE ZNAČI “BITI IL’ NE BITI”
Abdullah ef. Hodžić | 29.09.2013 04:23
» KAKO ĆEMO ONOLIKIM ŠEHIDIMA NA OČI
Muhamed Mahmutović | 28.09.2013 14:02
» BOŠNJACI SU JEDAN SJAJAN I BISTAR NAROD
Enver Alić | 27.09.2013 20:09
» USPRAVIMO SVIJEST I ODGOVORNOST NASPRAM ZEMLJE BOSNE I BOŠNJAČKOG NARODA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 27.09.2013 17:47
» ZADNJI POZIV PUTNICIMA ZA BIH
Muhamed Mahmutović | 26.09.2013 03:34
» JE LI DOVOLJNO SAMO TO DA SE BUDE BLIZU DŽAMIJE
Muhamed Velić | 21.09.2013 14:32
» TKO SU BOŠNJACI?
Amir Halep | 19.09.2013 04:05
» ISIDORA SEKULIĆ O BOSANSKOM JEZIKU, GOVORU, STILU...
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 17.09.2013 19:31
» STARI DUH MLADE NACIJE
Reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić | 14.09.2013 21:48
» POPIS 2013. - POLA SAHATA ZA ŽIVOT BOSNE I BOŠNJAKA
Muhamed Mahmutović | 08.09.2013 02:51

Ostali prilozi:
» VUČIĆ MISLI, DODIK GOVORI
Vijesti.ba | 28. July 2021 21:19
» U SRBIJI NA VLASTI UČENICI MILOŠEVIĆEVE ŠKOLE
slobodna-bosna.ba | 21. July 2021 14:15
» NIKADA PRIJE NISAM VIDIO TOLIKU KOLIČINU KRVI
Anadolu Agency (AA) | 07. June 2021 15:15
» O IZRAELSKOM TERORU: PALESTINA ĆE NA KRAJU POBIJEDITI
Anadolu Agency (AA) | 19. May 2021 14:16
Ostali prilozi istog autora:
» SARAJEVSKA VIJEĆNICA
25. August 2020 15:10